نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران وعضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحفیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

3 دانشیار موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

4 استاد گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بین الملل امام خمینی، تهران، ایران.

چکیده

این پژوهش، با هدف بررسی اثرات افزودن بتائین به جیره جوجه‌های سویه‌های راس و آرین که آب آشامیدنی با غلظت کل جامدات محلول (TDS) مختلف دریافت نموده بودند، انجام شد. 720 جوجه گوشتی یک‌روزه، سویه‌های راس 308 و آرین برای مدت شش هفته در 12 واحد آزمایشی توزیع گردیدند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت فاکتوریل (2 × 2 × 3) حاوی دو سطح بتائین افزودنی (صفر و 2/0 درصد جیره) و سه سطح TDS (mg/l 400، 2000 و 3500) با چهار تکرار و 15 جوجه در هر تکرار در روز هفتم انجام شد. . با افزایش غلطت TDS آب وزن بدن جوجه‌ها کاهش و ضریب تبدیل غذایی و آب مصرفی آن‌ها افزایش داشت. بتائین افزودنی تأثیر معنی‌داری برافزایش وزن و مصرف آب در طی دوره پایایی داشت. درصد تلفات و رطوبت فضولات در تیمارهایی که آب با TDS بالاتر دریافت کرده بودند بیشتر بود. مقدار رطوبت فضولات با افزودن بتائین کاهش پیدا کرد. اثر افزودن بتایین و افزایش TDS بر روی میزان غلظت سدیم خون جوجه‌ها در 28 روزگی معنی‌دار بود (05/0 < p). با افزایش TDS در آب آشامیدنی همچنین در سویه آرین نسبت به سویه راس بیان ژن آنزیم BHMT در کبد جوجه‌ها کاهش داشت. با افزودن بتائین به جیره جوجه‌ها بیان ژن افزایش پیدا کرد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت مواد محلول در آب عملکرد جوجه‌ها کاهش می‌یابد و اضافه کردن بتائین می‌تواند راه‌حلی برای این مشکل باشد.

کلیدواژه‌ها

پور رضا، ج.  ادریس، م ع.(1371). اثر نمک طعام غذا و آب بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار. مجله علوم کشاورزی ایران. 25، 25-33.
رکنی، ح.، ش، رحیمی. م. م، کیانی. ا. ح، چیذری و ا، شیری.1380. ارزیابی آب شرب مزارع مرغ مادر گوشتی استان تهران، مجله دامپزشکی دانشگاه تهران. 56، 1، 40-37.
زنده روح کرمانی، ر و میرسلیمی  س. م. 1374.  فیزیولوژی پرندگان.  ویرایش چهارم. واحدآموزش وپژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر. 689  صفحه.
، م. معتمد. ن.(1389). تأثیر بتایین بر عملکرد جوجه‌های گوشتی. مجلۀ علوم دانشگاه شهید چمران اهواز، شمارة 27
میاحی، م. ﻃﻼزاده، ف. و عبدالشاه، م.(1396). ﻣﻘﺎﯾﺴﻪی ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺳﻪ ﺳﻮﯾﻪی ﺟﻮﺟﻪی ﮔﻮﺷﺘﯽ در اﯾﺮان. ﻣﺠﻠﻪ داﻣﭙﺰﺷﮑﯽ اﯾﺮان، دوره ﺳﯿﺰدﻫﻢ، ﺷﻤﺎره 40
نصراللهی بروجنی، ه. 1376.  اثر کیفیت آب مناطق مختلف استان اصفهان بر روی عملکرد جوجه های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی. دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان.
یعقوب فر، ا. نوری امام زاده ع. وزیری گوهر، م. (1391). اثرات انرژی قابل متابولیسم ظاهری و حقیقی تصحیح شده برای ازت و اسیدآمینه قابل‌هضم و کل، بر عملکرد، بازده انرژی و پروتئین در سویه‌های تجاری گوشتی راس 308 و آرین. نشریه دانش و پژوهش علوم دامی،  پاییز و زمستان 1391، شماره  11، صفحه 56-43
Ahmed MM, Abdel-Rahman MA. )2004.(Effect of drinking natural saline groundwater on growth performance, behavior and some blood parameters in rabbits reared in new reclaimed lands of arid areas in Assiut Governorate. Assiut Univ Bull Environ Res, 7, 125-135.
 Ahmed, A.S.)2013(. Performance and immune response of broiler chicks as affected by different levels of total dissolved solids in drinking water under hot arid environments. Animal Prod Science, 53, 322-327.
Alahgholi, M. Tabeidian, SA. Toghyani, M and Ale Saheb Fosoul, S. )2014(. Effect of betaine as an osmolyte on broiler chickens exposed to different levels of water salinity. Archiv Tierzucht 57 (4), 1-12.
Augustine, P.C. McNaughton, J.L. Virtanen, E. and Rosi, L.)1997(. Effects of betaine on the growth performance of chicks inoculated with mixed cultures of avian Eimeria species and on invasion and development of Eimeria tenella and Eimeria acervulina in vitro and in vivo. Poultry Science. 76, 802-809.
Augustine, P.C. and Danforth, H.D.)1999(. Influence of betaine and salinomaycin on intestinal absorption of methionine and glucose and on the ultrustructure of intestinal cells and parasite developmental stages in chicks infected with Eimeria acervulina. Avian Diseases 43, 89-9.
Delgado-Reyes, V. and Timothy, A.)2004(. High Sodium Chloride Intake Decreases Betaine-Homocysteine Methyltransferase Expression in Guinea Pig Liver and Kidney.  Cassandra Garrow Department of Food Science and Human Nutrition, University of Illinois, Urbana, IL61801   Articles in Press. Am J Physiology Regul Integr Comp Physiology, 1152
Eaton A.D. Franson M.A.(2005).Standard methods for the examination of water and wastewater. 21th ed., 135-140, American Public Health Association, USA. 2005.
Emmert J.LGarrow T. A. and Baker D.H.(1996) Hepatic betaine-homocysteine methyltransferase activity in the chicken is influenced by dietary intake of sulfur amino acids, choline and betaine. Journal of Nutrition 126(8):2050-8 
Eklund M, Bauer E, Wamatu J and Mosenthin R (2005) Potential nutritional and physiological functions of betaine in livestock. Nutrition research reviews 18, 31-48
Garcia MN, Petsi GM & Bakalli RI (2000) Influence of dietary protein level on the broiler chickens's response to methionine and betaine supplements. Poultry Science 79, 1478-1484.
Grizzle, J.M. Armbrust, M.A. and Saxton, A.M.)1997(. The effect of water nitrite and Bactria on broiler breeder performance. Applied Poultry Science 32:218-225
Gray, James R. (2004). "Conductivity Analyzers and Their Application". Wiley. pp. 491–510. ISBN 978-0-471-46354-2. Retrieved 10 May 2009.
Halima A, Yun H. Zhen H. Qinwei S. Abdulrahman A. Idriss, Nagmeldin A. Omer, Yibo Zong, and Ruqian Z. (2018). Dietary betaine supplementation increases adrenal expression of steroidogenic acute regulatory protein and yolk deposition of corticosterone in laying hens. Poultry Science 96:4389–4398.
Hazon, N. and Flik, G.)2002(. Osmoregulation and drinking in vertebraytes. First edn. Bios Scientific publishers, UK.190 pages.
Hoffmann, L. Heldt, K. Lornejad-Schäfer, M.R. Brauers, G. Gehrmann, T. Garrow, T.A. Häussinger, D, Mayatepek, E. Schwahn, B.C. Schliess, F. )2007(. Osmotic regulation of betaine homocysteine-S-methyltransferase expression in H4IIE rat hepatoma cells. American Journal of Physiology. Gastrointestinal and Liver Physiology. 292(4):G1089-98
Honarbakhsh S, Zaghari M, Shivazad M (2007) Can Exogenous Betaine Be an Effective Osmolyte in Broiler Chicks under Water Salinity Stress? Asian- Australian Journal Animal Science 20,1729-1737
Konca Y, Kinkpinar F (2008) Effect of Betaine on performance carcass, bone and blood characteristics of Broilers during natural summer temperature. Journal of Animal and Veterinary Advances 7: 930-937
Mahmoudnia, N. Madani, Y) .2012(. Effect of Betaine on performance and carcass composition of broiler chicken in warm weather. International Journal of AgriScience Vol. 2(8): 675-683
Maiorka A, Magro N, Bartles H, Kessler A and Penz J (2004) Different sodium levels and electrolyte balances in Pre-starter diets for broilers. Brazilian Journal of Poultry Science 6, 143-146.
Maksoud AM, Maie FA, Mekkawy M.Y and Afifi M (1992). Archiv-fur-Geflugelkunde. 6, 241-246.
Mirosh L.W & Backer W.A (1984) Comparison of abdominal region components with abdominal fat in broiler chickens. Poultry Science 63,414-417.
Morsy, A. S. Hassan, M. and Amal, M.)2012(.Effect of natural saline drinking water on productive and physiological performance of laying hens under heat stress condition. Egypt. Poultry Science. Vol (32) (III): (561-578)
National Academy of Science,)1974(. Nutrients and toxic substances in water for livestock and poultry. Washington D.C
Nickolas, G.)1998(. Relationship of Drinking Water Quality and Broiler Performance on Delmarva. Maryland Nutrition Conference for Feed Manufacturers. pp 66-76
Pfaffi, M.)2001(. A new mathematical model for relative quantification in real-time RT–PCR.  Nucleic Acids Research journal. 9:201-209
Ratriyanto, A. Mosenthin1, R. Bauer, E. and Eklund, M. (2009) Osmoregulatory and utritional Functions of Betaine in Monogastric Animals Asian-Aust. Journal Animal Science.Vol. 22, No. 10: 1461 – 1476
Remus, J. Virtanen, E. Rosi, L. and McNaughton, J.)1995(. Effect of betaine on nutrient utilization of 21-day-old broilers during coccidiosis. In Proceedings of the 10th European Symposium on Poultry Nutrition, 15-19 October 1995, pp.371-372. Antalya, Turkey: World Poultry Science Association
Sayed,M. A. and Downing, J. )2011(.The effects of water replacement by oral rehydration fluids with or withoutbetaine supplementation on performance, acid-base balance, and water. Poultry Science, 90, 157- 167.
SAS lnstitute, SAS User’s Guide. Release 9.1 Ed. SAS Institute Inc. Cary. NC.)2001(
Stuart, A.C. 2004. Betaine in human nutrition. American Journal Clin Nutrition 80, 539-549.
Talha, E.E. Abbas, Elzubeir, A. and Omer Arabbi, H.)2008(. Drinking water quality and its effects on broiler chick's performance during Winter Season. International Journal of Poultry Science 7 (5): 433-436.
Wang, Y.Z.)2000(. Effect of betaine on growth performance and carcass traits of meat ducks. Journal of Zhejiang University Agriculture and Life Sciences. 26, 347-352.
Xu, Z.R. and Yu, D.Y.)2000(. Effect of betaine on digestive function of weaned piglets. Chinese Journal of Veterinary Science. 20, 201-204.
Yusef, K. Figen, K. salim, M. and yaylak, E.)2008(. Effects of betain on performance carcass bone and blood characteristics of broiler during natural summer temperatures. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8: 930-937
Zou, X.T. and Lu, J.J.)2002(. Effects of betaine on the regulation of the lipid metabolism in laying hen. Agricultural Sciences in China, 1, 1043-1049.
Effect of betaine and strain on the performance and expression of betaine--homocysteine S-methyltransferase in broiler chickens exposed to natural drinking water with different levels of total dissolve soiled