تأثیر افزودنی خوراکی ضد تنش بر پاسخ های ایمنی و فراسنجه های خونی سه سویه تجاری جوجه گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، واحد بهبهان، دانشگاه آزاد اسلامی، بهبهان، ایران

2 استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 استاد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

4 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

این مطالعه برای بررسی اثرات افزودنی خوراکی ضد تنش حاوی پروبیوتیک پروتکسین، ویتامین C و بتائین در سه سویه تجاری جوجه گوشتی بر پاسخ ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در شرایط تنش گرمایی انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل3×2، شامل 2 سطح از افزودنی مورد نظر (با افزودنی و بدون افزودنی) و 3 سویه جوجه گوشتی(آربور ایکرز، راس 308 و کاب 500) با 6 تیمار، 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. پرنده ها از سن 22 تا 42 روزگی، روزانه هشت ساعت تحت تنش گرمایی با دمای 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. علاوه بر فراسنجه های عملکرد، پاسخ ایمنی هومورال با تزریق وریدی سوسپانسیون پنج درصد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC)، اندازه گیری و تیتر اولیه و ثانویه آنتی‌بادی تعیین شدند. در سن 42 روزگی، نمونه های خون برای اندازه گیری فراسنجه‌های سرم شامل کل پروتئین، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL جمع آوری شدند. نسبت هتروفیل به لنفوسیت و نیز فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز در سن 42 روزگی مورد بررسی قرار گرفتند. در بین فراسنجه های مورد ارزیابی، تنها غلظت LDL تحت تأثیر سویه های آزمایشی قرار گرفت (p <0.05) و کمترین غلظت LDL سرم در سویه آربور ایکرز دیده شد. بطور کلی، سویه و افزودنی خوراکی به کار رفته در این آزمایش، تأثیر معنی داری بر پاسخ ایمنی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی نداشتند.

کلیدواژه‌ها


AinBaziz, H., Geraert, P.A. and Guillaumin, S. (1996). Chronic heat exposure enhances fat deposition and modifies muscle and fat partition in broiler carcasses. Poultry Science. 75: 505-513.
Attia, Y.A., Al-Harthi, M.A. and Elnaggar, A.S. (2018). Productive, physiological and immunological responses of two broiler strains fed different dietary regimens and exposed to heat stress. Italian Poultry Science. 17: 686-697.
Azad, M., Kikusato, A.K.M., Maekawa, T., Shirakawa, H. and Toyomizu, M. (2010). Metabolic characteristics and oxidative damage to skeletal muscle in broiler chickens exposed to chronic heatstress. Comparative Biochemistry and Physiology. Part A. 155: 401-406.
Brisbin, J.T., Gong, J., Orouji, S., Esufali, J., Mallick, A.I., Parvizi, P., Shewen, P.E. and Sharif, S.  (2011). Oral treatment of chickens with Lactobacilli influences elicitation of immune responses. Clinical and Vaccine Immunology. 18: 1447-1455.
Craig, S. (2004). Betain in human nutrition. American Clinical Journal of Nutrition. 80: 539-549.
Etches, R., John, J.M. and Gibbins, A.M.V. (2008). Behavioural, physiological, neuroendocrine and molecular responses to heat stress. In: Daghir, N.J. (ed.) Poultry Production in Hot Climates. 2nd edition. CAB International, Wallingford, UK, pp. 48-79.
Finkel, T. and Holbrook, N.J. (2000). Oxidants, oxidative stress and the biology of ageing. Nature. 408: 239-247.
Ganesan, B., Rajesh, R., Anandan, R. and Dhandapani, N. (2007). Biochemical studies on the protective effects of betaine on mitochondrial function. Journal of Health Science. 53: 673-681.
Geraert, P.A., Padilha, J.C.F. and Guillaumin, S. (1996). Metabolic and endocrine changes induced by chronic heat exposure in broiler chickens: growth performance, body composition and energy retention. British Journal of Nutrition. 75: 195-204.
Hay, F.C. and Westwood, O.M.R. (2002). Practical Immunology. 4th edition. Wiley-Blackwell Publication, London, UK, pp. 101-125.
Jaafar, N.S. (2013). Histopathological changes of lymphoid system in broiler chicks after treatment with Lactobacillus acidophilus under heat stress. Al-Anbar Journal of Veterinary Science. 6: 163-171.
Jacob, R.A. (1995). The integrated antioxidant system. Nutrition Research. 15: 755-766.
Lin, H., Decuypere, E. and Buyse, J. (2006). Acute heat stress induces oxidative stress in broiler chickens. Comparative Biochemistry and Physiology. Part A. 144: 11-17.
Mayahi, M., Talazadeh, F. and Abdolshah, M. (2016). Effect of genetic strains (Ross 308, Cobb 500 and Hubbard F15) on immune response against Newcastle disease vaccine in broiler chickens. International Journal of Enteric Pathogens. 4: e37108.
McDowell, L.R. (2000). Vitamins in Animal and Human Nutrition. 2nd edition. Iowa State University Press, Ames, Iowa. pp. 100-105.
Munj, C.P. (2010). Synergistic effects of feed additives on performance of broilers. Indian Journal of Poultry Science. 45: 292-296.
National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised edition. National Academy Press, Washington, DC. pp. 61-77.
Niu, Z.Y., Liu, F.Z., Yan, Q.L. and Li, W.C. (2009). Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune responses of broilers under heat stress. Poultry Science. 88: 2101-2107.
Olfati, A., Mojtahedin, M., Sadeghi, T., Akbari, M. and Pastor, F.M. (2018). Comparison of growth performance and immune responses of broiler chicks reared under heat stress, cold stress and thermoneutral conditions. Spanish Journal of Agricultural Research. 16: e0505.
Rahimi, S., Esmaeilzadeh, L. and Karimi-Torshizi, M.A. (2006).Comparison of growth performance of six commercial broiler hybrids in Iran. Iranian Journal of Veterinary Research. 7: 38-44.
Retsky, K.L. and Frei, B. (1995). Vitamin C prevents metal ion-dependent initiation and propagation of lipid peroxidation in human low-density lipoprotein. Biochemistry Biophysics Acta. 1257: 279-287.
SAS. (2004). SAS User's guide: Statistics. Version 9.1. Vol. 2, SAS Institute Inc., Cary, NC.
Yahav, S., Goldfeld, S., Plavnik, I. and Hurwitz, S. (1995). Physiological responses of chickens and turkeys to relative humidity during exposure to high ambient temperature. Journal of Thermal Biology. 20: 245-253.