تعیین انرژی قابل سوخت و ساز گندم، جو و ذرت تولیدی در ایران با استفاده از روش بیولوژی (درون تنی) و مقایسه با برآورد حاصل از معادلات متداول و NIR

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد پژوهشی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 گروه مایکوباکتریولوژی و تحقیقات ریوی ، انستیتو پاستور ایران ، تهران ، ایران

3 گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شاهد، تهران، ایران

4 استادیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

آزمایش به منظور تعیین انرژی قابل سوخت و ساز گندم، جو و ذرت تولیدی در ایران با استفاده از روش بیولوژی و مقایسه با معادلات متداول و برآوردهای حاصل از دستگاه NIRs و انجمن ملی تحقیقات (NRC ) در نظر گرفته شد. دانه گندم، جو و ذرت بر اساس روش های استاندارد AOAC و دستگاه NIRs مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفتند. روش بیولوژی با استفاده از 48 قطعه خروس بالغ (رد آیلندرد) در سن 83 هفتگی با روش خوراک دادن با دقت صورت گرفت. نتایج استفاده از معادلات متداول برای گندم و جو بیشترین میزان انرژی قابل سو خت و ساز (71/3 و 45/3 کیلو کالری بر گرم) و کمترین آن (11/3 و 87 /2 کیلو کالری بر گرم) به ترتیب توسط معادلات کارپنتر و جنسن مشاهده شد (05/0P<). بیشترین مقدار انرژی قابل سو خت و ساز دانه ذرت (91/3 کیلو کالری بر گرم) را توسط معادلات کارپنتر و جنسن و کمترین مقدار انرژی قابل سوخت و ساز (06/3 کیلوکالری بر گرم) توسط معادله EEC را نشان داد (05/0P<). مقدار انرژی قابل سوخت و ساز حاصل از روش بیولوژی برای ذرت، گندم و جو ( 323/3، 1724/3 و 9543/2 کیلوکالری بر گرم)، نسبت به جداول استاندارد NRC (350/3، 120/3، و640/2 کیلوکالری بر گرم) و دستگاه NIR (324/3، 324/3 و 735/2 کیلوکالری بر گرم)، بود (05/0P<). پیشنهاد می‌شود، برای ارقام غلات تولیدی داخل کشور معادلات تهیه و حسب میزان تنوع انرژی، جیره‌ها تنظیم شود. چون این تنوع در تنظیم خوراک از لحاظ اقتصادی و قیمت تمام شده مهم است.

کلیدواژه‌ها


زادگان، م., احمد، آبادی, ح.، احمد, مقدم, ن.، حسن، حیدر (2019). تعیین معادلات رگرسیونی پیش بینی مقادیر انرژی قابل متابولیسم ارقام پرتولید جو در ایران و مقایسه نتایج حاصل با نتایج روش NIRS و ارقام مندرج در جداول NRC بر اساس عملکرد جوجه‌های گوشتی نر. پژوهشهای علوم دامی ایران، 12.
سید بهروز قدس علوی، حسین مروج، محمود شیوازاد (1396). تعیین و مقایسة معادلات تخمین انرژی قابل سوخت وساز برخی ارقام گندم ایرانی با معادلات و اطلاعات جدول NRC بر اساس عملکرد تولیدی جوجه های گوشتی . تولیدات دامی، دوره 19 شماره 2، ص 455-466.
Akbari, R., H. Moravej, and K. Rezayazdi. 2015. Prediction of metabolizable energy of current barley cultivars in Alborz province by linear regression equations. Iranian Journal of Animal Science, 46 (20): 73-81. (In Persian).
Allen, R. (1984). Feedstuffs ingredient analysis table. Feedstuffs, 56(30), 25-23
Alvarenga, R., Rodrigues, P., Zangeronimo, M., Makiyama, L., Oliveira, E., Freitas, R., Bernardino, V. (2013). Validation of prediction equations to estimate the energy values of feedstuffs for broilers: performance and carcass yield. Asian-Australasian journal of animal sciences, 26(10), 1474.
Ball, M., Owens, B., & McCracken, K. (2013). The effect of variety and growing conditions on the chemical composition and nutritive value of wheat for broilers. Asian-Australasian journal of animal sciences, 26(3), 378.
Batal, A., Dale, N., & Persia, M. (2011). Ingredient analysis table: 2012 edition. Irving, TX: Informa.
Choct, M., Hughes, R., & Annison, G. (1999). Apparent metabolisable energy and chemical composition of Australian wheat in relation to environmental factors. Australian Journal of Agricultural Research, 50(4), 447-452.
Council, N. R. (1994). Nutrient requirements of poultry: 1994: National Academies Press.
Firman, D. (2006). Evaluation of the metabolizable energy of poultry by-product meal for chickens and turkeys by various methods. International Journal of Poultry Science, 5(8), 753-758.
Guo, P., Li, P., Li, Z., Stein, H.-H., Liu, L., Xia, T., Ma, Y. (2015). Effects of post-harvest storage duration and variety on nutrient digestibility and energy content wheat in finishing pigs. Asian-Australasian journal of animal sciences, 28(10), 1488.
Janssen, W. (1989). European table of energy values for poultry feedstuffs. Wageningen, Holanda.
Jeroch, H., & Dänicke, S. (1995). Barley in poultry feeding: a review. World's Poultry Science Journal, 51(3), 271-291.
Kim, J., Mullan, B., Simmins, P., & Pluske, J. (2004). Effect of variety, growing region and growing season on digestible energy content of wheats grown in Western Australia for weaner pigs. Animal Science, 78(1), 53-60.
Leeson, S., Caston, L., & Summers, J. (1996). Broiler response to diet energy. Poultry science, 75(4), 529-535.
Nasiri, M.H., Danesh, M.M., & Shakouri, M. (2006). Nutritive value comparison of different barley cultivars with and without enzyme supplementation in broiler nutrition.
Noorghadimi, J., Moraveg, H., Ghaziani, F., & Akbari, R. (2016). Prediction the metabolizable energy of most wheat cultivars of Alborz province with a multiple regression equation. Iranian Journal of Animal Science 46(4): 379-388. [in Persian].
Parsaie, S., Shariatmadari, F., Zamiri, M., & Khajeh, K. (2006). Evaluation of starch, soluble and insoluble non-starch polysaccharides and metabolizable energy of 15 cultivars of Iranian wheat. J Agric Soc Sci, 2, 260-263.
Pirgozliev, V., Birch, C., Rose, S., Kettlewell, P., & Bedford, M. (2003). Chemical composition and the nutritive quality of different wheat cultivars for broiler chickens. British poultry science,  44(3)475-464.
Regmi, P., Ferguson, N., & Zijlstra, R. (2009). In vitro digestibility techniques to predict apparent total tract energy digestibility of wheat in grower pigs. Journal of animal science, 87(11), 3620-3629.
Wiseman, J., & McNab, J., (1995) . Nutritive value of wheat varieties fed to non-ruminants. HGCA Project Report (United Kingdom).
Yaghobfar, A. (2001). Effect of genetic line, sex of birds and the type of bioassay on the metabolisable energy value of maize. British poultry science, 42(3)350-353
Yaghobfar A. and F. Boldaji  (2002)  Influence of level of feed input and procedure on metabolisable energy and endogenous energy loss (EEL) with adult cockerelsBritish Poultry Science 43: 696–704.
Yaghoubfar, A., Mirzaei, S., Valizadeh, H., & Safamehr, A. (2012). Determination of Non-Starch Polysaccharides (NSP) and Metabolizable Energy of Iran Wheat Varieties Fed to Poultry. Iranian Journal of Animal Science Research 4(1): 25-31. [in Persian]
Yegani, M., & Korver, D. (2012). Prediction of variation in energetic value of wheat for poultry. Canadian Journal of Animal Science, 92(3), 261-273.
Yegani, M., Swift, M., Zijlstra, R., & Korver, D. (2013). Prediction of energetic value of wheat and triticale in broiler chicks: A chick bioassay and an in vitro digestibility technique. Animal feed science and technology, 183(1-2), 40-50.