اثر جایگزینی مکمل معدنی ید با ید آلی در جیره غذایی بر عملکرد و متابولیت‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه پیام نور تهران.

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

3 دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایرن

چکیده

این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار، به منظور ارزیابی نسبت‌های مختلف ید آلی به غیر آلی (100:0، 75:25، 50:50، 25:75، 0:100) بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و هورمون‌های تیروئیدی سرم خون جوجه‌های گوشتی انجام گردید. نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی بر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی تاثیر نداشت. بالاترین غلظت هورمون T3 و هورمون‌های TSH و TRH در گروه حاوی 75 درصد ید آلی مشاهده شد (05/0p <). تیمار حاوی 100 درصد ید آلی دارای بیشترین غلظت هورمون تترایدوتیرونین (T4) در بین تیمارهای آزمایشی بود (05/0p <). همچنین در سرم خون جوجه‌های تغذیه شده با تیمار حاوی 75 درصد ید آلی بالاترین سطح گلوکز، پروتئین کل، نیتروژن اوره‌ای خون و آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز مشاهده شد (05/0p <)، اما در غلظت کراتینین و اسید اوریک خون تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. بطور کلی جایگزینی مکمل معدنی با مکمل آلی ید بدون اثرات منفی، تاثیر موثری بر فراسنجه‌های خونی و غلظت هورمون‌های تیروئیدی داشته است، بطوری که بالاترین غلظت در تیمار 75 درصد ید آلی + 25 درصد ید معدنی مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


اورنگی، ا.، رحیمی، ع.، مهدوی، ر.، صومی، م.ح. و طرزمنی، م.ک. (1389). شاخص های مرتبط با استرس اکسیداتیو و وضعیت آنتی اکسیدانی در بیماران کبد چرب غیر الکلی. مجله ی غدد درون ریز و متابولیسم ایران، 12(5): 499-493.
فنائی، ح.، عزیزی، ع. و خیاط، س. (1392). مروری بر نقش استرس اکسیداتیو در ناباروری مردان. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، 2: 103-93.
کرم سیچانی، س.، نقش، ن. و رزمی، ن. (1391). تاثیر عصاره الکلی اسپند بر غلظت مالون دی الدئید و فعالیت کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در موش های تیمار شده با نانو ذرات نقره. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 22 (95): 17-10.
مختاری، م.، شریعتی، م. و گشمردی، ن. (1384). تاثیر روی بر غلظت هورمون‌های تیروئیدی و آنزیم‌های کبدی در موش های صحرایی نر بالغ. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، 13 (51): 12-7.
مصلحی، ح.ر.، نوید شاد، ب.، سید شریفی، د. و میرزایی آقچه قشلاق، ف. (1397). تاثیر منابع سلنیوم و دانه کتان در جیره بر عملکرد و برخی متابولیت های بیوشیمیایی خون در مرغ­های تخمگذار. مجله تولیدات دامی، 20(1): 175-159.
صوفی سیاوش، ر. و جانمحمدی، ح.(1388). تغذیه دام، انتشارات عبیدی (ترجمه).
Abdallah, A.G., El-Husseiny, O.M. and Abdel-Latif K.O. (2009). Influence of some dietary organic mineral supplementations on broiler performance. International Journal of Poultry Science. 8(3): 291-298.
Bednar, J., Rohling, S and Vohnoust, S. (1964). Determination of protein iodine content in blood serum (in Czech). Ceskoslov Farm, 13:203-209.
Bobek, S., Jastrzebski M. and Pietras, M. (1976). Age-relate changes in oxygen consumption and plasma thyroid hormone concentration in the young chickens. General and Comparative Endocrinology. 31: 169-174.
Delange, F. and Lecomte, P. (2000). Iodine supplementation. Drug safety. 22(2): 89-95.
Dolinska, B., Zielinska, M., Dobrzanski, Z., Chojnacka, K., Opalinski, S. and Ryszka, F. (2012). Influence of incubation conditions on hydrolysis efficiency and iodine enrichment in bakerʼs yeast. Biological Trace Element Research. 147: 354-358.
Edens, F.W. (2001). Involvement of Sel-Plex in physiological stability and performance of broiler chickens. In: Science and Technology in the Feed Industry. (Lyons TP and Jacques KA. Eds.). Nottingham University Press. Nottingham NG 110 AX. United Kingdom. Proc. 17th Alltech Annual Sympos 17: 349-376
 Eila, N., Asadi, H., Shivazad, M., Zarei, A. and Akbari, N. (2012). Effect of different calcium iodate levels on performance, carcass traits and concentration of thyroid hormones in broiler chickens. Annals of Biological Research. 3(5): 2223-2227.
El-Bahr, S.M., Mandour, A.A. and Hashem, A. (2017). Effect of dietary supplementation of selected trace element or ascorbic acid on protein patterns of pre-immunized broiler chickens. Pharmacy and Pharmacology International Journal. 5(1): 00110.
Hayashi, K., Kuroki, H., Kamizono, T. and Ohtsuka, A. (2009). Comparison of the effects of thyroxine and triiodothyronine on heat production and skeletal muscle protein breakdown in chicken. Poultry Science. 46: 212-216.
He, M.L., Hollwich, W. and Rambeck, W.A. (2002). Supplementation of algae to the diet of pigs: a new possibility to improve the iodine content in the meat. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 86 (3-4): 97-104.
Hess, J.B., Downs, K.M., Macklin, K.S., Norton, R.A. and Bilgili S.F. (2005). Organic trace minerals for broilers and breeders. Poultry Science Department, Auburn University, AL.
IFCC/AACC. standard method for ALP. Clinical Chemistry. 1983; 79: 751-3.
Kaufmann, S. and Rambeck, W.A. (1998). Iodine supplementation in chicken, pig and cow feed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 80: 147-152.
Klandorf, H., Sharp, P.J. and Newcomer W.S. (1981). The influence of feeding patterns on daily variation in the concentrations of plasma thyroid hormones in the hen. IRC Medical Science Biochemistry. 9(2): 82-82
Lewis, P.D. (2004). Responses of domestic fowl to excess iodine: a review. British Journal of Nutrition. 91: 24-39.
Li, Q., Mair, C., Schedle, K., Hammerl; S, Schodl K,and Windisch W, 2012. Effect of iodine source and dose on growth and iodine content in tissue and plasma thyroid hormones in fattening pigs. European Journal Nutrition 51:685-691.
Nollet, L., Van der Klis, J.D., Lensing, M. and Spring, P. (2007). The effect of replacing inorganic with organic trace mineals in broiler diets on productive performance and mineral excretion. The Journal of Applied Poultry Research. 16: 592-597.
Opalinski, S., Dolinska, B., Korczynski, M., Chojnacka, K., Dobrzanski, Z. and Ryszka, F. (2012). Effect of iodine-enriched yeast supplementation of performance of laying hens, egg traits, and egg iodine content. Poultry Science. 91:1627-1632.
Pal, D.T. and Gowda, N.K.S. (2015). Organic trace minerals for improving livestock production. Division of animal nutrition, National institute of animal nutrition and physiology, Bengaluru, India 560 030.
Pecht, G. (1996). " Natural substances" for animal nutrition, 2. Kraftfutter (Germany). 11: 523-526.
Petrovic, V., Nollet, L. and Kovac, G. (2010). Effect of dietary supplementation of trace elements on the growth performance and their distribution in the breast and thigh muscles depending on the age of broiler chickens. Acta Veterinaria Brno. 79: 203-209.
Rajendran, D., Pattanaik, A.K., Khan, S.A. and Bedi, S.P.S. (2001). Iodine supplementation of Leucaena leucocephala diet for goats. ll. Effects on blood metabolites and thyroid hormones. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 14: 791-796.
Rizos, C.V., Elisaf, E.N. and Liberopoulos, E.N. (2011). Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The Open Cardiovascular Medicine Journal. 5: 76-84.
Rodolfo, M. and Hua, H.J. (2016). Advances in thyroid hormones function relate to animal nutrition. Annals of Thyroid Research. 2(1): 45-52.
Rottger, A.S. (2012). The effect of various iodine sources and levels on the performance and the iodine transfer in poultry products and tissues. Friedrich-Loeffler-Institute, Federal Research Institute for Animal Health, Institute for Animal Nutrition, Bundesallee 50, 38116 Braunschweig, Germany.
Rottger, A.S., Halle, I., Wagner, H., Breves, G. and Flachowsky, G. (2011). The effect of various iodine supplementations and two different iodine sources on performance and iodine concentrations in different tissues of broilers. British Poultry Science. 52(1): 115-123.
SAS Institute. (2004). SAS Statistics User ʼ s Guide. Version 9.1.3. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Sethy, K., Dass, R.S., Garg, A.K., Sahu, S. and Gogoi, S. (2015). Effect of different selenium sources (Selenium yeast and Sodium selenite) on haematology, blood chemistry and thyroid hormones in male goats (Capra hircus). Indian Journal of Animal Research. 49 (6): 788-792
Sies, H. (1993). Strategies of antioxidant defense. European Journal of Biochemistry. 215: 213-219.
Slupczynska, M., Jamroz, D., Orda, J. and Wiliczkiewicz, A. (2014). Effect of various sources and levels of iodine, as well as the kind of diet, on the performance of young laying hens, iodine accumulation in eggs, egg characteristics, and morphotic and biochemical indices in blood. Poultry Science. 93: 2536-2547.
Song, Z., Guo, Y. and Yuan, J. (2006). Effects of dietary iodine and selenium on the activities of blood lymphocytes in laying hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 19(5): 713-719.
Stanley, V. G., Bailey, J. E. and Krueger, W. F. (1989). Research Note: Effect of iodine-treated water on the performance of broiler chickens reared under various stocking densities. Poultry science. 68(3): 435-437.
Stojevic, Z., Milinkovic-Tur, S. and Curcija, K. (2000). Changes in thyroid hormones concentrations in chicken blood plasma during fattening. Veterinarski arhiv. 70(1): 31-37.
Yen, P.M. (2001). Physiological and molecular basis of thyroid hormone action. Physiological Review. 81: 1097-1142.
Yuming, G., L, Zhiwei, L. and Yuping, Z. (1999). Nutritional interrelationships between selenium and iodine in broiler chicks. Journal of china agriculture university. 1-S816.