تأثیر شکل فیزیکی خوراک و نوع پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و اسیدیته محتویات دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس.

2 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس. سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی.

3 استادیار موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه شیراز، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

4 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

5 مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

6 استادیار گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، سیستان و بلوچستان، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر شکل فیزیکی خوراک و نوع پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و اسیدیته محتویات روده کوچک و سکوم جوجه‌های گوشتی (از سن 1 تا 42 روزگی) انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 از مخلوط دو جنس در 24 واحد آزمایش و 6 تیمار با 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. آزمایش به صورت چند عاملی 3×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو شکل خوراک (آردی و پلت) و سه حالت استفاده از پروبیوتیک (بدون پروبیوتیک، پروبیوتیک پروتکسین و پروبیوتیک مولتی بهسیل) اجرا شد. نتایج نشان داد جیره‌های پلت شده باعث افزایش معنی‌دار خوراک مصرفی، افزایش وزن جوجه‌ها و بهبود ضریب تبدیل غذایی در دوره‌های پرورشی آغازین، رشدی و کل دوره شدند (01/0>P). استفاده از پروتکسین در مقایسه با جیره بدون پروبیوتیک باعث افزایش معنی‌دار اضافه وزن (31/56 دربرابر 78/53 گرم/پرنده/روز) و بهبود ضریب تبدیل (61/1 در برابر 73/1) جوجه‌ها شد (05/0>P). در مقایسه با جیره بدون پروبیوتیک، کاربرد پروبیوتیک‌های پروتکسین و مولتی بهسیل در جیره باعث افزایش معنی‌دار درصد سینه به ترتیب (62/22 و 5/21 در برابر 63/20) و کاهش معنی‌دار pH دئودنوم (57/5 و 59/5 در برابر 83/5)، ژژنوم (95/5 و 92/5 در برابر 16/6) و ایلئوم (58/6 و 91/6 در برابر 98/6) شد(05/0>P). نتیجه نهایی این که کاربرد پروبیوتیک در خوراک‌های پلت شده منجر به بهبود عملکرد پرورشی جوجه‌های گوشتی در مقایسه با خوراک آردی شد. از این لحاظ پروبیوتیک پروتکسین در مقایسه با پروبیوتیک مولتی بهسیل راندمان بالاتری را نشان داد.

کلیدواژه‌ها


بوستانی، علی داد.، آگاه، محمد جواد.، حسینی، سید عبدالله.، کریمی، عبدالحمید.، رحمانی، رهام.، مشتاقیان، عبدالمجید.، جزایری، سید عبدالله و محمدیان، حمید رضا. (1397). مقایسه اثر مکمل پروبیوتیک مولتی بهسیل با پروبیوتیک تجاری متداول در بازار بر رشد، ریخت شناسی روده و pH محتویات روده کوچک و سکوم پولت تخم­گذار. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور. 35 صفحه.
جهانی، حمید.، مظهری، مژگان.، ضیایی،  نعمت و میرمحمودی، روح الله. (1396). مقایسه اثر اسانس میخک، آنتی‌بیوتیک ویرجینامایسین و پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد، فراسنجه‏های خونی، جمعیت میکروبی و بافت شناسی روده کوچک جوجه‏های گوشتی. پژوهش و سازندگی. 114: 128-113. 
خدایی، حامد.، مقصودلو، شهریار.، قره­باش، آشور محمد و تراز، زهرا. (1394). مطالعه اثر فرم فیزیکی خوراک و مکمل­های خوراکی پروبیوتیک و پری­بیوتیک بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی. پژوهش­های تولیدات دامی، 12: 29-20.
شلایی، مصیب و حسینی، سید محمد. (1393). اثرآنتی­بیوتیک و جایگزین­های احتمالی آن (اسید آلی، پروبیوتیک، پریبیوتیک) بر عملکرد، خصوصیات تخم‏مرغ و متابولیت­های خونی مرغ­های تخم­گذار تجاری. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران.3: 217-208.
Ahmed, M., Amerah, R., Lentle, G. and Ravindran, V. (2007). Influence of feed form on gizzard morphology and particle size spectra of duodenal digesta in broiler chickens. Journal of Poultry Science. 44: 175-181.
Al-Natour, M.Q. and Alshawabkeh, K.M. (2005). Using varying levels of formic acid to Limit growth of salmonella gallinarum in contaminated broiler feed. Asian-Australas. Journal of Animal Science.18: 390-395.
Angel, R., Dalloul, R.A. and Doerr, J. (2005). Performance of broiler chickens fed diets supplemented with a Direct-Fed Microbial. Poultry Science. 84: 1222-1231.
Bahram Pour, I. and Kermanshahi, H. (2010). Effects of cecal cultures and a commercial probiotic (premalac) on performance and serum lipids of broiler chickens. Jouma1 of Animal and Veterinary Advances. 9: 1506-1509.
Bozkurt, M., Aysul, N., Küçükyilmaz, K., Aypak, S., Ege, G., Catli, A.U., Aksit, H., Cöven, F., Seyrek, K., and Cinar, M. (2014). Efficacy of in-feed preparations of an anticoccidia, multienzyme, prebiotic, probitoc, and herbal essential oil mixture in healthy and Eimeria spp.-infected broilers. Poultry Science. 93:389–399.
 Engberge, R.M., Hedemann, M.S., and Jensen, B.B. (2002).The influence of grinding and pelleting of feed on the microbial composition and activity in the digestive tract of broiler chickens. British Poultry Science. 44: 569–579.
Falaki, M., Shams Shargh, M., Dastar, B. and Zrehdaran, S. (2010). Effects of different levels of probiotic and prebiotic on performance and carcass characteristics of broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary. 9: 2390-2395.
Hahn-Didde, D., and Purdum, S.E. (2016).Prebiotics and probiotics used alone or in combination and effects on pullet growth and intestinal microbiology. The Journal of Applied Poultry Research. 25:1–11.
Hernandez, F., Madrid, J., Gracia, V., Orengo, J. and Megias, M.D. (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83:169-174.
Hosseini, S.M., Chamani, M., Mousavi, S.N., Hosseini, S.A., and Sadeghi, A.A. (2017).   Effects of dietary physical form and dietary inclusion of probiotic and enzyme on growth performance, cellular and humoral immunity, and relative weights of lymphoid organs at early period of broiler chickens fed triticale-based diets. South African Journal of Animal Science. 47:776-784.
Jafarnejad, S., Sadegh, M., and Bahonar, A.R. (2010). Effect of crumble-pellet and mash diets with different levels of dietary protein and energy on the performance of broilers at the end of the third week. Veterinary Medicine International, 328123:1-5.
Khojasteh Shalmany, S. and Shivazad, M. (2007). The effect of pellet and mash forms of common Iranian broiler diet on performance of hybrids of Arian broiler. Journal of Research-Agriculture Sciences: 13(1):193-201.
Lilian, F.A. de Souzaa., Denise, N. Araújob., Lenita M. Stefania., Ines C. Giomettia., Valquíria C. Cruz-Polycarpoc., Gustavo Polycarpoc., Maria F. Burbarellid. (2018). Probiotics on performance, intestinal morphology and carcass characteristics of broiler chickens raised with lower or higher environmental challenge. Austral Journal of Veterinary Sciences.50: 35-41.
Mikulski, D., Jankowski, J., Naczmanski, J., Mikulska, M. and Demey, V. (2012). Effects of dietary probiotic (Pediococcus acidilactici) supplementation on performance, nutrient digestibility, egg traits, egg yolk cholesterol, and fatty acid profile in laying hens. Poultry Science. 91: 2691–2700.
Reis, M.P., Fassani, E.J., Garcia J´unior, A.A.P., Rodrigues, P.B., Bertechini, A.G., Barrett, N., Persia, M.E. and Schmidt, C. J. (2017). Effect of Bacillus subtilis (DSM 17299) on performance, digestibility, intestine morphology, and pH in broiler chickens. The Journal of Applied Poultry Research.26:573–583.
Salari, S., Kermanshahi, H. and Nasiri Moghaddam, H. (2006). Effect of sodium bentonite and comparison of pellet vs mash on performance of broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 5: 31-34.
SAS Institute. (2008). SAS Stat User's Guide. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Shabani, S., Seidavi, A., Asadpour, L. and Corazzin, M., (2015). Effects of physical form of diet and intensity and duration of feed restriction on the growth performance, blood variables, microbial flora, immunity, and carcass and organ characteristics of broiler chickens. Livestock Science. 180, 150-157.
Shafiee Sarvestani, T., Dabiri, N., M.J. Agah, and Norollahi, H. (2006). Effect of pellet and mash diets associated with biozyme enzyme on broilers performance. International Journal of Poultry Science. 5: 485-490.
Sohail, Z.U., Rahman, A., Ijaz, M.S., Yousaf, K., Ashraf, T., Yaqub, H., Zaneb, H. and Rehman, H. (2011). Single or combined effects of mannanoligosaccharides and probiotic supplements on the total oxidants, total antioxidants, enzymatic antioxidants, liver enzymes, and serum trace minerals in cyclic heat-stressed broilers. Poultry Science. 90: 2573-2577.
Yang, Y., Iji, P. A., and Choct, M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in feed antibiotics. Worlds Poultry Science Journal. 65: 97-114.