نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 استاد گروه علوم دامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

3 استاد مؤسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

4 استادیار گروه علوم دامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

5 استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

برای ارزیابی اثرات سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین جیره بر عملکرد رشد، بازده استفاده از انرژی و پروتئین و پاسخ سیستم ایمنی جوجه های گوشتی، 640 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با طرح پایه کاملاً تصادفی شامل 8 تیمار، 4 تکرار 20 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که افزایش سطح انرژی و پروتئین جیره تأثیر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی نداشت (0.05< p) ولی موجب کاهش بازده استفاده از پروتئین (0.01>P) در هفته دوم و ششم شد. افزایش انرژی با سطح کمتر پروتئین (22 درصد) تا سن 21 روزگی موجب کاهش مصرف انرژی و پروتئین گردید و سپس با افزایش سطح پروتئین (24 درصد) تا سن 42 روزگی منجر به افزایش مصرف انرژی و پروتئین شد. ضریب تبدیل غذایی در جوجه های نر با افزایش سطح انرژی جیره، بهبودی جزئی یافت ولی مصرف انرژی و پروتئین اندکی بیشتر بود و ماده ها در سن 35 روزگی بازده انرژی و پروتئین بالاتری داشتند. با افزایش سطح انرژی جیره، تیتر آنتی بادی بر علیه SRBC افزایش یافت. غلظت HDL و وزن قلب در نرها بیشتر بود. افزایش انرژی موجب دفع بیشتر نیتروژن شد و با سطح بالاتر پروتئین (24 درصد) موجب کاهش وزن روده گردید. بنابراین افزایش انرژی و پروتئین تا هفته سوم و سپس کاهش پروتئین تا انتهای دوره جهت مصرف بهینه انرژی و پروتئین و بهبود بازده استفاده از انرژی و پروتئین توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها

  • (2014). Ross 308 Broiler Nutrition Specification. Aviagen Group, Huntsville, UK. Available at: http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/Ross-308-Broiler-Nutrition-Specs-2014r17-EN.pdf, Accessed: 18.10.
  • Carlson, K. (1973). Lipoprotein fractionation. Journal of Clinical Pathology. 5: 32-37.
  • Dairo, F.A.S., Adesehinwa, A.O.K., Oluwasola, T.A. and Oluyemi, J.A. (2010). High and low dietary energy and protein levels for broiler chickens. African Journal of Agricultural Research. 5: 2030-2038.
  • Ferguson, N.S., Gates, R.S., Taraba, J.L., Cantor, A.H., Pescatore, A.J., Ford, M.J. et al. (1998). The effect of dietary crude protein on growth, ammonia concentration and litter composition in broilers. Poultry Science. 77: 1481-1487.
  • Friedewald, W.T., Levy, R.I. and Fredrickson, D.S. (1972). Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry. 18: 499-502.
  • Jacob, G.P., Blair, R., Bennett, D.C., Scott, T.R., and Newberry, R.C. (1994). The effect of dietary protein and amino acid levels during the grower phases on nitrogen excretion of broiler chicken. Page 309. in: Proceeding of Canadian Animal Science Meeting of Saskatchewan, Saskatoon, SK, Canada.
  • Kamran, Z., Mirza, M.A., Haq, A.U. and Mahmood, S. (2004). Effect of decreasing dietary protein levels with optimal amino acids profile on the performance of broilers. Pakistan Veterinary Journal. 24: 165-168.
  • Lopez, G. and Leeson, S. (1996). Nitrogen content of manure from older broiler breeder fed varying quantities of crude protein. Journal of Applied Poultry Research. 4: 390-394.
  • Min, Y.N., Shi, J.S., Wei, F.X., Wang, H.Y., Hou, X.F., Niu, Z.Y. et al. (2012). Effect of dietary energy and protein on growth performance and carcass quality of broilers during finishing phase. Journal of Animal and Veterinary Advances. 11: 3652-3657.
  • Mirza, M.A., Kausar, R. and Ahmad, T. (2014). Effect of dietary energy to protein ratio on the growth of male broilers kept under oppressively hot climatic condition. Pakistan Journal of Agricultural Sciences. 51: 1081-1084.
  • Nawaz, H., Mushtaq, T. and Yaqoob, M. (2006). Effect of varying levels of energy and protein on live performance and carcass characteristics of broiler chicks. Poultry Science. 43: 388-393.
  • Rabie, M.H., El. Sherif, Kh., Abd El-Khalek, A.M. and El-Gamal, A.A.A. (2017). Effect of dietary energy and protein on growth performance and carcass traits of mamourah cockerels. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 12: 142-151.
  • Sahraei, M. and Shariatmadari, F. (2007). Effect of different levels of diet dilution during finisher period on broiler chickens performance and carcass characteristics. International Journal of Poultry Science. 6: 280-282.
  • Salahi Moghadam, R., Maghsoudlou, S., Mostafalou, Y., Shahir, M.H. and Bayat Kouhsar, J. (2015). Effect of feed formulation and dietary protein on growth performance and carcass characteristics of broilers. Journal of Animal Production Research of Gilan University. 3: 23-37.
  • Salahi Moghadam, R., Maghsoudlou, S., Mostafalou, Y., Shahir, M.H. and Bayat Kouhsar, J. (2017). Effect of dietary protein level and type of feed formulation on nitrogen excretion of broilers. Research on Animal Production. 8: 1-10.
  • SAS (2013). SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.4 TS, Level 1M3. SAS Institute. Inc., Cary, NC.
  • Scott, M.L., Nesheim, M.C. and Young, R.J. (1982). Nutrition of the Chickens. 3rd Ithaca, New York, USA.
  • Smith, G.E. (2015). Breast Meat Yield in Broilers Affected by Lighting and Dietary Energy Levels in Starter and Finisher Phases. Thesis of M.Sc. in Agriculture. University of KwaZulu-Natal, Pietermaritzburg, South Africa.
  • Thomas, O.P., Twining Jr., P.V. and Bossard, E.H. (1978). The Lysine and Sulfur Amino Acids for Broilers. Proceedings of Georgia Nutrition Conference, Atlanta, G.A., USA, pp 27-35.
  • Tsiagbe, V.K., Cook, M.E., Harpper, A.E. and Sunde, M.L. (1987). Enhanced immune responsee in broiler chicks fed methionine supplemented diets. Poultry Science. 66: 1147-1154.
  • Yang, Y.X., Guo, J., Jin, Z., Yoon, S.Y., Choi, J.Y., Piao, X.S. et al. (2009). Effects of metabolizable energy and lysine restrictions on growth performance, blood profiles and expression of myostatin and leptin genes in broilers. Canadian Journal of Animal Science. 89: 71-83.
  • Zamani, M., Rezaei, M., Teimouri Yansari, A., Sayyah Zadeh, H., and Nick Nafs, F., (2013). The effect of different levels of energy and protein in finisher diet on performance, carcass yield and blood serum lipids of broiler chickens. Animal Science Researchs. 23: 18-36.