تأثیر تنش حاد گرمایی و سرمایی بر خصوصیات لاشه، شاخص‏های خون و هورمون‏های تیروئید در جوجه‏ های گوشتی متاثر از دورهای مختلف گرسنگی قبل از کشتار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

2 استادیار گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

3 استاد گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تأثیر محرومیت غذایی قبل از کشتار (صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت) و تنش دمایی طی انتقال مرغ به کشتارگاه (4- تا 6-، 22 و 38 تا 40 درجه سانتی گراد) بر کیفیت لاشه و برخی فراسنجه های خونی با استفاده از 450 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس اجرا شد. تاثیر 15 تیمار آزمایش در آرایش فاکتوریل 3×5 با 3 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. گرسنگی قبل از کشتار به مدت هشت ساعت سبب کاهش جذب آب لاشه در مقایسه با پرندگان با دسترسی به خوراک تا هنگام کشتار (گروه شاهد) شد (05/0P<). نگهداری مرغ گوشتی در شرایط تنش گرمایی قبل از کشتار سبب افت وزن بیشتر نسبت به گروه شاهد شد (05/0P<). تنش گرمایی قبل از کشتار، pH گوشت ران در 24 ساعت پس از کشتار را کاهش داد (05/0 P<). تنش حاد سرما و گرما قبل از کشتار به ترتیب سبب کاهش و افزایش دمای کلوآک پرنده شد (05/0P<). غلظت پتاسیم خون در پرندگان متاثر از 8 ساعت گرسنگی قبل از کشتار، کاهش یافت (05/0P<). تنش حاد گرما قبل از کشتار سبب کاهش مقدار فسفر خون شد (05/0P<). نتیجه گیری شد که برای کاهش تبعات منفی گرسنگی قبل از کشتار، در شرایطی که حداکثر فاصله زمانی بارگیری مرغ تا کشتارگاه 45 دقیقه باشد، مدت زمان منع خوراک به شش ساعت محدود شود. تنش حاد گرمایی بیش از تنش حاد سرمایی باعث افت وزن پرنده طی گرسنگی قبل از کشتار می شود.

کلیدواژه‌ها


Basler, C., Nguyen, T. A., Anderson, T. C., Hancock, T. & Behravesh, C. (2016). Outbreaks of human salmonella infections associated with live poultry, United States, 1990-2014. Emerging Infectious Diseases. 22: 1705-1711.
Bilgili, S.F. (2002). Slaughter quality as influenced by feed withdrawal. Journal of World’s Poultry Science. 58: 123-130.
Bobek, S., Niezgoda, J., Pietras, M., Kacinska, M. & Ewy, Z. (1980). The effect of acute cold and warm ambient temperatures on the thyroid hormone concentration in blood plasma, blood supply, and oxygen consumption in Japanese quail. General and Comparative Endocrinology. 40: 201-210.
Borges, S. A., Fischer, A. V., Silva, J., Ariki, D., Hooge, M. & Cummings, K. R. (2004). Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, milliequivalents per kilogram). Poultry Science. 83: 1551-1558.
Contreras-Castillo, C., Pinto, A. A., Souza, G. L., Beraquet, N. J., Aguiar, A. P., Cipolli, K. M., Mendes, C. M. I. & Ortega, E. M. (2007). Effects of feed withdrawal periods on carcass yield and breast meat quality of chickens reared using an alternative system. Journal Applied Poultry Research. 16: 613-622.
Dadgar, S., Lee, E. S., Leer, T. L. V., Burlinguette, N., Classen, H. L., Crowe, T. G. & Shand, P. J. (2011). Effect of acute cold exposure, age, sex, and lairage on broiler breast meat quality. Poultry Science, 90: 444-457.
Delezie, E., Swennen, Q., Buyse, J. & Decuypere, E. (2007). The Effect of feed withdrawal and crating density in transit on metabolism and meat quality of broilers at slaughter weight. Poultry Science. 86: 1414-1423‎.
Elnagar, S. A., Scheideler, S. E. & Beck, M. M. (2010). Reproductive hormones, hepatic deiodinase messenger ribonucleic acid, and vasoactive intestinal polypeptide-immunoreactive cells in hypothalamus in the heat stress-induced or chemically induced hypothyroid laying hen. Poultry Science. 89: 2001-2009.
Farhat, A., Edward, M. E., Costell, M. H., Hadley, J. A., Walker, P. N. & Vasilatosyoukken, R. (2002). A low residue nutritive supplement as an alternative to feed withdrawal in broilers: efficacy for gastrointestinal tract emptying and maintenance of live weight prior to slaughter. Poultry Science. 81: 1406-1415.
Han, A. Y., Zhang, M. H., Zuo, X. L., Zheng, S. S., Zhao, C. F., Feng, J. H. & Cheng, C. (2010). Effect of acute heat stress on calcium concentration, proliferation, cell cycle, and interleukin-2 production in splenic lymphocytes from broiler chicken. Poultry Science. 89: 2063-2070.
Holm, C. G. P. & Fletcher, D. L. (1997). Antemortem holding temperatures and broilers breast meat quality. Journal of Applied Poultry Research. 6: 180-184.
Khosravinia, H. & Darvishnia, M. (2014). Effects of pre-slaughter feed withdrawal on live weight loss, bacterial population and pH of crop, carcass water uptake and dressing percentage in broiler chicken. Animal Science Research. 24: 23-34. In Farsi.
Khosravinia, H., Gharoni, M. & Darvishnia, M. (2009). Litter mycology and the impacts of litter type and preslaughter feed withdrawal on crop bacterial community in broiler chicken. African Journal of Microbiology Research. 10: 844-850.
Kim, D. H., Yoo ,Y. M., Kim, S. H., Jang, B. G., Park ,B. Y., Cho, S. H., Seong, P. N., Hah, K. H., Lee, J. M., Kim, Y. K. & Hwang, I. H. (2007). Effect of the length of feed withdrawal on weight loss, yield and meat color of broiler. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 20: 106-111.
Lawrie, R.A. (1998). Lawrie‘s Meat Science. 6th ed. Woodhead Publishing Ltd. Abington, England. Multiple Parameters of Broilers In Vitro and In Vivo. Poultry Science. 52: 578-586.
Lee, Y. B., Hargus, G. L., Hagberg, E. C. & Forsythe, R.H. (1976). Effect of antemortem environmental temperatures on post-mortem glycolysis and tenderness in excised broilers breast muscle. Journal of Food Science. 41: 1466-1469.
Mack, L. A., Felver-Gant, J. N., Dennis, R. L. & Cheng, H. W. (2013). Genetic variation alter production and behavioral responses following heat stress in 2 strains of laying hens. Poultry Science. 92: 285-294.
Nijdam, E., Delezie, E., Lambooij, E. M., Nabuurs, J. A., Decuypere, E. & Stegeman, J. A. (2005). Feed withdrawal of broilers before transport changes plasma hormone and metabolite concentrations. Poultry Science. 84: 1146-1152.
Osti, R., Bhattarai, D. & Zhou, D. (2017). Climatic variation: effects on stress levels, feed intake, and body weight of broilers. Brazilian Journal of Poultry Science. 19: 489-496.
Saki, A. A., Azadinia, B., Khosravinia, H. A., Rashidian, A. & Hematimatin, H. R. (2011). Effects of pre-slaughter feed withdrawal and sex on crop, carcass characteristics and some blood parameters in broiler chicken. Journal of Agricultural Technology. 7: 1233-1245.
Savenije, B., Lambooij, E. M., Gerritzen, A., Venema, K. & Korf, J. (2002). Effect of feed deprivation and transport on pre-slaughter blood metabolites, early post-mortem muscle metabolites, and meat quality. Poultry Science. 81: 699-708.
Shahir, M. H., Dilmagani, S. & Tzschentke, B. (2012). Early-age cold conditioning of broilers: effects of timing and temperature. British Poultry Science. 53: 538-544.
Young, L. L. & Smith, D. P. (2004). Moisture retention by water- and air-chilled chicken broilers during processing and cutup operations. Poultry Science. 83:119-122.
Yue, H., Zhang, Y., Wu, S., Xu, G.L., Zhang, H. j. & Qi, G. H. (2010). Effects of transport stress on blood metabolism, glycolytic potential, and meat quality in meat-type yellow-feathered chickens. Poultry Science. 89: 413-419.
Zhang, Z. W., Lv, Z. H., Li, J. L., Li, S., Xu, S. W. & Wang, X. L. (2011). Effects of cold stress on nitric oxide in duodenum of chicks. Poultry Science. 90: 1555-1561.