نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیق و توسعه، شرکت بیوتکنولوژی، فناوری زیستی طبیعت گرا، کرج، ایران

2 عضو هیئت علمی بخش پژوهشهای بیوتکنولوژی - مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور - سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

3 دانش آموخته دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی

4 دانشیار، گروه پرورش و مدیریت طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس- تهران- ایران

5 بخش بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام تحقیق، بررسی پتانسیل ضدباکتریایی باکتری های پروبیوتیک بومی وعصاره های الکلی گیاهی شامل بابونه، رازیانه، نعناع فلفلی وآویشن، علیه چندین باکتری بیماری زا بود. باکتری های لاکتوباسیلوس کازئی (TA0021)، لاکتوباسیلوس پلانتاروم(TA0028,TA0026)، لاکتوباسیلوس روتری(TA0034)، انتروکوکوس فاسیوم (TA0033) و پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی(TA0049,TA00170) به عنوان باکتری های پروبیوتیک واستاندارد و اشریشیا کولی، سالمونلا تیفی موریوم و سالمونلا انتریتیدیس به عنوان باکتری های بیماری زا مورد بررسی قرارگرفتند. اثر ضدمیکروبی جدایه های ذکرشده وعصاره های الکلی گیاهی در برابرباکتری های بیماری زای مذکور با استفاده از روش حفره ای یا انتشاردرچاهک انجام شد. اثرات هم افزائی مخلوط باکتری های پروبیوتیک و رقت های مختلف عصاره های گیاهی (1:10، 1:100 و 1:1000) علیه باکتری های ذکر شده نیزمورد بررسی قرارگرفت. زنده مانی باکتری های پروبیوتیک منتخب در حضور غلظت های مختلف عصاره های گیاهی بعد از 24، 48 تا 72 ساعت تعیین ودرصد زنده مانی محاسبه گردید.کم ترین غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره ها بر علیه بیماری زاها با استفاده از روشMicrodilution assay تعیین شد. همچنین، درصد زنده مانی باکتری های پروبیوتیک درحضورغلظت های مختلف عصاره ها محاسبه گردید. مقدار MIC به عنوان حداقل غلظت عصاره برای ممانعت ازرشد ارگانیسم های مورد آزمایش، گزارش شد. تمام آزمایش ها در سه تکرار و 63 تیمارانجام شدند و نتایج با استفاده ازنرم افزار SAS، مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، باکتریهای پروبیوتیک در مجاورت غلظت های مختلف عصاره ها، زنده مانی بالای70% را نشان دادند(P<0/05). به طورکلی، باکتریهای پروبیوتیک بومی وعصاره‌های گیاهی، عوامل ضدمیکروبی قوی می باشند

کلیدواژه‌ها

افشار مازندران، ن. رجب، ا. (1381). پروبیوتیک­ها و کاربرد آن­ها در تغذیه دام و طیور(چاپ دوم). انتشارات نوربخش، تهران. ص. 295-286.
- Ahmed A.M.H. El-Sanhoury M.H.S. and Mostafa M.M.E. (2016). Effect of peppermint extracts inclusion in broiler chick diet on chick performance, plasma constituents, carcass traits and some microbial populations, enzymatic activity and histological aspects of small intestine. Asian Journal Animal Veterinary Advance. 11: 441-451.
-Alvandi K. Sharifan R.and Aghazadeh M.M. (2011).Study of chemical composition and antimicrobial activity of peppermint essential oil. Iranian Journal of Pathology.7 (4): 355 - 363.
-Arab Ameri S. Samadi F. Dastar B. and Zerehdaran S. (2016).Effect of peppermint (Mentha piperita) powder on immune response of broiler chickens in heat stress. Iran. journal applied animal science. 6: 435-445. 
- Ayed M.H. Laamari Z. and Rekik B. (2004). Effects of incorporating an antibiotic “Avilamycin” and a probiotic “Activis” in broiler diets. Proc. Western Section, American Society of Animal Science. 55: 237-240.
-Bassett R. (2000). Oregano's positive impact on poultry production. World Poultry.16:31-34.
-Dalloul R.A. Lillehoj H.S. Shellem T.A. and Doerr J.A. (2003). Enhanced mucosal immunity against Eimeria acervulina in broilers fed a Lactobacillus-based probiotic. Poultry Science. 82: 62-66. 
- Bento M.H.L. Ouwehand A.C. Tiihonen K. Lahtinen S. Nurminen P. Saarinen M.T.et al. (2013). Essential oils and their use in animal feeds for monogastric animals - Effects on feed quality, gut microbiota, growth performance and food safety: a review. veterinary medicine journal(Praha). 58: 449-458. 
-Eftekhar F. Nariman F. Yousefzadim M. Hadiand J. and Ebrahimi SN. (2009). Anti-Helicobacter pylori activity and essential oil composition of Thymus caramanicus from Iran. Natural product communications. 4 (8):1139-42.
-Elmer G.W. (2001). Probiotics: "living drugs". American Journal of health-system pharmacy. 58 (12):1101-9.
-Hechard Y. Dherbomez M. Cenatiempo Y. and Letellier F. (1990). Antagonism of lactic acid bacteria from goats' milk against pathogenic strains assessed by the ‘sandwich method’. Letters in applied microbiology. 11 (4):185-8.
-Jin L. Ho Y.W. Abdullah N. Ali M. and Jalaludin S. (1996). Antagonistic effects of intestinal Lactobacillus isolates on pathogens of chicken. Letters in Applied Microbiology. 23 (2):67-71.
-Jin L.Z. Ho Y.W. Abdullah N. and Jalaludin S. (1998). Growth performance, intestinal microbial populations and serum cholesterol of broilers diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Science. 77: 1259-1265.
-Koenen M.E. Kramer J. Vanderhulst R. Heres L. Jeuressen S.H.M. and Boersma W.J.A. (2004). Immunomodulation by probiotic lactobacilli in layer- and meat-type chickens. British Poultry Science. 45: 355 - 366.
-Koohsari H. Ghaemi E. Sheshpoli MS. and Jahedi M. Zahiri M. (2015). The investigation of antibacterial activity of selected native plants from North of Iran. Journal of medicine and life. 8 (Spec Iss 2): 38.
-Lewus CB. Kaiser A. and Montville TJ. (1991). Inhibition of food-borne bacterial pathogens by bacteriocins from lactic acid bacteria isolated from meat. Applied and Environmental Microbiology. 57 (6):1683-8.
-Mahboubi M. and Feizabadi M. (2009). The antimicrobial activity of thyme, sweet marjoram, savory and eucalyptus oils on Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Aspergillus Niger and Aspergillus flavus. Journal of Medicinal Plants. 2 (30): 137-44.
-Mahmoudi R.Ehsani P.A.Tajik H.Akhoundzadeh B.A. and Khosroshahi A. (2010). Antimicrobial effects of Mentha longifolia L. essential oil and Lactobacillus casei against Staphylococcus aureus in Iranian white cheese.  Journal of food research (university of Tabriz). 3/20 (1): 147-161. 
-Mahmoudi H. Rahnama K. and Arabkhani M. (2010). Antibacterial effect essential oil and extracts of medicinal plant on the causal agents of bacterial canker and leaf spot on the stone fruit tree. Journal of Medicinal Plants. 9 (36):34-215.
-Makras L.Triantafyllou V. Fayol-Messaoudi D. Adriany T. Zoumpopoulou G. and Tsakalidou, E. (2006). Kinetic analysis of the antibacterial activity of probiotic lactobacilli towards Salmonella enterica serovar Typhimurium reveals a role for lactic acid and other inhibitory compounds. Research in Microbiology.157 (3): 241-7.
-Mashak Z.Moradi B. (2012). essential oil on the growth of Bacillus cereus in a food model system. Journal of Medicinal Plants. 2 (42): 62-73.
-Mojab F. Vahidi H. Nickavar B. and Kamali-Nejad M. (2009). Chemical components of essential oil and antimicrobial effects of rhizomes from Cyperus rotundus L. Journal of Medicinal Plants. 8 (32): 91-186.
Pournazari M. Qotbi A.A.A. Seidavi A.R. and Corazzin M. (2017). Prebiotics, probiotics and thyme (Thymus vulgaris) for broilers: performance, carcass traits and blood variables. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias. 30 (1): 3-10.
-Rasouli I. Gachkar L. Yadgarinia D. Rezaei M.B. Taghizadeh M. and Fakour M. (2008). Relation of antioxidative property and free radical scavenging capacity to the anti microbial characteristics of essential oils from mentha spicata  L. and chenopodium
 ambrosioides L. Iranian Journal Of Medicinal and Aromatic Plants23. Number 4 (38); 492-503.
-Rasooli I. and Rezaei M.B. (2002). Bioactivity and chemical properties of essential oils from Zataria multiflora Boiss and Mentha longifolia L. Huds. Journal of Essential Oil Research. 14 (2): 141-6.
-Reid G. and Burton J. (2002). Use of Lactobacillus to prevent infection by pathogenic bacteria. Microbes and infection. 4 (3): 319-24.
- Rolfe R.D. (2000). The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. Journal of Nutrition. 130: 396S–402S.
-Saavedra J. (2000). Probiotics and infectious diarrhea. The American journal of gastroenterology. 9: (1) 5S16-S8.
-Sadeghi E. Dargahi A. Mohamadi A. Asadi F. and Sahraee S.(2015). Antimicrobial effect of essential oils: a systematic review. Journal of food hygiene5 (2); (18); 1 - 26.

-Sadeghzadeh L. Sefidkon F. and Owlia P. (2006). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Zataria multiflora. Research Institute of Forests and RangelandsOwlia, P., Owlia, Faculty of Medical science, Shahaed University, Tehran

-Saderi H. Oulia p. and Hashemi S. (2007). The Effect of essential oil of Matricaria chamomilla L. on biofilm formation of Pseudomonas aeruginosa.  Iranian Journal Of Medical Microbiology.1 (2); 9-14.
-Sanders M.E. (2000). Considerations for use of probiotic bacteria to modulate human health. The Journal of nutrition. 130 (2): 384S-90S.
-Servin A.L. (2004). Antagonistic activities of lactobacilli and bifidobacteria against microbial pathogens. FEMS microbiology reviews. 28 (4): 405-40.

-Schwarz S. Silley P.Simjee S. Woodford N.van Duijkeren E. Alan P. and Gaastra J.W. (2010). Assessing the antimicrobial susceptibility of bacteria obtained from animals. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 65 (4), 601–604.

-Tabak M. Armon R. Potasman I.. and Neeman I. (1996). In vitro inhibition of Helicobacter pylori by extracts of thyme. Journal of Applied Bacteriology. 80 (6): 667-72

-Todorov S. and Dicks L. (2005). Lactobacillus plantarum isolated from molasses produces bacteriocins active against Gram-negative bacteria. Enzyme and Microbial Technology. 36 (2): 318-326.
Wade M.R. Manwar S.J. Kuralkar S.V. Waghmare S.P. Ingle V.C. and Hajare S.W. (2018). Effect of thyme essential oil on performance of broiler chicken. Journal of Entomology and Zoology Studies. 6 (3): 25-28. 
-Waldroup P.W.Oviedo-Rondon E.O. and Fritts C.A. (2003). Comparison of Bio-Mos and antibiotic feeding programs in broiler diets containing copper sulphate. international journal poultry science. 2: 28–31.
-Youn H.J. and Noh J.W. (2001). Screening of the anticoccidial effects of herb extracts against Eimeria tenella. Veterinary Parasitology. 96: 257-263.