بررسی اثر افزودن پودر برگ زیتون و دانه گشنیز در جیره بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه‌های‌گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا

2 استاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد – ایران.

3 • استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

4 استاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد – ایران

چکیده

چکیده
این پژوهش با هدف بررسی اثر افزودن پودر برگ زیتون و دانه گشنیز در جیره بر عملکرد، ریخت‌شناسی روده و قابلیت‌هضم مواد مغذی در جوجه‌های گوشتی انجام شد. برای این منظور 720 قطعه جوجه گوشتی سویه کاب 500 (مخلوط دو جنس) در 36 واحد آزمایشی با 12 گروه آزمایشی در 3 تکرار 20 قطعه‌ای توزیع شدند. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×4 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح پودر برگ ‌زیتون ( صفر، 2، 5/2 و 3 درصد) و سه سطح پودر دانه گشنیز ( صفر، 3/0 و 6/0 درصد) انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف همزمان برگ زیتون و دانه گشنیز تأثیر معنی‌داری بر عملکرد جوجه‌ها نداشت. جوجه‌هایی که برگ زیتون همراه با دانه گشنیز دریافت کردند به طور معنی‌ داری طول، عرض، عمق کریپت و سطح پرز روده بزرگتری نسبت به گروه‌های کنترل داشتند. گروه‌هایی که همزمان از برگ زیتون و دانه گشنیز استفاده کرده بودند، قابلیت هضم پروتئین و چربی بالاتری نشان دادند. بر اساس نتایج این پژوهش، هرچند که استفاده از دانه گشنیز و برگ زیتون به صورت توأم اثر معنی‌داری بر افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی نداشت، اما با توجه به بهبود شاخص‌های ریخت‌شناسی روده کوچک و افزایش قابلیت هضم چربی و پروتئین استفاده توأم این دو گیاه دارویی قابل توصیه می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


آگاه، م. ج.، نصیری‌مقدم ح.، گلیان، ا.، راجی، ا. ر.، فرهوش ر. و زربان، ا. ( 1394). تأثیر عصاره برگ زیتون (Olea europaea L.) و روغن کنجد (Sesamum indicum L.) در جیره بر ریخت‌شناسی روده کوچک و برخی از فراسنجه‌های خونی جوجه‌های‌گوشتی. مجله دامپزشکی ایران، 11 (2): 33 تا 43.
علی­تنه، س.، افضلی، ن.، سریر، ه. و نعیمی پور، ح. (1395). بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف دانه­های زنیان (Carum Copticum L.) و  گشنیز (Coriandrum sativum L.) بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی.  مجله پژوهشهای تولیدات دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، سال هفتم، شماره 14.  صفحه 21-32.
میرزاوند، م.، رحیمی، ش. و سحری، م. ع. (1394). بررسی اثرات نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان بر عملکرد، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی، مورفولوژی روده و طعم گوشت در جوجه­های گوشتی. دوماهنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد 31، شماره3، ص، 446-459.
Abou-Elkhair, R., H.A. Ahmed., and S. Selim. (2014). Effects of Black PePPer (PiPer Nigrum), Turmeric Powder (Curcuma Longa) and Coriander Seeds (Coriandrum Sativum) and Their Combinations as Feed Additives on Growth Performance, Carcass Traits, Some Blood Parameters and Humoral Immune ResPonse of Broiler Chickens. Asian Australasian Journal of Animal Science. 27: 847-854.
Al-Jaff, F.K. (2011). Effect of coriander seeds as diet ingredient on blood Parameters of broiler chicks raised under high ambient temPerature. International Journal of Poultry Science, 10: 82-86.
Barton, M. D. (2000). Antibiotic use in animal feed and its impact on human health. Nutrition Research Reviews  Journals. 13: 1–22.
Boskou, D., Blekas, G., and Tsimidou, M. (2005). Phenolic compounds in olive oil and olives. Current Topics in Nutraceutical Research, 3: 125–136.
Bradley, G.L., Sgvage, T.F., and Timm, K.I. (1994). The effect of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. Boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science, 73: 1766-1770.
Brenes, A., Viveros, A., Gon, I., Centeno, C., Sa´yago-Ayerdy, S.G., Arija, I., and Saura-Calixto, F. (2008). Effect of grape pomace concentrate and vitamin E on digestibility of polyphenols and antioxidant activity in chickens. Poultry Science, 87: 307–316.
ElSayed, S. and Ahmed, S. (2017). Effects of coriander seeds powder (Coriandrum sativum) as feed supplements on growth performance parameters and immune response in albino rats. International Journal of Livestock Research. 7(2): 191-200.
Ertas, O. N. (2013). The Effect of Dietary Supplement Coriander Seed (Corindrum sativum L) on Fatty Acid Composition of Selected Tissues in Japanese Quail (c). International Journal of Poultry Science. 12 (7): 436-440.
Garcia, J., Carabaño, R. and Blas, J. C. (1999). Effect of fiber source on cell wall digestibility and rate of passage in rabbits. Journal of Animal Science. 77, 898–905.
Garcia, V., Catala-Gregori, P., Hernandez, F., Megias, M.D., and Madrid, J. 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestiblity, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal Applied Poultry Research, 16: 555-562.
Garcia, M., Lazaro, R., Latorre, M.A., Gracia, M.I. and Mateos, G.G. (2008). Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science. 87:940-948.
Cera, K.R. (1988). Effect of age, weaning and post weaning diet on small intestinal growth and jejunal morphology in young swine. Journal of Animal Science. 66: 574-584.
Ghahraman A, Editor. (1994). Iranian chromophytes. 1st ed. Tehran: University Press Center. p.743. [In Persian]
Ghazanfari, Sh., Adib Moradi, M. and Rahimi Niat, F. (2015). Effects of different levels of Artemisia sieberi essential oil on intestinal morphology characteristics, microfora population and immune system in broiler chickens. Journal of Veterinary Research. 70(2): 195-202.
Guinda Á (2006) Use of solid residue from the olive industry. Grasas Y Aceites 57: 107-115.
Guler, T., Ertas, O.N. Ciftci, M. and Dalki, C.B. (2005). The effect of coriander seed (Coriandrum sativum L.) as diet ingredient on the Performance of JaPanese quail. South African Journal of Animal Science. 35: 261-267.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M.D. (2004). Influence of two plant extract on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
Jorhem, L. (2000) Determination of metals in foods by atomic absorption spectrometry after dry ashing: NMKL collaborative study. Journal of AOAC International 83: 1204-1211.
Maa, Y. L., and T. Guob. (2008). Intestinal morphology, brush border and digesta enzyme activities of broilers fed on a diet containing Cu2+-loaded montmorillonite. British Journal of Poultry Science. 49:65-73.
Maroof, A., Kumar, A. and Singh, P. (2016). Effects of Coriander (Coriandrum sativum L.) Seed Powder on Growth Performance of Broiler Chickens. Journal of Krishi Vigyan. 5(1) : 57-59
Montagne, L. (2003). A review of interactions between dietary fiber and the intestinal mucosa, and their consequences on digestive health in young non-ruminant animals. Journal of Animal and Feed Science Technology. 108: 95-117.
Nabuurs, M.J.A. (1995). Microbiological, structural and functional changes of the small intestine of pigs at weaning. Pig News and Information. 16: 93-97.
Nadeem, M., Anjum, F.M., Khan, M.I, Tehseen, S., El-Ghorab, A. and Sultan, J.I. (2013). Nutritional and medicinal aspects of coriander (Coriandrum sativum L.): a review, British Food Journal. 115( 5): 743–755.
Naeemasa, M., Alaw Qotbi, A.A., Seidavi, A., Norris, D., Brown, D. and Ginindza, M. (2015). Effects of coriander (Coriandrum sativum L.) seed powder and extract on performance of broiler chickens. South African Journal of Animal Science. 45 (4): 371-378.
Nobakht, A., Eghdam Shahriar, H. (2010). Effect of medicine plants of malva silvestris, alhaji maurorum and menthe spicata on performance, carcass characteristics and blood metabolites in broiler chicks. Journal of Animal Science. 3: 51-63.
Paiva-Martins, F., S. Barbosa, V. Pinheiro, J. Mour, and D. Outor-Monteiro. (2009). The effect of olive leaves supplementation on the feed digestibility, growth performances of pigs and quality of pork meat. Meat Science. 82: 438-443.
Pish Jang, J. (2011). Effect of different levels of coriander oil on Performance and blood Parameters of broiler chickens. Annals of Biological Research. 2: 578-583.
Polzonetti, V., Egidi, D., Vita, A., Vincenzetti, S., & Natalini, P. (2004). Involvement of oleuropein in (some) digestive metabolic pathways. Food Chemistry. 88: 11–15.
Ramadan, M.F. and Morsel, J.T.  (2004). Oxidative stability of black cumin (Nigella sativa L.) Coriander (Coriandrum sativum L.) and niger (Guizotia abyssinica Cass.) crude seed oils upon stripping. European Journal of Lipid Science and Technology. 106: 35-43.
Resiche, D.W., Lillard, D.A.  and Eitenmiller, R.R.  (2002). common natural ingredients Drugs and Cosmetics, 2nd Edn. John Wiley (Ed.), New York: John Wiley and Sons Inc. Pres.
Rodriguez, M.L., Orti, L.T., Alzueta, C., Rebole, A., and Trevino, J. )2005(. Nutritine value of High-Oleic Acid Sunflower Seed for broiler chicks. Poultry Science. 84:395-402.
Sakamoto. K., Hirose, H., Onizuka, A., Hayashi, M., Futamura, N., Kawamura, Y. and Ezaki, T. (2000) Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgical Research. 94: 99-106.
SAS. (2004) Statistical Analysis Systems, Version 9.1. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Shafey TM, Almufarij SL and Albatshan HA (2013) Effect of feeding olive leaves on the performance, intestinal and carcass characteristics of broiler chickens. International Journal of Agriculture and Biology. 15(3): 585–589.
Wangensteen, H., Samuelsen, A.B. and Malterud, K.E. (2004). Antioxidant activity in extracts from coriander.Food chemistry. 88: 293-297.