بررسی تاثیر استفاده از مقادیر مختلف بقایای بوته خشک گوجه‌فرنگی بر عملکرد، قابلیت هضم و فراسنجه‌های خونی بره‌های دالاق‬‬‬‬‬‬

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد تمام گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

3 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 دانش آموخته دکتری دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

استفاده از بقایای محصولات زراعی در خوراک بره‌های پرواری در کشورهای مختلف بعنوان موضوعی مهم مطرح می‌باشد. با توجه به وسعت بالای کشت بالای گوجه‌فرنگی ،هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سطوح مختلف علوفه گوجه‌فرنگی بر عملکرد بره‌های دالاق می‌باشد از این رو از 16 بره نژاد دالاق با متوسط وزن اولیه 2/4 ± 5/26 در 4 تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی‌استفاده شد. بوته گوجه-فرنگی در سه سطح 7، 14 و 21 درصد جایگزین یونجه به همراه گروه شاهد تیمارهای آزمایشی را تشکیل دادند. جیره روزانه طی دو وعده در ساعات 8 و ‌‌‌16‌‌‌‌‌‌در‌ اختیار بره‌ها قرار گرفته و در پایان بقایای خوراک جمع و وزن‌کشی شدند. برای اندازه‌گیری روند رشد،هر 14 روز یکبار بره‌ها وزن‌کشی شدند. و در پایان دوره آنالیز مدفوع به منظور اندازه‌گیری قابلیت هضم و نمونه گیری از خون جهت متابولیت‌های خونی انجام شد. عملکرد بره‌ها تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت(05/0>P).تیمار 21درصد با 181 گرم کمترین افزایش وزن روزانه و بیشترین ضریب تبدیل خوراک را داشتند ولی بین دو تیمار 7 و 14 درصد با تیمار شاهد تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. استفاده از بوته گوجه‌فرنگی به جای‌یونجه(بیش از 20 درصد) به ترتیب سبب افزایش 12 میلیگرم بر دسی‌لیتر ازت اوره‌ای خون و 6 میلی‌گرم کاهش کلسترول خون گردید ولی بین تیمارهای آزمایشی به لحاظ قابلیت هضم تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. استفاده علوفه گوجه-فرنگی در سطح 14 درصد در عملکرد نهایی بره پروار به لحاظ اقتصادی مفیدبوده و میتواند از این طریق ضمن کاهش هزینه‌های پرورش وکاهش مشکلات زیستی به منابع مفید خوراکی تبدیل شود.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

کلیدواژه‌ها


آمارنامه کشاورزی.( 1392). آمارنامه کشاورزی محصولات زراعی سال زراعی 91-1390. جلد اول، ویرایش دوم، تهران، وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامه‫ریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات.
بهنامیان، م. و س. مسیحا. (1381). گوجه فرنگی با تأکید بر کشت گلخانه‌ای. انتشارات ستوده. تهران. صفحه.40-65.
جانمحمدی، ح.، تقی زاده، ا.، یاسان، پ.، شجاع، ج و نیکخواه، ع. (1393). تعیین ارزش غذایی علف خشک یونجه و کاه گندم استان آذربایجان شرقی. نشریه پژوهش‫های علوم دامی ایران. 6 :53-45.
خداوردی، ر.، ناصریان، ع. ع.، ولی‌زاده، ر.، طهماسبی. و ابراهیمی، ا.( 1393). تعیین ترکیب شیمیایی و تولیدگاز اندام هوایی بوته گوجه‫فرنگی خشک و سیلوشده. ششمین کنگره علوم دامی ایران. 5 لغایت 6 شهریور ماه. تبریز. ایران.
قورچی،ت و اسدی،ی. (1390). مصرف اختیاری خوراک و انتخاب جیره در حیوانات مزرعه‫ای.انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 524 ص.
کاظمی،ف.، قورچی، ت.، دستار، ب و اشراقی، ف. (1395). ارزیابی اثرات جایگزینی دانه جو با دانه ذرت فرآوری شده بر سودآوری  بره‌های افشاری. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. 4 : 39-51.
کمالی، ا.م.، دشتی زاده، م.، غلامی، ا.،  و صادقی، م. (1388). تعیین ارزش غذایی بوته گوجه­فرنگی با نسبتهای مختلف ملاس واستفاده از آن در تغذیه بزغاله های پرواری. چهارمین همایش منطقه‫ای ایده‫ای نو در کشاورزی با تاکید بر استفاده بهینه از منابع. 29 لغایت 30 مهرماه. دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان). ایران. 135-132.
El–Waziry, A., AlKoaik, F., Khalil, A., Metwally, H. and Al–Mahasneh, M. (2013). Evaluation of tomato and cucumber waste as alternative feeds for ruminants using gas production technique in vitro. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 8: 821-826.
Meyer, R. O., Brendemuhl, J. H., and Johnson, D. D. (1999). Evaluation of dehydrate restaurant food waste products as feedstuffs for finishing pigs. Journal of Animal Science 3: 685-691.
National Research Council. (2007). Nutrient Requirements of Sheep. Washington, DC, National Academic Press.
Poore, M.H., Moore, J.A., Swingle, R.S. Eck,T.P and Brown, W.H. (1991). Wheat Straw or Alfalfa Hay in Diets with 30% Neutral Detergent Fiber for Lactating Holstein Cows. Journal of Dairy Science. 74(9): 3152–3159.
Silaste, M. L., Alfthan, A., Aro, Y. A., Niemi, K. and Horkko, S. (2007). Tomato juice decreases LDL cholesterol levels and increases LDL resistance to oxidation. British Journal of Nutrition. 98: 1251-1258.
Van Soest, P.J., Robertson, J. and Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.
Vesta, V., Nudda, A., Cannas, A., Lanza, M. and Priolo, A. (2008). Alternative feed resources and their effects on the quality of meat and milk from small ruminants. Animal Feed Science and Technology. 147: 223-246.
Ventura, M., Pieltain, M. and Castanon J. (2009). Evaluation of tomato crop by-products as feed for goats. Animal Feed Science and Technology.154: 271-275.
Walker, P. M., Antas, A. D and Olson, J. (2004). A dehydrated mixture containing food waste and wheat middlings serves as a protein and protein and energy substitute in beef cow diets. The Professional Animal Scientist.20:39-45.
Walker, P. M., Brown, S. A., Dust, J. M. and Finnigan. D. M. (2002). Evaluation of feed mixtures amended with processed food waste as feedstuffs for finishing lambs. The Professional Animal Science. 21:237-246.
Yuangklang, C., K. Vasupen, P. Srenanul, S. Wongsuthavas and J. Mitchaothai. (2007). Effect of substitution of soybean meal by dried tomato pomace on feed intake, rumen fermentation and nitrogen utilization in goats. Proceedings of the British Society of Animal Science, Southport, UK pp: 240.