بررسی اثرات توکسین بایندر و پروبیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی با استفاده از روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.

2 دانشیار پژوهشی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 استاد پژوهشی،موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج،ایران.

4 گروه علوم دامی،واحد اراک،دانشگاه آزاد اسلامی،اراک،ایران

چکیده

این مطالعه بمنظور بررسی کارایی افزودن جاذب‌های سموم ASRI1 و ASRI2 زیست‌یار باکتریایی بر عملکرد رشد، ایمنی، جمعیت میکروبی روده جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره‌های آلوده شده با آفلاتوکسین انجام شد. تعداد 420 جوجه‌ی یک روزه با وزن اولیه‌ی 3±42 گرم به 7 گروه آزمایشی با 5 تکرار اختصاص یافتند و در هر تکرار 12 پرنده قرار گرفت. گروه‌های آزمایشی شامل:1) شاهد منفی (فاقد آفلاتوکسین)، 2)شاهد مثبت‌ (حاوی آفلاتوکسین)، 3)شاهد مثبت+ زیست‌یار باکتریایی، 4) شاهد مثبت + ASRI1، 5) شاهد مثبت + ASRI2، 6) شاهد مثبت + زیست‌یار باکتریایی +ASRI1 و 7) شاهد مثبت+ زیست‌یار باکتریایی + ASRI2 بود. صفات عملکردی، سطح جذب و جمعیت میکروبی روده، شاخص ایمنی، درصد ماندگاری اندازه گیری، ثبت و به‌عنوان شاخص‌هایی برای مقایسه‌ی گروه‌ها و انتخاب بهترین گروه با استفاده از روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی مورد استفاده قرار گرفتند. بر اساس نمره‌دهی حاصل از این روش، گروه‌های 1، 7، 6، 5، 3، 4 و2 به ترتیب نمرات 9415/0، 6264/0، 5674/0، 5118/0، 4171/0، 2244/0و 0221/0 را به دست آوردند. براساس روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی، افزایش وزن و شاخص تولید بیشترین نقش را داشتند و بهترین پاسخ در جوجه‌های آلوده در گروه توأم از زیست‌یار باکتریایی و جاذب سموم (ASRI2) مشاهده شد. بنابراین، در هنگام آلودگی جیره‌ها به آفلاتوکسین، استفاده توأم از زیست‌یار باکتریایی و جاذب سموم (ASRI2) به‌عنوان راهکاری برای بهبود صفات تولیدی و عملکردی جوجه‌های گوشتی، توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


حسینی، س. ع.، زاغری، م.، لطف‌‌الهیان، ه.، شیوازاد، م. و مروج، ح. (1390). تعیین سطح مناسب متیونین مرغ‌های مادر با استفاده از روش اقتصادی حداکثرسازی سود و تصمیم‌‌گیری بر مبنای پاسخ‌های چندگانه. نشریه علوم دامی ایران، شماره 4، ص ص. 333-329.
علیزاده قمصری، الف. م.، و حسینی، س.ع. (1399). تعیین سطح بهینه دانه تاج خروس در جیره پلت شده جوجه های گوشتی بر مبنای روش تصمیم‌گیری چند شاخصی (مدل TOPSIS) و شاخص تولید. پژوهش­های تولیدات دامی، دوره 11، شماره 27، صص. 42-26.
لطف الهیان، ه.، علیزاده قمصری، الف، م. حسینی، س.ع.، یعقوبفر، الف.، آقاشاهی, ع. (1398). بررسی اثرات محرک رشد گیاهی اورکس® بر عملکرد و پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی با استفاده از روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره 39، ص ص. 232-219.
مومنی، م. (1385). مباحث نوین تحقیق در عملیات (چاپ اول)، انتشارات دانشگاه تهران. ص. 180.
Abdolmaleki, M., Saki, A.A., and Alikhani, M.Y., (2019). Protective effects of Bacillus sp. MBIA2.40 and gallipro on growth performance,immune status, gut morphology and serum biochemistry of broiler chickens feeding by aflatoxin B1. Poultry Science Journal.7(2): 185-194.
Andretta, I., Kipper, M., Lehnen, C., Hauschild, L., Vale, M.M. and Lovatto, P.A., (2011). Meta-analytical study of productive and nutritional interactions of mycotoxins in broilers. Poultry Science. 90:1934-40.
Chen, X., Horn, N. and Applegate, T.J. (2014). Efficiency of hydrated sodium calcium aluminosilicate to ameliorate the adverse effects of graded levels of aflatoxin B1 in broiler chicks. Poultry Science. 93:2037-47.
Gimeno, A. and Martins, M.L., (2011). Mycotoxinas y MicotoxicosisenAnimales y Humanos. 3rd ed. Special Nutrients-INC, Miame.
Heo, J. M., Opapeju, F. O., Pluske, J. R., Kim, J. C., Hampson, D. J. and Nyachoti, C. M. (2012). Gastrointestinal health and function in weaned pigs: a review of feeding strategies to control post-weaning diarrhoea without using in-feed antimicrobial compounds. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 97: 207–237.
Khalaji, S., Zaghari, M., Hatami, K.H., HedariDastjerdi, S., Lotfi, L. and Nazarian, H. (2011). Black cumin seeds, Artemisia leaves (Artemisia sieberi), and Camellia L. plant extract as phytogenic products in broiler diets and their effects on performance, blood constituents, immunity, and cecal microbial population. Poultry Science. 90: 2500-2510.
Liu, J.B., Yan, H.L., Cao, S.C., Hu, Y.D. and Zhang, H.F. (2020). Effects of absorbents on growth performance, blood profiles and liver gene expression in broilers fed diets naturally contaminated with aflatoxin. Asian-Australas Journal of Animal Science.33:294-304.
Lotfollahian, H.,, Alizadeh-Ghamsari, A.H., Hosseini S.A., Yaghobfar, A. and Aghashahi, A. (2019). Evaluation the effects of herbal growth promoter Orex® on performance and immune responses of broiler chickens using multiple attribute decision making method. Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 125: 219-232.
Mohseni Soltani, D., Aghdam Shahryar, H., Hosseini, S.A., Ebrahimnezhad, Y. and Aghashahi, A., (2019). Effects of dietary inclusion of commercial toxin binders and prebiotics on performance and immune responses of broiler chicks fed  aflatoxin-contaminated diets. South African Journal of Animal Science. 49: 21-35.
Momeni, M. (2014). New topics in operations research. 6th ed. Moallef Publications, Tehran, Iran, 10-50.
Mookiah, S., Sieo, C.C., Ramasamy, K., Abdullah, N. and Ho, Y.W. (2014). Effects of dietary prebiotics, probiotic and synbiotics on performance, caecal bacterial populations and caecal fermentation concentrations of broiler chickens. Journal of Science Food Agriculture. 94: 341–348.
Nain, S., Renema, R.A., Zuidhof M.J. and Korver D.R. (2012). Effect of metabolic efficiency and intestinal morphology on variability in n-3 polyunsatureated fatty acid enrichment of eggs. Poultry Science. 91:888–898.
Panda, A.K., Rama Rao S.V., Raju, M.V., Shyam Sunder, G., (2009). Effect of butyric acid on performance, gastrointestinal tract health and carcass characteristics in broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 22: 1026-1031.
Salem, R., El-Habashi, N., Fadl, S.E., Sakr, O.A. and Elbialy, Z.I., (2018). Effect of probiotic supplement on aflatoxicosis and gene expression in the liver of broiler chicken. Environmental Toxicology and Pharmacology. 60:118-127.
Shotwell, O. L., Hesseltine, C. W. Stubblefield, R. D. and Sorenson, W. G. (1966). Production of aflatoxin on rice. Applied Microbiology. 14:425–428.
Śliżewska, K., Cukrowska, B., Smulikowska, S. and Cielecka-Kuszyk, J., (2019). The effect of probiotic supplementation on performance and the histopathological changes in liver and kidneys in broiler chickens fed diets with aflatoxin B1. Toxins. 11: 112-123.
Vicente, J. L., Torres-Rodriguez, A., Higgins, S. E., Pixley, C., Tellez, G., Donoghue, A. M. and Hargis, B. M. (2008). Effect of a selected Lactobacillus spp.-based probiotic on Salmonella enterica serovar Enteritidis-infected broiler chicks. Avian Diseases. 52(1): 143-146.
Yang, J., Bai, F. and Zhang, K., (2012). Effects of feeding corn naturally contaminated with aflatoxin B1 and B2 on hepatic functions of broilers. Poultry Science. 91:2792-801. https://doi.org/10.3382/ ps.2012-02544