اندازه گیری اسیدهای چرب در نمونه های ماهی، تخم مرغ و شیر: مقایسه روش های مختلف استخراج

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 استاد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 دانشیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

در تحقیق حاضر، روش متیله کردن مستقیم چربی با دو روش متداول استخراج چربی (استخراج فولش و سوکسیله) از نظر بازده استخراج، ثبات آرایش فضایی ساختار شیمیایی اسیدهای چرب و تاثیر آنها بر پروفایل اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، مقایسه گردید. همچنین، با ارزیابی و مقایسه روش های استخراج چربی برای نمونه های ماهی، زرده تخم مرغ و شیر، کارایی این روش ها با توجه به بافت نمونه تعیین گردید. پس از فرآیند استخراج و استری نمودن چربی، اسیدهای چرب به روش کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شدند. از روش آماری ANOVA با رویه GLM برای مقایسه میانگین داده ها استفاده گردید. همچنین، روش تجزیه کلاستر برای بررسی شباهت میان روش‬ها و میزان تاثیر آنها بر پروفایل اسیدهای چرب مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که گرچه روش استخراج سوکسیله کمترین بازده را برای استخراج اسیدهای چرب، به ویژه در نمونه شیر خشک داشت، اما در مقایسه با استخراج فولش و روش استری کردن مستقیم بالاترین دقت را داشت. همچنین، مشخص گردید که روش‬های مورد استفاده توانایی متفاوتی در استخراج اسیدهای چرب با توجه به میزان غیراشباع بودن آن‬ها دارند. به طور کلی، روش‬های استخراج علاوه بر این که بر پروفایل اسیدهای چرب تاثیر می‬گذارند، میزان این تاثیرگذاری با توجه به بافت نمونه‬ متفاوت می‬باشد. بنابراین، برای انتخاب روش موثر جهت استخراج چربی، در نظر گرفتن بافت نمونه ضرورت دارد.

کلیدواژه‌ها


Bligh, E. G., & Dyer, W. J. (1959). A rapid method of total lipid extraction and purification. Canadian journal of biochemistry and physiology, 37(8), 911-917.
Blumenthal, M. M., & Stier, R. F. (1991). Optimization of deep-fat frying operations. Trends in Food Science & Technology, 2, 144-148.
Brondz, I. (2002). Development of fatty acid analysis by high-performance liquid chromatography, gas chromatography, and related techniques. Analytica Chimica Acta, 465(1-2), 1-37.
Caprioli, G., Giusti, F., Ballini, R., Sagratini, G., Vila-Donat, P., Vittori, S., & Fiorini, D. (2016). Lipid nutritional value of legumes: Evaluation of different extraction methods and determination of fatty acid composition. Food chemistry, 192, 965-971.
Cascant, M. M., Breil, C., Garrigues, S., de la Guardia, M., Fabiano-Tixier, A. S., & Chemat, F. (2017). A green analytical chemistry approach for lipid extraction: computation methods in the selection of green solvents as alternative to hexane. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 409(14), 3527-3539.
Christie, W.W., Gas chromatography and lipids, Scotland, The Oily Press Ltd.
de Morais, D., dos Santos, L., Perini, J. d. L., de Aguiar, A., de Souza, N., Matsushita, M., & Visentainer, J. (2008). Comparison of diferents lipids extraction methods and fatty acids composition in goat milk. In  Central theme, technology for all: sharing the knowledge for development. Proceedings of the International Conference of Agricultural Engineering, XXXVII Brazilian Congress of Agricultural Engineering, International Livestock Environment Symposium-ILES VIII, Iguassu Falls City, Brazil, 31st August to 4th September, 2008): International Commission of Agricultural Engineering (CIGR), Institut fur Landtechnik.
Delfan-Hosseini, S., Nayebzadeh, K., Mirmoghtadaie, L., Kavosi, M., & Hosseini, S. M. (2017). Effect of extraction process on composition, oxidative stability and rheological properties of purslane seed oil. Food chemistry, 222, 61-66.
Fiori, M., Scintu, M. F., & Addis, M. (2013). Characterization of the lipid fraction in lamb meat: comparison of different lipid extraction methods. Food Analytical Methods, 6(6), 1648-1656.
Folch, J., Lees, M., & Sloane Stanley, G. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J biol Chem, 226(1), 497-509.
Frankel, E. N. (2014). Lipid oxidation: Elsevier.
Kang, J. X., & Wang, J. (2005). A simplified method for analysis of polyunsaturated fatty acids. BMC biochemistry, 6(1), 5.
Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. circulation, 106(21), 2747-2757.
Lewis, T., Nichols, P. D., & McMeekin, T. A. (2000). Evaluation of extraction methods for recovery of fatty acids from lipid-producing microheterotrophs. Journal of Microbiological Methods, 43(2), 107-116.
Meier, S., Mjøs, S. A., Joensen, H., & Grahl-Nielsen, O. (2006). Validation of a one-step extraction/methylation method for determination of fatty acids and cholesterol in marine tissues. Journal of Chromatography A, 1104(1-2), 291-298.
Otero, P., Saha, S. K., Mc Gushin, J., Moane, S., Barron, J., & Murray, P. (2017). Identification of optimum fatty acid extraction methods for two different microalgae Phaeodactylum tricornutum and Haematococcus pluvialis for food and biodiesel applications. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 409(19), 4659-4667.
Panavaitė, D., Adomavičiūtė, E., & Vičkačkaitė, V. (2006). Anovel SPME fibre for fatty acid determination. Chemija, 17(4), 61-66.
Roose, P., & Smedes, F. (1996). Evaluation of the results of the QUASIMEME lipid intercomparison: the Bligh & Dyer total lipid extraction method. Marine pollution bulletin, 32(8-9), 674-680.
Rosenfeld, J. (2002). Application of analytical derivatizations to the quantitative and qualitative determination of fatty acids. Analytica Chimica Acta, 465(1-2), 93-100.
Sahasrabudhe, M., & Smallbone, B. (1983). Comparative evaluation of solvent extraction methods for the determination of neutral and polar lipids in beef. Journal of the American Oil Chemists' Society, 60(4), 801-805.
Stibilj, V., Rajsp, M. K., & Holcman, A., (1999), Fatty acid composition of eggs enriched with omega-3 fatty acids on the market, Zootehnika, 74(2), 27-36.
Xiao, L. (2010). Evaluation of extraction methods for recovery of fatty acids from marine products. Masters Dissertion, University of Bergen.