نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام- ایران.

2 عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام-ایران.

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام-ایران.

چکیده

این تحقیق‌به‌منظور مقایسه وضعیت سیستم‌ ایمنی، جمعیت ‌میکروبی، فراسنجه‌های‌خونی و صفات‌عملکرد پنج سویه تجاری جوجه‌‌گوشتی پرورشی‌متداول در ایران انجام شد. بدین منظور، از گله‌های مادر‌‌گوشتی با سن 31 تا 33 هفته سویه‌های تجاری جوجه‌گوشتی شامل آربور ایکرز، آرین، راس 308، کاب و هوبارد، تخم‌مرغ‌‌نطفه‌دار تهیه و تعداد 260 قطعه جوجه‌‌‌گوشتی یک‌روزه در قالب طرح کاملاً ‌تصادفی با پنج‌تیمار (سویه‌جوجه‌ها)، چهار تکرار و 13 قطعه جوجه در هر تکرار در شرایط پرورشی یکسان، به مدت 49 روز پرورش داده‌شدند. نتایج‌نشان داد که اختلاف میانگین وزن‌زنده، ضریب‌تبدیل ‌غذایی و شاخص‌‌تولید در پایان دوره‌پرورش بین تیمارها معنی‌دار نبود. بیش‌ترین مقدار مصرف خوراک‌مربوط به سویه راس و کم‌ترین مقدار مربوط به سویه آرین بود ‌(05/0p <). اختلاف میانگین تعداد کل گلبول‌های‌سفید خون، لنفوسیت، هتروفیل، ائوزینوفیل، مونوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در سنین 21 و 42 روزگی بین تیمار معنی‌دار نبود. تزریق سوسپانسیون گلبول‌‌ قرمز ‌خون گوسفند تأثیر معنی‌داری بر عیار‌پادتن تولیده شده نداشت. اثر سویه‌ بر وزن نسبی اندام‌های سیستم‌ایمنی شامل طحال و بورس‌فابریسیوس در سنین 21 و 42 روزگی معنی‌دار نبود. فعالیت آنزیم‌آسپارتات‌آمینوترانسفراز در بین سویه‌های مختلف، تفاوت معنی‌داری نشان نداد. تیمارهای مختلف آزمایشی تأثیر معنی‌داری بر جمعیت اشریشیا‌کلی و لاکتوباسیل تهی روده و ایلئوم و غلظت تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین‌با‌چگالی‌بالا و لیپوپروتئین‌با‌چگالی پائین خون در پایان دوره آزمایش نداشتند. در مجموع، نتایج نشان داد که‌در‌شرایط پرورشی یکسان، شاخص‌های تولیدی، سیستم‌ایمنی و جمعیت میکروبی این سویه‌ها تقریباً مشابه می‌باشد و واحدهای پرورش جوجه ‌گوشتی بدون توجه به نوع سویه و بر اساس کیفیت جوجه‌های یک روزه، می‌توانند هر یک از این سویه‌ها را پرورش دهند

کلیدواژه‌ها

اسلام پناه، م.، معتمدی، غ.ر.، محمدی، ا.ر.، نیرومند، م. و ریواز، ش. (1394). مطالعه فراوانی گونه‌های آیمریا در طیور گوشتی و تخم‌گذار استان‌های تهران و البرز. نشریه دامپزشکی (پژوهش و سازندگی)، شماره 109، صفحات 36-31.
شریعتمداری، ف.، رضائی، م. ج. و لطف­الهیان، ه. (1384). مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته‌های تجاری جوجه گوشتی. مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، شماره 67، صفحات 74 –68.
شیرزادی، ح. (1393). بررسی اثرات عصاره‌های دو گیاه سماق (Rhus coriaria L) و جغجغه (Prosopis farcta) بر جمعیت میکروبی روده و کنترل سندرم آسیت در جوجه‌های گوشتی. رساله دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه تربیت مدرس.
مقصودی، ع.، واعظ ترشیزی، ر.، مسعودی، ع. ا.، کریمی ترشیزی، م. ا. و حسن­زاده، م. (1394). مقایسه پاسخ ایمنی همورال و غلظت پروتنئین­های پلاسمای مرغان بومی آذربایجان و لاین پر تولید آرین. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، شماره 28، صفحات 196-182.
ورمقانی، ص.، میرزایی، ک.، اکبری قرایی، م.، طاهرپور، ک. ‌و‌ خطیب جو، ع. (1396). ارزیابی توان تولیدی و کیفیت لاشه پنج سویه جوجه گوشتی موجود در ایران. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، شماره 30، صفحات 116-103.
Aarif, O. and Mahapatra, P.S. (2013). The effect of cold stress on biochemical and hematological parameters in broad breasted white turkeys. Wyno Journal of Biological Sciences. 1: 20-23.
Ajayi, O.B. and Odutuga, A. (2004). Effect of low-zinc status and essential fatty acids deficiency on the activities of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase in liver and serum of albino rats. Molecular Nutrition and Food Research. 48: 88-90.
Amoa, S.R., Ojedapo, L.O. and Sosina, O.A. (2015). Evaluation of growth performance traits in three strains of broiler chickens reared in derived savanna environment of Nigeria. World Journal Young Researchers. 1: 28-31.
Arab, H.A., Jamshidi, R., Rassouli, R., Shams, G. and Hassanzadeh, M. (2006). Generation of hydroxyl radicals during ascites experimentally induced in broilers. British Poultry Science. 47: 216-222.
Bergmeyer, H.U., Horder, M. and Rej, R. (1986). Approved recommendation 1985 IFCC. IFCC method for aspartate aminotransferase. Journal of Clinical Chemistry and Clinical Biochemistry. 24: 497-510.
Bibbo, S., Ianiro, G., Giorgio, V., Scaldaferri, F., Masucci, L., Gasbarrini, A. and Cammarota, G. (2016). The role of diet on gut microbiota composition. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 20: 4742-4749.
Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B. )2003(. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science. 82: 1519-1529.
 
Chen, C.Y., Tsen, H.Y., Lin, C.L., Yu, B. and Chen, C.S. (2012). Oral administration of a combination of select lactic acid bacteria strains to reduce the Salmonella invasion and inflammation of broiler chicks. Poultry Science. 91: 2139-2147.
Cheng, S., Rostchild, M.F. and Lamout, S.J. (1991). Estanination of quantitative genetic parameters of immunological traits in the chicken. Journal of Poultry Science. 10: 2023-2027.
Cotter, P.F. (2015). An examination of the utility of heterophile lymphocyte ratio in assessing stress of caged hens. Poultry Science. 94: 512-517.
Fernandes, J.I.M., Bortoluzzi, C.G., Froes, E.A., Neto, G. and Peiter, D.C. (2013). Effect of strain, sex and age on carcass parameters of broilers. Animal Science. 35: 99-105.
Grass, W.B. and Siegel, H.S. (1983). Evaluation of the heterophile/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian Disease. 27: 927-979.
Haghighi, H.R., Gong, J., Gyles, C.L., Hayes, M.A., Sanei, B. and Parvizi, P. (2005). Modulation of antibody mediated immune response by probiotic in chickens. Clinical and diagnostic laboratory performance and nutrient availability in broiler. Journal of Animal Science and Technology. 36: 630-638.
Hassanzadeh, M. (2010). Endogenous an environmental factors interactions that contribute to the development ascites in broiler chickens: A review. International Journal of Veterinary Research. 4: 117-126.
Havenstain, G.B., Ferket, P.R. and Qureshi, M.A. (2003). Growth, liveability, and feed conversion of 1957 versus 2000 broilers when fed representative 1957 and 2001 Broiler diets. Poultry Science. 82: 1500-1508.
Iqbal, J., Mian, A.A., Ahmad, T., Hassan, S. and Khan, S.H. (2012). Comparative performance of different economic traits of four imported broiler strains under local conditions of Pakistan. Pakistan Journal Agricultuer Researchers. 25: 76-82.
Jain, N.C. (1986). Schalm’s veterinary hematology, fourth ed. Lea and Febiger, Philadelphia.
Katanbaf, M.N., Dunninington, E.A. and Siegel, P.B. (1989). Restricted feeding in early and late-feathering chickens. 1. Growth and physiological response. Poultry Science. 68: 344-351.
Koutsos, E.A. and Klasing, K.C. (2008). Factors modeling the avain immune system. In: Fellah, J.S, Jaffredo, T. and Dunon, D. (Eds). Avain Immunology. 2nd Edition, Elsevier, Academic Press, pp. 323-338.
Liu, Y.J. and Li, Q.Z. (1999). Effect of lentinan and astragalan on IL-2 inductive activity and lymphocyte proliferation in chicks infected with vMDV. Chinese Journal of Veterinary Medicin. 25: 3-5.
Mayahi, M., Talazadah, F. and Abdolsha, M. (2016). Effect of genetic strains (Ross 308, Cobb 500 and Hubbard F15) on immune response against Newcastle disease vaccine in broiler chickens. International Journal of Enteric Pathogens. 4: 1-3.
National Research Council (1994). Nutrient requirements of poultry. Ninth Revised Edition, Washington, D.C., USA.
Olanrewaju, O.M., Miller, W.W., Maslin, W.R., Collier, S.D., Purswell, J.L. and Branton, S.L. (2014). Effects of strain and light intensity on growth performance and carcass characteristics of broilers grown to heavy weights. Poultry Science. 93: 112-116.
Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket, P.R. and Fuller, J.C. (1999). Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy-β-methylbutyrate. Immmunopharmacology and Immunotoxicology. 21: 307-330.
Pratt, D.S. and Kaplan, M.M. (2000). Evaluation of abnormal liver-enzyme results in asymptomatic patients. The New England Journal of Medicine. 4: 1266-1271.
Richmond, W. (1973). Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry. 19: 1350-1356.
SAS (1990). SAS/STAT® User's guide, release 6.03 edition. SAS institute Inc., Cary, NC.
Scott, K.P., Gratz, S.W., Sheridan, P.O., Flint, H.J. and Duncan, S.H. (2013). The influence of diet on the gut microbiota. Pharmacological Research. 69: 52-60.
Shahriari, A., Fatemi Tabatabaie, R., Jafari, R.A. and Ghorbanzadeh, B. (2009). Modulation of serum and liver triglyceride and abdominal fat pad weight by dietary garlic in male broilers. International Journal of Veterinary Research. 3: 101-105.
Shariatmadari, F. (2012). Plans of feeding broiler chickens. World's Poultry Science Journal. 68: 21-30.
Smith-Palmer, A., Stewart, J. and Fyfe, L. (1998). Antimicrobial properties of plant essential oils and essences against five important food-borne pathogens. Letters in Applied Microbiology. 26: 118-122.