نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

4 گروه شیمی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.

چکیده

در تحقیق حاضر با تبدیل اسید آمینه دی ال متیونین به فرم نانو متیونین و تغذیه آن در جوجه‌های گوشتی تأثیر آن بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی و ریخت شناسی روده کوچک مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی مخلوط سویه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار به مدت 40 روز مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد (متیونین را به شکل دی ال متیونین) 2- 75 درصد دی ال متیونین گروه شاهد + 5/2 درصد نانو متیونین 3- 50 درصد دی ال متیونین گروه شاهد + 5 درصد نانو متیونین 4- 25 درصد دی ال متیونین گروه شاهد + 5/7 درصد نانو متیونین 5- 10 درصد نانو متیونین بودند. نتایج نشان داد که کاهش متیونین جیره و جایگزین کردن آن با نانو متیونین اختلاف معنی داری از نظر افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک، وزن لاشه، ران، کبد و قلب، غلظت آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، اسید اوریک سرم و همچنین ارتفاع و عرض پرزها در دئودنوم و ژژنوم در بین تیمارها مشاهده نشد. اما در تیمارهایی که 5/7 و 10 درصد نانو متیونین جایگزین شده‌بود افزایش معنی‌داری در وزن سینه و ارتفاع، عرض و سطح جذب پرزهای ایلئوم نسبت به تیمار شاهد مشاهده گردید (05/0P<). براساس نتایج حاضر، کاهش 90 درصدی مکمل دی ال متیونین جیره و جایگزینی فرم نانوی متیونین تأثیر منفی بر فراسنجه‌های اندازه‌گیری نشان نداد. با توجه به جدید بودن موضوع نیازمند به تحقیقات گسترده‌تری در این زمینه است.

کلیدواژه‌ها

جوزدانی، ح.، حسینی، ع. و لطف الهیان، ه. (1393). تعیین نیاز متیونین جوجه‌های گوشتی آرین با استفاده از پاسخ‌های عملکردی در دوره آغازین. نشریه پژوهش و سازندگی. شماره 105. ص 128-121.
رحیمی طارمی، م.، مهدیزاده، م. و حسینی، ع. (1394). تعیین نیاز متیونین جوجه‌های گوشتی سویه آرین در دوره رشد با استفاده از صفات عملکردی. نشریه پژوهش و سازندگی. شماره 16. ص 84-77.
Ahmadipour, B., Sharifi, M. and khajali, F. (2018). Pulmonary hypertensive response of broiler chickens to arginine and guanidinoacetic acid under high-altitude hypoxia. Acta Veterinaria Hungarica. 66:116-24
Baker, D.H. (2009) Advances in protein–amino acid nutrition of poultry. Amino Acids. 37:29–41.
Bhupinder, S. (2010). Food nanotechnology – an overview. Nanotechnology, Science and Applications.  3: 1–15.
Bradley, G.L, Sgvage, T.F. and Timm, K.I. (1994). The effect of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. Boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science. 73: 1766-1770.
Chen, H., Weiss, J. and Shahidi, F. (2006). Nanotechnology in nutraceuticals and functional foods. Food technology. 3:30-36
Cobb 700. (2012). Broiler performance and nutrition supplement. Cobb- Vantress. [accessed 2018 Jan]. http://www.cobb-vantress.com/docs/default-source/cobb-700 guides/cobb700_broiler_performance_ nutrition_supplement_english9294AABB12037B70EE475E39.pdf.
Dilger, R.N. and Baker, D.H. (2007). DL-Methionine is as efficacious as L-methionine, but modest L-cystine excesses are anorexigenic in sulfur amino acid-deficient purified and practical-type diets fed to chicks. Poultry Science. 86: 2367-2374.
Ditscheid, B., Funfstuck, R., Busch, M., Schubert, R., Gerth, J. and Jahreis, G. (2005). Effect of Lmethionine Supplementation on Plasma Homocysteine and other Free Amino Acids: a Placebo-Controlled Double-Blind Cross-Over Study. European Journal of Clinical Nutrition. 59: 768-775.
Esrafili, L., Gharib, M., Morsali, A. and Retailleau, P. (2020). Rational Morphology Control of Nano-Scale Amide Decorated Metal-Organic Frameworks by Ultrasonic Method: Capability to Selective and Sensitive Detection of Nitro Explosives, Ultrason Sonochem.
Gopi, M., Pearlin, B., DhineshKumar, R., Shanmathy, M. and Prabakar, G. (2017). Role of Nanoparticles in Animal and Poultry Nutrition: Modes of Action and Applications in Formulating Feed Additives and Food Processing. International Journal of Pharmacology. 13: 724-731.
Han, Y. and Baker, D.H. (1993). Effects of Excess Methionine or Lysine for Broilers Fed a Corn-Soybean Meal Diet. Poultry Science. 72: 1070-1074.
Khajali, F., Heydary Moghaddam, M. and Hassanpour, H. (2014). An L-Arginine supplement improves broiler hypertensive response and gut function in broiler chickens reared at high altitude. International Journal of Biometeorology. 58: 1175-1179.
Kim, D., An, A., Oh, S., Keum, M.C., Lee, S., Um, J.S., Ayasan, T. and Lee, K.W. (2019). Effects of different methionine sources on growth performance, meat yield and blood characteristics in broiler chickens. Journal of Applied Animal Research. 47:230-235.
Kim, G., Weiss, S.J. and Levine, R.L. (2014). Methionine oxidation and reduction in proteins. Biochimica et Biophysica Acta. 1840: 901-905.
Mille, M., Angeles, F., Reuter, B., Bobrowski, P and Sandoval, M. (2001). Dietary antioxidants protect gut epithelial cells from oxidant-induced apoptosis. BMC Complementary and Alternative Medicine. 1: 11-17
Mohapatra, P., R.K. Swain, S.K. Mishra, T. Behera, P. Swain, N.C. Behura, G. Sahoo, K. Sethy, B.P. Bhol and K. Dhama. (2014). Effects of Dietary Nano-Selenium Supplementation on the Performance of Layer Grower Birds. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 9:641-652
NRC. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th rev. ed. Washington, DC: Natl. Acad. Press.
Panyam, J. and Labhasetwar. V. (2003). Biodegradable nanoparticles for drug and gene delivery to cells and tissue. Advanced Drug Delivery Reviews. 55:329-47.
Ross 308. (2018). Ross 308 broiler: nutrition specifications. Aviagen. [accessed 2018 Jan]. http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/Ross308BroilerNutritionSpecs2014-EN.pdf.
Sahoo, A.,  Swain R.K., Mishra. S.K. (2014). Effect of inorganic, organic and nano zinc supplemented diets on bioavailability and immunity status of broilers. International Journal of Advanced Research. 2: 828-837
SAS (2007) SAS User’s Guide: Statistics. 9.1 Edition. SAS Institute Inc. Cary, NC.
Schutte, J.B. and Pack, M. (1995). Sulfur amino acid requirement of broiler chicks from fourteen to thirty eight days of age. Poultry Science. 74: 480-487.
Selle, P.H., Bryden, W.L., Pittolo, P.H., Ravindran, G. and Ravindran, V. (2003). Influence of phytase and xylanase supplementation on growth performance and nutrient utilisation of broilers offered wheat-based diets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 16: 394-402.
Shen, Y.B., Ferket, P., Park, I., Malheiros, R.D. and Kim, S.W. (2015). Effects of feed grade L-methionine on intestinal redox status, intestinal development, and growth performance of young chickens compared with conventional DL-methionine. Journal of Animal Science. 93: 2977–2986.
Shi, L., Xun, W., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., Shi, L., Wang, Q., Yang, R. and Lei, F. (2011). Effect of sodium selenite, Se-yeast and nano-elemental selenium on growth performance. Small Ruminant Research. 96:49–52.
Takahashi, K. and Akiba, Y. (1995). Effect of methionine supplementation on lipogenesis and lipolysis in broiler chickens. Japenese journal of Poultry Science. 32: 99-106.
Tang, X. and Shay, N.V. (2001). Zinc has an insulin-like effect on glucose transport mediated by phosphoinosita3- kinase and Akt in 323-L1 fibroblast and adipocytes. Nutrition. 131: 1414-1420.
Tohidiyan, Z., Sheikhshoaie, I. and Khaleghi, M. (2017). A novel copper (II) complex containing a tetradentate Schiff base: Synthesis, spectroscopy, crystal structure, DFT study, biological activity and preparation of its nano-sized metal oxide. Journal of Molecular Structure. 1134: 706-714.
UFFDA (1992). User Friendly Feed Formulation. University of Georgia, Athens, GA.
Vijayakumar, M.P. and Balakrishnan, V. (2014). Effect of Calcium Phosphate Nanoparticles Supplementation on Growth Performance of Broiler Chicken. Indian Journal of Science and Technology. 7:1149–1154.
Virtanen, E. and Rosi, L. (1995). Effects of betaine on methionine requirement of broiler under various environmental conditions. in Processing of Australian Poultry Science Symposium, Uiversity of Sydney, Sydney NSW, Australia. Pages 88-92.
Xue, X., Yongxia, W., Weilong, .L, Tingting, J. and Xiuan, Z. (2017). Effects of different methionine sources on production and reproduction performance, egg quality and serum biochemical indices of broiler breeders. Asian Australasian Journal of Animal Sciences. 6:828-833.
Zhao, C.Y., Tan, S.X., Xiao, X.Y., Qiu, X.S., Pan, J.Q. and Tang, Z.X. (2014). Effects of dietary zinc oxide nanoparticles on growth performance and antioxidative status in broilers. Biological Trace Element Research. 160: 361–367.