اثر نوع جیره و RFI بر فراسنجه‌های خونی و عملکرد بره‌های نر نژاد کرمانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام دانشگاه زابل.

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه زابل.

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل.

4 دانشیار گروه میکروبیولوژی و ژنتیک ملکولی دانشگاه ایالت میشیگان، ایالات متحده آمریکا.

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثر نوع جیره و RFI بر فراسنجه‌های خونی و عملکرد بره‌های نر نژاد کرمانی انجام گردید. آزمایش ابتدا به صورت طرح کاملاً تصادفی با دو نوع جیره آزمایشی شامل: جیره با کنسانتره بالا و جیره با علوفه بالا، بر روی 40 رأس بره‌ی‌ نر با میانگین سن 5/3 ماه و وزن اولیه 5/1 ±16 کیلوگرم به مدت 42 روز اجرا گردید. میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن بره‌ها اندازه‌گیری شد و بر پایه آن مقدار RFI محاسبه گردید. سپس دام‌های مصرف‌کننده هر جیره بر اساس مقدارRFI به صورت دام‌های با RFI بالا (کم‌بازده) و RFI پایین (پربازده) در نظر گرفته شدند و تأثیر نوع جیره و RFI بر فراسنجه‌های خونی و عملکرد بره‌ها در قالب آزمایش فاکتوریل (2×2) بررسی شد. استفاده از جیره حاوی کنسانتره بالا سبب کاهش ماده خشک مصرفی، بهبود وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک شد (01/0p <). غلظت گلوکز، تری‌گلیسرید، انسولین، گرلین و فاکتور رشد شبه‌انسولین خون با مصرف کنسانتره بالا افزایش و غلظت اوره خون کاهش یافت (01/0p <). دام‌های با RFI پایین، مصرف خوراک کمتر و ضریب تبدیل خوراک بهتری داشتند (01/0p <). غلظت گلوکز، اوره، گرلین و فاکتور رشد شبه‌انسولین خون بره‌های با RFI پایین کمتر از دام‌های با RFI بالا بود (01/0p <). مصرف کنسانتره بالا در هر دو گروه دام‌های با RFI پایین و بالا سبب بهبود افزایش وزن نهایی شد (05/0p <). نتایج نشان داد که عامل RFI می‌تواند در انتخاب دام‌هایی با مصرف خوراک کمتر و ضریب تبدیل خوراک بهتر در بره‌های نژاد کرمانی مؤثر باشد.

کلیدواژه‌ها


پاپی، ن. و تهرانی، ع. م. (1396). اثر سطوح مختلف کنسانتره جیره بر عملکرد رشد، مصرف خوراک و ترکیب بافت لاشه بره­های نر پرواری شال. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد 5، شماره 2، ص. 70-59.
صداقت، س.م.، فریور، ف.، قنبری، ف.، قره باش، آ. 1397. بررسی تأثیر دو سطح انرژی جیره بر برخی ویژگی­های عملکردی و فراسنجه­های خونی بره­های افشاری و زل. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد 6، شماره 3، ص 38-32.
Basarab, J.A., M.A. Price, J.L. Aalhus, E.K. Okine, W.M. Snelling. and K.L. Lyle. (2003). Residual feed intake and body composition in young growing cattle. Journal of Animal Science. 83: 189-204.
Berthiaume, R., Mandell, I., Faucitano, L. and Lafreniere, C. (2006). Comparison of alternative beef production systems based on forage finishing or grain-forage diets with or without growth promotants: 1. Feedlot performance, carcass quality, and production costs. Journal of Animal Science. 84: 2168–2177.
Bourgon, S.L., Diel de Amorimb, M. Miller, S.P. and Montanholia, Y.R. (2017). Associations of blood parameters with age, feed efficiency and sampling routine in young beef bulls. Livestock Science. 195: 27–37.
Cammack, K.M., Leymaster, K.A., Jenkins, T.G. and Nielsen, M.K. (2005). Estimates of genetic parameters for feed intake, feeding behavior, and daily gain in composite ram lambs. Journal of Animal Science. 83: 777-785.
Carberry, C.A., Kenny, D.A., Han, S., McCabe, M.S. and Waters, S.M. (2012). Effect of phenotypic residual feed intake and dietary forage content on the rumen microbial community of beef cattle. Applied and Environmental Microbiology. 78 (14): 4949–4958.
Devies, G.H., Mamunes, P.C., Miller, D. and Hayward, D.M. (1976). Analytical Biochem. 70: 156-166.
Ellison, M.J., Conant, G.C., Lamberson, W.R., Cockrum, R.R., Austin, K.J., Rule, D.C. and Cammack, K.M. (2017). Diet and feed efficiency status affect rumen microbial profiles of sheep. Small Ruminant Research.
Elsasser, T.H., Rumsey, T.S. and Hammond, A.C. (1989). Influence of diet on basal and growth hormone-stimulated plasma concentration of IGF-I in beef cattle. Journal Animal Science. 67: 128-141.
Fimbres, H., Hernandez-Vidal, G., Picon-Rubio, J.F., Kawas, J.R. and Lu, C.D. (2002). Productive performance and carcass characteristics of lambs fed finishing ration containing various forage levels. Small Ruminant Research. 43: 283–288.
Golden, J.W., Kerley, M.S. and Kolath, W.H. (2008). The relationship of feeding behavior to residual feed intake in crossbred Angus steers fed traditional and no roughage diets. Journal of Animal Science. 85: 1479-1486.
Hammond, A.C., Elsasser, T.H., Kunkle, W.E., Rumsey, T.S. Williams, M.J. and Butts, W.T. (1990). Effects of winter nutrition and summer pasture or a feedlot diet on plasma insulin_like growth factor I (IGF-I) and the relationship between circulating concentrations of IGF-I and thyroid hormones in steers. Domestic Animal Endocrinology. 7(4): 465-476.
Herd, R.M., Archer, J.A. and Arthur, P.F. (2003). Reducing the cost of beef production through genetic improvement in residual feed intake: Opportunity and challenges to application. Journal of Animal Science. 81: E9–E17.
Imamidoost, R. and Cant, J.P. (2005). Non-steady state modelling of effects of timing and level of concentrate supplementation on ruminal pH and forage intake in high-producing, grazing ewes. Journal of Animal Science. 83: 1102 -1115 .
Kelly, A.K., McGee, M.D.H., Crews, J., Sweeney, T., Boland, T.M. and Kenny, D.A. (2010). Repeatability of feed efficiency, carcass ultrasound, feeding behavior, and blood metabolic variables in finishing heifers divergently selected for residual feed intake. Journal of Animal Science. 88: 3214-3225.
Koch, R.M., Swiger, L.A., Chambers, D. and Gregory, K.E. (1963). Efficiency of feed use in beef cattle. Journal of Animal Science. 22: 486-494.
Kouakou, B., Gelaye, S., Kannan, G., Pringle, T.D. and Amoah, E.A. (2005). Blood metabolites, meat quality and muscle calpain.calpastatin activities in goats treated with low doses of recombinant bovine somatotropin. Small Ruminant Research. 57: 203-212.
Krueger, T. and Melendez, P. (2012). Effect of ghrelin on feed intake and metabolites in lambs. Appetite. 58: 758–759.
Loerch, S.C., Berger, L.L., Gianola, D. and Fahey G.C. (1983). Effects of dietary protein source and energy level on in situ nitrogen disappearance of various protein sources. Journal of Animal Science. 56: 206-216.
McDonagh, M.B., Herd, R.M., Richardson, E.C. Oddy, V.H., Archer, J.A. and Arthur, P.F. (2001). Meat quality and the calpain system of feedlot steers following a single generation of divergent selection for residual feed intake. Australian Journal of Experimental Agriculture. 41: 1013-1021.
Montanholi, Y.R., Swanson, K.C., Schenkel, F.S., McBride, B.W., Caldwell, T.R. and Miller, S.P. (2009). Associations of infrared thermography with efficiency and ultrasound traits in beef bulls. Livestock Science, 125: 22–30.
Muir, S.K., Linden, N., Knight, M., Behrendt R. and Kearney G. (2018). Sheep residual feed intake and feeding behaviour: are ‘nibblers’ or ‘binge eaters’ more efficient? Animal Production Science. 58: 1459-1464.
Nafikov, R.A. and Beitz, D.C. (2007). Carbohydrate and lipid metabolism in farm animals. Journal of Nutrition. 137: 702-705.
Nascimento, C.F. Branco, R.H., Bonilha, S.F.M., Cyrillo, J.N.S.G., Negrão J.A. and Mercadante, M.E.Z. (2015). Residual feed intake and blood variables in young Nellore cattle. American Society of Animal Science. 93: 1318–1326.
Rincon-Delgado, R.M., Gutierrez- Banuelos, H., Perez- Vazquez, E.D., Muro-Reyes, A., Diaz-Garcia, L.H., Banuelos-Valenzuela, R. Gutierrez-Pina, F.J., Medina-Flores, C.A., Escareno-Sanchez, L.M., Aguilera-Soto, J.I., Lopez-Carlos, M.A. and Arechiga-Flores, C.F., (2011). Relationship of residual feed intake on specific hematological and biochemical parameters in Rambouillet sheep. Journal of Animal and Veterinary Adavances. 10: 1112-1116.
Sajedianfard, J., Mohebbi-Fani, M. and Nazifi, S. (2012). The effect of high grain versus all forage rations on plasma ghrelin level in sheep. Comparative Clinical Pathology. 21: 327–331.
 Sharma, V.K., Kundu, S.S., Prusty, S., Datt, C. and Kumar, M. (2016). Nutrient utilisation, growth performance and blood metabolites in Murrah buffalo calves (Bubalus bubalis) divergently selected for residual feed intake. Archives of Animal Nutrition. 70: 455-469.
Shingfield, K.J., Jaakkola, S. and Huhtanen, P. (2002). Effect of forage conservation method. Concentrate level and propylene glycol on diet digestibility, rumen fermentation, blood metabolite concentration and nutrient tilisation of dairy cows. Animal production Research. 97: 1-21.
Spicer, L.J., Echternkamp, S.E., Canning, S.F. and Hammond, J.M. )1988(. Relationship between concentrations of immunoreactive insulin-like growth factor-I in follicular fluid and various biochemical markers of differentiation in bovine antral follicles.Biol. Reprod. 39: 573–580.
ThidarMyint, H., Yoshida, H., Ito, T. and Kuwayama, H. (2006). Dose-dependent response of plasma ghrelin and growth hormone concentrations to bovine ghrelin in Holstein heifers. Journal of Endocrinology. 189: 655–664.
Ting, S.T.L., Earley, B. and Crowe, M.A. )2004(. Effect of cortisol infusion patterns and castration on metabolic and immunological indices of stress response in cattle. Domestic Animal Endocrinology. 26: 329–349.
Van Soest, P.J., Mascarenhas-Ferriera, A. and Hartley, R.D. (1991). Chemical properties of fiber in relation to nutritive quality of ammonia treated forages. Animal Feed Science and Technology. 10: 155-159.
Waghorn, G.C., Macdonald, K.A., Williams, Y., Davis, S. and Spelman, R. (2012). Measuring residual feed intake in dairy heifers fed an alfalfa (Medicago sativa) cube diet. Journal of Dairy Science. 95: 1462–1471.
Wanapat, M., Mapato, C., Pilajun, R. and Toburan, W. (2011). Effects of vegetable oil supplementation on feed intake, rumen fermentation, growth performance, and carcass characteristic of growing swamp buffaloes. Livestock Science. 135: 32-37.
Wood, B.J., Archerb, J.A. and Van der Werf, J.H.J. (2004). Response to selection in beef cattle using IGF-I as a selection criterion for residual feed intake under different Australian breeding objectives. Livestock Production Science. 91: 69–81.
Zhang, X., Wang, W., Mo, F., La, Y., Li, C. and Li, F. (2017). Association of residual feed intake with growth and slaughtering performance, blood metabolism, and body composition in growing lambs. Science Reporduction. 7: 12681-12684.