تأثیر میوه کهور در جیره‌های غذایی پلت و آردی بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکتری تغذیه دام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک.

2 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک.

3 استاد پژوهشی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

به‌منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف میوه کهور در جیره‌های غذایی پلت و آردی، بر عملکرد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجه‌های گوشتی، آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در این آزمایش از تعداد 560 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 (مخلوط دو جنس)، با 7 تیمار، 4 تکرار (20 قطعه جوجه در هر تکرار)، در سه دوره پرورشی استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره‌ شاهد (آردی بدون میوه کهور)، جیره‌های غذایی پلت شده و آردی حاوی سطوح 3، 6 و 9 درصد میوه کهور بودند. نتایج تحقیق نشان داد، استفاده از میوه کهور در جیره‌های پلت شده و آردی تفاوت معنی‌داری در وزن بدن، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون ، پاسخ ایمنی، ظرفیت نگهداری آب و میزان تولید مالون‌دی‌آلدئید در زمان‌های متفاوت ذخیره‌سازی گوشت سینه جوجه‌های گوشتی نداشت. با توجه به زمان‌های متفاوت نگهداری گوشت سینه در فریزر، میزان pH در زمان 24 ساعت بعد از فریز کردن به‌صورت معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0p <). استفاده از جیره‌های پلت شده و آردی حاوی سطوح مختلف میوه کهور به‌لحاظ آماری سبب بروز تفاوت معنی‌داری در میزان تولید ازت آزاد گوشت سینه در زمان‌های صفر، 24 و 48 ساعت بعد از فریز شد (05/0p <). افزودن سطوح مختلف میوه کهور مخصوصاً به جیره‌های پلت جوجه‌های گوشتی، موجب بهبود عملکرد و کاهش سطح کلسترول گردید. همچنین استفاده از میوه کهور در جیره‌ها در زمان‌های متفاوت ذخیره‌سازی (24 و 48 ساعت)، مانع افزایش اکسیداسیون و باعث کاهش ازت آزاد و پایداری اکسیداتیو گوشت سینه شد.

کلیدواژه‌ها


  • آذربایجانی، علی‌رضا. (1375). روش‌های مختلف فرآوری جو در تغذیه جوجه‌های گوشتی و مرغان تخم‌گذار. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه صنعتی اصفهان.

    خسروی‌نیا، ح.، علیرضایی، م.، قاسمی، ص. و نعمتی، ش. (1394). تأثیر اسانس مرزه خوزستانی بر pH پس از کشتار و پتانسیل آنتی‌اکسیداتیو عضله سینه مرغ گوشتی تحت تنش گرمایی. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 70، شماره 2، ص 234-227.

    دشتبان، م.، سریر، ه. و امیدی، آ. (1392). اثر عصاره میوه گیاه کهورک روی غلظت‌های گلوکز و کلسترول خون در رت‌های دیابتی و هایپرکلسترولمیک. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه بیرجند.

    دشتبان، ه.، افضلی، ن.، حسینی واشان، س. ج. و سریر، ه. (1396). اثر پودر میوه کهورک بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، سامانه ایمنی و ضد اکسیدانی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، شماره 114، ص 246-231.

    شیرزادی، ح.، شریعتمداری، ف.، کریمی، م.، رحیمی، ش. و مسعودی، ع. ا. (1394). بررسی اثر عصاره سماق و جغجغه در مقایسه با اکسی‌تتراسایکلین بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و سامانه ایمنی جوجه‌های گوشتی. تولیدات دامی، دوره 17، شماره 1، ص 160-151.

    نوروزی، س.، یعقوبفر، ا.، شکرپور، م. و صفامهر، ع. ر. (1392). تعیین ارزش غذایی غلاف درخت کهور و تعیین سطوح مختلف آن بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار. پژوهش‌های تولیدات دامی، دوره 4، شماره 7، ص 77-62.

    Abdollahi, M. R., Ravindran, V. and Svihus, B. )2013). Pelleting of broiler diets an overview with emphasis on pellet quality and nutritional value. Animal Feed Science and Technology. 179: 1-23.

    Abdollahi, M. R., Ravindran, V., Wester, T. J., Ravindran, G.and Thomas, D. V. (2011). Influence of feed form and conditioning temperature on performance, apparent metabolisable energy and ileal digestibility of starch and nitrogen in broiler starters fed wheat-based diet. Animal. Feed Science and Technology. 168: 88-99.

    Allred, J. B., Gensen, L. S. and Mcginnis, Y. (1957). Studies on the growth promoting effect induced by pelleting feed. Poultry Science. 35: 1130.

    AOAC. (2005). Association Official Methods of Analysis. 18th ed. AOAC International, Gaithersburg, MD.

    Arumugam, P., Ramamurthy, P. and Ramesh, A. (2010). Antioxidant and cytotoxic activities of lipophilic and hydrophilic fractions of Mentha Spicata L. (Lamiaceae). International Journal Food Properties. 13(1): 23-31.

    Bai, N., He, K., Roller, M., Lai, C. S., Shao, X., Pan, M. H. and Ho, C. T. (2010). Flavonoids and phenolic compounds from Rosmarinus officinalis. Journal Agricultural Food Chemistry. 12: 58(9): 5363-5367.

    Bennett, C. D., Classen, H. L. and Riddell, C. (2002). Feeding broiler chickens wheat and barley diets containing whole, ground and pelleted grain. Poultry science. 81: 995-1003.

    Botsoglou, N. A., Fletouris, D. J., Papageorgiou, G. E., Vassilopoulos, V. N., Mantis, A. J. and Trakatellis, A. G. (1994). Rapid, sensitive and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food and feedstuff sample. Journal of Agricultural Food Chemistry. 42: 1931-1937.

    Brenes, A. and Rourab, E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology. 158: 1-14.

    Briskey, E. J. and Wismer-Pedersen, J. (1961). Biochemistry of pork muscle structure. Rate of anaerobic glycolysis and temperature change versus the apparent structure of muscle tissue. Food Science. 26: 297-305.

    Castellini, C., Mugnai, C. and Dal Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science. 60: 219-225.

    Chaudhary, R. S., Vaishnave, J. K. and Nehra, R. (2005). Effect of replacing maize by mesquite pods (Prosopis juliflora) on the performance of broilers. Indiane Journal of Poultry Science. 40(2): 124-127.

    Deyoe, C. W., Dvies, R. E., Krishnan, R., Khaund, R. and Couch, J. R. (1962). Studies on the taste preference of the chick. Poultry Science. 41(3): 781-784.

    Dong, X. F., Gao, W. W., Su, J. L., Tong, J. M., Zhang, Q. (2011). Effects of dietary polysavone (Alfalfa extract) and chlortetracycline supplementation on antioxidation and meat quality in broiler chickens. Brithish Poultry Science. 52: 302-309.

    Gnoni, G., Paglialonga, G. and SiculelLa, L. (2009). Quercetin inhibits fatty acid triacylglycerol synthesis in rat liver cells. European Journal of Clinical Investigation. 39(9): 761-768.

    Grau, A., Guardiola, F., Grimpa, S., Barroeta, A. C. and Codony, R. (2001). Oxidative stability of dark chicken meat through frozen storage: Influence of dietary fat and α-tocopherol and ascorbic acid supplementation. Poultry Science. 80: 1630-1642.

    Gulalp, B. and Karcioglu, O. (2008). The first report of prosopis farcta ingestion on children. International Journal of Clinical Practice. 62(5): 829-830.

    Honikel, K. O., Kim, C. J. and Hamm, R. (1986). Sarcomere shortening of prerigor muscles and its influence on drip loss. Meat Science. 16: 267-282.

    Latshaw, J. D. and Moritz, J. S. (2009). The partitioning of metabolisable energy by broiler chickens. Poultry Science. 88: 98-105.

    Lesson, S., Caston, L. and Sumers, J. D. (1996). Broiler response to energy or energy and protein dilution in the finisher diet. Poultry Science. 75: 522-528.

    Marcincak, S., Cabadaj, R. and Poplka, P. (2008). Antioxidative effect of rosemary supplemented to broiler on oxidative stability of poultry meat. Salvage Veterinary. 45:61-65.

    Martens, H., Stabursvik, E. and Martens, M. (1982). Texture and color changes in meat during cooking related to thermal denaturation of muscle proteins. Journal of Texture Studies. 13: 291-309.

    Mc-Anlis, G. T. (1997). The effect of various dietary flavonoids on the susceptibility of low density lipoproteins to oxidation in vitro using both metallic and nonmetallic oxidizing agents. Biochemical Society Transactions. 25:142-151.

    Moritz, J. S., Cramer, K. R., Wilson, K. J. and Beyer, R. S. (2003). Feed manufacture and feeding of rations with graded levels of added moisture formulated to different energy densities. Journal of Applied Poultry Research. 12: 371-381.

    Morrissey, P. A., Buckley, D. J. and Sheehy, P. J. A. (1994).Vitamin E and meat quality. Proceeding of the Nutrition Society. 53: 289-295.

    Offer, G. and Cousins, T. (1992). The mechanism of drip production-formation of 2 compartments of extracellular-space in muscle postmortem. Journal of Science Food and Agriculture. 58: 107-116.

    Offer, G., Knight, P., Jeacocke, R., Almond, R., Cousins, T., Elsey, J., Parsons, N., Starr, R. and Purslow, P. (1989). The structural basis of the water- holding, appearance and toughness of meat and meat products. Food Microstructure. 8: 151-170.

    • Reshadi-Nejad, S. H., Tabeidian, S. A. and Toghyani, M. (2015). The effect of diet type (mash, pellets, extruded and crumble) on some immune responses broiler chicken. Biological Forum-An International Journal. 7: 901-904.

    SAS Institute (2004). SAS User’s Guide. Statistical Analytical System. Carry, NC, SAS Institute Inc.

    Toky, O. P., Arya, S. and Bisht, R. P. (1992). Ecologicalperspective of Prosopis cineraria(L). Duce in Aridand Semi-Arid India. pp: 301-309.

    Turner, T. T. and Lysiak, J. J. (2008). Oxidative stress: a common factor in testicular dysfunction. Journal of Andrology. 29: 488-498.

    Wegmann, T. G. and Smithies, O. A. (1966). Simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion. 6: 67-75.