نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشگاه گیلان

2 عضو هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه گیلان

3 عضو هیئت علمی گروه بیوتکنولوژی گیاهی، دانشگاه گیلان

چکیده

در این آزمایش تعداد 360 قطعه جوجه گوشتی ماده سویه راس 308 در یک طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل 3×2 به 6 گروه آزمایشی، 5 تکرار و 12 جوجه در هر تکرار تقسیم شدند. فاکتورها شامل دو سطح عصاره چای سبز (صفر و 500 میلی‌گرم بر کیلوگرم از جیره ) و جیره‌های فاقد/حاوی چربی (جیره‌های فاقد چربی، جیره حاوی روغن سویا و جیره حاوی پیه گوسفندی) بودند. استفاده از عصاره چای سبز بر عملکرد، چربی درون بافتی، جمعیت میکروبی روده و ثبات اکسیداتیو گوشت تأثیر نداشت (05/0p>). افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در اثر استفاده از هر دو منبع چربی در مقایسه با جیره‌های فاقد چربی بهبود یافت (05/0p <). استفاده از روغن سویا در مقایسه با پیه گوسفندی و جیره‌های فاقد چربی منجر به افزایش چربی محوطه بطنی و کاهش راندمان لاشه شد (05/0p <). استفاده از عصاره چای سبز در جیره‌های حاوی چربی بر کاهش چربی احشایی موثر بود (05/0p <). گروه‌های دریافت کننده عصاره چای سبز به همراه روغن سویا دارای جمعیت لاکتوباسیلوس بیشتری در مقایسه با گروه‌های دریافت کننده چای سبز به همراه پیه گوسفندی بودند (05/0p <). استفاده از روغن سویا منجر به افزایش معنی‌داری در چربی درون بافتی و میزان مواد واکنش دهنده با تیوباربیتوریک اسید گوشت ران شد (05/0p <). یافته‌های این تحقیق نشان داد که استفاده از عصاره چای سبز در جیره‌های حاوی چربی جیره‌ای از نوع اشباع و غیر‌اشباع موجب بهبود جمعیت میکروبی روده و کاهش میزان چربی لاشه جوجه‌های گوشتی شد ولی بر چربی درون بافتی و اکسیداسیون گوشت تأثیری نداشت.

کلیدواژه‌ها

اخوان سلامت، ح. و قاسمی، ح. (1392). اثرات منایع مختلف چربی جیره بر عملکرد رشد، جمعیت میکروبی و مقادیر pH محتویات روده کوچک و سکوم جوجه­های گوشتی. پژوهش­های علوم دامی. شماره 2. ص ص. 121-111.
اکبری، م.، کرمانشاهی، ح. و کلیدری، غ. (1383). بررسی افزودن اسید استیک در آب آشامیدنی بر عملکرد، شاخص­های رشد و جمعیت ایلیوم جوجه­های گوشتی. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 3. ص ص. 146-139.
رستمی، ع.، زمانی مقدم، ع.، خواجعلی.، ف. و حسن پور، ح. (1394). تأثیر نسبت اسیدهای چرب بلند زنجیر غیر اشباع امگا-3 به امگا-6 بر عملکرد رشد، ریخت شناسی روده کوچک و لیپوژنز در جوجه­های گوشتی. شماره 2. ص ص. 39-31.
مددی، م.ص.، رزاق، م.، پور رمضان، ت.، احسانی، ع. و یوسفی کلاریکلائی، ک. (1393). تأثیر روغن سویا و روغن حیوانی پیه گوسفندی (منابع اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع) بر عملکرد و کیفیت لاشه جوجه­های گوشتی. تحقیقات دام و طیور. شماره 1. ص ص. 65-73.
AOAC. (2005). Official method of Analysis. 18th Edition, Association of Officiating Analytical Chemists, Washington DC, Method 935.14 and 992.24.
Azman, M.A., Konar, V. and Seven, P.T. (2004). Effects of different dietary fat sources on growth performances and carcass fatty acid composition of broiler chickens. Review Medicine Veterinary. 156:278-286.
Barroeta, A.C. (2007). Nutritive value of poultry meat: Relationship between vitamin E and PUFA. Poultry Science. 63:277– 284.
Botsoghlou, N.A., Fletouris, D.J., Papageorgiou, G.E., Vassilopou-los, V.N., Mantis, A.J. and Trakatellis, A.G. (1994). A rapid, sensitive and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissues, food and feedstuff samples. Agricalture Food Chemistry. 42:1931-1937.
Bou, R., Guardiola, F., Grau, A., Grimpa, S., Manich, A., Barroeta, A. and Codony, R. (2001). Influence of dietary fat source, α-tocopherol, and ascorbic acid supplementation on sensory quality of dark chicken meat. Poultry Science. 80:800–807.
Cherian, G. (2007). Metabolic and Cardiovascular Diseases in Poultry: Role of Dietary Lipids. Poultry Science. 86:1012–1016.
Corzo, A., Schilling, M.W., Loar, R.E., Jackson, V., Kin, S. and Rad-hakrishnan, V. (2009). The effects of feed distillers dried grains with solubles broiler meat quality. Poultry Science. 88:432-258.
Crespo, N. and Esteve-Garcia1, E. (2001). Dietary Fatty Acid Profile Modifies Abdominal Fat Deposition in Broiler Chickens. Poultry Science. 80:71–78.
Danicke, S., Vahjen, W., Simon, O. and Jorech, H. (1999). Effect of dietary fat type and xylanase supplementation to rye-based broiler on selected bacterial groups adhering to the intestinal epithelium on transit time of feed and on nutrient digestibility. Poultry Science. 78:1292-1299.
Ensminger, M.E. and Olentine, C.G. (1990). Feed and nutrition. First edition, The Ensminger Publishing Company. California. U.S.A.
Fota, D.S., Drinceanu, D., Ştef, L., Gergen, I., Alexa, E., Simiz, E., Baliga, I. and Luca, I. (2010). The effects of different fat sources on bioproductive performances and essential fatty acids composition in broiler breast. Animal Science and Biotechnologies. 43:55-60.
Fouad, A. M. and El-Senousey, H. K. (2014). Nutritional factors affecting abdominal fat deposition in poultry. Asian -Australasian Journal of Animal Science. 7:1057-1068.
Guo, F.C., Williams, B.A., Kwakkel, R.P., Li, H.S., Li, X.P., Luo, J.Y., Li, W.K. and Verstegen, M.W.A. (2004). Effects of mushroom and herb polysaccharides, as alternatives for an antibiotic, on the cecal microbial ecosystem in broiler chickens. Poultry Science. 83:175-182.
Guray, E., Ocak, N., Altop, A., Cankaya, S., Aksoy, H.M. and Ozturk, E. (2011). Growth performance, meat quality and caecal coliform bacteria count of broiler chicks fed diet with green tea extract. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24:1128-1135.
Hasumura, T., Shimada, Y., Kuroyanagi, J., Nishimura, Y., Meguro, S., Takema, Y. and Tanaka, T. (2012). Green tea extract suppresses adiposity and affects the expression of lipid metabolism genes in diet-induced obese zebrafish. Nutrition and Metabolism. 9:1-7.
Hosseini-Mansoub, N. (2011). Effect of fish oil fed a low-protein diet on performance, carcass characterizes and blood indices in Broiler chicks. Annals of Biological Research. 2:113-120.
Hrncar, C. and Bujko, J. (2017). Effect of different levels of green tea (Camellia Sinensis) on productive performance, carcass characteristics and organs of broiler chickens. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 11:623-628.
Jang, I. S., Koy, H., Kang, S. Y. and Lee, C. Y. (2007). Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Journal of Animal Feed Science and Technology. 134: 304-315.
Jenen, D. G. J. (2004). Chicken fatness from QTL to candidate gene. Ph.D thesis. Wageningen University. The Netherlands. 176 pp.
Knarreborg, Ane, Mary, A. S., Ricarda M. E., Bent B. J. and Gerald, W. T. (2002). Effects of dietary fat source and subtherapeutic levels of antibiotic on the bacterial community in the ileum of broiler chickens at various ages. Applied and Environmental Microbiology. 12:5918–5924.
Laflamme, D.P., Xu, H. and Long, G.M. (2011). Effect of diets differing in fat content on chronic diarrhea in cats. Veterinary Internal Medicine. 25:230-235.
Langhout, D.J., Schutte, J.B., Van Leeuwen, P., Wiebenga, J. and Tamminga, S. (1999) Effect of dietary high-and low-methylated citrus pectin on the activity of the ileal microflora and morphology if the small intestinal wall of broiler chicks. British Poultry Science. 40:340- 347.
Liopis, M., Antolin, M., Guarner, F., Salas, A. and Malagelada, J.R. (2005). Mucosal colonisation with Lactobacillus casei mitigates barrier injury induced by exposure to trinitronbenzene sulphonic acid. Gut. 54:955-959.
Lopez-Ferrer, S., Baucells, M.D., Barroeta, A.C. and Grashorn, M.A. (2001). N-3 enrichment of chicken meat. 1. Use of very long-chain fatty acids in chicken diets and their influence on meat quality: fish oil. Poultry Science. 80:741-752.
Narciso-Gaytan, C. Shin, D., Sams, A. R., Keeton, J.T., Miller, R.K., Smith, S.B. and Sanchez-Plata, M.X. (2010). Dietary lipid source and vitamin E effect on lipid oxidation stability of refrigerated fresh and cooked chicken meat. Poultry Science. 89:2726-2734.
Nishida, T., Eruden, B., Hosoda, K., Nakagawa, K., Miyazawa, T. and Shioya, S. (2006). Effects of green tea (Camellia sinensis) waste silage and polyethyleneon ruminal fermentation and blood components in cattle. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 19:1728–1736.
Sallam, K.I., Ishioroshi, M. and Samejima, K. (2004). Antioxidant and antimicrobial effects of garlic in chicken sausage. Food Science and Technology. 37:849-855.
SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc. Cary, NC. 126-178.
Scott, K.P., Gratz, S.W., Sheridan, P.O., Flint, H.J. and Duncan, S.H. (2013). The influence of diet on the gut microbiota. Pharmacology Research. 69:52-60.
Singleton, V L., Orthofer, R. and Lamuela-Raventos, R. M. (1999). Analysis of total phenol and other oxidation substrates and antioxidant by mean of folin-ciocalteu reagent. Methods in enzymology. 299:152-178.
Wolfram, S., Wang, Y. and Thielecke, F. (2006). Anti-obesity effects of green tea: frombedside to bench. Molecular Nutrition and Food Research. 2:176–187.
Waldroup, P. W. and Waldroup, A.L. (2005). Fatty acid effect on carcass the influence of various blends of dietary fats added to corn-soybean meal based diets on the fatty acid composition of broilers. Poultry Science. 4:123-132.
Wen, L.F., He, J.G. (2012). Dose–response effects of an antimicrobial peptide, a cecropin hybrid, on growth performance, nutrient utilisation, bacterial counts in the digesta and intestinal morphology in broilers. British Journal of Nutrition. 108:1756-1763.
Yang, C.J., Yang, I.Y., Oh, D.H., Bae, I.H., Cho, S.G., Kong, I.G., Uuganbayar, D., Nou, I.S. and Choi, K.S. (2003). Effect of green tea by-product on performance and body composition in broiler chicks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 16:867–872.
Zentek, J., Buchheit-Renko, S., Ferrara, F., Vahjen, W., Van Kessel, A.G. and Pieper, R. (2011). Nutritional and physiological role of medium-chain triglycerides and medium-chain fatty acids in piglets. Animal Health Research Reviews. 12:83–93.