تاثیر افزودن پودر دانه آنیسون (pimpinella anisum)در جیره‌های بر پایه ذرت و جو میش-های قزل بر مصرف خوراک، فرآسنجه‌های شکمبه‌ای، تولید و ترکیبات شیر در دوره شیردهی بعدی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد تغذیه دام

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه.

3 استاد گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه.

4 دانشجوی دکتری تغذیه نشخوارکنندگان دانشگاه ارومیه.

چکیده

به‌منظور بررسی اثر استفاده از پودر دانه آنیسون همراه با جیره حاوی ذرت و جو بر عملکرد، تولید و ترکیب شیر، و برخی فراسنجه‌های شکمبه‌ای‌ میش‌های قزل در دوره انتقال تعداد 28 رأس میش آبستن با میانگین سن 3 سال و میانگین وزن 3±65 کیلوگرم و 10±30 روز قبل زایش در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار گروه با هفت تکرار به مدت دو ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره بر پایه‌ی ذرت، جیره بر پایه‌ی ذرت همراه با 8 گرم پودر دانه آنیسون، جیره بر پایه جو، جیره بر پایه‌ی جو همراه با 8 گرم پودر دانه آنیسون بود. شرایط پرورش دام‌ها یکسان بود و میش‌ها در دو نوبت صبح و عصر تغذیه می‌شدند. نتایج نشان داد که افزودن آنیسون موجب افزایش مصرف خوراک در دوره بعد از زایش شد. تولید شیر در تیمار ذرت با آنیسون و همچنین جو با آنیسون افزایش یافت و اثر متقابل نیز معنی‌دار شد. قابلیت هضم چربی در تیمارهای مصرف کننده ذرت بدون آنیسون و جو بدون آنیسون افزایش یافت ولی اثر متقابل معنی‌دار نشد. کل اسیدهای چرب فرار در مایع شکمبه تحت تأثیر تیمار‌های آزمایشی قرار نگرفت. جمعیت پروتوزوآیی شکمبه با افزودن آنیسون در جیره، کاهش معنی‌داری پیدا کرد و pH شکمبه کاهش معنی‌داری را در تیمار مصرف کننده آنیسون و جو نشان داد. بطور کلی می‌توان نتیجه گرفت که افزودن آنیسون در جیره گوسفندان قزل می‌تواند موجب بهبود عملکرد و کاهش تعادل منفی انرژی دام در اوایل شیردهی شود.

کلیدواژه‌ها


یاری، م. پیرمحمدی، ر. علیجو، ی. خلیلوندی، ح . (1397). تأثیر پودر دانه رازیانه در جیره­های بر پایه ذرت یا جو بر تولید و ترکیب شیر، تخمیر شکمبه­ای و برخی فرآسنجه­های خونی بزهای شیری مهابادی در دوره قبل و پس از زایش. نشریه پژوهش­های علوم دامی (دانش کشاورزی). جلد 28، شماره 1، صفحه­های 141-158.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis (17th Ed.). Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Ara DerMarderosian., Lawrence Liberti., John, A. and Beutler. (2008). Review of Natural Products. 6th ed, Facts & Comparisons,U.S. Pp. 63-65.
Barton, M. D.( 2000). Antibiotic use in animal feed and its impact on human health. Nutration Research Reviews. 13: 279-299.
Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods – a review. International Journal of Food Microbiology. 94, 3, 223-253.
Benchaar, C., Chaves, A.V., Fraser, G.R. and Mc Allistar, T. A. ( 2007). Effects of essential oils and their components on in vitro rumen microbial fermentation. Canadian Journal of Animal Science. 87: 413-419.
Busquet, M., Calsamiglia, S., Ferret, A. and Kamel, C. (2006). Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. Journal of Dairy Science. 89: 761–771.
Benchaar, C., Petit, H.V., Berthiaume, R.,Whyte, T.D. and Chouinard, P.Y. (2006). Effects of addition of essential oils and monensin premix on digestion, ruminal fermentation, milk production, and milk composition in dairy cows. Journal of Dairy Science. 89: 4302–4364.
Bown, D. (2001). The herb Society of American New Encyclopedia of Herbs and the uses. New York, DK.
Block, E. and Sanchez, W.K. (2000). Special nutritional needs of the transition cow. In: Porceedings of Mid-South ruminant nutrition conference. Texas Animal Nutrition Council, Dallas TX. Pp. 1-16.
Castillejos, L., Calsamiglia, S. and Ferret, A. (2006). Effect of essential oils active compounds on rumen microbial fermentation and nutrient flow in in vitro systems. Journal of Dairy Science. 89: 2649–2658.
Cardozo, P.W., S. Calsamiglia, A. Ferret, and C. Kamel. (2006). Effects of alfalfa extract, anise, capsicum, and a mixture of cinnamaldehyde and eugenol on ruminal fermentation and protein degradation in beef heifers fed a high-concentrate diet. Journal of Animal Science. 84: 2801–2808.
Chaves, A.V., He, M.L., Yang, W.Z., Hristov, A.N., Mc Allister, T.A. and Benchaar, C. (2008).  Effect of essential oils on proteolytic, deaminative and methanogenic activities of mixed ruminal bacteria. Canadian Journal of Animal Science. 88:117-122.
Castillejos, L., Calsamiglia S., Ferret A. and Losa R.  (2007). Effects of dose and adaptation time of a specific blend of essential oils compounds on rumen fermentation. Journal of Animal Feed Science and Technology. 132: 186–201.
Donovan, D. C., Franklin S. T., Chase C. C. L. and Hippen A. R. (2002). Growth and health of Holstein calves fed milk replacers supplemented with antibiotics or enteroguard. Journal of Dairy Science. 85: 947-950.
DePeters, E., Taylor, J.S., Finley, C.M., and Famula, T.R. (1987). Dietary Fat and Nitrogen Composition of Milk from Lactating Cows. Journal of  Dairy Science. 70: 1192-1201.
Dehority, B.A. (2005). Effect of pH on viability of Entodinium caudatum, Entodinium exiguum, Epidinium caudatum, and Ophryoscolex purkynjei in vitro. Journal of Eukaryotic Microbiology. 52: 339-342.
Efterpi, C., Eleftherios, B., Ilias, G. and Panagiota, F. (2012). Aromatic Plants as a Source of Bioactive Compounds. Agriculture. 2: 228-243.
Fraser, G. R., Chaves, A. V.,  Wang, Y., McAllister, T. A., Beauchemin, K. A. and Benchaar, C. (2007). Assessment of the effects of cinnamon leaf oil on rumen microbial fermentation using two continuous culture systems. Journal of Dairy Scieence. 90: 2315-2328.
Ferraretto, L. F., Crump P. M. and Shaver R. D.(2013). Effect of cereal grain type and corn grain harvesting and processing methods on intake, digestion, and milk production by dairy cows through a meta-analysis. Journal of Dairy Science. 96: 533-550.
Grummer, R.R., Mashek, G.D. and Hayirili, A. (2004). Dry matter intake and energy balance in thetransition period. Veterinary Clinics of North America, Food Animal practice, 20, 447-470.Gülcin, I., Oktay, M., Kirecci, E.and Küfrevioglu, O. I. (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemestry. 83: 371-382.Hosseinzadeh, H., Tafaghodi, M., Abedzadeh, S., and Taghiabadi, E. (2013). Effect of aqueous and ethanolic extracts of Pimpinella anisum L. seeds onmilk production in rats. Journal Acupuncture and Meridian Studies. 6: 18–23.
Lis-Balchin, m. (2006). Aromatherapy science: a guide for healthcare professionals, Pharmaceutical Press, London.
Louca, A., Mavrogenis, A. and Lawlor, M.J. (1974). Effects of plane of nutrition in late pregnancy on lamb birth weight and milk yield in early lactation of Chios and Awassi sheep. Animal Production. 19: 341-349.
Morsy, T. A., Kholif , S. M., Matloup, O. H., Abdo, M. M. and El-shafic, M. H.(2012). Impact of Anise, Clove and Juniper oils as feed additives on the productive performance of lactating goats. Journal of Dairy Science. 7: 20-28.
McIntosh, F.M., Williams, P., Losa, R., Wallace, R. J., Beever, D. A. and Newbold, J. (2003). Effects of essential oils on ruminal microorganisms and their protein metabolism. Applied and Environmental Microbiology. 69: 5011–5014.
National Research Council. (2001). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and New World camelids: 2001. The National Academies Press. Washington, DC.
 Ottenstein, D. M.and Batler, D.A. (1971). Improved gas chromatography separation of free. Acids C–C in dilute solution. Analytical Chemestry. 43: 952-955.
Overton, T.R. and Waldron, M.R. (2004). Nutritional management of transition dairy cows; Strategies tooptimize metabolic health. Journal of Dairy Science. 87: 105. 119.Patra, A., Kamra, D. and Agarwal, N. (2006). Effect of Plant Extracts on in vitro Methanogenesis, Enzyme  Activities and Fermentation of Feed in Rumen Liquor of Buffalo. Journal of Animal Science. 128: 276 – 291.
Perry,T.W., Beeson, W.M. and Mohler, M.T.(1976). effect of Monensin on beef cattle performance. Journal of Animal Science.42:761-765.
SAS Institute. (2002). SAS user’s guide: Statistics. Version 9. 1. SAS Institute, Cary, NC.
Reynal, S.M., Ipharraguerre, I.R., Liñ eiro, M., Brito, A.F., Broderick, G.A. and Clark, J.H.  (2007).Omasal flow of soluble proteins, peptides, and free aino acids in dairy cows fed diets supplemented with proteins of varying ruminal degaradbilities. Journal of Dairy Science. 90:1887-1903.
Tedeschi, L.O., Fox, D.G. and Tyluki, T.P. (2003). Potential environmental benfits of ionophores in ruminant diets. Journal of Environmental Quality. 32: 1591-1602.
Wallace, R. J. (2004). Antimicrobial properties of plant secondary metabolites. Proceedings of the Nutrition Society. 63: 621-629.
Yang, w., Benchaarc, B., Chaves, H. M. and Mcallister, T. (2007). Effect of garlic and juniper berry essential oils on raminal fermentation and on the site and extend of digestion in lactating cows. Journal of Dairy Science. 90: 5671-5681.