نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

3 استادیار، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، تهران، ایران.

4 دانشیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی علوفه خشک جیره با سیلاژ ذرت بر مصرف خوراک، عملکرد تولید و تولیدمثلی و قابلیت هضم در بزهای شیرده مهابادی انجام شد. به همین منظور تعداد 20 رأس بز ماده آبستن 5-2 ساله نژاد مهابادی انتخاب و با در نظر گرفتن سن، وزن و تعداد شکم زایش به دو گروه 10 رأسی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره دارای 20 درصد ماده خشک سیلاژ ذرت بودند. نسبت کنسانتره به علوفه 45 به 55 و 57 به 43 به ترتیب در جیره بزهای آبستن و شیرده بودند. نتایج نشان داد استفاده از سیلاژ ذرت در جیره تأثیر معنی‌داری بر تغییرات وزن زنده و وزن متابولیکی بزها در زمان آبستنی و شیردهی نداشت (05/0<P). تغذیه با سیلاژ ذرت تأثیر معنی‌داری بر میزان خوراک مصرفی روزانه در زمان‌ آبستنی و شیردهی، میزان تولید روزانه آغوز و شیر نداشت (05/0<P). تغذیه سیلاژ ذرت در جیره بزهای شیرده باعث افزایش معنی‌دار قابلیت هضم ماده آلی، ماده آلی در ماده خشک و پروتئین خام (05/0>P) و تمایل به افزایش (09/0=P) قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد. در مجموع، نتایج نشان دهنده آن است که استفاده از سیلاژ ذرت در جیره نه تنها تأثیر سویی بر عملکرد تولیدمثلی بزهای آبستن نداشت؛ بلکه سبب بهبود قابلیت هضم مواد مغذی در بزهای شیرده مهابادی شد.

کلیدواژه‌ها

آمارنامه کشاورزی (1396). جلد دوم: دفتر آمار و فناوری اطلاعات. وزارت جهاد کشاورزی. 396 صفحه.
امامی میبدی، م.ع. (1391). اثر مخلوط سیلو شده ذرت و پوست و تفاله دانه انار بر عملکرد بزهای شیری. وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی، شماره ثبت: 42004.
باقری، م.، طالبی، م.ع. و صادقی پناه، ا.ح. (1397). اثر تیمارهای مختلف فلاشینگ بر عملکرد تولیدمثلی شیشک و بز بالغ لری بختیاری. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 118: 3-14.
عبدی قزلجه، ع.، شجاع، ج.، دانش مسگران، م.، جانمحمدی، ح. (1385). تعیین مصرف اختیاری و قابلیت هضم ذرت سیلو شده و یونجه با روش مستقیم و آزمایشگاهی. علوم کشاورزی و منابع طبیعی. 13(1): 14-23.
غلامی، ح.، عباسی، ا.، فضائلی، ح.، میرهادی، س.ا.، رضایزدی، ک.، رضایی، م.، زاهدی‌فر، م.، گرامی، ع. ، تیمورنژاد، ن. و بابایی، م. (1396). جداول ترکیبات مغذی خوراک‌های دام ایران. وزارت جهاد کشاورزی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. 86 ص.
کیانی، ع.، محمدآبادی، ط.، میرزاده، خ.، چاجی، م. و بوجارپور، م. (1396). بررسی تأثیر مغز میوه بلوط بر قابلیت هضم، تخمیر شکمبه­ای، رفتار نشخوار و فراسنجه­های خونی گوسفند عربی و بز نجدی. تولیدات دامی. 19(4): 789-802.
منصوری، م.، شریفی حسینی، م.م.، دیانی، ا. و طهماسبی، ر. (1398). تأثیر اندازه ذرات سیلاژ ذرت و سورگوم بر مصرف، گوارش­پذیری و فراسنجه­های شکمبه­ای در گوسفند کرمانی. تولیدات دامی. 21(3): 309-320.
AFRC. (1993). Energy and protein requirements of ruminants, agricultural and food research council. CAB International, Wallingford, UK, 159 pp.
Andrae, J.G., Hunt, C.W., Pritchard, G.T., Kennington, L.R., Harrison, J.H., Kezar, W., and Mahanna, W. (2001). Effect of hybrid, maturity, and mechanical processing of corn silage on intake and digestibility by beef cattle. Journal of Animal Science. 79: 2268-2275.
AOAC. (2000). Official methods of analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists. Washington, D. C. USA.
Ballard, C.S., Thomas, E.D., Tsang, D.S., Mandebyu, P., Sniffen, C.J., Endres, M.I., and Carter, M.P. (2001). Effect of corn silage hybrid on dry matter yield, nutrient composition, in vitro digestion, intake by dairy heifers, and milk production by dairy cows. Journal of Dairy Science, 84: 442-452.
Browne, E.M., Juniper, D.T., Bryant, M.J., Beever, D.E., and Fisher, A.V. (2004). Intake, live-weight gain and carcass characteristics of beef cattle given diets based on forage maize silage harvested at different stages of maturity. Journal of Animal Science. 79: 405-413.
Chase, L.E. (2003). Nitrogen utilization in dairy cows what are the limits of efficiency. In proceeding of the 2003 Cornel Nutrition Conference for feed manufacturers, Syracuse, NY, p. 233.
Cushnahan, A., and Mayne, C.S. (1995). Effects of ensilage of grass on performance and nutrient utilization by dairy cattle.1. Food intake and milk production. Animal Science. 60: 337-345.
Der Bedrosian, M.C., Nestor, K.E.Jr., and Kung, L.Jr. (2012). The effects of hybrid, maturity, and length of storage on the composition and nutritive value of corn silage. Journal of Dairy Science. 95: 5115-5126.
Ferraretto, L.F., and Shaver, R.D. (2012). Meta-analysis: Impact of corn silage harvest practices on intake, digestion and milk production by dairy cows. Profit Animal Science, 28: 141-149.
Fluharty, F.L., Zerby, H.N., Lowe, G.D., Clevenger, D.D., and Relling, A.E. (2017). Effects of feeding corn silage, pelleted, ensiled, or pelleted and ensiled alfalfa on growth and carcass characteristics of lamb. South African Journal of Animal Science. 47: 704-711.
Harper, M.T., Oh, J., Giallongo, F., Lopes, J.C., Roth, G.W., and Hristov, A.N. (2017). Using brown midrib 6 dwarf forage sorghum silage and fall-grown oat silage in lactating dairy cow rations. Journal of Dairy Science. 100: 5250-5265.
Hoffman, P.C., Esser, N.M., Shaver, R.D., Coblentz, W.K., Scott, M.P., Bodnar, A.L., Schmidt, R.J., Charley, R.C. (2011). Influence of ensiling time and inoculation on alteration of the starch-protein matrix in high-moisture corn. Journal of Dairy Science. 94: 2465-2474.
Johnson, L., Harrison, J.H., Hunt, C., Shinners, K., Doggett, C.G., and Sapienza, D. (1999). Nutritive value of corn silage as affected by maturity and mechanical processing: a contemporary review. Journal of Dairy Science. 82: 2813-2825.
Jung, H.J., Samac, D.A., and Sarath, G. (2012). Modifying crops to increase cell wall digestibility. Plant Science. 185: 65-77.
Khaing, K.T., Loh, T.C., Ghizan, S., Halim, R.A., and Samsudian, A.A. (2015). Feed intake, growth performance and digestibility in goats fed whole corn plant silage and Napier grass. Malaysian Journal of Animal Science. 18(1): 87-98.
Kotarski, S.F., Waniska, R.D., and Thurn, K.K. (1992). Starch hydrolysis by the ruminal microflora. Journal of Nutrition. 122: 178-190.
Kung, L.Jr., Shaver, R., Grant, R.J., and Schmidt, R.J. (2018). Silage review: interpretation of chemical, microbial, and organoleptic components of silages. Journal of Dairy Science. 101: 4020-4033.
Lara Canizares, G.L., Goncalves, H.C., Costa, C., Rodrigues, L., de Menezes, J.J.L., Barros Gomes, H.F., Marques, R.O., and Branco, R.H. (2011). Use of high moisture corn silage replacing dry corn on intake, apparent digestibility, production and composition of milk of dairy goats. Revista Brasileira de Zootecnia. 40: 860-865.
Malisetty, V., Yerradoddi, R.R., Devanaboina, N., Mallam, M., Cherala, H.K., Admal, R.R., and Manthani, G.P. (2013). Effect of feeding maize silage supplemented with concentrate and legume hay on growth in Nellore ram lambs. Veterinary World. 6(4): 209-213.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., and Morgan, C.A. (1995). Animal nutrition. Fifth Edition. Longman scientific and technical, New York. USA.
Neylon, J.M., and Kung, L.J.R. (2003). Effects of cutting height and maturity on the nutritive value of corn silage for lactating cows. Journal of Dairy Science. 86: 2163-2169.
NRC (2007). Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervide, and New World Camelids. National Academy of Science. Washington, D. C. USA.
SAS. (2002). Statistical Analysis Systems Institute. SAS User’s Guide. SAS Institute, Cary, NC.
Sassahara, M., Yanaka, E. K., and Pontes Netto, D. (2003). Ocorrência de aflatoxina e zearalenona em alimentos destinados ao gado leiteiro na Região Norte do Estado do Paraná. Semina. Ciências Agrárias. 24: 63-72.
Thomson, A.L., Humphries, D.J., Kliem, K.E., Dittmann, M.T., and Reynolds, C.K. (2017). Effects of replacing maize silage with lucerne silage and lucerne silage chop length on rumen function and milk fatty acid composition. Journal of Dairy Science. 100: 7127-7138.
Van de Vyver, W.F.J., Beukes, J.A., and Meeske, R. (2013). Maize silage as a finisher feed for Merino lambs. South African Journal of Animal Science. 43(5): S111-S115.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B., and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583-3597.
Weiss, W.P., Chamberlain, D.G., and Hunt, C.W. (2003). Feeding silages. In silage science and technology. Agronomy Monograph No. 42. ASA-CSSA-SSA, Madison, WI. pp. 469-04
Wilson, H.C., Jolly-Breithaupt, M.L., Watson, A.K., MacDonald, J.C., and Erickson, G.E. (2019). Impact of corn silage level on finishing cattle nutrient digestion, ph characteristics, and feeding behavior. Journal of Animal Science. 97(Supplement S2): 127.
Yang, T., Ferreira, G., Corl, B.A., and Campbell, B.T. (2019). Production performance, nutrient digestibility, and milk fatty acid profile of lactating dairy cows fed corn silage- or sorghum silage-based diets with and without xylanase supplementation. Journal of Dairy Science. 102: 1-9.