نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد پرورش و مدیریت تولید طیور دانشگاه بیرجند.

2 دانشیار تغذیه طیور دانشگاه بیرجند.

3 استادیار ژنتیک و اصلاح دام دانشگاه بیرجند.

چکیده

به منظور تعیین اثر سطوح مختلف نانو اکسید آهن بر عملکرد، شاخص‌های کیفی تخم مرغ و وضعیت پاداکسایشی مرغ‌های تخم‌گذار، آزمایشی با 96 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه Bovens در اوج تولید (28 هفته) در قالب طرح کاملا˝ تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار اجرا شد. مرغ‌ها به مدت هشت هفته با جیره‌های آزمایشی حاوی سطوح صفر، 50 و 100 میلی‌گرم نانواکسیدآهن بر کیلوگرم جیره تغذیه شدند. صفات عملکردی شامل درصد تخم‌گذاری، میانگین وزن تخم‌مرغ‌ها، توده تخم‌مرغ تولیدی، میانگین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک بصورت هفته‌ای رکوردبرداری شدند و صفات کیفی تخم مرغ (شاخص رنگ زرده، شاخص شکل تخم‌مرغ، شاخص ارتفاع زرده، واحد هاو، و وزن نسبی سفیده، زرده)؛ صفات پوسته تخم‌مرغ (ضخامت پوسته، مقاومت پوسته تخم‌مرغ، وزن مخصوص تخم‌مرغ و وزن نسبی پوسته در انتهای دوره‌های 28 روزه بررسی شدند و شاخص‌های بیوشیمیایی خون و زرده تخم‌مرغ در انتهای آزمایش اندازه‌گیری شدند. مکمل نانوآهن بر صفات عملکردی و پروتئین تام خون اثری نداشت. استفاده از مکمل نانواکسیدآهن سبب افزایش غلظت HDL خون، آهن، روی و عیار پادتن بر ضد نیوکاسل و آنفلوآنزا در مقایسه با شاهد شد و غلظت کلسترول، تری گلیسرید، LDL و ALT در مقایسه با شاهد کاهش یافت. غلظت MDA خون با افزودن نانوذرات آهن افزایش یافت. بنابراین افزودن مکمل نانواکسیدآهن می‌تواند باعث بهبود شاخص‌های عملکرد، برخی خصوصیات کیفی تخم‌مرغ و کاهش کلسترول و تری‌گلیسرید خون، و بهبود پاسخ ایمنی در مرغ‌های تخم‌گذار گردد.

کلیدواژه‌ها

افخمی اردکانی، م.، شیربند، م.، گلزاده، ع. ج.، سامانی، م.ا.، لطیفی، ا.، خیلاپور، م.، و جعفری، ن. (1391). تأثیر نانوذرات آهن بر غلظت آنزیم های کبدی، هورمون های تیروئیدی و هورمون محرک تیروئید در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، 6: 88-82.
ساکی، ع. ا.، عباسی نژاد، م.،  و احمدی، ا. (1393). اثرات استفاده از نانو ذرات آهن و متیونین مایع (اَلیمت) در تغذیه جنینی و جیره بر عملکرد جوجه های گوشتی. تحقیقات تولیدات دامی، 3(3): 71-57.
سروش، س. ز.، سالاری، س.، ساری، م.، فیاضی، ج.، و طباطبایی، ص. (1392). تأثیر سطوح مختلف عنصر روی بر عملکرد، صفات کیفی تخم­مرغ و برخی فراسنجه­های خونی مرغ تخمگذار. پژوهش­های تولیدات دامی، 6(11): 19-27.
فرخوی، م.، خلیقی سیگارودی، ت. نیک نفس، ف. 1386. راهنمای کامل پرورش طیور. انتشارات سازمان اقتصادی کوثر. تهران. ایران
صادقی، ق.ع.، مهری، م.، پوررضا، ج. (1385). تغذیه طیور اسکات. ارکان دانش.
محمدی، ه.، فرزین پور، ا.، و وزیری، ا. (1394). اثر نانو ذرات اکسید آهن بر برخی مواد معدنی زرده تخم در بلدرچین ژاپنی. اولین همایش ملی گیاهان دارویی، طب سنتی و کشاورزی ارگانیک، 7 آذرماه 1393. همدان. ایران. صفحات: 247-241.
محمدی موحد، م.، ستاری، م.، باباخانی، آ.، غفوری، ح.، و جوهری، س.ع. (1394). اثر نانوذرات اکسیدآهن بر سیستم دفاعی، آنتی­اکسیدانی و پراکسیداسیون چربی در بچه ماهیان کپور (Cyprinus corpio). پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی، گروه شیلات، دانشگاه گیلان.
Abbasi, M., Zaghari, M., Ganjkhanlo M., and Khalaji, S. (2015). Is dietary iron requirement of broiler breeder hens at the lat stage of production cycle influenced by phytase supplementation? Journal of Applied Animal Research. 43: 166-176.
Ahn, D.U., Sell, J.L., Chen, C.J.X., Wu, C. and Lee, J.I. (1998). Effects of dietary vitamin E supplementation on lipid oxidation and volatiles content of irradiated, cooked turkey meat patties with different packaging. Poultry Science. 77: 912–920.
AndadnaRao, G., and Larkin, E.C. (1984). Role of dietary iron in lipid metabolism. Nutrition Research, 4: 145-151.
Arabi, F., Imandar, M., Negahdary, M., TorkamaniNoughbi, M., Akbari-Dastjerdi H., and Fazilati, M. (2012). Investigation anti-bacterial effect of zinc oxide nanoparticles upon life of listeria monocytogenes .Annals of Biological Research. 3: 3679-3685.
Behera, T., Swain, P., Rangacharullu, P.V. and Samanta, M. (2014). Nano-Fe as food additive improves the hematological and immunological parameters of fish, Labeo rohita H. Applied Nanoscience. 4(6): 687-694.
Bertchini, A.G., Fassani, E.J., Fialho, E.T. and Spadoni, J.A. (2000). Iron Supplementation for Commercial Laying Hens in Second Cycle of Production. Brazilian Journal of Poultry Science, 2(3): 267-272.
Buckiuniene, V., Gruzauskas, R., Kliseviciute, V., Raceviciute-Stupeliene, A., Svirmickas, G., Bliznikas, S., Miezeliene, A., Alencikiene, G. and Grashorn, M.A. (2016). Effect of organic and inorganic iron on iron content, fatty acid profile, content of malondialdehyde, texture and sensory properties of broiler meat. European Poultry Science, 80: DOI: 10.1399/eps.2016.141.
Butzen, P., Root, E. and Starcher, B. (1985). Zinc secretion in the oviduct of the coturnix quail.Biological Trace Element Research. 8: 283-300.
Cao, J., Henry, P.R., Guo, R., Holwarda, R.A., Toth, J.P., Littell, R.C., Miles, R.D. and Ammerman, C.B. (2000). Chemical characteristics and relative bioavailability of supplemental organic zinc sources for poultry and ruminants. American Society of Animal Science. 78:2039-2054.
Dayeme, A.A. Hossain, M.K., Lee, S.B., Kim, K., Saha, S. K., Yang, G., Choi, H.Y., and Cho, S. (2017). The role of reactive oxygen species (ROS) in the biological activities of metallic nanoparticles. International Journal of Molecular Sciences, 18: 120-141.
Feng, J., Ma, W.Q., Xu, Z.R., Wang, Y.Z. and Liu, J.X. (2009). The effect of iron glycine chelate on tissue mineral levels, fecal mineral concentration, and liver antioxidant enzyme activity in weanling pigs. Animal Feed Science and Technology. 150: 106-113.
Feng, J., Ma, W.Q., Xu, Z.R., Wang, Y.Z. and Liu, J.X. (2007). Effects of iron glycine chelate on growth, haematological and immunological characteristics in weaning pigs. Animal Feed Science and Technology. 134:261-272.
Francisco, H. S. J., Facundo, R., Diana, C.C.C.P., Fidel, M.G., Alberto, E.M., Amaury, D.J.P.G., Humberto, T.P. and Gabriel, M.C. (2008). The antimicrobial sensitivity of Streptococcus mutans to nanoparticles of silver, zinc oxide and gold. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine. 4: 237-240.
Gatlin, I. and Wilson, R.P. (1986). Characterization of iron deficiency and the dietary iron requirement of fingerling channel catfish.  The Journal of Aquaculture. 52: 191-198.
Ghasempour, S., Shokrgozar, M.A., Ghasempour, R. and Alipour, M. (2014). The Iron Nanorods Toxicity on L929 cell line. Journal of Isfahan Medical School. 31: 1973-1983.
Hirao, S., Yamada, J. and Kikuchi, R. (1955). Relation between chemical constituents of rainbow trout eggs and the hatching rate. Nippon Suisan Gakkaishi. 21: 240-243.
Liao, X., Ma, C., Lu, L., Zhang, L. and Luo, X. (2017). Determination of dietary iron requirements by full expression of iron-containing cytochrome c oxidase in the heart of broilers from 22 to 42 d of age. British Journal of Nutrition, 118: 493–499.
Ma, W.Q., Sun, H., Zhou, Y., Wu, J. and Feng, J. (2012). Effects of iron glycine chelate on growth, tissue mineral concentrations, fecal mineral excretion, and liver antioxidant enzyme activities in broilers. Biological Trace Element Research. 149: 204-211
Milanović, S., Lazarević, M., Jokić, Z., Jovanović, I., Pešut, O., Kirovski, D. and Marinković, D. (2008). The influ-ence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in or-gans of broiler chickens. Acta Veterinaria. 58:179–189.
Mokhtari, M., Shariati, M. and Geshmardi, N. (2007). Oral effects of lead on thyroid hormones and liver enzymes in rats. Hormozgan Medical Journal. 11(2): 115-20.
Moghaddam, H. N. and Jahanian, R. (2009). Immu-nological responses of broiler chicks can be modulated by dietary supplementation of zinc-methionine in place of inor-ganic zinc sources. Asian-Australas. Journal Animal Science. 22:396–403.
Nadadur, S. S., Srirama, K. and Mudipalli, A. (2008). Iron transport and homeostasis mechanism: Their role in health and diseas. Indian Journal Medical Research. 128:533-544.
Nikonov, I.N., Folmanis, Y.G., Folmani, G.E., Kovalenko, L.V., Lapteva, G.Y., Egorov, I.A., Fisinin V.I. and Tananaev, G. (2011). Iron nanoparticles as a food additive for poultry. Doklady Biological Sciences, 440: 328-331.
Park, S. W., Namkung, H., Ahn, H.J. and Paik, I.K. (2004). Production of iron enriched eggs of laying hens. Asian-Australian Journal of Animal Science. 456-756.
Rai, M., Yadav, A. and Gade, A. (2009). Silver nanoparticles as a new generation of antimicrobials. Biotechnology Advances. 27: 76-83.
Ramadan, N.A., Omar, A.S., Bahakaim, A.S.A. and Osman, S.M.H. (2010). Effect of using different levels of iron with zinc and copper in layer's diet on egg iron enrichment. International Journal of Poultry Science. 9 (9): 842-850.
Ramsden, J.J. (2005). What is nanotechnology?. Nanotechnology Perceptions. 1: 3-17.
Saldenha, E.S.P.B., Garcia, E.A., pizzolante, C.C., Faittarone, A.B.G., Sechinato, A., Molino, A.B. and Lagana, C. (2009). Effect of Organic Mineral Supplementation on the Egg Quality of semi-Heavy layers in Their Second Cycle of Lay. Brazilian Journal of Poultry Science.241-247.
Son, J., Liu, D. and Shi, R. (2015). Supplemental dietary iron glycine modifies growth, immune function, and antioxidant enzyme activities in broiler chickens. Livestock Science. 176:129-134.
Sunder, G. S., Panda, A.K., Gopinath, N.C.S., Rao, S.V.R., Raju, M., Reddy, M.R. and Kumar, V. (2008). Effects of higher levels of zinc supplementation on perfor-mance, mineral availability, and immune competence in broiler chickens Journal of Applied Poultry Research. 17:79–86.
Tako, E., Rutzke, M.A. and Glahn, R.P. (2010). Using the domestic chicken (gallus gallus) as an in vivo model for iron bioavilability. Poultry Science. 89: 514-521.
Yang, X.J., Sun, X.X., Li, C.Y., Wu, X.H. and Yao, J.H. (2011). Effects of copper, iron, zinc, and manganes supplementation in a corn and soybean meal diet on the growth performance, meat quality, and immune responses of broiler chickens. Poultry Science Association, Inc. 263.
Yousefi, V., Amraeai, E., Saleh, H., Sadeghi, L., Najafi, L. and Fazilati, M. (2013). Evaluation of ironoxide nanoparticles effects on tissue and enzymes of thyroid in rats. International Research Journal of Biological Science. 7: 67-69.