اثر جرم ذرت بر عملکرد و شاخص های ایمنی جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

2 استاد گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

3 استاد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

4 استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

ذرت و فرآورده های جانبی آن از مهمترین محصولاتی هستند که در تغذیه دام و طیور برای تأمین انرژی مورد استفاده قرار می گیرند. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف جرم ذرت (حاوی روغن زیاد) بر عملکرد و شاخص های ایمنی جوجه های گوشتی آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 گروه آزمایشی، 5 تکرار و 30 قطعه پرنده در هر واحد آزمایشی از سن 14 تا 42 روزگی انجام شد. گروه های آزمایشی شامل پرندگان دریافت کننده سطوح صفر (شاهد)، 5، 10، 15 و 20 درصد جرم ذرت بود. در سنین 21 و 28 روزگی بالاترین وزن زنده در گروه دریافت کننده 10 درصد جرم ذرت مشاهده شد (0.05>P). در سن42 روزگی، اثر سطح جرم ذرت بر وزن زنده، شاخص تولید و هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده معنی دار بود (0.05>P). کمترین شاخص تولید در گروه دریافت کننده 20 درصد جرم ذرت مشاهده شد (0.05>P). بین گروه های آزمایشی تفاوت معنی داری در مقدار خوراک مصرفی و شاخص های ریخت شناختی روده از جمله طول پرز، ضخامت پرز، عمق کریپت و نسبت طول پرز به عمق کریپت مشاهده نشد. همچنین اثر سطوح مختلف جرم ذرت بر تیتر آنتی‌بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، ایمونوگلوبولین G، ایمونوگلوبولین M و شمارش تفریقی گلبول های سفید خون معنی‌دار نبود. بر اساس نتیجه به دست آمده درباره هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن زنده، می توان از جرم ذرت تا سطح 10 درصد جیره در دوره 15 تا 42 روزگی جوجه های گوشتی استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


حسینی، س. ع.، نادعلیان، م.، حسینی، س. ه.، شمائی، س. و سلیمانی، م. ر. (1396). ذرت و فرآورده­های ناشی از فرآیند آسیاب مرطوب در تغذیه انسان و دام (چاپ اول). انتشارات کاج طلایی، قم، ص ص. 140-1.  
Aviagen (2014). Ross 308 Broiler Nutrition Specifications. Aviagen Group, Huntsville, USA.
Brito, A.B., Stringhini, J.H., Cruz, C.P., Xavier, S.A.G., Leandro, N.S.M. and Cafe, M.B. (2005). Effects of corn germ meal on broiler performance and carcass yield. Brazilian Journal of Veterinary and Animal Science. 57(2): 241-249.
Brito, A.B., Stringhini, J.H., Xavier, S.A.G., Cafe, M.B. and Leandro, N.S.M. (2009). Performance and egg quality of laying hens after molting (78 to 90 weeks of age) fed corn germ meal. Brazilian Journal of Animal Science. 38(10): 1907-1913.
Brunelli, S.R., Pinheiro, J.W., da silva, C.A., Fonseca, N.A.N., de Oliviera, D.D., Cunha, G.E. and de Souza, L.F.A. (2006). Feeding increasing defatted corn germ meal levels to broiler chickens. Brazilian Journal of Animal Science. 35(4): 1349-1358.
Brunelli, S.R., Pinheiro, J.W., Fonseca, N.A.N., Oba A. and da Silva, C.A. (2010). Defatted corn germ meal in diets for laying hens from 28 to 44 weeks of age. Brazilian Journal of Animal Science. 39(5): 1068-1073.
Ciurescu, G., Ropota, M. and Gheorghe, A. (2014).  Effect of various levels of corn germ on growth performance, carcass characteristics and fatty acids profile of thigh muscle in broiler chickens. Archiva Zootechnica. 17(1): 77-91.
Kim, E.J., Amezcua, C.M., Utterback, P.L. and Parsons, C.M. (2008). Phosphorus bioavailability, true metabolizable energy, and amino acid digestibilities of high protein corn distillers dried grains and dehydrated corn germ. Poultry Science. 87(4): 700-705.

Leeson, S. and Summers, J.D. (2005). Commercial Poultry Nutrition. 3rd Edition. Nottingham University Press, Nottingham.

Lima, R.B. (2008). Nutritional assessment of corn grinding byproducts for broilers. Master of Science Dissertation. Federal Rural University of Pernambuco, Recife, Brazil.

Lopez, N., Claudio, F., Chicco, Y. and Godoy, S. (2003). Nutritive value of bran and defatted corn germ meal in swine feeding. Zootecnia Tropical. 21(3) : 219-235.
Loy, D.D. and Wright, K.N. (2003). Nutritional properties and feeding value of corn and its by-products. P: 571-603, In: White P.J. and Johnson L.A. (eds.) Corn Chemistry and Technology, 1st Edition. American Association of Cereal Chemists, Inc. St. Paul, MN, USA.
Miller, W.F., Shirley, J.E., Titgemeyer, E.C., and Brouk, M.J. (2009). Comparison of full-fat corn germ, whole cottonseed, and tallow as fat sources for lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science. 92 (7): 3386-3391.
Montagne, L., Pluske, J.R. and Hampson, D.J. (2003). A review of interactions between dietary fiber and the intestinal mucosa, and their consequences on digestive health in young non-ruminant animals. Animal Feed Science and Technology. 108(1): 95-117.
Pacheco, G.D., Lozano, A.P., Vinokurovas, S.L., Silva, R.A.M., Dalto, D.B., Agostini, P.S., Westphalen, N., Bridi, A.M. and da Silva, C.A. (2012). Defatted corn germ meal associated with phytase in the diet. Archivos de Zootecnia. 61(3): 236 -242.
Petersen, G.I. and Stein, H.H. (2009). Amino acid digestibility in corn and corn co-products fed to growing pigs. Journal of Animal Science. 87(E-Suppl.2): 331-332.
Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket, P.R. and Fuller, J.C. Jr. (1999). Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy- β-methylbutyrate. Immunopharmacology and immunotoxicology. 21(2): 307-330.        
Rodrigues, P.B., Rostagno, H.S., Albino, L.F.T.,  Gomes, P.C., Barboza, W.A. and Santana, R.T. (2001). Energy values of millet, corn and corn byproducts, determined with broilers and adult cockelers. Brazilian Journal of Animal Science. 30(6): 1767-1778.
Rodriguez, M.L., Ortiz, L.T., Alzueta, C., Rebole, A. and Trevino, J. (2005). Nutritive value of High-oleic acid sunflower seed for broiler chicks. Poultry Science. 84(3): 395-402.
Sadeghi, A., Toghyani, M., and Gheisari, A. (2015). Effect of various fiber types and choice feeding of fiber on performance, gut development, humoral immunity, and fiber preference in broiler chicks. Poultry Science. 94(11): 2734-2743.
Sahib, L., Purushothaman, M.R. and Chandrasekaran, D. (2014). Effect of dietary inclusion of full fat maize germ on carcass characteristics of broilers. Indian Journal of Animal Science. 84(7): 779-782.
Sibbald, I.R., 1989. Metabolizable energy evaluation of poultry diets. In: Recent development in poultry nutrition, Cole, D.J.A. and W. Haresing, (Eds.). Anchor Press Ltd., Tiptree, Essex, pp: 12-26.
Stedman, N.L., Brown, T.P., Brooks, R.L. and Bounous, D.I. (2001). Heterophil function and resistance to staphylococcal challenge in broiler chickens naturally infected with avian leucosis virus subgroup. Journal of Veterinary Pathology. 38: 519-527.
Stringhini, J.H., Arantes, U.M., Laboissiere, M., da Cunha, M.I.R., Pedroso, A.A. and Leandro, N.S.M. (2009). Performance of broilers fed sorghum and full-fat corn germ meal. Brazilian Journal of Animal Science. 38(12): 2435-2441.
Uni, Z., Smirnov, A. and Sklan, D. (2003) Pre- and posthatch development of goblet cells in the broiler small intestine: Effect of delayed access to feed. Poultry Science. 82(2): 320-327.