نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2 گروه علوم دامی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
3 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تهران، سازمان تحقیقات ، آموزش وترویج کشاورزی
4 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
چکیده
این مطالعه به منظور بررسی اثرسطوح مختلف رنگدانه های طبیعی استخراج شده از گیاه گل جعفری و فلفل قرمز در جیره بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ در مرغان تخمگذار انجام شد. تعداد 96 قطعه مرغ تخمگذار سویه "های- لاین 36-W" از سن 77 تا 85 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی در 6 تیمار و هر تیمار با 4 تکرار 4 قطعه ای مورد استفاده قرار گرفتند. در طول دوره آزمایش، صفات عملکرد و خصوصیات کیفی تخم مرغ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که اثراستفاده از رنگدانه طبیعی گیاه گل جعفری و فلفل قرمز بر ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید تخم مرغ و وزن توده تخم مرغ معنیدار بود (05/0p <) اما بر میزان مصرف خوراک و میانگین وزن تخم مرغ اثر معنی-داری نداشت (05/0P>). همچنین تاثیر تیمارهای آزمایشی بر صفات کیفی تخم مرغ شامل ارتفاع سفیده، واحد هاو، ارتفاع زرده و شاخص ارتفاع زرده معنی دار نبود (05/0P>) اما بر شاخص رنگ زرده تاثیر بسیار معنی داری داشت (001/0>P). بر طبق نتایج این آزمایش چنین به نظر می رسدکه استفاده از رنگدانههای طبیعی گیاه گل جعفری و فلفل قرمز هرکدام به میزان 2 گرم در کیلوگرم جیره مرغان تخمگذار بدون تاثیر منفی بر شاخصهای عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ، در افزایش رنگ زرده و بازارپسندی آن نقش موثری دارد.
کلیدواژهها
- اشرفی، ح. (1387). بررسی اثرات استفاده از رنگدانههای طبیعی بر رنگ زرده تخم مرغ و عملکرد مرغهای تخمگذار تجارتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
- سلاجقه، م. ح. (1389). تاثیر استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی بر عملکرد مرغان تخمگذار، صفات خونی و صفات کیفی تخم مرغ. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
- شاعری، م. (1390). اثر اسانس شوید بر روی کیفیت تخم مرغ و قدرت جوجه درآوری مرغهای مادر گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه گیلان.
- صادقی دهبنه، س. (1388). تاثیر سطوح مختلف گل همیشه بهار و فلفل قرمز بر رنگ زرده تخم مرغ، عملکرد تولیدی و برخی متابولیتهای خونی طیور تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
- طالبزاده، م. (1389). اثر سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخم مرغ و برخی پارامترهای خونی در مرغهای تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
- مداحیان، ع. (1392). بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر فلفل قرمز بر رنگ زرده تخم مرغ و عملکرد مرغهای تخمگذار تجاری نژاد لگهورن. اولین همایش ملی الکترونیکی کشاورزی و منابع طبیعی پایدار. موسسه آموزش عالی مهر اروند.
- نازک، ا. (1387). بررسی تاثیر استفاده از تفاله مرکبات بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجههای خونی مرغان تخمگذار تجارتی لگهورن. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه مازندران.
- نوری، ج. (1391). تاثیر استفاده از سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستانی بر صفات عملکردی، صفات کیفی تخم مرغ و پارامترهای خونی در مرغان تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
- ولیزاده، ر. (1395). اثرات سطوح مختلف پودر زنجبیل و فلفل قرمز در جیره بر پایه گندم بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پاسخ ایمنی هومورال و برخی از فراسنجه های خونی مرغهای تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه تبریز.
- Amerine, M.A., Pangborn, R.M., & Roessler, E.B. (1965). Principles of Sensory Evaluation of Food. 1st Edition, Academic Press, pp. 520-525.
- Bosma, T.L., Dole, J.M., & Maness, N.O. (2003). Optimizing Marigold (L.) Petal and Pigment Yield. Crop Science, 43, 2118-2124.
- Botsoglou, N.A., Florou-Paneri, P., Nikolakakis, I., Giannenas, , Dotas, V., Botsoglou, E.N., & Aggelopoulos, S. (2005). Effect of dietary saffron (Crocus sativus L.) on the oxidative stability of egg yolk. British Poultry Science, 46, 701-707.
- Elsen, E.J., Bohren, B.B., & McKean, H.E. (1962). The Haugh unit as a measure of egg albumen quality. Poultry Science, 41, 1461-1468.
- Fletcher, D.L., & Halloran, H.R. (1981). An evaluation of a commercially available marigold concentrate and paprika oleoresin on egg yolk pigmentation. Poultry Science, 60, 1846-1853.
- Fletcher, D.L., Harms, R.H., & Janky, D.M. (1978). Yolk color characteristics, xanthophyll availability, and a model system for predicting egg yolk color using beta-apo-8′-carotenal and canthaxanthin. Poultry Science, 57, 624-629.
- Gurbuz, Y., Yasar, S., & Karaman, M. (2003). Effects of addition of the red pepper from 4th harvest to corn or wheat based diets on egg-yolk colour and egg production in laying hens. International Journal of Poultry Science, 2, 107-111.
- Hasin, B.M., Ferdaus, A.J.M., Islam, M.A., Uddin, M.J., & Islam, M.S. (2006). Marigold and orange skin as egg yolk color promoting agents. International Journal of Poultry Science, 5, 979-987.
- Hencken, H. (1992). Chemical and physiological behavior of feed carotenoids and their effects on pigmentation. Poultry Science, 71, 711-717.
- Hy-Line Variety W-36. (2006). Commercial Management Guide. A Publication of Hy-Line International, West Lakes Parkway, West Des Moines, Iowa, USA.
- Lokaewmanee, K., Yamauchi, K.E., Komori, T., & Saito, K. (2010). Effects on egg yolk colour of paprika or paprika combined with marigold flower extracts. Italian Journal of Animal Science, 9, e67.
- Lokaewmanee, K., Yamauchi, K., Komori, T., & Saito, K. (2011). Enhancement of egg yolk color by paprika combined with a probiotic. Journal of Applied Poultry Research, 20, 90-94.
- Miranda, J.M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J.A., Lamas, A. & Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: effects on human health and use as functional foods. Nutrients, 7, 706-729.
- Nys, Y. (2000). Dietary carotenoids and egg yolk coloration-a review. Archiv für Geflügelkunde, 64, 45-54.
- Papa, C.M., Fletcher, D.L., & Halloran, H.R. (1985). Utilization and yolk coloring capability of xanthophylls from synthetic and high xanthophyll concentrates. Poultry Science, 64, 1464-1469.
- Pesti, G.M., Miller, B.R., & Hargrave, J. (1992). User Friendly Feed Formulation Done Again (UFFDA). University of Georgia.
- Roberts, J.R. (2004). Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. The Journal of Poultry Science, 41, 161-177.
- Ross, E., & Dominy, W. (1990). The nutritional value of dehydrated, blue-green algae (Spirulina plantensis) for poultry. Poultry Science, 69, 794-800.
- Rowghani, E., Maddahian, A., & Arab Abousadi, M. (2006). Effects of addition of marigold flower, safflower petals, and red pepper on egg-yolk color and egg production in laying hens. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9, 1333-1337.
- Santos-Bocanegra, E., Ospina-Osorio, X., & Oviedo-Rondón, E.O. (2004). Evaluation of xanthophylls extracted from Tagetes erectus (marigold flower) and Capsicum Sp. (red pepper paprika) as a pigment for egg-yolks compare with synthetic pigments. International Journal of Poultry Science, 3, 685-689.
- Statistical Package for the Social Sciences. (2009). SPSS Software, Version 23, SPSS Inc., Chicago, Illinois.
- Taweesak, N. (2000). Use of marigold petal meal (Tegetes erectus) as a source of xanthophylls in layer diets. Journal of Science and Technology, 22, 169-176.
- Williams, W.D. (1992). Origin and impact of color on consumer preference for food. Poultry Science, 71, 744-746.
- Yoshida, M., & Hoshii, H. (1980). Nutritive value of Spirulina, green algae, for poultry feed. Japanese Poultry Science, 17, 27-30.