تأثیر مکمل کراتین مونوهیدرات در جیره‌های با سطوح مختلف پروتئین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، و برخی از فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

2 دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

3 دانشجوی دکتری، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

چکیده

این آزمایش با هدف بررسی تأثیر سطوح درجه‌بندی کراتین مونوهیدرات در جیره‌هایی با سطوح مختلف پروتئین بر علکرد، خصوصیات لاشه، و برخی فراسنجه‌های خونی ، اجرا شد. تعداد 320 قطعه جوجه‌ گوشتی یک‌روزه مخلوط نر و ماده سویه‌ی راس 308 به‌صورت فاکتوریل 4×2، با چهار سطح کراتین (صفر، 1/0، 3/0، 5/0 درصد)، و دو سطح پروتئین(احتیاجات سویه‌ی راس 308 و 10 درصد بالاتر از احتیاجات)، 4 تکرار استفاده شد. خون‌گیری در سن 35 روزگی انجام شد. جهت بررسی خصوصیات لاشه، در انتهای آزمایش دو قطعه پرنده از هر تکرار به‌صورت تصادفی انتخاب، توزین و کشتار شد. 10 درصد پروتئین بالاتر از احتیاجات افزایش وزن روزانه، وزن زنده، بازده لاشه، وزن نسبی کبد و سینه را افزایش، و ضریب تبدیل و چربی شکمی را کاهش داد(05/0 P). افزودن 3/0 و 5/0 درصد کراتین منوهیدرات به جیره، بازده لاشه و وزن نسبی سینه و ران را نسبت به سایر گروه‌ها افزایش داد(05/0 P). سطوح پروتئین و کراتین تأثیری بر سلول‌های ایمنی و تیتر نیوکاسل نداشت، با این‌حال داده‌ها بیانگر افزایش عددی لنفوسیت‌، منوسیت و تیتر نیوکاسل و کاهش هتروفیل بود. غلظت کراتینین در خون پرندگان تغذیه شده با سطوح 3/0 و 5/0 درصد کراتین منوهیدرات بالاتر از جوجه‌های تغذیه شده با 1/0 درصد کراتین منوهیدرات و گروه شاهد بود(05/0 P). نتایج نشان داد علاوه بر اثرات مفید کراتین در سطوح بالا و 10 درصد پروتئین بالاتر از احتیاجات بر عملکرد و صفات لاشه، غلظت کراتینین خون افزایش می‌باید که احتمالاً می‌تواند منجر به بهبود عملکرد سیستم ایمنی شود.

کلیدواژه‌ها


  1. Abedi, S., Aliakbarpour, H. R. and Youssefi Karikolaei, K. (2016). The effect of different dietary amino acid levels in early ages and strain on performance, immune organ weight and hetrophile –to-lymphocyte ratio in Arian broiler chickens. Animal Science Journal (Pajouhesh and Sazandegi). No 113 pp: 87-98.
  2. Ahmadipour, B., Khajali, F., and Sharifi, M. R. (2018). Effect of guanidinoacetic acid supplementation on growth performance and gut morphology in broiler chickens. Poultry Science Journal. 6(1):19-24.
  3. Amiri, M., Ghasemi, H.A., Hajkhodadadi, I., and Farahani, A. H. K. (2019). Efficacy of guanidinoacetic acid at different dietary crude protein levels on growth performance, stress indicators, antioxidant status, and intestinal morphology in broiler chickens subjected to cyclic heat stress. Animal Feed Science and Technology. 114208.
  4. Bassit, R. A., Curi, R., and Rosa, L. C. (2008). Creatine supplementation reduces plasma levels of pro-inflammatory cytokines and PGE 2 after a half-ironman competition. Amino acids. 35(2): 425-431.
  5. Brosnan, J. T., Wijekoon, E. P., Warford-Woolgar, L., Trottier, N. L., Brosnan, M. E., Brunton, J. A., and Bertolo, R. F. (2009). Creatine synthesis is a major metabolic process in neonatal piglets and has important implications for amino acid metabolism and methyl balance. The Journal of nutrition. 139(7): 1292-1297.
  6. Campbell, J. W. (1995). Excretory nitrogen metabolism in reptiles and birds. Nitrogen metabolism and excretion. 147-178.
  7. Candow, D. G., Forbes, S. C., Chilibeck, P. D., Cornish, S. M., Antonio, J., and Kreider, R. B. (2019). Effectiveness of creatine supplementation on aging muscle and bone: focus on falls prevention and inflammation. Journal of clinical medicine. 8(4): 488.
  8. Chen, J., Wang, M., Kong, Y., Ma, H., and Zou, S. (2011). Comparison of the novel compounds creatine and pyruvateon lipid and protein metabolism in broiler chickens. Animal. 5(7): 1082-1089.
  9. Cooke, B. C. (1987). Impact of declaration of the metabolizable energy (ME) value of poultry feeds. Recent advances in animal nutrition.
  10. Córdova-Noboa, H.A., Oviedo-Rondón, E.O., Sarsour, A.H., Barnes, J., Sapcota, D., López, D., Gross, L., and Rademacher-Heilshorn, M., Braun, U. (2018). Effect of guanidinoacetic acid supplementation on live performance, meat quality, pectoral myopathies and blood parameters of male broilers fed corn-based diets with or without poultry by-products. Poultry Science. 97: 2494–2505.
  11. Dalle-Donne, I., Rossi, R., Giustarini, D., Milzani, A., and Colombo, R. (2003). Protein carbonyl groups as biomarkers of oxidative stress. Clinica chimica acta.329(1-2): 23-38.
  12. Davison, T.F. (2003). The immunologists’ debt to the chicken. British Poultry Science: 44: 6–21.
  13. DeGroot, A. A., Braun, U., & Dilger, R. N. (2019). Guanidinoacetic acid is efficacious in improving growth performance and muscle energy homeostasis in broiler chicks fed arginine-deficient or arginine-adequate diets. Poultry science.98(7): 2896-2905.
  14. DeGroot, A.A., Braun, U., and Dilger, R.N. (2018). Efficacy of guanidinoacetic acid on growth and muscle energy metabolism in broiler chicks receiving arginine-deficient Poultry Science. 97: 890–900.
  15. Garcia, A. R., A. B. Batal, and D. H. Bakret. 2005. Variations in The digestible lysine requirement of broiler chickens due to sex, performance parameters, rearing environment, and processing yield characteristics. Poultry Science. 85: 498-504.
  16. Ghazanfari, S. H., Kermanshahi, M. R., Nassiry, A., Golian, A. R., Moussavi, H., and Salehi, A. (2010). Effect of Feed Restriction and Different Energy and Protein Levels of the Diet on Growth Performance and Growth Hormone in Broiler Chickens. Journal of Biological Science. 10:25-30.
  17. Golian, A., Aami Azghadi, M., and Pilevar, M. (2010). Influence of various levels of energy and protein on performance and humoral immune responses in broiler chicks. Journal Global Veterinaria. 4 (5): 434-440.
  18. Hu, X., Wang, Y., Sheikhahmadi, A., Li, X., Buyse, J., Lin, H., and Song, Z. (2019). Effects of dietary energy level on appetite and central AMPK in broilers. Journal of animal science.
  19. Leland, K. M., McDonald, T. L., and Drescher, K. M. (2011). Effect of creatine, creatinine, and creatine ethyl ester on TLR expression in macrophages. International immunopharmacology. 11(9): 1341-1347.
  20. Lemme, A. J., Ringel, A., Sterk, R., and Young. J. F. (2007). Supplemental guanidino acetic acid affects energy metabolism of broilers. Proceedings 16th European Symposium on Poultry Nutrition. 26.-30. August, Strasbourg, France.
  21. Maddock, J., Bidner, B. S., Carr, S. N., McKeith, F. K., Berg, E. P., and Savell, J. W. (2002). Creatine monohydrate supplementation and the quality of fresh pork in normal and halothane carrier pigs. J. Animal Science. 80:997–1004.
  22. Majdeddin, M., Golian, A., Kermanshahi, H., Michiels, J., and De Smet, S. (2019). Effects of methionine and guanidinoacetic acid supplementation on performance and energy metabolites in breast muscle of male broiler chickens fed corn-soybean diets. British poultry science. (just-accepted).
  23. Mokondjimobe, E., Longo-Mbenza, B., Mampouya-Arrouse, P., Parra, H. J., and Diatewa, M. (2012). Inflammatory status hepatic enzymes and serum creatinine in HIV-, HIV+ and HIV-TB co-infected adult Central Africans. International journal of general medicine. 5: 961.
  24. Nahashon, S. N., Adefope, N., Amenyenu, A., and Wright, D. (2005). Effects of dietary metabolizable energy and crude protein concentrations on growth performance and carcass characteristics of French guinea broilers. Poultry Science. 84: 337–344.
  25. Nahashon, S. N., N. Adefope, A. Amenyenu, and D. Wright. 2005. Effects of dietary metabolizable energy and crude protein concentrations on growth performance and carcass characteristics of French guinea broilers. Poultry Science. 84:337–344
  26. Namroud, N. F., Shivazad, M., and Zaghari, M. (2008). Effects of fohfying low crude protein det with clystalline amino acids on performance, blood ammonia level and excreta characteristics of broiler chcks. Poultry Science. 87: 2250-2258.
  27. Niu, Z., J. Shi, F. Liu, X. Wang, C. Gao, and L. Yao. 2009. Effects of dietary energy and protein on growth performance and carcass quality of broilers during starter phase. International Journal of Poultry Science. 8(5), 508-511
  28. Noblet, J., Van Milgen, J., and Dubois, S. (2010). Utilisation of metabolisable energy of feeds in pigs and poultry: interest of net energy systems. In Proceedings of the 21st annual Australian poultry science symposium. 26-35.
  29. Ostojic, S. M. (2016). Guanidinoacetic acid as a performance-enhancing agent. Amino acids. 48(8): 1867-1875.
  30. Ostojic, S. M. (2017). Tackling guanidinoacetic acid for advanced cellular bioenergetics. Nutrition. 34: 55-57.
  31. Qasim, N., and Mahmood, R. (2015). Diminution of oxidative damage to human erythrocytes and lymphocytes by creatine: possible role of creatine in blood. PloS one. 10(11): e0141975.
  32. Rezaei, M., Yngvesson, J., Gunnarsson, S., Jönsson, L., and Wallenbeck, A. (2018). Feed efficiency, growth performance, and carcass characteristics of a fast-and a slower-growing broiler hybrid fed low-or high-protein organic diets. Organic Agriculture. 8(2): 121-128.
  33. Ringel, J., Lemme, A., Knox, A., Mcnab, J., and Redshaw, M. S. (2007). Effects of graded levels of creatine and guanidino acetic acid in vegetable-based diets on performance and biochemical parameters in muscle tissue. Proceedings 16th European Symposium on Poultry Nutrition. 26-30. August, Strasbourg, France.
  34. SAS Institute. (2003). SAS/STAT User's guide, release 9.1 edition. SAS institute Inc., Cary, NC.
  35. Scott, M. L., Nesheim, M. C., and Young, R. J. (1969). Nutrition of the Chicken. Nutrition of the chicken.
  36. Sestili, P., Martinelli, C., Bravi, G., Piccoli, G., Curci, R., Battistelli, M., and Stocchi, V. (2006). Creatine supplementation affords cytoprotection in oxidatively injured cultured mammalian cells via direct antioxidant activity. Free Radical Biology and Medicine. 40(5): 837-849.
  37. Stahl, C. A., Allee, G. L., and Berg, E. P. (2001). Creatine monohydrate supplemented in swine finishing diets and fresh pork quality: II. Commercial applications. Journal of Animal Science. 79: 3081–3086.
  38. Wallimann, T., Tokarska-Schlattner, M., Neumann, D., Epand, R. M., Epand, R. F., Andres, R. H., and Schlattner, U. (2007). The phosphocreatine circuit: molecular and cellular physiology of creatine kinases, sensitivity to free radicals, and enhancement by creatine supplementation. Molecular System Bioenergetics, Energy for Life. 195-264.
  39. Wyss, M., and Kaddurah-Daouk, R. (2000). Creatine and creatinine metabolism. Physiological Reviews. 80 (3): 1107-1213.
  40. Zhao, J. P., Chen, J. L., Zhao, G. P., Zheng, M. Q., Jiang, R. R., and Wen, J. (2009). Live performance, carcass composition and blood metabolite responses to dietary nutrient density in two distinct broiler breeds of male chickens. Poultry Science. 88: 2575-2584.