نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه شهید باهنرکرمان، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.

3 دانشیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنرکرمان، ایران.

چکیده

این آزمایش با200 قطعه جوجه نر گوشتی سویه (راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5گروه آزمایشی با 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار تقسیم بندی شدند. گروه ها شامل : 1) شاهد (جیره پایه)، 2) جیره پایه + 600 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی-بیوتیک فلاووفسفولیپول، 3) جیره پایه + 5 گرم ژل آلوئه‌ورا در هر لیتر آب آشامیدنی، 4) جیره پایه + 10 گرم ژل آلوئه‌ورا در هر لیتر آب آشامیدنی، و 5) جیره پایه + 15 گرم ژل آلوئه ‌ورا در هر لیتر آب آشامیدنی بودند. درکل دوره آزمایش، استفاده از ‌ گروه‌های آزمایشی تاثیر معنی‌داری بر افزایش وزن بدن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید جوجه‌های گوشتی نداشت (05/0< p). ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ایلئوم (باکتری‌های اشرشیا کلی و لاکتو باسیل) نیز تحت تاثیر گروه‌های آزمایشی قرار نگرفت (05/0< p). فراسنجه‌های خونی شامل کلسترول، تری گلیسرید، لیپو پروتئین با چگالی زیاد، لیپو پروتئین با چگالی کم، آلبومین و آلکالین فسفاتاز نیز تحت تاثیرگروه‌های آزمایشی قرار نگرفت (05/0< p)، فقط گلوکز سرم خون در جوجه‌هایی که از سطح 15 گرم در لیترآلوئه‌ورا مصرف کرده بودند، به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش نشان داد (05/0>P). در مورد گلبول‌های سفید، میزان هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در گروه‌های حاوی آلوئه‌ورا افزایش یافت (01/0< p). به طور کلی، به نظر می‌رسد استفاده از ژل آلوئه‌ورا تاثیر قابل توجه بر شاخص‌های عملکردی نداشته باشد و برای استفاده از آن در جیره جوجه‌های گوشتی، آزمایش‌های بیشتری باید انجام شود.

کلیدواژه‌ها

جعفرزاده، ا.، درمانی، ح.، حسین زاده، ن.، روستایی، م. (1392). اثر سطوح مختلف پودر ژل آلوئه­ورا بر عملکرد، میکرو فلور روده و اندام­های گوارشی جوجه بلدرچین ژاپنی. نشریه علوم دامی. شماره. 106. ص 242 -231.
مختاری، ا.، اکبری، م.ر.، اسدی خشویی، ا. (1395). اثر افزودن پودر سیر و سیر تازه به جیره بر عملکرد و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی. پژوهشهای تولیدات دامی. شماره 13. ص 31-24.
مهدوی، ع.، صابری، م.، جلودار، غ.، شهروزیان، ا. (1395) . اثرات سطوح مختلف ژل آلوئه­ورا روی فراسنجه­های هماتولوژی، بیوشیمیایی، ایمونولوژی در مدل جوجه. نشریه کومش. صفحه 135 - 143  .
Akhtar, M., Hai, A., Awais, M.M., Iqbal, Z., Muhammad, F. and Ul Haq, A. (2012). Immunostimulatory and protective effects of Aloe vera against coccidiosis in industrial broiler chickens. Veterinary Parasitological, 11: 59-67.
Aviagen (2014). Nutrition specification for Ross 308.  Aviagen Limited, Newbridge, Scotland.
Besharatian, M., Arshami, J., Valizade, R., Tahmasebi, A. and BahariKashani, R. (2012). Effects of Aloe vera leaf powder and extract on immune response in broilers. Proc. 5th Iranian Congress on Animal Science, Isfahan, Iran, pp, 366–370.
Choi, S. and  Chung, M.H. (2003). A review on the relationship between Aloe vera components and their biologic effects. Seminars in Integrative Medicine, 1: 53–62.
Christaki, E.V. and Florou – Paneri, P.C. (2010). Aloe vera: A plant for many uses. Journal Food Agriculture, Environ, 8: 245–249.
Darabighane, B., Zarei, A., Zare Shahneh, A. and Mahdavi, A. (2011). Effects of different levels of Aloe vera gel as an alternative to antibiotic on performance and ileum morphology in broilers. Italian Journal of Animal Science, 10: 189-194.
Djeraba, A. and Quere, P. (2000). In vivo macrophage activation in chickens with acemannan, a complex carbohydrate extracted from Aloe vera. International Journal Immunopharmaco, 22: 365–372.
Durrani, F.R., Sanaullah, N., Chand, Z. and Akhtar, S. (2008). Using aqueous extract of aloe gel as anticoccidial and immunostimulant agent in broiler production. Sarhad Journal Agriculture, 24(4): 665-669.
Fallah, R. (2015). Effect of adding Aloe Vera Gel and Garlic powder on performance and liver functions of broiler chickens. Global Journal of Animal Scientific Research. 3: 491-496.
Hamman, J.H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules, 13: 1599–1616.
Harlev, E., Nevo, E., Lansky, E.P., Ofir, R. and Bishayee, A. (2012). Anticancer potential of Aloes: antioxidant, antiproliferative, and immunostimulatory attributes. Planta Med, 78: 843–852.
Jagmohan Singh, K.M. and Koley, S. (2014) .Effects of Aloe Vera on growth performance Parameters of Broiler Chickens. Indian Veterinary Journal, 12: 78 -79.
Jiang, L., Feng, Y., Yang, X., Zhou, X. and Yang, D. (2005). Effects of gel, polysaccharide and acemannan from Aloe vera on broiler gut flora, microvilli density, immune function and growth performance. Chinese Journal Veterinary Science, 25: 668–671.
Karaca, K., Sharma, J.M. and Nordgren, R. (1995). Nitric oxide production by chicken macrophages activated by Acemannan, a complex carbohydrate extracted from Aloe vera. International Journal Immunopharmaco, 17:183–188.
Li, Y.L. (1991). Culture Medium Manual. Jilin Science and Technology Press, Changchun, China.
Mahdavi, A., Alemi, F., Ghazvinian, K., Ghaderi, M. and Darabighane, B. (2012). Study of effects of different levels of Aloe vera gel powder on antibody titre against sheep red blood cells and other blood parameters in broilers. British Poultry, 8: 49–50.
McAnalley, B.H. (1989). Process for preparation of aloe products, Google Patents.
Mehala, C. and Moorthy, M. (2008). Effect of Aloe vera and Curcuma longa (turmeric) on carcass characteristics and biochemical parameters of broilers. International Journal of Poultry Science, 7: 857–861.
Mereole, F.U.C. (2011).Evaluation of the dietary inclusion of Aloe vera as an alternative to antibiotic growth promoter in broiler production. Pakistan Journal of Nutrition, 10: 1-5.
Mitsch, P., Zitterl-Eglseer, K., Kohler, B., Gabler, C., Losa, R.  and Zimpernik, I. (2004). The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of Clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poultry Science, 83: 669-675.
Naghi Shokri, A., Ghasemi, H.A.  and Taherpour, K. (2016). Evaluation of Aloe vera and synbiotic as antibiotic growth promoter substitutions on erformance, gut morphology, immune responses and blood constitutes of broiler chickens. Animal science journal, 12 -17.
NRC (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th Rev Ed, National Acad. Press, Washington, DC, USA.
Odo, B.I., Ekenyem, B.U. and Nwamo, A.C. (2010). Effects of Aloe vera as leaf protein concentrate on growth performance of cockerels. International Journal of Poultry Science, 9, 426-428.
Reynolds, T. and Dweck, A.C. (1999). Aloe vera leaf gel: A review update. Journal of Ethnopharmacology, 68: 3-37.
Salary, J., Kalantar, M., Sahebi ala, M., Ranjbar, K. and Hemati H.R. (2014). Drinking water supplementation of licorice and aloe vera extracts in broiler chickens. Scientific Journal of Animal Science, 3(2): 41-48.
SAS Institute (2003). SAS User’s Guide. Version 9. SAS Institute Inc. Cary. NC.
Valle – Paraso, M., Vidamo, P., Anunciado, R. and Lapitan, A. (2005). Effects of Aloe vera (Aloe barbadensis) on the white blood cell count and antibody titre of broiler chickens vaccinated against Newcastle disease. Philipp Journal of veterinary Medicine, 42: 49–52.
Vogler, B.K. and Ernst, E. (1999). Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness. British Journal of General Practice, 49: 823-831.
Wegmann, T.C. and Smithies, O. (1966). A simple hemagglutination system requiring   small amounts of   red cells and antibodies. Transfusion, 6(1): 67-73.
Wittow, G.C. (2000). Sturkies Avian Physiology. 5thed. Academic press, California.
Yim, D., Kang, S.S., Kim, D.W., Kim, S.H., Lillehoj, H.S. and Min, W. (2011). Protective effects of Aloe vera-based diets in Eimeria maxima-infected broiler chickens. Experimental Parasitology, 127:322–325.
Zhang, L. and Tizard, I.R. (1996). Activation of a mouse macrophage cell line by acemannan: The major carbohydrate fraction from Aloe vera gel. Immunopharmacology, 35: 119–128.