نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استادیار ، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استادیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران بخش تحقیقات نانوتکنولوژی کرج ایران

4 استاد فیزیولوژی دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

5 کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی بهاران، گرگان

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تأثیر اسید اُرگانیک و نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت بر عملکرد، مورفولوژی روده، و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. تعداد 375 قطعه جوجه گوشتی از مخلوط دو جنس در 5 تیمار شامل: 1) تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت، 3) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات نقره، 4) تیمار شاهد مکمل شده با 5/1 گرم اسید اُرگانیک در کیلوگرم جیره و 5) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات نقره به علاوه 5/1 گرم اسید اُرگانیک در کیلوگرم اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی در شاخص‌های عملکرد اختلاف معنی‌داری با تیمار شاهد نداشتند (05/0< p). تغذیه جوجه‌های گوشتی با تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت موجب کاهش جمعیت کل باکتری‌های بی‌هوازی سکوم در روز 21 دوره پرورش شد(05/0>P). افزایش جمعیت لاکتوباسیل‌های ایلئوم در تمامی تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد در روز 42 دوره پرورش مشاهده شد و بیشترین مقدار لاکتوباسیل‌های سکوم در هر دو تیمار حاوی اسیداُرگانیک مشاهده شد (05/0>P). تغذیه جوجه‌های گوشتی با تیمار حاوی نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت موجب افزایش ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت، مساحت پرز و ضخامت لایه ماهیچه‌ای و کاهش عمق کریپت و عرض پرز نسبت به تیمار شاهد شد (05/0>P). به طور کلی، نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت موجب افزایش لاکتوباسیل‌ها در روده شد که می‌تواند به‌عنوان محرک رشد و سلامت به‌صورت مکمل در تغذیه طیور استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها

Abbasi, A., Hashemi, S.R., Hassani, S. and Ebrahimi, M. (2018). Gastrointestinal microbial population response and performance of broiler chickens fed with organic acids and silver nanoparticles coated on zeolite under heat stress condition. Iranian Journal of Applied Animal Science. 8: 685-691.
Abdel-Fattah, S. A., EI-Mednay, M. H. & Abdul-Azeem, V. (2008). Thyroid activity of broiler chicks fed supplemental organic acids. International Journal of Poultry Science, 7, 215-222.
Ahmadi, F., & Rahimi. F. (2011). The effect of different levels of nano silver on performance and retention of silver in edible tissues of broiler. World Applied Science Journal, 12, 01-04.
Ahmadi, J., Irani, M. & Choobchian, M. (2009). Pathological study of intestinal and liver in broiler chickens after treatment with different levels of silver nanoparticles. World Applied Science Journal, 7, 28-32.
Atiyeh, B. S., Costagliola, M., Hayek, S. N. & Dibo, S. A. (2007). Effect of silver on burn wound infection control and healing. Review of the Literature Burns, 33, 139-148.
Choi, K. H., Park, J. E., Osaka, T. & Park, S. G. (2005). The study of antimicrobial activity and preservative effects of nanpsilver ingredient. Electrochimica Acta, 15, 956-960.
Duncan, D. B. 1955. Multiple range and multiple F test. Bimetrics. 11: 1-42.
Esmaili, M., Hashemi S. R., Davoodi, D., Jafari Ahangari, Y., Hassani, S. & Shabani, A. (2017). Effect of different levels of silver nanoparticles coated with zeolite on performance, function of superoxide dismutase and glutathione peroxidase, carcass characteristics and internal organs weight of broiler chickens. Animal Production Research, 5, 1-11. (In Farsi)
Furukawa, S., Fujita, T., Shimabukuro, M, & Iwaki, M. (2004). Increased oxidative stress in obesity and its impact on metabolic syndrome. Journal of Clinical Investigation, 114, 1752-1761.
Garcia, V., Catala-Grogori, P., Hernandez, F., Megias, M. D. & Madrid, J. (2007). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16, 555-562.
Ghazalah, A. A., Atta, A. M., Elkoub, K., Moustafa, M. E. L. & Shata, F. H. (2011). Effect of dietary supplementation of organic acids on perforamance, nutrients digestibility and health of broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 10, 176-184.
Govindasami, R. & Rahuman, A. A. (2012). Histopathological studies and oxidative stress of synthesized silver nanoparticles in Mozambique tilapia (Oreachromis mossambicus). Journal Environmental Science, 24, 1091-1098.
Gunal, M., Yayli, G., Kaya, O., Karahan, N. & Sulak, V. (2006). The effect of antibiotic growth promoter, probiotic, organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5, 149-155.
Hadis, M. (2007). Adnced Semiconductor and Organic Nano-techniques, 4th Edition, London University Press1. 856-932.
Haghighi Khoshkhoo, P., Akbari Azad, G., Moayer, F. & Pajouhandeh, I. (2010). Effect of dietary Butyrate on performance and small intestinal morphology of broilers. Journal of Veterinary Clinical Research, 1, 235-242. (In Farsi).
Hashemi, S. R. & Davoodi, H. (2011). Herbal plants and their derivatives as growth and health promoters in animal nutrition. Veterinary Research Communications, 35, 180-169.
Hashemi, S. R., Zulkifli I., Davoodi H., Hair Bejo M. & Loh T. C. (2014). Intestinal histomorphology changes and serum biochemistry responses of broiler chickens fed herbal plant (euphorbia hirta) and mix of acidifier. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4: 95-103.
Hassanabadi, A., Hajati, H. & Bahreini, L. (2012). The effects of nano-silver on performance, carcass characteristics, immune system and intestinal microflora of broiler chickens. In: Proceeding of 3rd International Veterinary Poultry Congress. Tehran, Iran.
Jahanian, R. (2011). Effect of varying levels of butyric acid glycerides on performance, immune responses and jejunal epithelium morphology of broiler chicks. In: Proceeding of 18th European Symposium on Poultry Nutrition, 31 October 31- 04 November., Çeşme, Izmir, Turkey, pp. 213-215.
Maneewan, B. & Yamauchi, K. (2005). Recovery of Duodenal villi and cell chickens refed protein, carbohydrate and fat. British Poultry Science, 46, 415-423.
Naghizade, F., Karimi Torshizi, M. A. & Rahimi, S. (2011). Comparison of nanosilver and in-feed disinfectants on layer performance and intestinal microflora and yolk cholesterol. Journal of Animal Production, 13, 49-58. (In Farsi)
Pineda, L., Challibog, A., Sawosa, E., Hotowy, A., Eljinf, E. & Ali, A. (2010). Nano particles of silver in broiler production: effects on energy metabolism and growth performance. Poultry Science, 66, 407-408.
Pineda, L., Chwalibog, A., Sawosz, E., Lauridsen, C., Engberg, R., Elnif, J., Hotowy, A., Sawosz, F., Gao, Y., Ali, A. & Sepehri Moghadam, H. (2012). Effect of silver nanoparticles on growth, performance, metabolism and microbial profile of broiler chickens. Archives of Animal Nutrition, 66, 416-429.
Rai, M., Yadav, A. & Gade, A. (2009). Silver nanoparticles as a new generation of antimicrobials. Biotechnology Advances, 27, 76- 83.
SAS. 2005. SAS/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc, Cary, NC.
Shabani, A., Dastar, B., Khomeiri, M., Shabanpur, B. & Hassani, S. (2010). Reduction effect of aflatoxicosis on the growth performance, bood protein and lipid concentration and gastro intestinal bacterial broilers fed nanozeolite. Iranian Journal of Animal Science Research, 2, 117-127. (In Farsi).
Shariatmadari, F. (2008). The application of zeolite in poultry production. World's Poultry Science Journal, 64: 76-84.
Smical, I. (2011). Properties of natural zeolites in benefit of nutrition and health: human & veterinary medicine. International Journal of the Bioflux Society, 3, 51-57.
Studnicka, A., Sawosz, E., Grodzik, M., Balcerak, M. & Chwalibog, A. (2009). Influence of nanoparticles of silver/palladium alloy on chicken embryos’ development. Animal Science, 46, 237-242.
Taherpour, K., Moravej, H., Shivazad, M., Adibmoradi, M. & Yakhchali, B. (2009). Effect of dietary probiotic, prebiotic and butyric acid glycetideson performance and serum composition in broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 8, 2329- 2334.
Talebi, E., Zarei, A. & Abolfathi, M. E. (2010). Influence of three different organic acids on broiler performance. Asian Journal of Poultry Science, 4, 7-11.