تأثیر سطوح پودر دانه اسپند در جیره غذایی بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

چکیده

به‌منظور ارزیابی تأثیر سطوح پودر دانه اسپند در جیره غذایی بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 18 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 6 هفته انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (حاوی ذرت و کنجاله سویا) و جیره‌های 2، 3 و 4 به ترتیب حاوی 02/0 درصد آنتی‌بیوتیک محرک رشد ویرجینیامایسین، 25/0 و 50/0 درصد پودر دانه اسپند بودند. مصرف خوراک، وزن بدن، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در پایان هر دوره پرورش و نیز کل دوره آزمایش، اندازه‌گیری و تلفات به‌صورت روزانه ثبت شدند. در پایان دوره آزمایش، دو قطعه پرنده از هر تکرار انتخاب، کشتار و ویژگی‌های لاشه، اندام‌های محوطه شکمی و وزن و طول بخش‌های مختلف روده، اندازه‌گیری شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که در دوره رشد، پایانی و نیز کل دوره پرورش، میزان مصرف خوراک، وزن بدن و افزایش وزن جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 50/0 درصد پودر دانه اسپند به‌طور معنی‌داری کمتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). درصد چربی محوطه شکمی جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 50/0 درصد پودر دانه اسپند به‌طور بسیار معنی‌داری (01/0>P) کمتر و درصد پیش‌معده، سنگدان و دوازدهه آنها به‌طور معنی‌داری (05/0>P) بیشتر از سایر تیمارها بود. بر طبق نتایج این آزمایش، به نظر می‌رسد که اگرچه استفاده از پودر دانه اسپند در جیره، عملکرد را کاهش می‌دهد ولی می‌تواند کیفیت و پایداری اکسیداتیو لاشه جوجه‌های گوشتی را از طریق کاهش درصد چربی محوطه شکمی افزایش دهد.

کلیدواژه‌ها


زمانی، پ. (1398). طرح­های آماری در علوم دامی (ویرایش سوم). انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. ص ص. 95-94.
فرزین، د. و سلیمی، ا. (1388). بررسی اثر هارمان، نورهارمان و هارمین بر رفتار نوک زدن القاء شده توسط آپومرفین در جوجه. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. جلد 19، شماره 70، ص ص. 8-1.
قاسمی، آناهیتا. (1392). تأثیر سطوح مختلف دانه و عصاره اسپند بر عملکرد، پاسخ­های ایمنی و توسعه دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان.
Ahmad, M., Ashraf, M., Sarwar Khan, M., Javeed, A., Zameer Durrani, A., Khan, M.R. et al. (2013). Toxic effects of chloroform and aqueous extracts of Peganum harmala on hematological and growth parameters in rabbits. Pakistan Journal of Zoology. 45: 989-995.
AOAC. (2012). Official Methods of Analysis. 19th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
Arshad, N., Neubauer, C., Hasnain, S. and Hess, M. (2008). Peganum harmala can minimize Escherichia coli infection in poultry, but long-term feeding may induce side effects. Poultry Science. 87: 240-249.
Asgarpanah, J. and Ramezanloo, F. (2012). Chemistry, pharmacology and medicinal properties of Peganum harmala L. African Journal of Pharmacy and Pharmacology. 6: 1573-1580.

Basmacioglu, H., Tokusoglu, Ö. and Ergül, M. (2004). The effect of oregano and rosemary essential oils or alpha-tocopheryl acetate on performance and lipid oxidation of meat enriched with n-3 PUFA's in broilers. South African Journal of Animal Science. 34: 197-210.

Berdai, M.A., Labib, S. and Harandou, M. (2014). Peganum harmala L. intoxication in a pregnant woman. Case Reports in Emergency Medicine. Available at: http://dx.doi.org/10.1155/2014/783236. Retrieved July 3, 2021.
Bozkurt, M., Küçükyılmaz, K., Cath, A.U. and Çınar, M. (2009). Effect of dietary mannan oligosaccharide with or without oregano essential oil and hop extract supplementation on the performance and slaughter characteristics of male broilers. South African Journal of Animal Science. 39: 223-232.
Choct, M. (2009). Managing gut health through nutrition. British Poultry Science. 50: 9-15.
Crawford, D.R. (2003). Poultry Breeding and Genetics. 2nd Edition. Elsevier Publisher, Netherlands. p. 58.
Goel, N., Singh, N. and Saini, R. (2009). Efficient in vitro multiplication of Syrian rue (Peganum harmala L.) using 6-benzylaminopurine pre-conditioned seedling explants. Nature and Science. 7: 129-134.
Hamden, K., Masmoudi, H., Ellouz, F., ElFeki, A. and Carreau, S. (2008). Protective effects of Peganum harmala extracts on thiourea-induced diseases in adult male rat. Journal of Environmental Biology. 29: 73-77.
Herraiz, T., González-Peña, D., Ancín-Azpilicueta, C., Arán, V.J. and Guillén, H. (2010). Beta-carboline alkaloids in Peganum harmala and inhibition of human monoamine oxidase (MAO). Food and Chemical Toxicology. 48: 839-845.
Jalali, A., Dabaghian, F. and Zarshenas, M.M. (2021). Alkaloids of Peganum harmala: Anticancer biomarkers with promising outcomes. Current Pharmaceutical Design. 27: 185-196.
La Ragione, R.M., Narbad, A., Gasson, M.J. and Woodward, M.J. (2004). In vivo characterization of Lactobacillus johnsonii F19785 for use as a defined competitive exclusion agent against bacterial pathogens in poultry. Letters in Applied Microbiology. 38: 197-205.
Leeson, S. and Summers, J.D. (2001). Scott’s Nutrition of the Chicken. Fourth edition, University Books, Guelph, Ontario, Canada.
Mahmoudian, M., Jalilpour, H. and Salehian, P. (2002). Toxicity of Peganum harmala: Review and a case report. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics. 1: 1-4.
Marković, R., Šefer, D., Krstic, M. and Petrujkic, B. (2009). Effect of different growth promoters on broiler performance and gut morphology. Archivos de Medicina Veterinaria. 41: 163-169.
Miao, X., Zhang, X., Yuan, Y., Zhang, Y., Gao, J., Kang, N. et al. (2020). The toxicity assessment of extract of Peganum harmala L. seeds in Caenorhabditis elegans. BMC Complementary Medicine and Therapies. 20: 256-264.
Miles, T.D., McLaughlin, W. and Brown, P.D. (2006). Antimicrobial resistance of Escherichia coli isolates from broiler chickens and humans. BMC Veterinary Research. 2: 1-9.
Nenaah, G. (2010). Antibacterial and antifungal activities of (beta)- carboline alkaloids of Peganum harmala (L) seeds and their combination effects. Fitoterapia. 81: 779-782.
Qazan, W.S. (2009). The effect of low levels of dietary Peganum harmala L. and Ballota undulata or their mixture on chicks. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8: 1535-1538.
Rahbar, M.G., Farhoomand, P. and Kamyab, A. (2011). The effect of different concentrations of Peganum harmala seeds with or without a yeast cell wall product on the live performance, intestinal histomorphology, and weights of visceral organs of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 20: 454-462.
Roostaee, Z. (2018). Effect of alkaloids belong to β-carbolines family in Peganum harmala on cancer cells. Sarem Journal of Reproductive Medicine. 3: 73-78.
Ross Broiler Management Handbook. (2014). Appendices. Aviagen, UK. p. 118.
Ross Broiler Management Manual. (2007). Ross 308 Nutrition Specification. Aviagen, UK.
Saleh, R.A., Eissa, T.F., Abdallah, D.M., Saad, M.A. and El-Abhar, H.S. (2021). Peganum harmala enhanced GLP-1 and restored insulin signaling to alleviate AlCl3-induced Alzheimer-like pathology model. Scientific Reports. 11: 12040. Available at: https://doi.org/10.1038/s41598-021-90545-4. Retrieved July 3, 2021.
Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K. and Yildirim, Y. (2005). Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science. 35: 61-72.
SAS Institute. (2004). SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.1 edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Scanes, C.G. (2015). Sturki’s Avian Physiology. Sixth edition, Academic Press, USA.
Shahverdi, A.R., Monsef-Esfahani, H.R., Nickavar, B., Bitarafan, L., Khodaee, S. and Khoshakhlagh, N. (2005). Antimicrobial activity and main chemical composition of two smoke condensates from Peganum harmala seeds. Zeitschrift für Naturforschung C. 60: 707-710.
Shatarat, A.T., Abuhamdah, S., Alefishat, E., Al-Essa, M.K., Altaweel, R., Mohammed, F. et al. (2020). Effects of beta-carboline alkaloids of Peganum harmala on induced rat ileum contractions. Pharmacognosy Journal. 12: 260-265.
Sirvydis, H.V., Bobiniene, R., Priudokiene, V. and Vencius, D. (2003). Phytobiotics add value to broiler feed. World Poultry. 19: 16-17.
Tanweer, A.J., Chand, N., Khan, S., Qureshi, M.S., Akhtar, A. and Niamatullah, M. (2012). Impact of methanolic extract of Peganum harmala on the weight gain, feed conversion ratio, feed cost and gross return of broiler chicks. Journal of Animal and Plant Sciences. 22: 264-267.
Tanweer, A.J., Chand, N., Khan, S., Sultan, A., Qureshi, M.S., Akhtar, A. et al. (2013). Association of Peganum harmala L. supplementation with lipid profile and its economic benefit in broiler production. Pakistan Veterinary Journal. 33: 313-316.
Valizadeh, M. (2018). Embryogenesis in medicinal plant Syrian rue (Peganum harmala L.). Journal of Plant Physiology and Breeding. 8: 101-109.