سیروان نسیمی؛ محسن شرفی؛ عبدالحسین شاهوردی
چکیده
محور سروتونورژیک نقشی مهمی در فرآیند های تولید مثلی در خروس های گله های مادر گوشتی ایفا می کند. هدف از اجرای این طرح ارزیابی شاخص های کیفی اسپرم منجمد در خروس های گوشتی مسن سویه راس تغذیه شده با مهار کننده سروتونین ( پاراکلروفنیل آلانین ) بوده است. در این آزمایش 16 قطعه خروس مادر مسن سویه راس به چهار گروه تقسیم و به ترتیب 0، 20، 40 و 80 میلی ...
بیشتر
محور سروتونورژیک نقشی مهمی در فرآیند های تولید مثلی در خروس های گله های مادر گوشتی ایفا می کند. هدف از اجرای این طرح ارزیابی شاخص های کیفی اسپرم منجمد در خروس های گوشتی مسن سویه راس تغذیه شده با مهار کننده سروتونین ( پاراکلروفنیل آلانین ) بوده است. در این آزمایش 16 قطعه خروس مادر مسن سویه راس به چهار گروه تقسیم و به ترتیب 0، 20، 40 و 80 میلی گرم در کیلوگرم (ppm) پاراکلروفنیل آلانین به مدت چهار هفته دریافت نمودند. سپس از خروس ها نمونه های سیمن جمعآوری و منجمد شدند. پس از انجماد-ذوب، فراسنجههای حرکتی، زندهمانی، سلامت غشا، مورفولوژی، سلامت آکروزوم، فعالیت میتوکندری، میزان لیپید پراکسیداسیون و شکست DNA مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای 20 و 40 ppm پاراکلروفنیل آلانین منجر به بهبود جنبایی کل، جنبایی پیشرونده، سلامت غشا، سلامت آکروزوم، زنده مانی و کاهش آپوپتوزیس در اسپرم منجمد خروس پس از یخگشایی شد. استفاده از تیمارهای پاراکلروفنیل آلانین تاثیر معنی داری بر مورفولوژی، فعالیت میتوکندری، پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و شکست DNA نداشت. چنین به نظر می رسد که استفاده از تیمارهای 20 و 40 ppm پاراکلروفنیل آلانین میتواند راهکاری در جهت بهبود پارامترهای اسپرم خروس های مسن پس از فرایند انجماد-یخگشایی باشد.
خلیل میرزاده؛ صبا بیرانوند؛ صالح طباطبائی وکیلی؛ طاهره محمدآبادی؛ امین کاظمی زاده
چکیده
استفاده از گیاه خارخاسک میتواند باعث بهبود کیفیت منی در برخی از پستاندران و پرندگان شود. اما اطلاعاتی اندکی در مورد برههای نر تازه بالغ، در دسترس است. هدف این آزمایش، بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر گیاه خارخاسک بر خصوصیات کمی و کیفی اسپرم برههای نر تازه بالغ بود. در این تحقیق از 18 رأس بره نر نژاد عربی، در قالب یک طرح کاملا تصادفی ...
بیشتر
استفاده از گیاه خارخاسک میتواند باعث بهبود کیفیت منی در برخی از پستاندران و پرندگان شود. اما اطلاعاتی اندکی در مورد برههای نر تازه بالغ، در دسترس است. هدف این آزمایش، بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر گیاه خارخاسک بر خصوصیات کمی و کیفی اسپرم برههای نر تازه بالغ بود. در این تحقیق از 18 رأس بره نر نژاد عربی، در قالب یک طرح کاملا تصادفی به سه گروه ششتایی تقسیم شده و سطوح مختلف پودر گیاه خارخاسک شامل صفر (شاهد)، 15 و 30 گرم پودر گیاه خارخاسک در کیلوگرم ماده خشک مصرفی برای مدت 5 ماه دریافت کردند. اسپرمگیری توسط دستگاه الکترواجاکولیتور دو مرتبه و به فاصله زمانی دو هفته از برهها صورت گرفت. فراسنجههای کمی و کیفی منی شامل حجم و pH منی، غلظت اسپرمها و نیز میزان تحرک، زندهمانی و ناهنجاریهای مورفولوژیکی اسپرمها مورد ارزیابی قرار گرفتند. طبق نتایج، کمترین حجم منی مربوط به گروه شاهد بود (0.05>P). بیشترین میزان غلظت، تحرک و زندهمانی اسپرم متعلق به سطح 15 گرم پودرگیاه خارخاسک درکیلوگرم ماده خشک مصرفی بود (0.05>P). سطح 30 گرم پودر گیاه خارخاسک در کیلوگرم ماده خشک مصرفی بیشترین میزان ناهنجاریهای مورفولوژیکی اسپرم را موجب شد pH منی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0.05>P). در کل با در نظر گرفتن همه شاخصها اندازهگیری شده افزودن سطح 15 گرم پودر گیاه خارخاسک درکیلوگرم ماده خشک مصرفی جیره باعث بهبود خصوصیات کمی و کیفی اسپرم در برههای نر تازه بالغ نژاد عربی میشود.
حسین عمرانی؛ سهیل میرحبیبی؛ صابر جلوخانی نیارکی
چکیده
ژن بتا لاکتاگلوبولین یکی از مهمترین ژنهای موثر بر صفات تولید شیر می باشد. در پژوهش حاضر، ارتباط چندشکلی این ژن با ارزشهای اصلاحی صفات تولید شیر در گاوهای براون سوئیس بررسی شد. داده های این تحقیق از یک مزرعه در گلپایگان جمع آوری گردید. در این مطالعه، DNA ژنومی از 150 نمونه خون به روش استخراج نمکی استحصال گردید. به دنبال آن، یک قطعه 247جفت ...
بیشتر
ژن بتا لاکتاگلوبولین یکی از مهمترین ژنهای موثر بر صفات تولید شیر می باشد. در پژوهش حاضر، ارتباط چندشکلی این ژن با ارزشهای اصلاحی صفات تولید شیر در گاوهای براون سوئیس بررسی شد. داده های این تحقیق از یک مزرعه در گلپایگان جمع آوری گردید. در این مطالعه، DNA ژنومی از 150 نمونه خون به روش استخراج نمکی استحصال گردید. به دنبال آن، یک قطعه 247جفت بازی به وسیله واکنش PCR تکثیر و جهت هضم آنزیمی مورد استفاده قرار گرفت. هضم آنزیمی قطعه 247 جفت بازی بتا لاکتاگلوبولین توسط آنزیم HaeIII انجام گردید. نتایج نشان داد که فراوانی ژنوتیپ های AA،AB و BB به ترتیب برابر با 24/0، 48/0 و 28/0 می باشند و این جایگاه در تعادل هاردی واینبرگ قرار دارد. برآورد پارامترهای ژنتیکی بوسیله روش حداکثر درست نمایی محدود شده با استفاده از نرم افزار DF-REML صورت گرفت. ضریب وراثت پذیری و تکرارپذیری برای صفات تولید شیر به ترتیب 154/0 و 309/0 برآورد گردیدند. تجزیه آماریGLM نشان داد که هیچ اثر معنی داری از ژنوتیپهای بتا لاکتوگلوبولین بر روی ارزش های اصلاحی تولید شیر وجود ندارد.
بهروز یاراحمدی؛ محسن محمدی ساعی؛ نادر پاپی؛ کریم قربانی
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر جایگزینی علوفه مصرفی اسپرس با یونجه در سطوح مختلف علوفه به کنسانتره جیره بر عملکرد رشد و صفات کمی و کیفی لاشه برههای نر نژاد لری انجام شد. آزمایش با تعداد 54 رأس برهی نر 30 کیلوگرمی بر اساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی (3×2) با سه تکرار (هر تکرار شامل 3 رأس بره) انجام شد. تیمارها شامل دو نوع ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر جایگزینی علوفه مصرفی اسپرس با یونجه در سطوح مختلف علوفه به کنسانتره جیره بر عملکرد رشد و صفات کمی و کیفی لاشه برههای نر نژاد لری انجام شد. آزمایش با تعداد 54 رأس برهی نر 30 کیلوگرمی بر اساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی (3×2) با سه تکرار (هر تکرار شامل 3 رأس بره) انجام شد. تیمارها شامل دو نوع علوفه (یونجه و اسپرس) و سه سطح کنسانتره (60، 70 و 80 درصد). نتایج نشان داد بیشترین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل خوراک، راندمان لاشه و درصد گوشت لخم مربوط به برههای تغذیهشده با علوفه اسپرس و 70 درصد کنسانتره بود (05/0< P). قیمت تمامشده هر کیلوگرم وزن زنده، هزینه تولید هر کیلوگرم لاشه و گوشت لخم در برههای تغذیهشده با 70 درصد کنسانتره و علوفه اسپرس کمتر از سایر تیمارها بود. خصوصیات کیفی از جمله pH، ترکیب شیمیایی و رنگ گوشت تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. بهطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از علوفه اسپرس و 70 درصد کنسانتره میتواند بر عملکرد و خصوصیات لاشه برههای نر نژاد لری مؤثر باشد.
ایوب عزیزی؛ زهرا امینی فرد
چکیده
این آزمایش با هدف تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیهای برگ تربچه در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در مرحله اول، ترکیب شیمیایی برگ تربچه تعیین شد، سپس تأثیر استفاده برگ تربچه در جیره بر فراسنجههای هضم و تخمیر با استفاده از روش تولید گاز و هضم دو مرحلهای در مقایسه با یونجه و کاه گندم بررسی شد. در مرحله دوم، اثر جایگزینی سطوح صفر (شاهد)، ...
بیشتر
این آزمایش با هدف تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیهای برگ تربچه در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در مرحله اول، ترکیب شیمیایی برگ تربچه تعیین شد، سپس تأثیر استفاده برگ تربچه در جیره بر فراسنجههای هضم و تخمیر با استفاده از روش تولید گاز و هضم دو مرحلهای در مقایسه با یونجه و کاه گندم بررسی شد. در مرحله دوم، اثر جایگزینی سطوح صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 گرم برگ تربچه در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی بره پرواری در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، لیگنین، کلسیم و فسفر برگ تربچه به ترتیب 135، 752، 178، 385، 281، 52، 5/17 و 85/2 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. با انکوباسیون برگ تربچه حجم کل گاز تولیدی و گوارشپذیری مواد مغذی به طور معنیداری بیشتر از کاه گندم بود (05/0p <) و از طرفی، عمده آنها تفاوتی با یونجه نداشت. استفاده از سطوح مختلف برگ تربچه در جیره غذایی سبب افزایش گوارشپذیری شکمبهای ماده خشک و ماده آلی شد (05/0p <). در کل، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که برگ تربچه دارای ارزش تغذیهای قابل توجهی نسبت به کاه گندم است و از نظر گوارشپذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبهای قابلیت مقایسه با یونجه را دارد. استفاده از سطح 200 گرم این پسماند در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی توصیه میشود.
محمد حسین نعمتی
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر افزودن داروی آهسته رهش نیتروگلیسیرین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و هورمونی جوجههای گوشتی تحت شرایط القای آسیت انجام شد. تعداد 500 قطعه جوجه گوشتی نر در سن هفت روزگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار، مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- گروه شاهد مثبت ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر افزودن داروی آهسته رهش نیتروگلیسیرین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و هورمونی جوجههای گوشتی تحت شرایط القای آسیت انجام شد. تعداد 500 قطعه جوجه گوشتی نر در سن هفت روزگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار، مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- گروه شاهد مثبت (بدون القاء آسیت و بدون افزودن داروی نیتروگلیسیرین) 2- گروه شاهد منفی (القاء آسیت بدون افزودن داروی نیتروگلیسیرین، تیمارهای 3، 4 و 5 به ترتیب شامل القاء آسیت به همراه 5، 10 و 20 میلیگرم در کیلوگرم جیره از داروی نیتروگلیسیرین بودند. برای القای تنش سرمایی، از سن 15 تا 42 روزگی، دمای سالن در حد 15 درجه سانتیگراد، ثابت نگه داشته شد. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی و وزن بدن در دوره رشدی و پایانی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت لیکن استفاده از داروی نیتروگلیسیرین به میزان 20 میلیگرم در کیلوگرم منجر به بهبود معنیدار ضریب تبدیل غذایی در دوره پایانی و کل دوره شد. کارایی مصرف انرژی و پروتئین و همچنین شاخص تولید با مصرف 20 میلیگرم داروی نیتروگلیسیرین نسبت به گروه شاهد منفی به طور معنیدار بهبود یافت که قابل قیاس با گروه کنترل مثبت بود. غلظت گلوکز خون در نتیجه تنش افزایش معنیدار نشان داد. سطح هورمون T3 و نسبت T3/T4 در نتیجه تنش افزایش نشان داد و استفاده از داروی نیتروگلیسیرین منجر به کاهش آن شد.
سید بابک اسدی؛ امیرحسین علیزاده قمصری؛ سید عبداله حسینی؛ محمد رضا سلیمانی
چکیده
این مطالعه برای بررسی اثرات افزودنی خوراکی ضد تنش حاوی پروبیوتیک پروتکسین، ویتامین C و بتائین در سه سویه تجاری جوجه گوشتی بر پاسخ ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در شرایط تنش گرمایی انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل3×2، شامل 2 سطح از افزودنی مورد نظر (با ...
بیشتر
این مطالعه برای بررسی اثرات افزودنی خوراکی ضد تنش حاوی پروبیوتیک پروتکسین، ویتامین C و بتائین در سه سویه تجاری جوجه گوشتی بر پاسخ ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در شرایط تنش گرمایی انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل3×2، شامل 2 سطح از افزودنی مورد نظر (با افزودنی و بدون افزودنی) و 3 سویه جوجه گوشتی(آربور ایکرز، راس 308 و کاب 500) با 6 تیمار، 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. پرنده ها از سن 22 تا 42 روزگی، روزانه هشت ساعت تحت تنش گرمایی با دمای 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. علاوه بر فراسنجه های عملکرد، پاسخ ایمنی هومورال با تزریق وریدی سوسپانسیون پنج درصد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC)، اندازه گیری و تیتر اولیه و ثانویه آنتیبادی تعیین شدند. در سن 42 روزگی، نمونه های خون برای اندازه گیری فراسنجههای سرم شامل کل پروتئین، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL جمع آوری شدند. نسبت هتروفیل به لنفوسیت و نیز فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز در سن 42 روزگی مورد بررسی قرار گرفتند. در بین فراسنجه های مورد ارزیابی، تنها غلظت LDL تحت تأثیر سویه های آزمایشی قرار گرفت (p <0.05) و کمترین غلظت LDL سرم در سویه آربور ایکرز دیده شد. بطور کلی، سویه و افزودنی خوراکی به کار رفته در این آزمایش، تأثیر معنی داری بر پاسخ ایمنی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی نداشتند.
داود خداپرست؛ محمد امیر کریمی ترشیزی؛ شعبان رحیمی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر پودر پَر آبکافت قلیائی بر عملکرد بلدرچین تخمگذار از تعداد 64 قطعه بلدرچین بالغ در سن 40 روزگی استفاده شد. از این تعداد 48 قطعه بلدرچین ماده و 16 قطعه بلدرچین نَر با نسبت سه به یک به صورت کاملاً تصادفی در قفسهای جداگانه، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار مشتمل بر 4 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر پودر پَر آبکافت قلیائی بر عملکرد بلدرچین تخمگذار از تعداد 64 قطعه بلدرچین بالغ در سن 40 روزگی استفاده شد. از این تعداد 48 قطعه بلدرچین ماده و 16 قطعه بلدرچین نَر با نسبت سه به یک به صورت کاملاً تصادفی در قفسهای جداگانه، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار مشتمل بر 4 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (استفاده از کنجاله سویا به عنوان منبع پروتئین)، تیمار 3 درصد پودر پَر آبکافت قلیائی شده، تیمار 6 درصد پودر پَر آبکافت قلیائی شده و تیمار 9 درصد پودر پَر آبکافت قلیائی شده بود. بلدرچینها در قفس نگهداری شده و به طور آزاد به آب و خوراک دسترسی داشتند. در طول دوره آزمایش، وزن تخم، ضریب تبدیل، توده تخم تولیدی، خوراک مصرفی و درصد تولید اندازهگیری شد و در انتهای دوره آزمایش (82 روزگی) از هر تکرار 2 قطعه پرنده انتخاب و کشتار شد و میزان مالوندی آلدهید گوشت ران و تخم بلدرچین در نمونههای تازه و نگهداری شده اندازهگیری گردید. تفاوت معنیداری در ضریب تبدیل، توده تخم تولیدی، خوراک مصرفی و درصد تولید مشاهده نشد (05/0P>). وزن تخم بلدرچین تخمگذار در کل دوره پرورش در تیمارهای 3 و 9 درصد پودر پَر آبکافت قلیائی بهطور معنیداری
محمد جواد آگاه؛ علی داد بوستانی؛ مجید هاشمی؛ مظاهر صفدریان؛ محمدرضا هاشمی؛ حسن صالح
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر شکل فیزیکی خوراک و نوع پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و اسیدیته محتویات روده کوچک و سکوم جوجههای گوشتی (از سن 1 تا 42 روزگی) انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 از مخلوط دو جنس در 24 واحد آزمایش و 6 تیمار با 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. آزمایش به صورت چند عاملی 3×2 در قالب طرح کاملاً ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر شکل فیزیکی خوراک و نوع پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و اسیدیته محتویات روده کوچک و سکوم جوجههای گوشتی (از سن 1 تا 42 روزگی) انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 از مخلوط دو جنس در 24 واحد آزمایش و 6 تیمار با 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. آزمایش به صورت چند عاملی 3×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو شکل خوراک (آردی و پلت) و سه حالت استفاده از پروبیوتیک (بدون پروبیوتیک، پروبیوتیک پروتکسین و پروبیوتیک مولتی بهسیل) اجرا شد. نتایج نشان داد جیرههای پلت شده باعث افزایش معنیدار خوراک مصرفی، افزایش وزن جوجهها و بهبود ضریب تبدیل غذایی در دورههای پرورشی آغازین، رشدی و کل دوره شدند (01/0>P). استفاده از پروتکسین در مقایسه با جیره بدون پروبیوتیک باعث افزایش معنیدار اضافه وزن (31/56 دربرابر 78/53 گرم/پرنده/روز) و بهبود ضریب تبدیل (61/1 در برابر 73/1) جوجهها شد (05/0>P). در مقایسه با جیره بدون پروبیوتیک، کاربرد پروبیوتیکهای پروتکسین و مولتی بهسیل در جیره باعث افزایش معنیدار درصد سینه به ترتیب (62/22 و 5/21 در برابر 63/20) و کاهش معنیدار pH دئودنوم (57/5 و 59/5 در برابر 83/5)، ژژنوم (95/5 و 92/5 در برابر 16/6) و ایلئوم (58/6 و 91/6 در برابر 98/6) شد(05/0>P). نتیجه نهایی این که کاربرد پروبیوتیک در خوراکهای پلت شده منجر به بهبود عملکرد پرورشی جوجههای گوشتی در مقایسه با خوراک آردی شد. از این لحاظ پروبیوتیک پروتکسین در مقایسه با پروبیوتیک مولتی بهسیل راندمان بالاتری را نشان داد.
آزاده نهاردانی؛ تقی قورچی؛ عبدالحکیم توغدری
چکیده
بهمنظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ضایعات پرتقال بر مصرفخوراک، قابلیتهضم موادمغذی، رفتار نشخوار، آنزیمهای سلولیتیک شکمبه و فراسنجههای خونی در میشهای دالاق، از 12راس میش 1-5/1 سال غیرآبستن با میانگین وزن 9/0±33 کیلوگرم استفاده شد. این پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار انجام گرفت.تیمارها شامل1- شاهد (بدون ضایعات ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ضایعات پرتقال بر مصرفخوراک، قابلیتهضم موادمغذی، رفتار نشخوار، آنزیمهای سلولیتیک شکمبه و فراسنجههای خونی در میشهای دالاق، از 12راس میش 1-5/1 سال غیرآبستن با میانگین وزن 9/0±33 کیلوگرم استفاده شد. این پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار انجام گرفت.تیمارها شامل1- شاهد (بدون ضایعات پرتقال)، 2-تیمار حاوی 10 درصد ضایعات پرتقال، و 3- تیمار حاوی20 درصد ضایعات پرتقال بود. طول دوره آزمایش 44 روز شامل 14 روزعادتپذیری و 30 روزدوره آزمایش و نمونهبرداری بود. نمونههای مدفوع در روزهای 25تا 27 بهمدت سه روز از سه راس میش از هر تیمار بهمنظور تعیین قابلیتهضم موادمغذی جمعآوری گردید. در روز 20 دوره آزمایش فعالیتهای مربوط به رفتار نشخوارمیشها به مدت 24 ساعت برآورد گردید. خونگیری در آخر دوره قبل از خوراکدهی صبح به منظور اندازهگیری فراسنجههای خونی انجام شد. نمونهگیری از مایع شکمبه در روز 30 دوره برای اندازهگیری فعالیت سلولیتیک شکمبه ، pH و جمعیت پروتوزوآ انجام گرفت. تعیین pH بلافاصله بعداز نمونهگیری انجام شد. اضافه کردن ضایعات پرتقال در مقایسه با جیره شاهد باعث افزایش جمعیت پروتوزوآ، زمان استراحت، آنزیم خارج سلولی میکروکریستالین و کل آنزیم میکروکریستالین و کاهش زمان مصرف خوراک، زمان نشخوار، زمان جویدن (خوردن+نشخوار)، قابلیتهضم ماده-خشک ، مادهآلی شد(05/0>P). با توجه به نتایج ذکر شده، میتوان از ضایعات پرتقال تا سطح 20 درصد در جیره میشها بدون تاثیر منفی برعملکرد استفاده کرد.
مریم آرین فر؛ محمد رکوعی؛ غلامرضا داشاب؛ هادی فرجی آروق
چکیده
هدف از این مطالعه، برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات منحنی شیردهی (تولید اولیه، نرخ رسیدن به اوج تولید، پارامتر مرتبط با حداکثر تولید، تغییرات شیب منحنی بعد از رسیدن به اوج تولید، زمان رسیدن به اوج تولید، مقدار تولید در اوج، تداوم شیردهی) برازش داده شده توسط تابع روک و تأثیر همخونی بر این پارامترها برای گاوهای هلشتاین ایران بود. بدین ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات منحنی شیردهی (تولید اولیه، نرخ رسیدن به اوج تولید، پارامتر مرتبط با حداکثر تولید، تغییرات شیب منحنی بعد از رسیدن به اوج تولید، زمان رسیدن به اوج تولید، مقدار تولید در اوج، تداوم شیردهی) برازش داده شده توسط تابع روک و تأثیر همخونی بر این پارامترها برای گاوهای هلشتاین ایران بود. بدین منظور از رکوردهای روزآزمون تولید شیر مربوط به سه دورۀ شیردهی اول که بین سالهای 1362 تا 1396 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمعآوری شده بود، استفاده گردید. پارامترهای تابع روک برای همه حیوانات محاسبه شد و از روی پارامترهای منحنی، زمان و مقدار تولید در اوج و تداوم شیردهی محاسبه گردید. برآورد مؤلفههای واریانس و پارامترهای ژنتیکی صفات با استفاده از تجزیه و تحلیل تک صفتی و دوصفتی توسط روش نمونهگیری گیبس با استفاده از نرم افزار Gibbs3f90 انجام شد. اثر همخونی روی بیشتر صفات منحنی به خصوص صفاتی که وراثتپذیری بالاتری داشتند، منفی بود و همچنین سبب افت تداوم تولید شیر شد. دامنۀ وراثتپذیری صفات مزبور از 0003/0 تا 086/0 متغیر بوده و بیشترین میزان وراثتپذیری مربوط به صفات تداوم شیردهی (086/0) در شکم دوم زایش و مقدار تولید در اوج شیردهی (067/0) در شکم سوم زایش بود. به طور کلی، پارامترهای منحنی شیردهی وراثتپذیری پایینی داشتند؛ بنابراین انتخاب ژنتیکی برای این صفات در کوتاه مدت نتایج مطلوبی را نشان نخواهد داد و تغییر در شرایط محیطی و مدیریتی برای بهبود این صفات تأثیرگذارتر خواهد بود
جعفر جمعدارزنوزق؛ محمد مرادی شهربابک؛ اردشیر نجاتی جوارمی
چکیده
ایجاد و حفظ آبستنی در نشخوارکنندگان و بهویژه گاوهای شیری جهت تداوم تولید ضروری است. لانهگزینی جنین در رحم یک فرآیند ضروری برای حفظ آبستنی و شامل ارتباطات پیچیده بین جنین و اندومتریوم مادری است. بررسی ژنها و مکانیسمهای تنظیم کننده شروع لانهگزینی برای درک فرآیند لانهگزینی ضروری است. در این تحقیق، برای درک بهتر اساس مولکولی ...
بیشتر
ایجاد و حفظ آبستنی در نشخوارکنندگان و بهویژه گاوهای شیری جهت تداوم تولید ضروری است. لانهگزینی جنین در رحم یک فرآیند ضروری برای حفظ آبستنی و شامل ارتباطات پیچیده بین جنین و اندومتریوم مادری است. بررسی ژنها و مکانیسمهای تنظیم کننده شروع لانهگزینی برای درک فرآیند لانهگزینی ضروری است. در این تحقیق، برای درک بهتر اساس مولکولی لانهگزینی، پروفیل یاختهای اندومتریوم رحمی گاوهای آبستن در طول این فرآیند در مقایسه با گاوهای غیرآبستن بررسی شد. در مجموع با مقایسه پروفیلهای اندومتریوم، ژنهای دارای تفاوت بیانی شناسایی شد. بدین ترتیب بعد از پیش پردازش و تجزیه دادهها و انجام فراواکاوی، اثرات متقابل بین ژنی با استفاده از روش دادهکاوی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با بازسازی شبکه و جستجوی ماژولهای مهم و عملکردی، تعداد چهار ماژول اصلی شناسایی گردید. مهمترین ژنهای موجود شامل CLU، ACTA2، MX1، MX2، C1S، COL3A1، S100A11، NID1، SELL، PTN و CDH13 بودند. مشاهدات این تحقیق توصیه میکند که ماژولهای شناسایی شده میتوانند نشانگرهای مناسبی برای شروع پذیرش رحمی و لانهگزینی جنینی باشند.
سحر علی آبادی؛ سید رضا هاشمی؛ داریوش داودی؛ سعید حسنی؛ سمیرا شکیبا
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر اسید اُرگانیک و نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت بر عملکرد، مورفولوژی روده، و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجههای گوشتی انجام گرفت. تعداد 375 قطعه جوجه گوشتی از مخلوط دو جنس در 5 تیمار شامل: 1) تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت، 3) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر اسید اُرگانیک و نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت بر عملکرد، مورفولوژی روده، و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجههای گوشتی انجام گرفت. تعداد 375 قطعه جوجه گوشتی از مخلوط دو جنس در 5 تیمار شامل: 1) تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت، 3) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات نقره، 4) تیمار شاهد مکمل شده با 5/1 گرم اسید اُرگانیک در کیلوگرم جیره و 5) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زئولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات نقره به علاوه 5/1 گرم اسید اُرگانیک در کیلوگرم اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی در شاخصهای عملکرد اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نداشتند (05/0< p). تغذیه جوجههای گوشتی با تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت موجب کاهش جمعیت کل باکتریهای بیهوازی سکوم در روز 21 دوره پرورش شد(05/0>P). افزایش جمعیت لاکتوباسیلهای ایلئوم در تمامی تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد در روز 42 دوره پرورش مشاهده شد و بیشترین مقدار لاکتوباسیلهای سکوم در هر دو تیمار حاوی اسیداُرگانیک مشاهده شد (05/0>P). تغذیه جوجههای گوشتی با تیمار حاوی نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت موجب افزایش ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت، مساحت پرز و ضخامت لایه ماهیچهای و کاهش عمق کریپت و عرض پرز نسبت به تیمار شاهد شد (05/0>P). به طور کلی، نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت موجب افزایش لاکتوباسیلها در روده شد که میتواند بهعنوان محرک رشد و سلامت بهصورت مکمل در تغذیه طیور استفاده گردد.
کریم نوبری؛ محمود وطن خواه؛ سید داود شریفی؛ ناصر امام جمعه کاشان؛ مهدی مومن؛ عبداله کاویان
چکیده
همه نژادهای گوسفندان بومی ایران بجز نژاد زل، دنبهدار هستند و علیرغم درصد چربی لاشه کمتر برههای نر نسبت به مادهها، دارای وزن دنبه بیشتری میباشند. استفاده از میزان تنوع دروننژادی جهت تغییر ژنتیکی مستلزم اندازهگیری دقیق وصحیح وزن دنبه در دامهای تحت انتخاب میباشد. هدف این مطالعه مقایسه روشهای مدلسازی شبکه عصبی مصنوعی ...
بیشتر
همه نژادهای گوسفندان بومی ایران بجز نژاد زل، دنبهدار هستند و علیرغم درصد چربی لاشه کمتر برههای نر نسبت به مادهها، دارای وزن دنبه بیشتری میباشند. استفاده از میزان تنوع دروننژادی جهت تغییر ژنتیکی مستلزم اندازهگیری دقیق وصحیح وزن دنبه در دامهای تحت انتخاب میباشد. هدف این مطالعه مقایسه روشهای مدلسازی شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و مدل خطی جهت پیشبینی وزن دنبه در گوسفند از روی وزن بدن و اندازههای مختلف ابعاد دنبه بود. برای مدلسازی جهت برآورد وزن دنبه، تعداد 32 بره از نژادهای شال و زندی، آمیختههای زندی×شال، زل×زندی و زل×شال تهیه گردید. ورودیهای مدل شامل نوع تولد، جنسیت، نژاد، عرض بالای دنبه، عرض میانی دنبه، عرض پایین دنبه، ارتفاع دنبه و وزن بدن قبل از کشتار و خروجی مدل وزن دنبه بود. صفات وزن بدن، نژاد و عرض میانی دنبه به ترتیب با مقادیر 83/0، 82/0- و 80/0 دارای بیشترین همبستگی با وزن دنبه داشتند. پارامترهای برازش بهترین مدل شبکه عصبیمصنوعی دارای ضرایب تبیین 99/0 و مجذور میانگین مربعات خطای(RMSE) 3/70 گرم بودند. میزان پارامترهای مذکور در مدل خطی به ترتیب 89/0 و 86/263 گرم بود. نتایج حاصل از بسط مطالعه اصلی، وجود پیچیدگی روابط متقابل بینورودیهای مدل را نشان داد. این پژوهش امکان پیشبینی دقیق و صحیح وزن دنبه نژادها و آمیختههای مختلف را با استفاده از شبکه عصبی به اثبات رساند. این مطالعه همچنین نشان داد که برآورد وزن دنبه از روی صفات قابل اندازهگیری در گوسفند با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی با صحت و دقت بیشتری نسبت به مدل خطی انجام میشود.
شادی الماسی؛ میلاد منافی؛ مهدی هدایتی؛ روح الله کریمی
چکیده
این آزمایش جهت بررسی مقایسه اثر انگوریاقوتی (V. venifera) با پاداکسنده تجاری (BHT) بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و خصوصیات لاشه در جوجههای گوشتی انجام گرفت. 150 قطعه جوجه یکروزه گوشتی سویه راس 308 جنس نر، در پنج گروه آزمایشی، سه تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کامل تصادفی به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای ...
بیشتر
این آزمایش جهت بررسی مقایسه اثر انگوریاقوتی (V. venifera) با پاداکسنده تجاری (BHT) بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی و خصوصیات لاشه در جوجههای گوشتی انجام گرفت. 150 قطعه جوجه یکروزه گوشتی سویه راس 308 جنس نر، در پنج گروه آزمایشی، سه تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کامل تصادفی به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل: شاهد (جیره پایه بدون هیچگونه افزودنی)؛ جیره پایه بههمراه 150 ppm عصارهمتانولی انگور؛ جیره پایه بههمراه سه درصد تفاله انگور؛ جیره پایه بههمراه سه درصد عصاره آبی انگور و جیره پایه بههمراه 200 ppm پاداکسنده تجاری BHT بودند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد استفاده از گروههای آزمایشی بکار گرفته تاثیر معنیداری از لحاظ آماری بر پارامترهای عملکردی شامل وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی، آنزیمهای کبدی و اجزای روده نداشتند.گروه آزمایشی تفالهانگور یاقوتی به میزان سه درصد در جیره جوجههای گوشتی منجر به کاهش معنیدار کلسترول، تری گلیسیرید، LDL و افزایش معنیدار میزان HDL سرم خون گردید. در رابطه با خصوصیات لاشه نیز سبب افزایش معنیدار وزن نسبی لاشه، سینه و کاهش وزن سنگدان و کبد در جوجههای گوشتی در مقایسه با گروه آزمایشی شاهد گردید. بنابراین با توجه به نتایج حاصل، گروه آزمایشی حاوی تفاله انگور یاقوتی میتواند جایگزین مناسبی برای پاداکسنده تجاری BHT به-منظور بهبود فراسنجههای بیوشیمیایی و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی در نظر گرفته شود.