مقایسه تأثیر ال-لیزین هیدروکلراید و بایولیز سولفات بر عملکرد، اجزاء لاشه و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه ایلام.

2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه ایلام.

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ایلام.

چکیده

این آزمایش به منظور مقایسه تأثیر بایولیز سولفات و ال-لیزین هیدروکلراید بر عملکرد، اجزاء لاشه و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی انجام شد. از تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی سویه راس-308 (مخلوط مساوی نر و ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 8 قطعه در هر تکرار استفاده شد. لیزین مکمل جیره از دو منبع ال-لیزین هیدورکلرید و بایولیز سولفات تامین شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) 100 درصد ال-لیزین هیدروکلراید (جیره پایه یا شاهد)، 2) 75 درصد ال-لیزین هیدروکلراید و 25 درصد بایولیز سولفات، 3) 50 درصد ال-لیزین هیدروکلراید و 50 درصد بایولیز سولفات، 4) 25 درصد ال-لیزین هیدروکلراید و 75 درصد بایولیز سولفات، 5) 100 درصد از بایولیز سولفات بودند. طی 42-1 روزگی، مصرف خوراک و وزن بدن جوجه‌های دریافت‌کننده جیره‌ حاوی 100 درصد بایولیز سولفات نسبت به جوجه‌های گروه شاهد بیشتر بود (05/0 P <). تیمارهای آزمایشی بر درصد چربی و ماده خشک گوشت سینه و ران و اجزاء لاشه تأثیر نداشتند (05/0 P >). درصد اتلاف آب گوشت سینه در جوجه‌های دریافت‌کننده تیمارهای دارای 25، 50 و 75 درصد بایولیز سولفات نسبت به جوجه‌های گروه شاهد کمتر بود (05/0 P <). به طور‌کلی بایولیز سولفات در مقایسه با ال- لیزین‌هیدروکلراید بر عملکرد و کیفیت گوشت تأثیر بهتری داشت و اجزاء لاشه تحت تأثیر قرار نگرفت. با توجه به نتایج آزمایش و به دلیل قیمت ارزانتر، بایولیز سولفات با سطح جایگزینی 50 یا 100 درصد با لیزین هیدروکلرید می‌تواند منبع بهتر و اقتصادی‌تر‌ لیزین در جیره جوجه‌های گوشتی باشد.

کلیدواژه‌ها


Ahmad, G., Mushtaq, T., Aslam Mirza, M. and Ahmed, Z. (2007). Comparative Bioefficacy of Lysine from L-Lysine Hydrochloride or L-Lysine Sulfate in Basal Diets Containing Graded Levels of Canola Meal for Female Broiler Chickens. Poultry Science. 86(3): 525-530.
Arantes, U.M., Stringhini, J.H., Oliveira, M.C.D., Martins, P.C., Rezende, P.M., Andrade, M.A., Leandro, N.S.M. and Café, M.B. (2013). Effect of different electrolyte balances in broiler diets. Brazilian Journal of Poultry Science. 15(3): 233-237.
Bahadur, V., Haldar S. and Kumar Ghosh, T. (2010). Assessment of the Efficacy of L-Lysine Sulfate vis- `a-vis L-Lysine Hydrochloride as Sources of Supplemental Lysine in Broiler Chickens. Veterinary medicine international. 964076, 9 pages.
Baker, D.H., Batal, A.B., Parr, T.M., Augspurger, N.R. and Parsons, C.M.  (2002). Ideal ratio (relative to lysine) of tryptophan, threonine, isoleucine, and valine for chicks during the second and third weeks post hatch. Poultry Science. 81(4): 485-494.
Berri, C., Wacrenier, N., Millet, N. and LeBihan-Duval, E. (2001). Effect of selection for improved body composition on muscle and meat characteristics of broilers from experimental and commercial lines. Poultry Science. 80(7): 833-838.
Berri, C., Debut, M., Santé-Lhoutellier, V., Arnould, C., Boutten, B., Sellier, N., Baéza, E., Jehl, N., Jégo, Y., Duclos, M.J. and Le Bihan-Duval, E. (2005). Variations in chicken breast meat quality: Implications of struggle and muscle glycogen content at death. British Poultry Science. 46(5): 572-579.
Berri, C., Le Bihan-Duval, E., Debut, M., Santé-Lhoutellier, V., Baéza, E., Gigaud, V., Jégo, Y. and Duclos, M.J. (2007). Consequence of muscle hypertrophy on Pectoralis major characteristics and breast meat quality of broiler chickens. Journal of Animal Science. 85(8): 2005-2011.
Cu, R.K.S., Acda, S.P., Agbisit Jr, E.M., Carandang, N.F., Centeno, J.R. and Merca, F.E., 2014. Efficacy of L-Lysine sulfate as supplement in swine diets. Philippine Journal of Veterinary and Animal Sciences. 38(1): 11-21.
Donaldson, W. (1985). Lipogenesis and body fat in chicks Effects of calorie-protein ratio and dietary fat. Poultry Science. 64(6): 1199-1204.
Emmert, J.L. and Pope, H.R. (2000). Comparing Biolys® 60 vs. L-lysine∙ HCl in broiler chickens up to 49 days of age. University of Arkansas. USA. Trial Report, 4, p.98003.
Evonik Industries. (2014). Biolys® – proven performance and profitability.
Facts and Figures. (2009). Comparison of Biolys and L-Lysine HCl in laying hens. Poultry No.1581.
Feldsine, P., Abeyta, C. and Andrews, W.H. (2002). AOAC International methods committee guidelines for validation of qualitative and quantitative food microbiological official methods of analysis. Journal of AOAC International, 85(5), 1187-1200.
Fickler, J. (2001). Biolys @ 60-the innovative lysine source for animal nutrition. Amino News, Special Issue from, 2: 1-8.
Htoo, J.K., Oliveira, J.P., Albino, L.F.T., Hannas, M.I., Barbosa, N.A.A. and Rostagno, H.S. (2016). Bioavailability of l-lysine HCl and l-lysine sulfate as lysine sources for growing pigs. Journal of Animal Science. 94: 253-256.
Oviedo-Rondon, E.O., Murakami, A.E., Furlan, A.C., Moreira, I. and Macari, M. (2001). Sodium and Chloride Requirements of Young Broiler Chickens Fed Corn-Soybean Diets (One to Twenty-One Days of Age). Poultry Science. 80(5): 592-598.
Rostagno, H.S. (1999). Comparison of Biolys® 60 vs. L-lysine∙ HCl in broiler chickens. Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Vicosa, Minas Gerais, Brazil. Trial Report, 4, p.98001.
Perić, L., Milošević, N., Žikić, D., Kanački, Z., Džinić, N., Nollet, L. and Spring, P. (2009). Effect of selenium sources on performance and meat characteristics of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 18(3), 403-409.
Salma, U., Miah, A.G., Maki, T., Nishimura, M. and Tsujii, H. (2007). Effect of dietary Rhodobacter capsulatus on cholesterol concentration and fatty acid composition in broiler meat. Poultry Science. 86(9): 1920-1926.
Senkoylu, N., Samli, H., Kanter, M. and Agma, A. (2007). Influence of a combination of formic and propionic acids added to wheat-and barley-based diets on the performance and gut histomorphology of broiler chickens. Acta Veterinaria Hungarica. 55(4): 479-490.
Tesseraud, S., R. Peresson, J. Lopes, and A.M. Chagneau. (1996). Dietary lysine deficiency greatly affects muscle and liver protein turnover in growing chickens. British Journal of Nutrition. 75(6): 853-865.
Zhang, Y., Q. Ma, X. Bai, L. Zhao, Q. Ji. C. Wang, L. Liu, and H. Yin. (2010). Effects of dietary acetyl-L-carnitine on meat quality and lipid metabolism in arbor acres broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 23(12): 1639-1644.
Zhang, Z.Y., G.Q. Jia, J. J. Zuo, Y. Zhang, J. Lei, L. Ren, and D.Y. Feng (2012). Effects of constant and cyclic heat stress on muscle metabolism and meat quality of broiler breast fillet and thigh meat. Poultry science, 91(11), 2931-2937.