نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی

2 دانش‌آموخته مقطع دکتری تغذیه دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

3 دانش‌آموخته مقطع کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 استاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

5 دانش‌آموخته مقطع دکتری تغذیه دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

6 استادیار، دانشگاه کوئیزلند، استرالیا

چکیده

به منظور بررسی اثرات هم افزایی جیره های حاوی کنجاله سویای تخمیری و پری بیوتیک مانان الیگوساکارید بر عملکرد رشد و برخی فراسنجه های فیریولوژیکی جوجه های گوشتی، آزمایشی با استفاده از 480 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه (بر اساس ذرت و کنجاله سویای معمولی)، 2) جیره پایه بعلاوه پری بیوتیک، 3) جیره حاوی ذرت و کنجاله سویای تخمیری (جایگزینی کامل کنجاله سویای معمولی با کنجاله سویای تخمیری) و 4) جیره حاوی ذرت و کنجاله سویای تخمیری به علاوه پری بیوتیک بودند. نتایج این مطالعه نشان دادند که در کل دوره پرورش (سن 1 تا 42 روزگی) پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی کنجاله سویای تخمیری بعلاوه پری بیوتیک از افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل خوراک بهتری نسبت به سایر جیره های آزمایشی برخوردار بودند (05/0>P). افزایش ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در دوازدهه و تهی روده و جمعیت باکتری های مولد اسید لاکتیک و همچنین کاهش جمعیت گونه های کلی فرم و کلستریدیوم در ایلئوم و روده کور جوجه های تغذیه شده با جیره های حاوی پری بیوتیک، کنجاله سویای تخمیری و کنجاله سویای تخمیری بعلاوه پری بیوتیک نسبت به پرندگان گروه شاهد معنی دار بود (05/0>P). فعالیت آنزیم پروتئاز روده ای در پرندگان دریافت کننده جیره های حاوی کنجاله سویای تخمیری و کنجاله سویای تخمیری بعلاوه پری بیوتیک به طور معنی داری بیشتر از سایر پرندگان بود (05/0>P).

کلیدواژه‌ها

AOAC. (2005). Association of Official Analytical Chemists. 21th ed. Gaithersburg, M.D., USA.
Ashayerizadeh, A., Dastar, B., Shams Shargh, M., Sadeghi Mahoonak, A. and Zerehdaran, S. (2017). Fermented rapeseed meal is effective in controlling Salmonella enterica serovar Typhimurium infection and improving growth performance in broiler chicks. Veterinary Microbiology. 201: 93-102.
Ashayerizadeh, A., Dastar, B., Shams Shargh, M., Sadeghi Mahoonak, A. and Zerehdaran, S. (2018). Effects of feeding fermented rapeseed meal on growth performance, gastrointestinal microflora population, blood metabolites, meat quality, and lipid metabolism in broiler chickens. Livestock Science. 21: 183-190.
Aviagen International. (2014). Aviagen International Nutrition specifications manual: Ross 308. Aviagen Ltd., Scotland, UK.
Baurhoo, B., Ferket, P.R. and Zhao, X. (2009). Effects of diets containing different concentrations of mannanoligosaccharide or antibiotics on growth performance, intestinal development, cecal and litter microbial populations, and carcass parameters of broilers. Poultry Science. 88: 2262-2272.
Chiang, G., Lu, W.Q., Piao, X.S., Hu, J.K., Gong, L.M. and Thacker, P.A. (2010). Effects of feeding solid-state fermented rapeseed meal on performance, nutrient digestibility, intestinal ecology and intestinal morphology of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 23: 263-271.
Dibner, J.J. and Buttin, P. (2002). Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. Journal of Applied Poultry Research. 11: 453-463.
Feng, J., Liu, X., Liu, Y.Y., Xu, Z.R. and Lu, Y.P. (2007a). Effects of Aspergillus oryzae 3.042 fermented soybean meal on growth performance and plasma biochemical parameters in broilers. Journal of Animal Feed Science and Technology. 134: 235-242.
Feng, J., Liu, X., Xu, Z.R., Wang, Y.Z. and Liu, J.X. (2007b). Effects of fermented soybean meal on digestive enzyme activities and intestinal morphology in broilers. Poultry Science. 86: 1149-1154.
Hosoi, T., Ametani, A., Kiuchi, K. and Kaminogawa, S. (2000). Improved growth and viability of lactobacilli in the presence of Bacillus subtilis (natto), catalase, or subtilisin. Canadian Journal of Microbiology. 46: 892-897.
Hu, J., Lu, W., Wang, C., Zhu, R. and Qiao, J. (2008). Characteristics of solid-state fermented feed and its effects on performance and nutrient digestibility in growing-finishing pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 21: 1635-1641.
Jazi, V., Ashayerizadeh, A., Toghyani, M., Shabani, A., Tellez, G. and Toghyani, M. (2018a). Fermented soybean meal exhibits probiotic properties when included in Japanese quail diet in replacement of soybean meal. Poultry Science. 97: 2113-2122.
Jazi, V., Boldaji, F., Dastar, B., Hashemi, S.R. and Ashayerizadeh, A. (2017). Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, gastrointestinal microflora population and small intestinal morphology in broiler chickens. British Poultry Science. 58: 402-408.
Jazi, V., Foroozandeh, A.D., Toghyani, M., Dastar, B., Rezaie Koochaksaraie, R. and Toghyani, M. (2018b). Effects of Pediococcus acidilactici, mannan-oligosaccharide, butyric acid and their combination on growth performance and intestinal health in young broiler chickens challenged with Salmonella Typhimurium. Poultry Science. 97: 2034-2043.
Kook, M.C., Cho, S.C., Hong, Y.H. and Park, H. (2014). Bacillus subtilis fermentation for enhancement of feed nutritive value of soybean meal. Journal of Applied Biological Chemistry. 57: 183-188.
Niba, A.T., Beal, J.D., Kudi, A.C. and Brooks, P.H. (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African Journal of Biotechnology. 8: 1758-1767.
Pourabedin, M., Chen, Q., Yang, M. and Zhao, X. (2017). Mannan-and xylooligosaccharides modulate caecal microbiota and expression of inflammatory-related cytokines and reduce caecal Salmonella enteritidis colonisation in young chickens. FEMS Microbiology Ecology. 93: 226-234.
Rajani, J., Dastar, B., Samadi, F., Karimi Torshizi, M.A., Abdulkhani, A. and Esfandyarpour, S. (2016). Effect of extracted galactoglucomannan oligosaccharides from pine wood (Pinus brutia) on Salmonella Typhimurium colonisation, growth performance and intestinal morphology in broiler chicks. British Poultry Science. 57: 682-692.
Roberfroid, M., Gibson, G.R., Hoyles, L., McCartney, A.L., Rastall, R., Rowland, I. and Guarner, F. (2010). Prebiotic effects: metabolic and health benefits. British Journal of Nutrition. 104: S1-S63.
SAS Institute, SAS User’s Guide. (2003) Version 9.1 edition. SAS Institute Inc, Cary, NC.
Shabani, A., Boldaji, F., Dastar, B., Ghoorchi, T. and Zerehdaran, S. (2018). Preparation of fish waste silage and its effect on the growth performance and meat quality of broiler chickens. Journal of the Science of Food and Agriculture. 98: 4097-4103.
Smith, C., Van Megen, W., Twaalfhoven, L. and Hitchcock, C. (1980). The determination of trypsin inhibitor levels in foodstuffs. Journal of the Science of Food and Agriculture. 31: 341-350.
Sun, H., Yao, X., Wang, X., Wu, Y., Liu, Y., Tang, J. and Feng, J. (2015) Chemical composition and in vitro antioxidant property of peptides produced from cottonseed meal by solid-state fermentation. Cyta-Journal of Food. 13: 264-272.
Sun, H., Tang, J.W., Yao, X.H., Wu, Y.F., Wang, X. and Feng, J. (2013). Effects of dietary inclusion of fermented cottonseed meal on growth, cecal microbial population, small intestinal morphology, and digestive enzyme activity of broilers. Tropical Animal Health and Production. 45: 987-993.
Taheri, H.R., Moravej, H., Tabandeh, F., Zaghari, M. and Shivazad, M. (2009). Screening of lactic acid bacteria toward their selection as a source of chicken probiotic. Poultry Science. 88: 1586-1593.
UFFDA. (1992). User Friendly Feed Formulation Done Again. Software Package, University of Georgia.
Xu, Z.R., Hu, C.H., Xia, M.S., Zhan, X.A. and Wang, M.Q. (2003). Effects of dietary fructooligosaccharide on digestive enzyme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Poultry Science. 82: 1030-1036.