نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری-گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 استادیار مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی گرگان

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف عصاره آویشن بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی در بره‌ها و بزغاله‌های پرواری بود. برای این منظور ۱۵ راًس بزغاله ۳ ماهه با میانگین وزن اولیه ۲/۱± ۳/۱۷ کیلو‌گرم و ۱۵ راًس بره ۳ ماهه از نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه ۵/۱± ۴/۲۱ کیلو‌گرم به‌طور تصادفی با یکی از ۳ جیره: ۱) بدون عصاره آویشن، ۲) ۲۵۰ میلی‌لیتر عصاره آویشن، ۳) ۵۰۰ میلی‌لیتر عصاره آویشن به مدت ۸۴ روز و به‌صورت انفرادی تغذیه شدند. نتایج آزمایش نشان داد سطوح مختلف عصاره آویشن اثر معنی‌داری بر افزایش وزن روزانه و خوراک مصرفی در کل دوره در هر دو گونه داشت، به‌نحوی‌که در دام‌های تغذیه شده با ۲۵۰ میلی‌‌لیتر عصاره آویشن نسبت به سایر تیمار‌ها بیشتر بود. و تیمار حاوی ۵۰۰ میلی‌لیتر عصاره آویشن کمترین افزایش وزن، وزن نهایی و خوراک مصرفی را در کل دوره پرورش داشت. همچنین بره‌ها نسبت به بزغاله‌ها به‌طور معنی‌داری افزایش وزن بهتر و مصرف خوراک بیشتری داشتند . همچنین عصاره آویشن قابلیت هضم ماده آلی و NDF را کاهش و قابلیت هضم ماده خشک را افزایش داد. در کل نتایج نشان داد بهترین سطح استفاده از عصاره آویشن در جیره بره‌ها و بزغاله‌های پرواری ۲۵۰ میلی‌لیتر بود و در این سطح بهترین عملکرد رشد به‌دست آمد. همچنین بره‌ها نسبت به بزغاله‌ها بیشتر تحت تاثیر عصاره آویشن قرار گرفتند.

کلیدواژه‌ها

 پیوستگان، س.، فرهومند، پ.، طلاتپه، ا. و صحرایی، م. (۱۳۹۳). اثرات سطوح مختلف پودر و اسانس گیاه مرزه
(Satureja Hortensis L.) بر عملکرد، تخمیر شکمبه‌ای و متابولیت‌های خونی بزغاله‌های بومی آذربایجان غربی. نشریه علوم دامی پژوهش و سازندگی. ۱۰۵: ۶۶-۵۳.
دوستی، ف.، قورچی، ت.، دستار، ب.، آذرفر، آ. و سپهوند، ا. (۱۳۹۵). مقایسه جایگزینی جو با مقادیر مختلف تفاله زیتون بر عملکرد و قابلیت هضم در بره‌ها و بزغاله‌های پرواری. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 3(۴): 55-72.
ذوالفقاری‌محب، س.، فتاح‌نیا، ف. و علیپور، د. (۱۳۹۴). اثر فراوردۀ فرعی رازیانه بر عملکرد بره‌­های در حال رشد و فراسنجه‌های تولید گاز جیرۀ آن­ها. علوم دامی ایران. ۴۶(۲): ۲۰۱-۲۱۰.
طلاتپه، ا.، فرهومند، پ.، علیجو، ی.، زاهدی، م.، احمدی نقدهی، ع.ع. و پیوستگان، س. (۱۳۹۳).اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه مرزه (Satureja Hortensis L.) بر عملکرد، تخمیر شکمبه‌ای و متابولیت‌های خونی بزغاله‌های بومی آذربایجان غربی. نشریه علوم دامی پژوهش و سازندگی. ۱۰۵: ۱۷۹-۱۹۲.
گنج‌خانلو، م.، هژبری، ا.، زالی، ا.، امامی، ع. و اکبری افجانی، ا. (۱۳۹۳). اثر روغن ماهی و عصاره آویشن بر قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و مواد مغذی، فعالیت جویدن و فراسنجه‌های شکمبه‌ای بزغاله‌های مهابادی. پژوهش‌های تولیدات دامی، ۵(۱۰): ۶۹-۸۳.
Abdullah, M., Baber, M.E., Jabbar, M.A., Javed, K. and Nasir, M. (2013). Performance of Beetal goats and Lohi sheep under different feeding management systems. Pakistan Journal Zoology;45:107-11.
Acamovic, T. and Brooker, J. D. (2005). Biochemistry of plant secondary metabolites and their effects in animals. Proceeding of Nutrition Society. 64: 403–412.
AOAC. (2000). Official method of analysis, 17th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
Bahtti, A. (2013). Feeding behavior, voluntary intake and digestibility of various summer fodders in sheep and goats. Pakistan Journal Zoology, 45:53-8.
Baytok, E., Kara, K., Aksu, T., Guclu, B.K., Ozkaya, S., Denek, N., Kamalak, A., Kaya., D.A., Onel, S.E. and Akcay, A. (2017). The effect of Mediterranean thyme (Thymbra spicata L. var. spicata) essential oil on fattening performance and ruminal parameters in lamb. Journal of Animal and Feed Sciences. 26: 319-325.
Benchaar, C., Calsamiglia, S., Chaves A.V., Fraser G.R., Colombatto D., McAllister T.A. and Beauchemin K.A. (2008). A review of plant-derived essential oils in in ruminant nutrition and production. Animal Feed Science and Technology, 145: 209 228.
Benchaar, C., Calsamiglia, S., Chaves, A.V., Fraser, G.R., Colombatto, D., McAllister, T.A. and Beauchemin, K.A. (2007). A review of plant-derived essential oils in ruminant nutrition and production. Animal of Feed Science and Technology. 145: 209-228.
Biricik, H., Oral, H.H., Taluğ, A.M., Cengiz, Ş.Ş., Koyuncu, M., Dikmen, S. (2016). The effects of carvacrol and/or thymol on the perfor‌mance, blood and rumen parameters, and carcass traits of Merino sheep. Turkish Journal Veterinary Animal Science. 40: 651–659.
Budak, D., Yılmaz, A. (2013). Effects of aromatic plants on rumen fermentation. Macedonian. Journal of Animal Science. 3(1): 75–80.
Burt S. (2004). Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods—A review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223–253.
Busquet, M., Calsamiglia, A., Ferret, A. and Kamel, C. (2006). Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. Journal of Dairy Science. 89: 761-771.
Calsamiglia, S., Busquet, M., Cardozo, P.W., Castillejos, L. and Ferret, A. (2007). Invited Review: Essential oil as modifiers of rumen microbial fermentation.  Journal of Dairy Science. 90:2580-2595.
Candyrine, S.C.L., Jahromi, M.F., Ebrahimi, M., Chen, W.L., Rezaei, S., Goh, Y.M., Abdullah, N. and Liang, J.B. (2019). Oil supplementation improved growth and diet digestibility in goats and sheep fed fattening diet. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 32(4): 533-540.
Candyrine, S.C.L., Liang, J.B. and Goh, Y.M. (2016). In vitro rumen fermentation characteristics of goat and sheep supplemented with polyunsaturated fatty acids. Animal Production Science, 57:1607-12.
Chaves, A.V., Stanford, K., Gibson, L., McAllister, T. A. and Benchaar, C.  (2008). Effects of carvacrol and cinnamaldehyde on intake, rumen fermentation, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Animal of Feed Science and Technology. 145: 396-408.
El-Essawy, A.M., Abdou, A.R., Khattab, I.M. and Abdel-Wahed, A.M. (2019). Effect of addition of Anise, Clove and Thyme essential oils on Barki lambs performance, digestibility, rumen fermentation, carcass characteristics and intramuscular fatty acids. Egyptian Journal and Nutrition and Feeds, 22(3): 465-477.
Fraser, G.R., Chaves, A.V., Wang, Y., McAllister, T.A., Beauchemin, K.A. and Benchaar, C. (2007). Assessment of the effects of cinnamon leaf oil on rumen microbial fermentation using two continuous culture systems. Journal of Dairy Science. 90:2315–2328.
Khamisabadi, H., Kafilzadeh. F. and Charaen, B. (2016). Effect of thyme (Thymus vulgaris) or peppermint (Mentha piperita) on performance, digestibility and blood metabolites of fattening Sanjabi lambs. Biharean Biologist. 10(2): 118-122.
Khorrami, B., Vakili, A.R., Danesh Mesgaran, M. and Klevenhusen, F. (2015). Thyme and cinnamon essential oils: Potential alternatives for monensin as a rumen modifier in beef production systems. Animal of Feed Science and Technology. 200: 8-16.
Leung, A.Y. and Foster, S. (1996). Encyclopedia of common natural ingredients used in foods, drugs and cosmetics. A Wiley Inter Science Publication- John Wiley and Sons, Inc, 649 pp.
Lin, B., Lu, Y., Salem, A. Z. M., Wang, J. H., Liang, Q. and Liu, J. X. (2013). Effects of essential oil combinations on sheep ruminal fermentation and digestibility of a diet with fumarate included. Animal of Feed Science and Technology. 184: 24-32.
McIntosh, F.M., Williams, P., Losa, R., Wallace, R.J., Beever, D.A. and Newbold, C.J. (2003). Effects of essential oils on ruminal microorganisms and their protein metabolism. Applied and Environmental Microbiology, 69: 5011– 5014.
National Research Council. 2007. Nutrient Requirement of Small Ruminants. (7th ed.). National Academy of Science, Washington, DC.
Okoruwa, M.I. and Edoror, O.M. (2019). Effect of Garlic Oil Supplementation on Intake, Digestibility, Performance and Rumen Function of Goats Fed Silage Based-diet. European Journal of Nutrition and Food Safety, 10(2), 104-115.
Özdoğan, M., Önenç, S.S.  and Önenç, A. (2011). Fattening performance, blood parameters and slaughter traits of Karya lambs consuming blend of essential oil compounds. African Journal of Biotechnology ،10 (34):6663-6669.
Patra, A.K. (2011). Effect of essential oil on rumen fermentation, microbial ecology and ruminal production. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 6(5): 416-428.
Perdok, H., Langhout, P. and Vugt, P.V. (2003). Stimulating appetite. Feed mixture, 11: 10-13.
Pulina, G Avondo, M., Molle, G., Francesconi, A.H.D., Atzori, A.S. and Cannas, A. (2013). Invited Review: Models for estimating feed intake in small ruminants. Brasileira de Zootecnia, 42(9): 675-690.
Salem, A.Z.M., Salem, M.Z.M., El-Adawy, M.M. and Robinson P.H. (2006). Nutritive evaluations of some browse tree foliages during the dry season: Secondary compounds, feed intake and in vivo digestibility in sheep and goats. Animal of Feed Science and Technology.127: 251-267.
Salem, A.Z.M., Gonz´alez, J.S., L´opez, S., Ranilla, M.J. and Andr´es, S. (2003). Efecto del tratamiento de heno de alfalfa con quebracho sobre su digestibilidad en el ganado caprino. En: Asociaci´on Interprofesional para el Desarrollo Agrario (AIDA) X Jornadas sobre producci´on Animal, Tomo II, pp. 684–686.
SAS. (2004). SAS/STAT software: changes and enhancements though release. 9.1 Statistical Analysis System Institute, Cary, NC.
Shipley, L.A. (1999). Grazers and browsers: how digestive morphology affects diet selection. In ‘Grazing behavior of livestock and wildlife’. (Eds KL Launchbaugh, KD Sanders, JC Mosley) pp. 20–27. (University of Idaho: Moscow, ID)
Sundus, F.M., Rejab, A.S., Same, A.1. and Raid, Z. (2019). Effect of using coriander seed powder on in vivo digestion coefficient, total volatile fatty acid and some blood parameters on Awassi lambs. Indian Journal of Public Health Research and Development, 10 (10): 1998-2002.
Talebzadeh, R., Alipour, D., Saharkhiz, M.J., Azarfar, A. and Malecky, M. (2012). Effect of essential oils of Zataria multiflora on in vitro rumen fermentation, protozoal population, growth and enzyme activity of anaerobic fungus isolated from Mehraban sheep. Animal of Feed Science and Technology. 172: 115-124.
Tekeli, A., Çelik, L. and Kutlu, H.R. (2007). Plant extracts; a new rumen moderator in ruminant diets. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 4 (1).
Van Keulen, J.B. and Young, A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Dairy Science. 44: 282-287.
Van Soest, P.J., Robinson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
Wallace, R.J. (2004). Antimicrobial properties of plant secondary metabolites. Proceedings of Nutrition Society, 63: 621–629.
Wanapat, M., Pichad, K., Pawadee, P. and Sadudee, W. (2008) Effect of supplementation of garlic powder on rumen ecology and digestibility of nutrients in ruminants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88 (13): 2231–2237.
Wencelova, M., Varadyova, Z., Mihalikova, K., Cobanova, K., Placha, I., Pristas, P., Jalac, D. and Kisidayova, S. (2015). Rumen fermentation pattern, lipid metabolism and the microbial community of sheep fed a high-concentrate diet supplemented with a mix of medicinal plants. Small Ruminant Reserch. 125: 64-72.
Yesilbag, D., Biricik, H., Cetin, I., Kara, C., Meral, Y., Cengiz, S.S., Orman, A. and Udum, D. (2016). Effects of juniper essential oil on growth performance, some rumen protozoa, rumen fermentation and antioxidant blood enzyme parameters of growing Saanen kids. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 101(5): 1-10.