ارزش غذایی سیلاژ تفاله پرتقال همراه با کاه گندم و اوره به روش درون تنی و برون تنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 کارشناس پژوهشی، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

تفاله پرتقال همراه با کاه گندم و اوره در سه فرمول شامل؛ 1) مخلوط تفاله پرتقال با کاه گندم به‌ترتیب با نسبت 90 و 10 درصد وزنی، 2) فرمول اول بعلاوه 5گرم اوره در کیلوگرم وزن تر، 3) فرمول اول بعلاوه 10گرم اوره در کیلوگرم وزن تر، در کیسه‌های پلاستیکی 40 کیلویی. پس از گذشت سه ماه، از سیلاژها نمونه‌برداری شد. ترکیب شیمیایی و تخمیرپذیری آزمایشگاهی نمونه‌ها با روش آزمون گاز تعیین شد. قابلیت هضم درون تنی سیلاژها بر روی گوسفند، به‌همراه خوراک پایه (مخلوط یونجه و کاه) تعیین شد. pH سیلاژها به‌ترتیب 59/3، 74/3 و 71/3 بود که تفاوت معنی داری بین آن‌ها وجود داشت. پروتئین خام و نیتروژن آمونیاکی با افزودن اوره افزایش یافت (05/0> P). میزان گاز تولیدی و نیز فراسنجه‌های تولید گاز، بین سیلاژها مشابه بود. قابلیت هضم درون تنی ماده خشک، ماده آلی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و انرژی قابل متابولیسم بین جیره‌های آزمایشی و نیز سیلاژها مشابه بود، به‌جز این که قابلیت هضم پروتئین در جیره‌های سیلاژ حاوی اوره افزایش نشان داد (05/0> P). مصرف ماده خشک سیلاژ در مقایسه با جیره پایه تمایل به افزایش داشت. میزان ادرار روزانه دام‌ها، با تغذیه سیلاژ حاوی یک درصد اوره افزایش نشان داد و pH ادرار نیز بالاتر بود (05/0> P) اما جیره‌های آزمایشی اثر معنی داری بر pHشکمبه نداشتند. به‌طور کلی با تهیه مخلوطی از تفاله پرتقال و کاه و افزودن 5/0 تا یک درصد اوره می‌توان سیلاژی تهیه نمود که ارزش غذایی معادل مخلوط یونجه و کاه اما با پروتئین بالاتر داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


آمارنامه کشاورزی، (1396). جلد سوم، محصولات باغبانی. مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات، وزارت جهاد کشاورزی.
تیموری چمه­بن، آ.، تیموری یانسری، ا.، چاشنیدل، ی. و جعفری صیادی، ع.ل. (1396). بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگی های کیفی و فراسنجه­­های تجزیه­پذیری شکمبه­ای تفاله پرتقال سیلوشده با کاه گندم و اوره. پژوهش­های تولیدات دامی. جلد 8 ، شماره 15، 95-84.
لشگری، س. و تقی زاده، ا. (1392). تخمین ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری و فراسنجه­های تخمیری تفاله مرکیات با استفاده از روش کیسه های نایلونی و تولید گاز. نشریه پژوهش های علوم دامی جلد 23، شماره 1،  27-15.
 نوری، س.، بیات کوهسار، ج.، غلامعلی پور علمداری، ا. و قنبری، ف. (1393). تعیین ارزش غذایی و مقایسه روش های متفاوت خشک کردن بر ترکیب شیمیایی، مولفه های تولید گاز و قابلیت هضم تفاله انواع مرکبات. مجله تحقیقات دام و طیور. جلد 23، شماره 3 ، 69-57.
Alnaimy, A., Gad, A.E., Ata, M.A.A., Mustafa, MAA. and Basuony H.A.M. )2017(. Using of citrus by-products in farm animals feeding. Open Access Journal of Science. 1(3):58-67.
AOAC. Official Methods of Analysis. 16th ed. 4th rev. AOAC Int., 1998; Arlington, VA.
Arthington, J.D., Kunkle, W.E. and Martin, A.M. )2002(. Citrus pulp for cattle. Veterinary Clinical Food Animal. 18:317-326.
Arbabi, S., Ghoorchi, T. and Naserian, A.A. (2008). The effect of dried citrus pulp, dried sugar beet pulp and wheat straw as silage additives on by product of orange silage. Asian Journal of Animal Science. 2(2):42-35.
Bampidis, V.A. and Robinson, P.H. (2006). Citrus by-products as ruminant feeds: A review. Animal Feed Science and Technology. 128:175–217.
Beyzi, S.B., Ülger, I., Kaliber, M. and Konca, Y. (2018). Determination of Chemical, Nutritional and Fermentation Properties of Citrus Pulp Silages. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology. 6(12):1833-1837.
Broderick, G.A. and Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. 63:64-75.
Charpentier A., Mendowski, S. and Delagarde, R. (2017). Prediction of in vivo digestibility of pasture-based diets in dairy goats from faecal indicators. Grassland Science in Europe. 22:532-535.
Dong, R.L., Zhao, G.Y., Chai, L.L. and Beauchemin, K.A. (2014). Prediction of urinary and fecal nitrogen excretion by beef cattle. Journal of Animal Science. 92(10):4669-4681.
Ferreira, D.J., Zanine, A.M., Lana, R.P., Souza, A.L., Ribeiro, M.D., Negrão, F.M., Alves G.R. and Castro, W.J.R. (2017). Intake and digestibility in sheep fed on marandu grass silages added with dehydrated barley. Pesquisa Veterinaria Brasileria. 37(2):171-178
France, J., Dijkstra, J., Dhanoa, MS., Lopez, S. and Bannink, A. (2000). Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: derivation of models and other mathem-atical considerations. British journal of Nutrition. 83:143–150.
Jardstedta, M., Hesslea, A., Nørgaardc, P., Richardtd, W. and Nadeaua, E. (2017). Feed intake and urinary excretion of nitrogen and purine derivatives in pregnant suckler cows fed alternative roughage-based diets. Livestock Science. 202:82-88.
Kedy, T. (2012). High feed value grass silage: its importance and production. Teagasc, Animal and Grassland Research and Innovation Centre, Ireland. https://www.teagasc.ie/media
Kordi, M. and Naseria, A.A. (2012). Influence of wheat bran as a silage additive on chemical composition, in situ degradability and in vitro gas production of citrus pulp silage. African Journal of Biotechnology. 11(63):12669-12674. 
Leiva, E., Hall, M.B. and Van Horn, H.H. (2000) .Performance of dairy cattle fed citrus pulp or corn products as sources of neutral detergent‒soluble carbohydrates. Journal of Dairy Science.  83(12):2866-2875.

Lewis, R.M. and Emmans, G.C. (2010). Feed intake of sheep as affected by body weight, breed, sex, and feed composition. Journal of Animal Science. 88(2):467-480.

Liotta, L., Randazzo, C.L., Russo, N., Zumbo, A., Di_rosa, A.R., Caggia, C. and Chiofalo, V (2018).  Effect of molasses and dried orange pulp as sheep dietary supplementation on physico-chemical, microbiological and fatty acid profile of Comisana ewe’s milk and cheese. Frontiers in Nutrition. 6:1. doi:10.3389/fnut.2019.00001
MAFF (Ministry of Agriculture, Fisheries and Food), 1975. Energy Allowances and Feeding Systems for Ruminants. Technical Bulletin 33, Her Majesty’s Stationary Office, London.
McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (1991). The Biochemistry of Silage. 2nd ed. Marlow, UK: Chalcombe Publications.
Menke, K.H. and Stingass, Y.H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Developments. 28:7-55.
Migwi, P.K., Gallagher, J.R. and Van Barnevel, R.J. (2001). The nutritive value of citrus pulp ensiled with wheat straw and poultry litter for sheep. Australian Journal of Experimental Agriculture. 41:1143-1148.
Palangi, V., and Taghizadeh A. (2013). Sadeghzadeh. Determine of nutritive value of dried citrus pulp various using in situ and gas production techniques. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences. 3(6):8-16. PULP
Park, R.S and Strongi, M.D. (2005). Silage production and utilization. Workshop of the xxth International grassland congress. Northern Ireland.
Riestra, S.P., A.A.R. Carías, E.M.V. Chin and P.F. Randel. (2014). Pineapple and citrus silage as potential feed for small ruminant diets: fermentation characteristics, intake, nutrient digestibility, and aerobic stability. Revista Clombian de Ciencias Pecuarias. 27:37-46.
Scerra, V., Caparra, P., Foti, F., Lanza, M. and Priolo, A. (2001). Citrus pulp and wheat straw silage as an ingredient in lamb diets: effects on growth and carcass and meat quality. Small Ruminant Research. 40:51-56.
Sharif, M., Ashraf, M.S., Mushtaq, N., Nawaz, H., Mustafa, M.I., Ahmad, F., Younas, M. and Javaid, A. (2018). Influence of varying levels of dried citrus pulp on nutrient intake, growth performance and economic efficiency in lambs. Journal of Applied Animal Research. 46(1): 264-268.
Todaro, M., Alabiso, M., Scatassa, M.L., Di Grigoli, A., Mazza, F., Maniaci, G, et al. (2017). Effect of the inclusion of fresh lemon pulp in the diet of lactating ewes on the properties of milk and cheese. Animal Feed Science and Technoogyl. 225:213-23. 
Ülger, İ. Beyzi, S.B., Kaliber, M. and Konca, Y. (2020). Chemical, nutritive, fermentation profile and gas production of citrus pulp silages, alone or combined with maize silage. South African Society for Animal Science. 50(1):162-169. 
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74(10):3583–90.

Volker Linton, J.A. and Allen, M.S. (2008). Nutrient demand interact with forage family to affect intake and digestion responses in dairy cows. Journal of Dairy Science. 91:2694-2701.

Volanis, M., Zoiopoulos, P. and Tezerakis, E. (2006). Utilization of an ensiled citrus pulp mixture in the feeding of lactating dairy ewes. Small Ruminant Research. 64:190-195.
Ward, R.T. and de-Ondarza, M.B. (2005). Fermentation analysis of silage: Use and Interpretation.  https://www.foragelab.com/Media/Fermentation-Silage
 Zahedifar, M., Fazaeli, H., Safaei, A.R. and Alavi, S.M. 2019. Chemical composition and in vitro and in vivo. Digestibility of tea waste in sheep. Iranian Journal of Applied Animal Science. 9(1):87-93.

Zewdie, A.K. (2019). The different methods of measuring feed digestibility: A Review. EC Nutrition. 14(1): 68-74.