اثرات تزریق درون تخم‌مرغی سطوح مختلف منابع آلی و معدنی عنصر روی بر پارامترهای تفریخ، خصوصیات اسکلتی و عملکرد جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری تخصصی تغذیه طیور،دانشگاه شهیدمدرس،تهران،ایران.

2 عضوهیات علمی گروه علوم دامی ، دانشگاه پیام نور ، تهران- ایران.

3 دکتری حرفه ای دامپزشکی، سازمان دامپزشکی کشور، اداره کل دامپزشکی استان زنجان ، زنجان- ایران.

چکیده

هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تزریق درون تخم‌مرغی سطوح مختلف منابع عنصر روی (آلی و معدنی) بر برخی از پارامترهای تفریخ، خصوصیات اسکلتی و عملکرد جوجه‌های گوشتی است. درمطالعه حاضر 480 عدد تخم‌مرغ در 6 تیمار 20 عددی با 4 تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل 1) بدون تزریق، 2) تزریق نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی، 3) تزریق 80 میکروگرم سولفات روی محلول در نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی، 4) تزریق 100 میکروگرم سولفات روی محلول در نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی، 5) تزریق 80 میکروگرم کیلات روی محلول در نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی و 6) تزریق 100 میکروگرم روی-متیونین محلول در نیم سی‌سی سرم فیزیولوژی در روز 17 انکوباسون بود. بعد از تفریخ، از هر تکرار 2 جوجه انتخاب و استخوان ران پای راست برای سنجش عنصر روی برداشته شد.نتایج نشان داد وزن جوجه‌های تفریخ شده تفاوت آماری معنی‌داری ندارند و بالاترین درصد تفریخ مربوط به تیمارهای تزریق 100 میکروگرم روی- متیونین و تزریق 80 میکروگرم سولفات روی است (p <0.05). همچنین تزریق منبع آلی و معدنی روی سبب افزایش وزن و مقدار روی استخوان درشت نی می شود(p <0.05).تزریق درون تخم‌مرغی 80 و 100 میکروگرم روی- متیونین به افزایش مقدار روی درشت نی در سن 21 روزگی منتهی شد (p <0.05). طول درشت‌نی نیز با تزریق درون تخم‌مرغی تزریق 100 میکروگرم سولفات روی و تزریق 80 میکروگرم روی- متیونین نسبت به دیگر تیمارها افزایش نشان داد (p <0.05). تفاوت آماری معنی‌داری در قابلیت هضم ایلئومی(خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی)با تزریق درون تخم‌مرغی سطوح مختلف منابع آلی و معدنی عنصر روی دیده نشد.

کلیدواژه‌ها


قبادی، ن. و همتی متین، ح. ر. (1396). تاثیر تزریق درون تخم مرغی کلسیم،فسفر و ویتامین D برجوجه درآوری و عملکرد فراسنجه های بیوشمیائی خون و استخوان.نشریه علوم دامی،پژوهش سازندگی . شماره114، ص 129-142.
Abiola, S.S., Meshioye, O.O., Oyerinde, B.O. & Bamgbose, M.A. (2008). Effect of egg size on hatchability of broiler chicks. Arch. Archivos De Zootechinal. 57(217):83-86.
Al-Daraji, H. J., Al-Mashadani, A. A., Al-Hayani, W. K., Al-Hassani, A. S., and Mirza, H.A. (2012). Effect of in ovo injection with L-arginine on productive and physiological traits of Japanese quail. South African Journal of Animal Science.42(2): 139-145.
Bao,Y., Choct, M., Iji, P. and Bruerton, K. (2010). The Digestibility of Organic Trace Minerals along the Small Intestine in Broiler Chickens. Asian-australasian Journal of Animal Sciences. 23: 90-97.
Bello A., W. Zhai, P. D. Gerard, and E. D. Peebles. (2013). Effects of the commercial in ovo injection of 25-hydroxycholecalciferol on the hatchability and hatching chick quality of broilers. Poultry Science .92 : 2551–2559.
Bello, A., Hester, P.Y., Gerard, P.D., Zhai, W. and Peebles, E.D. (2013). Effects of the commercial in ovo injection of 25-hydroxycholecalciferol on the hatchability and hatching chick quality of broilers. Poultry Science. 92:2551-2559.
Bello, A., Hester, P.Y., Gerard, P.D., Zhai, W. and Peebles, E.D. (2014b). Effects of commercial in ovo injection of 25-hydroxycholecalciferol on bone development and mineralization in male and female broilers. Poultry Science. 93: 2734-2739.
Bello, A., R. M. Bricka, P. D. Gerard, and E. D. Peebles. (2014a). Effects of commercial in ovo injection of 25-hydroxycholecalciferol on broiler bone development and mineralization on days 0 and 21 posthatch. Poultry Science. 93:1053–1058.
D˙zugan, M., M. W. Lis, G. Zagula, Cz. Puchalski, M. Droba, and J. W. Niedzi´olka. (2014). The effect of combined zinc-cadmium injection in ovo on the activity of indicative hydrolases in organs of newly hatched chicks. Journal Microbiol and Biotechal Food Science. 3: 432–435.
Dibner,J.J., J. D. Richards, M. L. Kitchell, and M. A. Quiroz. (2007). Metabolic challenges and early bone development. Journal Applyed Poultry Research. 16:126–137.
Favero,A.,S.L.Vieira,C.R.Angel,A.Bos-Mikich,N. Lothhammel, D. Taschetto, R. F. A. Cruz, and T. L. Wardum. (2013). Development of bone in chick embryos from Cobb 500 breeder hens fed diets supplemented with zinc, manganese, and copper from inorganic and amino acid-complexed sources. Poultry Science. 92: 402–411.
Foye, O.T., UNI, Z., Mcmurty, J.P. Ferket, P.R. (2006). The effects of amniotic nutrient administration, “in ovo feeding” of arginine and/or ß–hydroxy–ß–methyl butyrate (hmb) on insulin–like growth factors, energy metabolism and growth in turkey pullets. International Journal of Poultry Science.5(4): 309–317.
Gallinger,C.I.,Suárez,D.M.and Irazusta,A. (2004). Effects of rice bran inclusion on performance and bone mineralization in broiler chicks. The Journal of Applied Poultry Research.13: 183-190.
Ghobadi, N. and Hemati Matin H.R. (2015). Response of broiler chicks to in ovo injection of calcium, phosphorus, and vitamin D complex. Global Journal of Animal Scientific Research. 3:544-549.
Grodzik, M., Sawosz, F., Sawosz, E., Hotowy, A., Wierzbicki, M. and Kutwin, M. (2013). Nano-nutrition of chicken embryos. The effect of in ovo administration of diamond nanoparticles and L-glutamine on molecular responses in chicken embryo pectoral muscles. International Journal of Molecule Science. 14: 23033-23044.
Groves, P. J., and W. I. Muir. (2014). A meta-analysis of experiments linking incubation conditions with subsequent leg weakness in broiler chickens. Plos one 9:e102682.
Idouraine, A., Hassani, B. Z., Claye, S. S. and Weber, C. W. (1995). In vitro binding capacity of various fiber sources for magnesium, zinc, and copper. Journal of Agricultural and Food Chemistry.43: 1580-1584.
Kidd, M.T.(2003). A treatise on chicken dam nutrition that impacts on progeny. World’s Poultry Science Journal. 59:475-494.
Moghaddam A. A., M. Borji & D. Komazani. (2014). Hatchability rate and embryonic growth of broiler chicks following in ovo injection royal jelly, British Poultry Science, DOI: 10.1080/00071668.2014.921664.
Mohanna, C and Y. Nys. (1998). Influence of age, sex and cross on body concentrations of trace elements (zinc, iron, copper and manganese) in chickens. British Poultry Science. 39: 536-543.
Moran,E.T., and B. S. Reinhart.(1980).Poult yolk sac amount and composition upon placement: effect of breeder age, egg weight, sex, and subsequent change with feeding or fasting." Poultry science.59(7): 1521-1528.
Narushin, V.G. & Romanov, M.N. ( 2002). Egg physical characteristics and hatchability. J. Wrld's Poultry Science. 58: 297-302.
Nir, I. and Levanon, M. (1993). Research note: effect of posthatch holding time on performance and on residual yolk and liver composition. Poultry Science. 72:1994-1997.
Oliveira, T. F. B., A. G. Bertechini, R. M. Bricka, E. J. Kim, P. D. Gerard, and E. D. Peebles. (2015). Effects of in ovo injection of organic zinc, manganese, and copper on the hatchability and bone parameters of broiler hatchlings." Poultry science: pev.248.
Oviedo-Rond´on, E.O.,J.Small,M.J.Wineland,V.L.Christensen,P.S. Mozdziak, M. D. Koci, S. V. L. Funderburk, D. T. Ort, and K. M. Mann. (2008). Broiler embryo bone development is influenced by incubator temperature, oxygen concentration and eggshell conductance at the plateau stage in oxygen consumption. Br. Poultry Science. 49:666–676.
Salary, J., Sahebi-Ala, F., Kalantar, M. and Hemati Matin, H.R. (2014). In ovo injection of vitamin E on post-hatch immunological parameters and broiler chicken performance. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 4:733-736.
SAS Institute. (2008) SAS User's guide, release 9.2 edition. SAS institute Inc., Cary, NC.
Sawosz, F., Pineda, L., Hotowy, A., Hyttel, P., Sawosz, E. and Szmidt, M. et al. (2012). Nano-nutrition of chicken embryos. The effect of silver nanoparticles and glutamine on molecular responses, and the morphology of pectoral muscle. Baltic Journal of Comparative & Clinical Systems Biology. 2:29-45.
Selim, S.A., Gaafar, K.M. and El-Ballal, S.S. (2012). Influence of in-ovo administration with vitamin E and ascorbic acid on the performance of Muscovy ducks. Emirates Journal of Food and Agriculture. 24: 264-271
Short, F., Gorton, P., Wiseman, J. and Boorman, K. (1996). Determination of titanium dioxide added as an inert marker in chicken digestibility studies. Animal Feed Science and Technology.59: 215-221.
Sklan, D. Novy, Y. (2000).Hydrolysis and absorption in the small intestines of posthatch chicks. Poultry Science.79: 1306–1310.
Underwood, E. J. and Suttle, N.F. (1999). The mineral nutrition of livestock,3rd Edition. United Kingdom: CABI Publishing.
Uni, Z. and Ferket, P.R. (2004). Methods for early nutrition and their potential. World’s Poultry Science Journal. 60:101-111.
Uni, Z., L. Yadgary, and R.Yair.(2012).Nutritional limitations during poultry embryonic development. Journal Applyed Poultry Research. 21:175–184.
Valee,B.L and K.H. Falchuk. (1993).The biochemical basis of zinc physiology. Physiological Reviews. 78: 79-118.
Van der Pol, C.W., I. A. M. Van Roovert-Reijrink, C. M. Maatjens, I. Van den Anker, B. Kemp, and H. Van den Brand. (2014). Effect of eggshell temperature throughout incubation on broiler hatchling leg bone development. Poultry Science. 93:2878–2883.
Yair,R.,R.Shahar,and Z.Uni. (2013). Prenatal nutritional manipulation by in ovo enrichment influences bone structure, composition and mechanical properties. Journal Animal Science. 91: 2784–2793.
Zielinska, M., Sawosz, E., Grodzik, M., Balcerak, M., Wierzbicki, M. and Skomial, J. et al. (2012). Effect of taurine and gold nanoparticles on the morphological and molecular characteristics of muscle development during chicken embryogenesis. Archive Animal Nutrition. 66:1-13.
Zielinska, M., Sawosz, E., Grodzik, M., Wierzbicki, M., Gromadka, M. and Hotowy,A. et al.(2011). Effect of heparan sulfate and gold nanoparticles on muscle development during embryogenesis. International Journal of Nanomedicine. 6:3163-3172.