ارزشیابی خصوصیات پروتئین پودر بقایای کشتارگاه طیور با مدل CNCPS و تاثیر سطوح مختلف آن بر عملکرد بره های پرواری نژاد بلوچی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

2 استاد، گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

3 استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

4 دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

5 مرکز تحقیقات علوم دامی و منابع طبیعی مشهد.

چکیده

به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر بقایای کشتارگاه طیور بر عملکرد بره‌های نر نژاد بلوچی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 جیره آزمایشی حاوی سطوح مختلف (صفر، 5/2، 5 و 5/7) پودر بقایای کشتارگاه طیور با6 تکرارانجام شد. طول دوره پروار 90 روز با 14 روز دوره عادت‌پذیری بود. سطوح مختلف پودر بقایای کشتارگاه طیور براضافه وزن روزانه بره‌ها، میانگین مصرف ماده خشک روزانه و ضریب تبدیل غذایی تاثیر معنی‌داری نداشت ( 05/0< p). نیتروژن اوره‌ای خون بره‌های دریافت‌کننده جیره شاهد بطور معنی‌داری نسبت به سایر جیره‌ها بیشتر بود ( 05/0>P).غلظت گلوکز پلاسمای خون بره‌های دریافت‌کننده جیره‌های آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشت. مقادیر پروتئین و بخش‌های پروتئین A،B ، B1، B2، B3 و C در این آزمایش به ترتیب 8/11، 23/8، 22/21، 19/1، 81/3 درصد بود. نتایج این پژوهش نشان داد که پودر بقایای کشتارگاهی طیور تا سطح 5/7 درصد بدون تاثیر منفی بر عملکرد می‌تواند به جیره بره‌های پرواری افزوده شود..

کلیدواژه‌ها


شورنگ، پ. نیکخواه، ع و صادقی، ع. (1387) . اثر عمل آوری میکروویو بر تجزیه پذیری پروتئین کنجاله منداب در شکمبه گاو. مجله پژوهش سازندگی در امور دام و آبزیان. 4(2): 117.
طباطبایی،س.م.، روزبهان،ی و قربانی،غ.ر.1390. تفکیک بخش های پروتئینی برخی مواد خوراکی معمول در ایران به روش سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کورنل. مجله علوم دامی ایران،42(2):123-115.
قورچی،ت و سیدالموسوی،س.م.م.1397. اصول تغذیه نشخوارکنندگان. انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.310 صفحه.
متولی طاهر.ن.1391. تعیین ارزش غذایی و تجزیه پذیری ضایعات طیور در شکمبه گوسفند. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
Aldrich, J.M., Muller, L.D., Varga, G.A. and Griel, L.C. (1993). Nonstructural carbohydrate and protein effects on rumen fermentation, nutrient flow, and performance of dairy cows. Journal of Dairy Science. 76: 1091-1105.
Bohert, D.W., Larson, B.T., Bauer, M.L., Branco, A.F., Harmon, D.L. and Mitchell, G. Jr. (1998). Nutritional evaluation of poultry by product meal as a protein source for ruminants: Small intestinal amino acid flow and disappearance in steers Journal of Animal Science.76: 2474-2484.
Bohert, D.W., Larson, B.T., Lewis, S.J., Richards, C.J., Swanson, K.C., Harmon, D.L. and Mitchell, G.E. Jr . (1999). Net nutrient flux in visceral tissues of lambs fed diets differing in supplemental nitrogen source. Journal of Animal Science. 77: 2545-2553.
Chen, X.B. and Gomes, J.M. (1995). Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives – an overview of the technical details. International feed resources unit, Rowett Research Institute, Bucksburn Aberdeen AB2 9SB. United Kingdom.
Cone, J.W., Kamman, A.A., Van Gelder, A.H. and Hindle, V.A. (2002). Rumen escaPe Protein in concentrate ingredients determined with the nylon bag and enzymatic techniques. Journal of Animal Feed Science and Technology. 97: 247-254.
Fox, D.G. (2003). The net carbohydrate and protein system for evaluating herd nutrition and nutrient excretion: Model documentation. Journal of Animal Science Mimeo of Cornell University. 213: 1-292.
Ghoorchi, T and Arbabi, S. (2010). Study of protein characteristics of five feeds by CNCPS model, Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 5: 584-591.
Gibb, D.J., Klopfenstein, T.J., and Sindt, M.H. (1992). Combination of rendered protein meal for growing calves. Journal of Animal Science. 76: 2581-2589.
Khalid, M.F., Sarwar, M., Rehman, A.U.,  Shahzad, M.A. and Mukhtar, N. (2012). Effect of Dietary Protein Sources on Lamb’s Performance: A Review. Animal. Science. Applied of Iranian Journal. 2(2): 111-120.
Klemesrud, M.J., Klofenstein, T.J., Lewis, A.J. (1998). Complementary responses between feather meal and poultry by-product meal with or without ruminally protected methionine and lysine in growing calves. Journal of Animal Science. 76: 1970-1975.
Knaus, W.F., Beermann, D.H., Tedeschi, L.O., Czajkowski, M., Fox, D.G. and Russel, J.B. (2002). Effects of urea, isolated soybean meal and blood meal on growing steers fed a corn-based diet. Journal of Animal Feed Science and Technology. 102: 3-14.
Lallo, C.H.O. and Garcia, G.W. (1994). Poultry by-product meal as a substitute for soybean meal in the diets of growing hair sheep lambs fed whole chopped sugarcan. Journal of  Small Ruminant Research.14: 107-114.
Lanzas, C., Sniffen, C.J, Seo, S., Tedeschi, L.O. and Fox, D.G. (2007). A revised CNCPS feed carbohydrate fractionation scheme for formulating rations for ruminants. Journal of Animal Feed Science and Technology. 136: 167–190.
Lewis, S.J., Larson, B.T. and Ely, D.G. (1999). Effect of poultry by - product meal on growth, carcass traits, and muscle accretion of finishing lambs. Department of agriculture, agriculture research service, beltsville, Maryland. Journal of Animal Science. 77: 2436-2442.
Litherl, A.J., Sahlu, T., Toerien, C.A., Puchala, R., Tesfai, K. and Goetsch, A.L. (2000). Effect of dietary protein source on fleece and live weight gain in Angora doelings. Journal of  Small Ruminant Research. 38: 29-36.
McDonald, P., Edward, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, A. and Wikinson, R.G. (2011). Animal Nutrition. (7th ed) Longman, U. K. 692 Pp.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. National Academy Press, Washington, DC.
NRC.(1985).  Nutrient Requirements of Sheep (6th ed. ). National Academy Press, Washington, DC.
SAS. (2003). SAS Users Guide: Statistics. SAS.  Inst. Cary. NC.
Van Soest, P.J., Robertson, G. B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non starch Polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science.74: 3583–3597.