نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج، یاسوج، ایران

2 دانشیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

3 استاد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 استادیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

5 استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

این مطالعه به ‌منظور تعیین ترئونین مورد نیاز جوجه‌های گوشتی سویه آرین 386 در دوره‌ پایانی (22 تا 42 روزگی) با استفاده از پاسخ‌های عملکرد، ایمنی و فراسنجه‌های خونی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 سطح ترئونین (66/0، 76/0، 86/0، 96/0، 06/1 و16/1 درصد)، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تعیین نیاز با استفاده از روش خط شکسته صورت گرفت. میانگین خوراک مصرفی روزانه در دوره 22 تا 42 روزگی تحت تأثیر سطح ترئونین جیره قرار نگرفت. میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراکی در گروه 66/0 درصد ترئونین نسبت به سایر گروه‌ها به‌ترتیب کمتر و بیشتر بود. غلظت گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسرید، کلسیم، فسفر، آلبومین، پروتئین کل، LDL وگلوبولین سرم تحت تأثیر سطوح مختلف ترئونین قرار نگرفت. غلظت اسید اوریک سرم در پرندگان دریافت‌کننده 96/0 درصد ترئونین نسبت به سایر گروه‌ها کاهش و سطح HDL سرم در پرندگان مصرف‌کننده 66/0 و 76/0 درصد تروئونین افزایش یافت. تعداد گلبول‌های سفید و قرمز خون، درصد هماتوکریت، هتروفیل‌، لنفوسیت‌، نسبت هتروفیل به لنفوسیت، تیتر آنتی‌بادی شامل ایمونوگلوبولین G، ایمونوگلوبولین M و آنتی‌بادی کل در پاسخ به تزریق SRBC تحت تأثیر سطوح مختلف ترئونین قرار نگرفت. با در نظرگرفتن اسید اوریک و HDL سرم، مقدار ترئونین مورد نیاز در دوره پایانی به ترتیب 058/1 و 995/0 درصد برآورد شد. به‌طور کلی، دامنه بین 9/0 تا 1 درصد به‌عنوان مقدار مورد نیاز ترئونین در جوجه‌های گوشتی آرین 386 در دوره پایانی (22 تا 42 روزگی) توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

زاغری، م. (1381). تعیین نیاز لیزین قابل هضم در جوجه های گوشتی آرین و استفاده از معیار قابلیت هضم در توازن اسیدآمینه­ جیره جوجه­های گوشتی. رساله دکتری. دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
مهری، م. نصیری مقدم، ح. کرمانشاهی، ح. و دانش مسگران، م. (1391). برآورد و مقایسه احتیاجات لیزین قابل هضم در جوجه های گوشتی راس 308 و کاب 500. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران، جلد 4، شماره 4 ص ص 282-274.
Abbasi, M.A., Mahdavi, A.H., Samie, A.H. and Jahanian, R. (2014). Effects of different levels of dietary crude protein and threonine on performance, humoral immune responses and intestinal morphology of broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science. 16: 35-44.
Abdel-Azeem, F. (2011). Influence of qualitative feed restriction on reproductive performance of Japanese quail hens. Egyptian Poultry Science. 31: 883-897.
Adeyemo, G.O., Abioye, S.A. and  Aderemi, F.A. (2012). The effect of varied dietary crude protein levels with balanced amino acids on performance and egg quality characteristics of layers at first laying phase. Food and Nutrition Science. 3:526-529.
Ahmadi, M., Yaghobfar, A. and Tabatabaei, S.H. (2015). Study of effects difference levels of crude protein and amino acid of diet on intestinal morphological and blood biological parameters of poultry. Biological Forum – An International Journal. 7: 666-670.

Akagi, S., Sato, K. and Ohmori, S. (2004). Threonine metabolism in Japanese quail liver. Amino Acids.  26: 235-242.  

Al-Hayani, W.K.A. (2017). Effect of Threonine supplementation on broiler chicken productivity traits. International Journal of Poultry Science, 16: 160-168.  

El-Faham, A.I., Nematallah, G.M. and Abdelaziz, M.A.M. (2017). Effects of dietary threonine level, methionine sources, sex of broiler chicks and their interactions on carcass tissue distribution and chemical composition. Egyptian Poultry Science. 37: 155-167.
Fuller, M.F. (1991). Protein metabolism and nutrition. Present Knowledge of Amino Acid for Maintanence and Production: Nonruminants. Proceeding of 6th International Symposium on Protein Metabolism and Nutrition Herning Denmark.
Horn, N.L., Donkin, S.S. Applegate, T.J. and Adeola, O. (2009). Intestinal musin dynamics: Response of broiler chicks and White Pekin ducklings to dietary threonine. Poultry Science. 88: 1906-1914.
Isakov, N., Feldmann, M. and Segel, S. (2005). The mechanism of modulation of humoral immuno responses after injection of mice with SRBC. Journal of Immunology. 128: 969-975.
Jahanian, R. (2010). Threonine needs of growing broiler chickens for performance and optimum immunological functions in response to dietary crude protein concentration. 2nd International Veterinary Poultry Congress. Feb 20-21, Tehran. Iran. pp. 200.
Jiang Y., Liao X.D., Xie M., Tang J., Qiao S.Y., Wen Z.G., and Hou S.S. (2018). Dietary threonine supplementation improves hepatic lipid metabolism of Pekin ducks. Animal Production Science. 59: 673-680.
Khan A.R., Nawaz, H. and Zahoor. I. (2006). Effect of different Levels of digestible threonine on growth performance of broiler chicks. Journal of Animal and Poultry Science. 16: 32-36.
Kidd, M.T. and Kerr, B.J. (1997). Threonine responses in commercial broilers at 30 to 42 days. Journal of Applied Poultry Research. 6: 362-367.
Law, G., Adjiri-Awere, A. and Pencharz, P.B. (2000). Gut mucins in piglets are dependent upon dietary threonine. Advances in Pork Production. Proceeding of the 11th Banff Prok seminar. Alberta, Canada.
Li, P., Yin, Y.L., Li, D., Kim, S.W. and Wu, G. (2007). Amino acids and immune function: a review. British Journal of Nutrition. 98: 237-252.
Liukkonen-Anttila, J. (2001). Nutritional and genetic adaptation of gallitorns birds: Implications for hand rearings and resticking. Acanic Dissertation, Faculty of Science, University of Oulu, Oulu Yilopisto, Finland. Retrieved September 17, 2017 From http://herkulesoulu.fi/isbn951425990index.html.
Mack, S.D., Bercovici, G., De Groote, B., Leclerq, M., Lippens, M., Pack, J.B. and Van Cauwenberghe. S. (1999). Ideal amino acid profile and dietary lysine specifications for broiler chickens of 20 to 40 days of age. British Poultry Science. 40: 257-265.
Nichols, N.L. and Bertolo, R.F. (2008). Luminal threonine concentration acutely affects intestinal mucosal protein and mucin synthesis in piglets. The Journal of Nutrition. 138: 1298-1303.
National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th revised edition. National Academy press. Washington, D. C.
Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket, P.R. and Fuller, J.C. Jr. (1999). Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy- β-methylbutyrate. Immunopharmacology and immunotoxicology. 21(2): 307-330.   
Robbins, K.R., Saxton, A.M. and Southern, L.L. (2006). Estimation of nutrient requirements using broken-line regression analysis. Journal of Animal Science, 84: E155-165.
Rosa, P., Pesti, G.M., Edwards, J.R. and Bakalli, R.I. (2001). Threonine requirements of different broiler genotypes. Poultry Science. 80: 1710-1717.
SAS Institute. (2004). Statistical Analysis Systems user's guide. Version 9.1. SAS Institute Inc., Raleigh, North Carolina, USA.
Stedman, N.L., Brown, T.P., Brooks, R.L. and Bounous, D.I. (2001). Heterophil function and resistance to staphylococcal challenge in broiler chickens naturally infected with avian leucosis virus subgroup. Journal of Veterinary Pathology. 38: 519-527.
Toghyani, M., Tahmasebi, S., Modaresi, M. and Ale-Saheb-Fosoul S.S. (2018). Effect of arginine and threonine in ovo supplementation on immune responses and some serum biochemical attributes in broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, DOI: 10.1080/1828051X.2018.1529545.
Tohala, S.H. (2010). The relationship between blood lipid profile and performance of broilers fed two types of finisher diets. Iraqi Journal of Veterinary Sciences. 24: 87-91.
Wang, X., Qiao, S.Y., Liu, M., and Ma, Y.X. (2006). Effects of graded levels of true ileal digestible threonine on performance, serum parameters and immune function of 10-25 kg pigs. Animal Feed Science and Technology. 129: 264-278.