بررسی سطوح مختلف بذر کتان بر عملکرد و برخی فراسنجه‌‌های خونی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان.

2 عضو هیات علمی، سازمان تحقیات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، ایران، کرج.

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی اثرات سطوح مختلف بذر کتان بر عملکرد و برخی فراسنجه‌‌های خونی در جوجه-های گوشتی انجام شد. بدین منظور تعداد 192 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه راس 308 در ۱۶ واحد آزمایشی (هر واحد آزمایشی ۱۲ پرنده) با ۴ تیمار و ۴ تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل:1) جیره بر پایه ذرت و سویا،(شاهد) 2) جیره دارای 5/2 درصد بذر کتان، 3) جیره دارای 5 درصد بذر کتان و4) جیره دارای 5/7 درصد بذر کتان بود. صفات عملکردی به‌صورت دوره‌ای اندازه‌گیری شد. در سنین ۲۱ و ۴۲ روزگی به‌منظور اندازه‌گیری برخی فراسنجه های سرم خون‌گیری انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از سطح ۵/۷ درصد بذر کتان در جیره سبب کاهش معنی‌دار افزایش وزن روزانه شد (05/0P<). استفاده از سطح 5 درصد بذر کتان در جیره جوجه‌های گوشتی در این پژوهش موجب کاهش فعالیت آنزیم‌های گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز شد (05/0P<). بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از ۵ درصد بذر کتان در جیره جوجه های گوشتی پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


خواجه­پور، م.ر. (۱۳۷۰) تولید نباتات صنعتی انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان، صفحه ۲۵۱.
Ajuyah A. O. Ahn, D.U.  Hardin, R.T.  and Sim J.S. (1993). Dietary antioxidants and storage affect chemical characteristics of w-3 fatty acid enriched broiler chicken meats. Journal of food Science, 58 (1): 43-47.
Al-Yasiry, A.R.M.; Kiczorowska, B.; and Samolinska,W. (2017) The Boswellia serrata resin in broiler chicken diets and mineral elements content and meat nutritional value. Biol. Trace Elem. Res. 179: 294–303.
Anderson, G. J., and Corliss. W. E.  (1990). Docosa-hexaenoic acid is the preferred dietary n-3 fatty acid for the development of the brain and retina. Pediatric. Res. 27: 89-97.
AOAC (Association Official Analytical Chemists). (1990). Official methods of analysis. Henrich K. (ed). 15th edition. Arlington, VA. USA.
Apperson, K.D.; and Cherian, G. E_(2017) Effect of whole flax seed and carbohydrase enzymes on gastrointestinal morphology, muscle fatty acids, and production performance in broiler chickens. Poultry Science, 96, 1228–1234.
Bautista Ortega J. (2008). Polyunsaturated fatty acid metabolism in broiler chickens: effects of maternal dietMsc dissertation.Oregon State University..
Benzie IFF, and Strain J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical biochemistry.239(1):70-6.
Del Rio D. Stewart A.J. and Pellegrini N. (2005). "A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress". Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.15(4):316-28.
Grobas, S., Mendez, J. Lazaro, R. de Blas, C. and Mateos, G. G. (2007). Influence of source and percentage of fat added to die on performance and fatty acid composition of egg yolks of two strains of laying hens. Poultry Science. 80:1171–1179.
Hocquette J. F., Richardson R. I. and Prache S. (2005). The future trends for research on quality and safety of animal products. Italian Journal of Animal Science, 4: 49- 72.
Insel. P., Tumer R.E., and Ross D. (2001). Nutrition: lipids (fatty acid). Jones and Bartlett publisher pp: 137-148.
Isabel B., lopez-Bote C. J., Hoz L. D., Timon M., Garcia C. and Ruiz J. (2003). Effects of feeding elevated concentrations of monounsaturated fatty acids and vitamin E to swine on characteristics of dry cured ham. Meat Science, 64: 475- 482.
Kamran Azad, S. Rahimi, Sh. and Karimi Torshizi, M. A. (2009). Effect of dietary oil seeds on n-3 fatty acid enrichment, performance parameters and humoral immune response of broiler chickens. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz Uni
Khajali F, Raei A, Aghaei A, and Qujeq D. (2010). Evaluation of a Dietary Organic Selenium Supplement at Different Dietary Protein Concentrations on Growth Performance, Body Composition and Antioxidative Status of Broilers Reared under Heat Stress. Asian-australasian journal of animal sciences.23(4):501-7.
Kiczorowska, B.; Samolin´ ska, W.; Andrejko, D.; Kiczorowski, P.; Antoszkiewicz, Z.; Zaja˛c, M.; Winiarska-Mieczan, A.; and Ba˛kowski, M. (2019) Comparative analysis of selected bioactive components (fatty acids, tocopherols, carotenoides, polyphenols) with nutritional and functional properties in processed traditional oil seeds (Camelina sativa L. Crantz, Helianthus L.; Linum L.). Journal of Food Science and Technol., 56, 4296–4310.
Lawrence RA. and Burk RF. (1976). Glutathione peroxidase activity in selenium-deficient rat liver. Biochemical and Biophysical Research Communications.71(4):952.
Lin , J.H. and Pratt, D.E., 1992. Effect of menhaden oil on cholesterol of the egg. Poult. Sci., 71, Suppl. 1.
Matés J.M. Aledo J.C. Pérez‐Gómez C. Valle A.E. and Segura J.M. (2000). "Interrelationship between oxidative damage and antioxidant enzyme activities: an easy and rapid experimental approach". Biochemical education.28(2):93-5.
Mustafa, A.F., Gonthier, C., and Ouellet, D.R (2003). Effects of extrusion of flaxseed on ruminal and postruminal nutrient digestibilities. Archives of Animal Nutrition 57(6), 455 - 463.
Najib, H. and Al-Khateeb, S.A. (2004). The effect of incorporating different levels of locally produced canola seeds (Brassica napus, L.) in the diet of laying hen. International Journal of Poultry Science. 3: 490-496.
National Research Council. 1994. Nutritional Requirements of Poultry.National academic press. 9thedition, Washington DC.
Okuyama, H. Kobayashi, T.  and Watanaba. S. (1997). Dietary fatty acids- The n-6/n-3 balance and chronic elderly diseases excess linoleic acid and relative n-3 deficiency syndrome seen in Japan. Prog. Lipid Res. 35: 409-457.
Oomah, B. D. (2001). Flaxseed as functional source. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81: 889–894.
Placha I, Borutova R, Gresakova L, Petrovic V, Faix S, and Leng L. (2009). Effects of excessive selenium supplementation to diet contaminated with deoxynivalenol on blood phagocytic activity and antioxidative status of broilers. Journal of animal physiology and animal nutrition.93(6):695-702.
Rosiak, E. (2018) World and Polish production of oilseed and linseed oil. Zeszyty Nauk. SGGW. Probl. Rol. ´ Swiatowego, 18, 214–223.
SAS Institute. (2003). SAS/STAT® User's guide, release 9.1 edition. SAS institute Inc., Cary, NC.
Simopoulos A. P. (2002). The importance of the ratio omega-6/omega-3 essential fatty acids, Biomedicine & Pharmacotherapy, 56: 365- 379.
Simopoulos, A. P., and Robinson J. (1998). The omega plan. Harper Collins Published, New york, NY.
Sohal R.S. Mockett R.J. and Orr W.C. (2002). "Mechanisms of aging: an appraisal of the oxidative stress hypothesis". Free Radical Biology and Medicine.33(5):575-86.
Wood J. D., Richardson R. I., Nute G. R., Fisher A. V., Campo M. M. and Kasapidou E. (2003). Effects of fatty acids on meat quality: a revie. Meat Science, 66: 21- 32.