بررسی اثر سطوح مختلف اسید آمینه متیونین در جیره های با پروتئین استاندارد و کاهش یافته بر فراسنجه های تولیدی، متابولیتهای خون و بافت شناسی اجزای روده باریک بلدرچینهای ماده در حال رشد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشدگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

چکیده

اﯾﻦ آزﻣﺎﯾﺶ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ و ﻣﺘﯿﻮﻧﯿﻦ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی بلدرچین ماده به صورت طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 اجرا شد. این طرح شامل دو سطح ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ (توصیه NRC و ده درﺻﺪ ﮐﻤﺘﺮ و سه سطح متیونین (توصیه شده‌ی NRC، ده درصد کمتر و ده درصد بیشتر) بود. در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ 360 بلدرچین چهارده روز مورد استفاده قرار گرفت که ﺷﺎﻣﻞ شش تیمار و چهار ﺗﮑﺮار و ﻫﺮ ﺗﮑﺮار ﺷﺎﻣل 15 ﻗﻄﻌﻪ ﺟﻮﺟﻪ ﺑﻠﺪرﭼﯿﻦ ماده ﺑﻮد. نتایج آزمایش نشان داد که اثر متقابل پروتئین و متیونین بر وزن بدن در28 و 35 روزگی معنی دار بوده که مطابق آن تیمار سه بالاترین وزن بدن و تیمار چهار کمترین وزن بدن را داشته است (05/0>P). اثر پروتئین بر ضریب تبدیل خوراک کل معنی‌دار بود (05/0<P)، به صورتی که بالاترین ضریب تبدیل مربوط به پروتئین سطح 90درصد بود در حالی که بهترین ضریب تبدیل مربوط به پروتئین 100درصد بود. اثر متیونین بر ضریب تبدیل خوراک کل معنی‌دار بود (05/0<P)، به صورتی که بهترین ضریب تبدیل مربوط به متیونین 110درصد بود. اثر متقابل سطوح پروتئین و متیونین بر مساحت پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و ارتفاع پرز ژژنوم بلدرچین ژاپنی ماده معنی دار بود (05/0>P). با توجه به اینکه در مورد صفات عملکردی و صفات بافت شناسی دئودنوم و ژژنوم بهترین عملکرد در تیمار 100درصد پروتئین خام همراه با 110 درصد متیونین مشاهده شد،می‌تواند توصیه‌ای برای افزایش سطح متیونین به میزان 110 درصد NRC 1994 در بلدرچین‌های ژاپنی ماده باشد.

کلیدواژه‌ها


Abbasi M.A., Mahdavi A.H., Samie A.H. and Jahanian R. (2014). Effects of different levels of dietary crude protein and threonine on performance, humoral immune responses and intestinal morphology of broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science. 16: 35-44.
Ahmed Mohamed E. and Abbas T. (2011).  Effects of Dietary Levels of Methionine on Broiler Performance and Carcass Characteristics. International Journal of Poultry Science 10 (2): 147-151.
Attia A.I., Mahrose K.M., Ismail I.E. and Abou-Kasem D.E. (2012). Response of growing Japanese quail raised under two stocking densities to dietary protein and energy levels. Egyptian Journal of Animal Production, 47: 159-166.
Babu M, Sundarasu V. and Kothandaraman M. (1986). Studies in energy and protein requirements of broiler chicken. Indian Journal of Poultry Science, 26: 275-279.
Baiao N.C., Ferreira M.O. , Borges F.MO. and Monti M. (1999). Effect of methionine on performance of laying hens. Medicine veterinary zoo technology.51:271-274.
Buwjoom T., Yamauchi  K., Erikawa Tand Goto H. (2010).  Histological  intestinal  alterations  in chickens   fed   low-protein   diet. Journal   of Animal  Physiology  and  Animal  Nutrition.  94: 354–361.
Chen N.S., Ma J.Z., Zhou H.Y., Zhou J., Qiu X.J., Jin L.N. and Lin  L.F. (2010). Assessment of Dietary Methionine Requirement in Largemouth Bass, Micropterus Salmoides. Journal Fisheries China , 34, 1244-1253. 
Djouvin D. and Mihailov R. (2005). Effect of low protein level on performance of growing and laying Japanese quail (coturnix coturnix japonica). Bulgarian Journal of Veterinary Medicine. 8: 91-98.
Fangyan D., Higginbotham A. and White D. (2000). Food intake, energy balance and serum leptin concentrations in rats fed low–protein diets. Journal of Nutrition, 130: 514-521.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M. D. (2012). Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
Kamran Z., Sarwar M., Nisa M.U., Nadeem M.A. and Mahmood S. (2010). Effect of low levels of dietary crude protein with constant metabolizable energy on nitrogen excretion, litter composition and blood parameters of broilers, International Journal of Agriculture and Biology, 12: 401–405.
Kaur  S, Mandal  A. B., Singh K.B. and Kadam  M.M. (2007). The response of  Japanese quail (heavy body weight line)  to dietary energy levels and graded essential amino acids levels on growth performance and immuno-competence. Livestock science. 117:255-262.
Kirkpinar F. and ˙I. Oguz (1995). Influence of various dietary protein levels on carcass composition in the male Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). British Poultry Science. 36:605–610.
Laudadio  V.,  Passantino  L.,  Perillo  A.,  Lopresti G., Passantino A., Khan R.U. and Tufarelli V. (2012). Productive performance and histological  features of intestinal mucosa of broiler  chickens  fed  different  dietary  protein levels. Poultry Science. 91: 265–270.
Moral E. T. and Stillborn M. (1996). Effect of Glutamic acid on broiler given submarginal crude protein with adequate essential amino acids using feeds high and low in potassium. Poultry Science, 75: 120-129.
Namroud N., Shivazad M. and Zaghari M. (2008). Effects of fortifying low crude protein diet with crystalline amino acids on performance, blood ammonia level, and excreta characteristics of broiler chicks. Poultry Science. 87:2250–2258.
National Research Council (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. Ed., Washington, DC., USA.
Ojano-Dirain, C.P. and Waldroup P.W., )2002(. Evaluation of lysine, methionine and threonine needs of broilers three to six week of age under moderate temperature stress. International Journal of Poultry Science, 1: 16-21.
Oliveira E.G., Almeida M.IM., Mendes A.A., Veiga N., Roça R.O. and Dias K. (2005). Evaluation of carcass yield of meat from quails fed diets with different protein levels. Archives of Veterinary Science 10: 42-45.
Ospina-Rojas I., Murakami A., Duarte C., Eyng C., Oliveira C., and Janeiro V. (2014). Valine, isoleucine, arginine and glycine supplementation of low-protein diets for broiler chickens during the starter and grower phases. British Poultry Science, 55:766–773.
Parvin R., Asit B M., Satyendra M S., and Rakesh T. (2009). Effect of dietary level of methionine on growth performance and immune responsein Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Journal of Science and Food Agriculture; 90: 471–481.
Rahman M.S., Pramanik A.H. and Basak B. (2002). Effect of feeding low protein diets on the performance of broiler during hot–humid season. Journal of Poultry Science, 1: 35-39.
Rezaei M., Nassirimoghaddam H., Pourreza J. and Kermanshahi H. (2004). The effect of dietary protein and lysine levels on broiler performance, carcass characteristics and nitrogen excretion. Journal of Poultry Science, 3(2): 148-152.
Sakamoto, K., Hirose H., Onizuka A., Hayashi M., Futamura N., Kawamura Y., et al.( 2000). Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgery Research 94:99–106.
SAS. )2006(. Statistical Analysis Systems, Version 9.4. Cary, NC: SAS Institue Inc.
Shayan, B.S., N. Eila and H. Norozian,)2013(. The effect of decreased crude protein diets on performance, immune response and carcass traits of Japanese quail chickens. Annalls of Bioogicall Reseasrch, 4: 313-317.
Tufarelli V., Desantis S., Zizza S. and Laudadio V.  (2010).  Performance,  gut  morphology,  and carcass  characteristics  of  fattening  rabbits  as affected   by   particle   size   of   pelleted   diets.  Archives of Animal Nutrition. 64: 373–382.
Zui K., Nitson S. and Cahanen A. (1992). Effects of different dietary levels of protein on fat deposition in broiler divergently selected for high or low abdominal; adipose tissue. British Poultry Science. 33: 517-524.