تاثیر سطوح مختلف سبوس ذرت بر جمعیت میکروبی، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی و ابقای نیتروژن در میش‌های دالاق

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

2 استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

3 دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

4 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

چکیده

به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت بر جمعیت میکروبی، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی و ابقای نیتروژن در میش‌های دالاق از 20 رأس میش 3 شکم زایش با میانگین وزن 7/3±36 کیلوگرم استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام شد. تیمارها شامل: تیمار اول (بدون سبوس ذرت)، تیمار دوم (حاوی 7 درصد سبوس ذرت)، تیمار سوم (حاوی 14درصد سبوس ذرت) و تیمار چهارم (حاوی 21 درصد سبوس ذرت) بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت در میش‌ها اثر معنی‌داری بر جمعیت پروتوزوا و جمعیت میکروبی شکمبه نداشت (05/0< p). تیمارهای آزمایشی تأثیری برpH شکمبه در زمان ناشتا، سه و شش ساعت بعداز خوراک دهی وعده صبح نداشت (05/0< p). غلظت آمونیاک مایع شکمبه در جیره حاوی 14 درصد سبوس ذرت به طور معنی‌داری بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0p <). در بین میش‌های مصرف‌کننده سطوح مختلف سبوس ذرت، اختلاف معنی‌داری از نظر فراسنجه‌های خونی گلوگز، کلسترول‌، تری‌گلیسیرید، اوره، پروتئین‌کل، آلبومین وگلوبولین مشاهده نشد (05/0< p)، همچنین، تفاوت معنی‌داری در بین تیمارهای مختلف از نظر نیتروژن مصرفی، نیتروژن دفعی ادرار، نیتروژن دفعی مدفوع و ابقا ظاهری نیتروژن وجود نداشت (05/0< p). به طور کلی سبوس ذرت را می توان تا 21 درصد جیره گوسفند بدون هیچگونه اثر منفی استفاده کرد

کلیدواژه‌ها


اسدی، م. و توغدری، ع. (۱۳۹۶). استفاده از محصولات جانبی کشاورزی و ضایعات زراعی در تغذیه دام و طیور، اولین همایش ملی فرصت های نوین تولید و اشتغال بخش کشاورزی در شرق کشور (در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی) بیرجند. دانشگاه بیرجند. 
اسلامیان، ا.، ناصریان، ع.ع.، ولی زاده، ر. و وکیلی، ع.ر. (1396). ارزش غذایی سبوس گندم کارخانجات آرد استان خراسان رضوی در تابستان و زمستان و تاثیر جایگزینی سبوس­های تابستانه بجای جو، بر عملکرد بزهای شیری سانن. نشریه پژوهش­های علوم دامی. (27): 3. 50-33
قورچی، ت. و قربانی، ب. (1390). میکروبیولوژی شکمبه. انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 167 صفحه.
گنجی، ف. ، باشتنی، م. ، فرهنگ فر، ه. و اصغری، م. ر. (1390). استفاده ازسطوح مختلف سبوس گندم بر مصرف خوراک و عملکرد پروار بره های نر بلوچی. مجله پژوهش های علوم دامی (21): 1. 74-63.
ملانوروزی، ع.، باشتنی، م.، ناصریان، ع. و فرهنگ فر، ه. (1393). اثر منابع فیبر غیر علوفه­ای درکنسانتره شروع کننده بر عملکرد، فاکتورهای خونی و فراسنجه­های رشد اسکلتی گوساله­های ماده هلشتاین در کل دوره . ششمین کنگره علوم دامی ایران. دانشگاه تبریز.
AOAC. (2000). Official methods of analysis, 17thed. Association of official analytical chemists, Arlington, VA.
Broderick, G.A. and Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. 63:64–75.
Chaudhary, L.C., Sahoo, A., Agarwal, N., Kamra, D.K., and Pathak, N.N. (2001). Effect of replacing grain with deoiled corn bran and molasses from the diet of lactating cows. Asian Aus. Journal of Animal Science. 14: 646–50.
Dehority BA. (2003) Rumen microbiology. First ed. London: Academic Press.
Dehority, B.A. and Males, J.R. (1984). Rumen Fluid Osmolality: Evaluation of influence upon the occurrence and numbers of holotrich protozoa in sheep. Journal Animal Science. 38:865-870.
Dhakad, A., and Garg, A.K. (1997). Effect of replacing maize grain with wheat bran in the concentrate mixture on intake and utilization of nutrients in sheep. Indian Journal of Animal Nutrition. 15:250-254.
Dhakad, A., Garg, A.K., Singh, P., and Agrawal, D.K. (2002). Effect of replacement of maize grain with wheat bran on the performance of growing lambs. Small Ruminant Research. 43: 227-234.
El-Hag, M.G., and Hamad, A.F. (1983). Sudan desert sheep: performance on variable levels of agro industrial by products supplemented whit urea and cobalt. World Review Animal Production. 19: 21-28.
Franzolin, R., and Dihority, B.A. (1996). Effect of prolonged high-concentrate feeding on ruminal protozoa concentrations. Journal of Animal Science. 74: 2803-2809.
Garg, A.K., Singh, P., and Agarwal, D.K. (2002). Effect of replacement of maize grain with wheat bran on the performance of growing lambs. Small Ruminant Research. 43: 227-234.
Garg, A.K., Singh, P., Malik, R., and Agrawal, D.K. (2004).Effect of replacing maize grain with de-oiled rice bran on intake and utilization of nutrients in adult ewes. Small Ruminant Research. 52:75-79.
Göhl, B. (1981). Tropical feeds. Feed information and nutritive values. Food and Agriculture Organization. pp 529.
Harris, L.E. (1970). Nutrition research techniques for domestic and wild animals. Vol. 1. Utah State University, Logon, Utah. USA.
Hassan, S.A., Al-Ani, A.N., Jassim, R.A.M., and Abdullah, N.S. (1990). Effect of roughage to concentrate ratios and ruminal undergradable protein (RUDP) on growth of lambs. Small Ruminant Research. 3: 317-324.
Klevesahl, E.A., Cochran, R.C., Titgemeyer, E.C., Wickersham, T.A., Farmer, C.G., Arroquy, J.I. and Johnson, D.E. (2003). Effect of a wide range in the ratio of supplemental rumen degradable protein to starch on utilization of low-quality, grass hay by beef steers. Animal Feed Science and Technology. 105:5–20.
Klopfenstein, T.J., Erikson, G.E., and Bremer, V.R. (2008). Board-invited review: Use of distillers byproducts in the beef cattle feeding industry. Journal of Animal Science. 86: 1223-1231.
Kudo, H., Cheng, K.J., Imai, S., Han, S.S. and Costerton, J.W. (1990). Effects of feed on the composition of the rumen ciliate protozoa. Animal Feed Science and Technology. 29:159-169.
Malik, N.S., Ahuja, A.K., Makkar, G.S., and Kakkar, V.K. (1989). Effect of high levels of deoiled rice bran in concentrate mixture on the nutrient utilization and energy intakes in buffalo calves. Indian Journal of Animal Science. 59: 1420-1424.
Martinez, M.E., Ranilla, M.J., Tejido, M.L., Saro, C. and Carro, M.D. (2010). Comparison of fermentation of diets of variable composition and microbial populations in the rumen of sheep and rusitec fermenters. Protozoa population and diversity of bacterial communities. Journal of Dairy Science. 93: 3699-3712.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R.G. (2011). Animal Nutrition. 7thed. Longman Group UK, Harlow, UK, Pp: 693.
Mlay, P.S., Pereka, A.E., Balthazary, S.T., Phiri, E.C.J., Hvelplund, T., Weisbjerg, M.R., and Madsen, J. (2005). The effect of maize bran or maize bran mixed with sunflower cake on the performance of smallholder dairy cows in urban and per urban area in Morogoro, Tanzania. Livestock Research for Rural Development. 17: 1- 2.
National Research Council. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervide and New York Camelids. National Academy of Science, Washington, DC.
Nkosi, B.D., Meeske, R., vander Merwe, H.J., Acheampong-Boateng, O., and Langa, T. (2010). Effects of dietary replacement of maize grain with popcorn waste products on nutrient digestibility and performance by lamb.  South African Society for Animal Science. 40 (2): 133-139.
Orskov, E.R. (1988). The feed value of by-products and wastes. Word animal science. Animal Feed Science and Technology. Elsevier scientific publishing company INC.
Owens, S.N. and Goetsch, A.L. (1988). Ruminal fermentation. In The Ruminant Animal: Digestive Physiology and Nutrition, 145. D.C. Church, ed. Prospect Heights, Ill.: Waveland Press.
Santra, S., Chaturvedi, O. H., Tripathi, M. K., Kumar, R. and Krim, S. A. (2002). Effect of dietary sodium bicarbonate supplementation on fermentation characteristics and ciliate protozoal population in rumen of lambs. Small Ruminant Research. 47: 203-212.
SAS. (2001). Statistical Analysis System, User’s Guide: Statistics. Version 8.2. SAS Institute, Cary, NC, USA.
Sayer, K.M., Buckner, C.D., Erickson, G.E., Klopfenstein, T.J., Macken, C.N., and Loy, T.W. (2013). Effect of corn bran and steep inclusion in finishing diets on diet digestibility, cattle performance, and nutrient mass balance. Journal of Animal Science. 91:3847–3858.
Scott, T., Klopfenstein, T., Stock, R., and Cooper, R. (1997). Evaluation of corn bran and corn steep liquor for finishing steers. Nebraska Beef Cattle Reports. 67:72–74.
Singh, A.S., Jain, V.K., Singh, P., and Pathak, N.N. (2000). Effect of feeding wheat bran on feed intake and nutrient utilization in crossbred cows. Indian Journal of Animal Sciences. 70: 1258–60.
Singh, P., Garg, A.K., Malik, R., and Agrawal, D.K. (1999). Effect of replacing barley grain with wheat bran on intake and utilization of nutrients in adult sheep. Small Ruminant Research. 31: 215-219.
Slyter, L.L., and Rumsey, T.S. (1991). Effect of coliform bacteria, feed deprivation, and ph on ruminal d-lactic acid production by steer or continuous-culture microbial populations changed from forage to concentrates. United States Department of Agriculture, Beltsville.
Stock, R.A., Lewis, J.M., Klopfenstein, T.J., and Milton, C.T. (2000). Review of new information on the use of wet and dry milling feed by-products in feedlot diets. Journal of Animal Science. 77:1–12.
Tahir, M.I., Khalique, A., Pasha, T.N., and Bhatti, J.A. (2002). Comparative evaluation of maize bran, wheat bran and rice bran on milk production of Holstein Friesian cattle.  International Journal of Agriculture and Biology. 4(4):559-560.
Van Soest, P. J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminants. Cornell University Press, Ithaca, New York.
Varel, H.V., and Dehority, B. A. (1989). Ruminal Cellulolytic Bacteria and Protozoa from Bison, Cattle-Bison Hybrids, and Cattle Fed Three Alfalfa-Corn Diets. Applied and Environmental Microbiology. 148-153.
Yang, W.Z., Ametaj, B.N., Benchar, C., HeM, L., and Beauchemin, K.A. (2010). Cinnamaldehyde in feedlot cattle diets: Intake, growth performance, carcass characteristics, and blood metabolites. Journal of Animal Science. 88: 1082-1092.