اثرات سطوح سولفات روی و سلنیوم در جیره‌های غذایی حاوی روغن اکسیده بر عملکرد رشد، کیفیت گوشت و سیستم دفاع پاداکسندگی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران.

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، مجتمع آموزش عالی سراوان، ایران

4 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان ایران

چکیده

به منظور ارزیابی اثرات سطوح روی و سلنیوم معدنی در جیره‌های غذایی حاوی روغن اکسیده بر عملکرد، میزان فعالیت آنزیم‌های پاد‌اکسندگی و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی، آزمایشی با استفاده از 480 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308، در قالب آزمایش فاکتوریل 2*3*2 . به منظور بررسی میزان پایداری گوشت در سن 42 روزگی، میزان مالون دی آلدئید (MDA) از نمونه‌های گوشت ران ذخیره شده بعد از گذشت یک ماه از کشتار مورد بررسی قرار گرفتند. میزان فعالیت سرمی آنزیم‌های سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) با خون‌گیری از طریق ورید بال جوجه‌ها قبل از کشتار انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین مصرف خوراک روزانه و ضریب تبدیل جوجه‌ها، تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. اما میانگین افزایش وزن روزانه، تحت تاثیر میزان مصرف روی، اختلاف معنی‌داری نشان داد(05/0P<). سطح 100 میلی‌گرم، روی در مقایسه با شاهد تفاوت معنی‌داری بر میزان فعالیت آنزیم SOD نشان داد (05/0P<). کمترین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با روغن اکسیده فاقد روی و 3/0 میلیگرم/کیلوگرم سلنیوم بود. بیشترین و کمترین میزان MDA عضله ران، به ترتیب مربوط به جوجه‌های تغذیه شده با روغن اکسیده فاقد روی و سلنیوم و جیره‌های روغن سالم حاوی100 میلیگرم/کیلوگرم روی و 3/0 میلیگرم/کیلوگرم سلنیوم، بود. نتایج این مطالعه نشان داد که اثرات هم‌کوشش بین روی و سلنیوم بر روی آنزیم-های اکسیداسیونی و MDA مشاهده نشد. افزودن 100 میلی‌گرم در کیلوگرم سولفات روی و 3/0 میلی‌گرم در کیلوگرم سلنیوم جهت کاهش اثرات پاداکسندگی در جیره‌های طیور، پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


صالح، ح.، گلیان، ا.، کرمانشاهی، ح.،  فرهوش.،  ابریشم چی، پ. (1394). اثرات آنتی اکسیدانی، توکوفرول استات، پوست و عصاره پوست انار در جیره های حاوی روغن ماهی بر کیفیت گوشت ران و سینه جوجه های گوشتی. پژوهش های علوم دامی ایران، 7(3)
Arain, M. A., Mei, Z., Hassan, F., Saeed, M., Alagawany, M., Shar, A., & Rajput, I. (2018). Lycopene: a natural antioxidant for prevention of heat-induced oxidative stress in poultry. World's Poultry Science Journal, 74(1), 89-100.
Bolann, B., & Ulvik, R. (1991)). Improvement of a direct spectrophotometric assay for routine determination of superoxide dismutase activity. Clinical chemistry, 37(11), 1993-1999.
Bou, R., Guardiola, F., Tres, A., Barroeta, A., & Codony, R. (2004). Effect of dietary fish oil, α-tocopheryl acetate, and zinc supplementation on the composition and consumer acceptability of chicken meat. Poultry science, 83(2), 282-292.
Delles, R. M., Xiong, Y. L., True, A. D., Ao, T., & Dawson, K. A. (2014). Dietary antioxidant supplementation enhances lipid and protein oxidative stability of chicken broiler meat through promotion of antioxidant enzyme activity. Poultry science, 93(6), 1561-1570.
Dlouhá, G., Sevcikova, S., Dokoupilova, A., Zita, L., Heindl, J., & Skrivan, M. (2008). Effect of dietary selenium sources on growth performance, breast muscle selenium, glutathione peroxidase activity and oxidative stability in broilers. Czech Journal of Animal Science, 53(6), 265.
Etches, R., John, T., & Gibbins, A. V. (2008). Behavioural, physiological, neuroendocrine and molecular responses to heat stress. Poultry production in hot climates, 31-66.
Habibian, M., Ghazi, S., & Moeini, M. M. (2016). Effects of dietary selenium and vitamin E on growth performance, meat yield, and selenium content and lipid oxidation of breast meat of broilers reared under heat stress. Biological trace element research, 169(1), 142-152.
Heindl, U., Kirchgessner, M., & Schams, D. (1993). The effect of zinc deficiency and application of recombinant bovine growth hormone on plasma growth hormone and insulin like growth factor-1 of calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (Germany).
Jakobsen, C. (1999). Sensory impact of lipid oxidation in complex food system. Fett/Lipid, 101, 484-492.
Keller, U., Brandsch, C., & Eder, K. (2004). The effect of dietary oxidized fats on the antioxidant status of erythrocytes and their susceptibility to haemolysis in rats and guinea pigs. Journal of animal physiology and animal nutrition, 88(1‐2), 59-72.
Marsh, J. A., Dietert, R. R., & Combs Jr, G. F. (1981). Influence of dietary selenium and vitamin E on the humoral immune response of the chick. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 166(2), 228-236.
Racanicci, A., Menten, J. F. M., Regitano-D'Arce, M. A. B., Torres, E. A. F. d. S., Pino, L., & Pedroso, A. (2008). Dietary oxidized poultry offal fat: broiler performance and oxidative stability of thigh meat during chilled storage. Brazilian Journal of Poultry Science, 10(1), 29-35.
Rotruck, J. T., Pope, A. L., Ganther, H. E., Swanson, A., Hafeman, D. G., & Hoekstra, W. (1973). Selenium: biochemical role as a component of glutathione peroxidase. Science, 179(4073), 588-590.
Saleh, H., Rahimi, S., & KARIMI, T. M. (2009). The effect of diet that contained fish oil on performance, serum parameters, the immune system and the fatty acid composition of meat in broilers.
 Shatskikh, E., Latypova, E., Fisinin, V., Denev, S., & Surai, P. (2015). Molecular mechanisms and new strategies to fight stresses in egg-producing birds. Agricultural Science and Technology, 7(1), 3-10.
Smith, A. D., Botero, S., Shea-Donohue, T., & Urban, J. F. (2011). The pathogenicity of an enteric             Citrobacter rodentium infection is enhanced by deficiencies in the antioxidants selenium and vitamin E. Infection and immunity, 79(4), 1471-1478.
Sultan, A., Ahmad, S., Khan, S., Khan, R. U., Chand, N., Tahir, M., & Ahmad, S. (2018). Comparative Effect of Zinc Oxide and Silymarin on Growth, Nutrient Utilization and Hematological Parameters of Heat Distressed Broiler. Pakistan Journal of Zoology, 50(2), 751-751.
Surai, P. (2015). Antioxidant systems in poultry biology: heat shock proteins. Journal of Science, 5(12), 1188-1222.
Surai, P. F. (2015). Antioxidant action of carnitine: molecular mechanisms and practical applications. EC Veterinary Science, 2(1), 66-84.
Tan, L, Rong,  D, Yang Y, Zhang B. (2017). Effect of Oxidized Soybean Oils on Oxidative Status and Intestinal Barrier Function in Broiler Chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 20(2), 333-342
Tavárez, M., Boler, D. D., Bess, K., Zhao, J., Yan, F., Dilger, A., . . . Killefer, J. (2011). Effect of antioxidant inclusion and oil quality on broiler performance, meat quality, and lipid oxidation. Poultry science, 90(4), 922-930.
Thompson, J., & Scott, M. (1969). Role of selenium in the nutrition of the chick. The Journal of nutrition, 97(3), 335-342.
Wang, C., Wang, H., Luo, J., Hu, Y., Wei, L., Duan, M., & He, H. (2009). Selenium deficiency impairs host innate immune response and induces susceptibility to Listeria monocytogenes infection. BMC immunology, 10(1), 55.
Yoon, I., Werner, T., & Butler, J. (2007). Effect of source and concentration of selenium on growth performance and selenium retention in broiler chickens. Poultry science, 86(4), 727-730.