عملکرد، فراسنجه‌های خونی و متابولیسم شکمبه در میش‌های مصرف کننده منابع مختلف نشاسته و اسیدهای چرب در دوره انتقال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشگاه ارومیه.

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر منبع نشاسته و نوع مکمل چربی بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات تخمیر شکمبه‌ای در دوره انتقال میش‌های قزل بود. بدین منظور، آزمایشی با استفاده از ۲۰ رأس میش آبستن نژاد قزل با میانگین 3 سال سن و میانگین وزن بدن 2/2±65 کیلوگرم از ۳۰ روز قبل از زایش تا ۳۰ روز پس از زایش، در قالب یک طرح کاملا تصادفی و با روش فاکتوریل 2×2 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱) جیره بر پایه ذرت + اسیدهای چرب اشباع، ۲) جیره بر پایه ذرت + اسیدهای چرب غیراشباع محافظت شده در شکمبه، ۳)جیره بر پایه جو + اسیدهای چرب اشباع، ۴) جیره بر پایه جو + اسیدهای چرب غیراشباع محافظت شده در شکمبه بودند. نتایج نشان داد که در قبل از زایش، مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه میش‌ها تحت تاثیر منبع نشاسته و نوع مکمل چربی و اثرات متقابل آنها قرار نگرفته است (05/0< p). در بعد از زایش اثر منبع نشاسته و منبع اسیدهای چرب بر تغییرات وزن میش‌ها معنی‌دار بود (05/0>P). قبل از زایش میزان NEFA در تیمار حاوی دانه جو و اسیدهای چرب اشباع به طور معنی‌داری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). غلظت اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه، ازت آمونیاکی و تعداد پروتوزوا تحت تاثیر اثرات متقابل منابع نشاسته و اسیدهای چرب فرار قرار گرفت ولی pH مایع شکمبه تفاوت معنی دار نداشت. نتایج این تحقیق نشان داد که منابع مختلف نشاسته و اسیدهای چرب بصورت متقابل می‌توانند متابولیسم دوره انتقال میش‌ها را تحت تاثیر قرار بدهد.

کلیدواژه‌ها


جعفری جعفرپور، ر. (1391). تاثیر طول دوره خشکی و منبع انرژی جیره­های دوره انتقال بر ویژگی­های تولیدی و تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین. پایان نامه دکترا. دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.
Allen, M.S., Bradford, B.J., and Harvatine, K.J. (2005). The cow as a model to study food intake regulation. Annual Review Nutrition. 25: 523-547.
Cabrita, A.R.J., Vale, J.M.P., Bessa, R.J.B., Dewhurst, R.J., and Fonseca, A.J.M. (2009). Effects of dietary starch source and buffers on milk responses and rumen fatty acid biohydrogenation in dairy cows fed maize silage-based diets. Animal feed science and technology. 152(3-4): 267-277.
Dann, H.M., Litherland, N.B., Underwood, J.P., Bionaz, M., D’angelo, A., McFadden, J.W., and Drackley, J.K. (2006). Diets during far-off and close-up dry periods affect periparturient metabolism and lactation in multiparous cows. Journal of dairy science. 89(9): 3563-3577.
De Visser, H., Van der Togt, P.L., and Tamminga, S. (1990). Structural and non-structural carbohydrates in concentrate supplements of silage-based dairy cow rations. 1. Feed intake and milk production. Netherlands Journal of Agricultural Science. 38: 487-498.
DePeters, E.J., and Taylor, S.J. (1985). Effects of feeding corn or barley on composition of milk and diet digestibility. Journal of Dairy Science. 68(8): 2027-2032.
Drackley, J.K. (1999). Biology of dairy cows during the transition period: The final frontier? Journal of dairy science82(11): 2259-2273.
Fatehi, F., Dehghan-Banadaky, M., Reza-Yazdi, K., Moradi-Shahrbabak, M., and Anele, Y.U. (2013). Performance, carcass quality and blood metabolites of Holstein bulls on feedlot feeding of different proportions of barley grain to maize grain. Journal of Animal and Feed Sciences. 663: 127.
Gozho, G.N., and Mutsvangwa, T. (2008). Influence of carbohydrate source on ruminal fermentation characteristics, performance, and microbial protein synthesis in dairy cows. Journal of dairy science. 91(7): 2726-2735.
Grummer, R.R. (1995). Impact of changes in organic nutrient metabolism on feeding the transition dairy cow. Journal of animal science73(9): 2820-2833.
Grummer, R.R., and Carroll, D.J. (1991). Effects of dietary fat on metabolic disorders and reproductive performance of dairy cattle. Journal of Animal Science69(9): 3838-3852.
Ipharraguerre, I.R., Reynal, S.M., Linerio, M., Broderick, G.A. and Clark, J.H. (2007). A comparison of sampling sites, digesta and microbial markers and microbial referees for assessing the postruminal supply of nutrients in dairy cows. Journal of Dairy Science. 90: 1904-1919.
Jolazadeh, A.R., Mohammadabadi, T., Dehghan-banadaky, M., Chaji, M. and Garcia, M., (2019). Effect of supplementing calcium salts of n-3 and n-6 fatty acid to pregnant nonlactating cows on colostrum composition, milk yield, and reproductive performance of dairy cows. Animal feed science and technology, 247: 127-140.
Jurjanz, S., Colin-Schoellen, O., Gardeur, J.N., and Laurent, F. (1998). Alteration of milk fat by variation in the source and amount of starch in a total mixed diet fed to dairy cows. Journal of dairy science. 81(11): 2924-2933.
Babaei, M.K., Mirzaei-Alamouti, H. and Nikkhah, A. (2019). Cereals level and source effects on rumen fermentation, colostrum and milk properties, and blood metabolites in periparturient ewes. Animal. 13(6): 1165-1172.
Khorasani, G.R., Okine, E.K., and Kennelly, J.J. (2001). Effects of substituting barley grain with corn on ruminal fermentation characteristics, milk yield, and milk composition of Holstein cows. Journal of Dairy Science. 84(12): 2760-2769.
Krizsan, S.J., Ahvenjärvi, S., Volden, H. and Broderick, G.A. (2010). Estimation of rumen outflow in dairy cows fed grass silage-based diets by use of reticular sampling as an alternative to sampling from the omasal canal. Journal of Dairy Science. 9: 1138–1147.
Marinova, P., Popava, T., Banskalieve, V., Raicheva, E., Ignatova, M., and Vasileva, V. (2007). Effect of fish oil supplemented diet on the performance, carcass composition and quality in lambs. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 13(6): 729.
Mashek, D.G., Bertics, S.J., and Grummer, R.R. (2005). Effects of intravenous triacylglycerol emulsions on hepatic metabolism and blood metabolites in fasted dairy cows. Journal of Dairy Science. 88(1): 100-109.
Nikkhah, A. (2015). Cereals and periparturient ruminants. Journal of Veterinary Science and Technology. 6: 120.
NRC, (2007). Nutrient Requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervide and New York Camelids. National Academy Press, Washington, DC.
Okine, E.K., and Kennelly, J.J. (1994). From fiber to starch: the evolution of the cow. Advance Dairy Technology. 6: 187-198.
Ottenstein, D.M. and Bartley, D.A. (1971). Improved gas chromatography separation of free acids C2- C5 in dilute solution. Analytical Chemistry. 43: 952–955.
Petit, H.V. (2002). Digestion, milk production, milk composition, and blood composition of dairy cows fed whole flaxseed. Journal of Dairy Science. 85(6), 1482-1490.
Pires, J.A.A., Pescara, J.B., Brickner, A.E., Del Rio, N.S., Cunha, A.P., and Grummer, R.R. (2008). Effects of abomasal infusion of linseed oil on responses to glucose and insulin in Holstein cows. Journal of Dairy Science. 91(4): 1378-1390.
Qiu, X., Eastridge, M.L., Griswold, K.E., and Firkins, J.L. (2004). Effects of substrate, passage rate, and pH in continuous culture on flows of conjugated linoleic acid and trans C18: 1. Journal of dairy science. 87(10): 3473-3479.
Rabelo, E., Rezende, R.L., Bertics, S.J., and Grummer, R.R. (2003). Effects of transition diets varying in dietary energy density on lactation performance and ruminal parameters of dairy cows. Journal of Dairy Science. 86(3): 916-925.
Reynal, S.M., Ipharraguerre, I.R., Liñ eiro, M., Brito, A.F., Broderick, G.A. and Clark, J.H. (2007). Omasal flow of soluble proteins, peptides, and free amino acids in dairy cows fed diets supplemented with proteins of varying ruminal degradability. Journal of Dairy Science. 90: 1887-1903.
Rode, L.M., and Satter, L.D. (1988). Effect of amount and length of alfalfa hay in diets containing barley or corn on site of digestion and rumen microbial protein synthesis in dairy cows. Canadian Journal of Animal Science. 68(2): 445-454.
Russell, J.B., Muck, R.E., and Weimer, P.J. (2009). Quantitative analysis of cellulose degradation and growth of cellulolytic bacteria in the rumen. FEMS microbiology ecology. 67(2): 183-197.
SAS. (2003). Statistical Analysis Systems Institute. SAS User’s Guide. SAS Institute, Cary, NC.
Schulz, K., Frahm, J., Meyer, U., Kersten, S., Reiche, D., Rehage, J. and Dänicke, S. (2014). Effects of prepartal body condition score and peripartal energy supply of dairy cows on postpartal lipolysis, energy balance and ketogenesis: an animal model to investigate subclinical ketosis. Journal of Dairy Research, 81(3): 257-266.
Silveira, C., Oba, M., Beauchemin, K.A., and Helm, J. (2007). Effect of grains differing in expected ruminal fermentability on the productivity of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 90(6): 2852-2859.
Smith, F.E. and Murphy, T.A. (1993). Analysis of rumen ammonia and blood urea nitrogen. www.liferaydemo.unl.edu.
Spicer, L.J., Vernon, R.K., Tucker, W.B., Wettemann, R.P., Hogue, J.F., and Adams, G.D. (1993). Effects of inert fat on energy balance, plasma concentrations of hormones, and reproduction in dairy cows. Journal of dairy science. 76(9): 2664-2673.
Tedeschi, L.O., Cannas, A., and Fox, D.G. (2010). A nutrition mathematical model to account for dietary supply and requirements of energy and other nutrients for domesticated small ruminants: The development and evaluation of the Small Ruminant Nutrition System. Small Ruminant Research. 89(2-3): 174-184.
Useni, B.A., Muller, C.J.C. and Cruywagen, C.W. (2018). Pre-and postpartum effects of starch and fat in dairy cows: A review. South African Journal of Animal Science, 48(3): 413-426.
Van Knegsel, A.T.M., Van den Brand, H., Dijkstra, J., Van Straalen, W.M., Jorritsma, R., Tamminga, S., and Kemp, B. (2007). Effect of glucogenic vs. lipogenic diets on energy balance, blood metabolites, and reproduction in primiparous and multiparous dairy cows in early lactation. Journal of Dairy Science90(7): 3397-3409.
Veira, D.M., Ivan, M. and Jui, P.Y. (1983). Rumen ciliate protozoa: effects on digestion in the stomach of sheep. Journal of Dairy Science. 66: 1012-1022.
Walsh, S.W., Williams, E.J., and Evans, A.C.O. (2011). A review of the causes of poor fertility in high milk producing dairy cows. Animal reproduction science123(3-4): 127-138.