نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس.

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس.

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس.

چکیده

این آزمایش با هدف بررسی تأثیر پرتودهی کنجاله گلرنگ با الکترون با دُزهای 20 و 40 کیلوگری و مادون قرمز به مدت 90 و 120 ثانیه بر تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام و پروتئین قابل متابولیسم به روش کیسه‌های نایلونی انجام شد. بدین منظور از سه رأس گاو نر بالغ دشتیاری با وزن زنده 10±297 کیلوگرم مجهز به فیستولای شکمبه‌ای استفاده شد. نتایج آزمایش نشان داد که پرتوتابی با الکترون و مادون قرمز تأثیر معنی‌داری بر ترکیبات شیمیایی کنجاله گلرنگ داشت (01/0>P).پرتوتابی سبب افزایش بخش سریع تجزیه و کند تجزیه ماده خشک و پروتئین خام شد (01/0>P). تحت تأثیر پرتودهی با الکترون و مادون قرمز، تجزیه‌پذیری مؤثر ماده خشک و پروتئین خام نسبت به کنجاله عمل‌آوری نشده افزایش یافت. پرتودهی با مادون قرمز سبب افزایش پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه در سرعت عبور 2، 5 و 8 درصد در ساعت شد. بیشترین مقدار پروتئین قابل متابولیسم مربوط به پرتوتابی با مادون قرمز به مدت 120 ثانیه بود (01/0>P). بر اساس نتایج این آزمایش پرتوتابی کنجاله گلرنگ با مادون قرمز به مدت 120ثانیه نسبت به سایر تیمارها می‌تواند بر افزایش پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه، پروتئین قابل متابولیسم و در نهایت بهبود کیفیت این کنجاله مؤثر باشد.

کلیدواژه‌ها

ابراهیمی محمود‌آباد، س.ر. نیکخواه، ع. و صادقی، ا.ا. (1394). ترکیبات ضد تغذیه‌ای و تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام دانه منداب بومی عمل‌آوری شده با پرتو گاما و میکروویو. نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران. شماره 1، ص ص. 72-85.
ابراهیمی محمود‌آباد، س.ر. نیکخواه، ع. و صادقی، ا.ا. (1398). اثرات عمل‌آوری با پرتو میکروویو بر ارزش غذایی کنجاله منداب بومی. نشریه علوم دامی. شماره 126، ص ص. 129-146.
باشتنی، م. فرهنگ‌فر، ه. و گنجی، ف. (1397). تأثیر فرآیند پلت بر ترکب شیمیایی، بخش‌های نیتروزن‌دار و خصوصیات تجزیه‌پذیری کنسانتره تجاری با استفاده از دو روش برون‌تنی. نشریه پژوهش‌های علوم دامی. شماره 28، ص ص. 50-35.
پیر‌عدل، ا. میر‌محمدی، ر. و خلیل‌وندی بهروزیار، ح. (1396). بررسی تغییرات شیمیایی، روند تجزیه‌‌پذیری شکمبه‌ای و هضم روده‌ای نشاسته و پروتئین خام واریته‌های مختلف دانه جو پرتوتابی شده با میکروویو. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. شماره 5، ص ص. 144-119.
شورنگ، پ. جلیلیان، س. فتاح‌نیا، ف. صادقی، ا.ا. مهرابی، ا.ا. (1396). اثرات پرتوتابی گاما، الکترون، مایکروویو و مادون‌قرمز بر هضم‌پذیری شکمبه‌ای و برون‌تنی پروتئین کنجاله سویا. نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران. شماره 4، 230-217.
طحان، ق. فتحی‌نصری، م.ح. ریاسی، ا. بهگر،م. و فرهنگ‌فر، ه. (1390). اثر پرتوتابی الکترونی بر فراسنجه‌های تجزیه‌پذیری و قابلیت هضم شکمبه‌ای و پس‌شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین‌خام برخی منابع پروتئینی گیاهی. نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران. شماره 4، ص ص. 434-422.
محمد‌زاده، ج. و یقبانی، م. (1384). تأثیر رطوبت زمان برداشت و دمای خشک کردن دانه کلزا بر کیفیت روغن استحصالی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 5، ص ص. 122-112.
Aboud, S.A. Altemimi, A.B. Al-HiIphy, A.R.S. Yi-Chen, L. and Cacciola, F. (2019). Comprehensive Review on Infrared Heating Applications in Food Processing. Molecules. 15: 2-21.
Adesogan, A.T. (2005). Effect of bag type on the apparent digestibility of feeds in Ankom DaisyII Incubators. Animal Feed Science and Technology. 119: 333-344.
Agricultural and Food Research Council (AFRC). (1992). Technical Committee on Responses to Nutrients, report no. 9. Nutritive requirements of ruminant animals: protein. Nutrition Abstracts and Reviews, series B. CAB. International Wallingford. 62: 787–835.

Akbarian, A. Khorvash, M. Ghorbani, G.R. Ghasemi, E. Dehghan-Banadaky, M. Shawrang, P (2014). Effects of roasting and electron beam irradiating on protein characteristics, ruminal degradability and intestinal digestibility of soybean and the performance of dairy cows. Livestock Science. 168: 45-52.

Alizadeh, A.R. Alikhani, M. Ghorbani, G.R. Rahmani, H.R. Rashidi, L. and Loor, J.J. (2011). Effects of feeding roasted safflower seeds (variety IL-111) and fish oil on dry matter intake, performance and milk fatty acid profiles in dairy cattle. Animal Physiology and Animal Nutrition. 96: 466-473.

Al-Masri, M.R. and Guenther, K.D. (1999). Changes in digestibility and cell-wall constituents of some agricultural by-products due to gamma irradiation and urea treatments. Radiation Physics and Chemistry. 55: 323-329.

Alves, J.L.R. Goes, R.H.T. Martinez, A.C. Nakamura, A.Y. Gandra, J.R. and Souza, L.C.F. (2018). Ruminal parameters and ruminal degradability of feedlot sheep fed safflower grains. Revista Brasileira de Saude e Producao Animal. 19: 324-335.
AOAC. 1990. Official Methods of Analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.

Buendía-Rodríguez, G. Vallejo, L.H. Elghandour, M.M.Y. Salem, A.Z.M. and Mlambo, V. (2019). Effect of dietary inclusion of safflower meal on ruminal fermentation, growth performance, carcass characteristics, and meat quality of lambs. Canadian Journal of Animal Science. 99: 1-23.

Davies, K.J. and Delsignore, M.E. (1987). Protein damage and degradation by oxygen radicals. III. Modification of secondary and tertiary structure. Journal of Biological Chemistry. 262: 9908-9913.

Fattah, A. Sadeghi, A.A. Nikkhah, A. Chamani, M. Shawrang, P. (2013). Degradation characteristics of infrared processed barley grain and its feeding effects on ruminal pH of sheep. Iranian Journal of Applied Animal Sciences. 3: 451-457.
Fellows, P.J. (2000). Food Processing Technology: Principles and Practice, 3rd Edition. CRC press, Oxford, UK.
Folawiyo, Y.L. and Apenten, R.K.O.(1997). The effect of heat and acid treatment on the structure of rapeseed albumin (napin). Food Chemistry. 58: 237-243.
Ghanbari, F. Ghoorchi, T. Shawrang, P. Mansouri, H. and Torbati‐ Nejad, N.M. (2015). Improving the nutritional value of sunflower meal by electron beam and gamma ray irradiations. Iranian Journal of Applied Animal Sciences. 5: 21-28.
Golshan, S. Pirmohammadi, R. and Khalilvandi-Behroozyar, H. (2019). Microwave irradiation of whole soybeans in ruminant nutrition: Protein and carbohydrate metabolism in vitro and in situ. Veterinary Research Forum. 4: 343-350.
Mani, V. and Chandra, P. (2003). Effect of feeding irradiated soybean on nutrient intake, digestibility and N-balance in goats. Small Ruminants Research. 48: 77-81.
McNiven, M.A. Prestlokken, E. Mydland, L.T. and Mitchell, A.W. (2002). Laboratory procedure to determine protein digestibility of heat-treated feedstuffs for dairy cattle. Animal Feed Science and Technology. 96: 1–13.
Moradi, M. Afzalzadeh, A. Behgar, M. and Norouzian, M.A. (2015). Effects of electron beam, NaOH and urea on chemical composition, phenolic compounds, in situ ruminal degradability and in vitro gas production kinetics of pistachio by-products. Veterinary Research Forum. 6: 111-117.
Mwangwela A.M. Waniska, R.D. Mc Donough, C. and Minnaar A. (2007). Cowpeas cooking characteristics as affected by micronisation temperature: a study of the physicochemical and functional properties of starch. Journal of Science of Food and Agricalture. 87: 399- 410.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Edition. National Academy of Sciences. Press, Washington, DC.
Ørskov, E.R. and McDonald, I.M. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science. 92: 499-503.
Sadeghi, A.A. and Shawrang, P. (2007). Effects of microwave irradiation on ruminal protein degradation and intestinal digestibility of cottonseed meal. Livestock Science. 106: 176-181.
Samadi, S. and Yu, P. (2011). Dry and moist heating-induced changes in protein molecular structure, protein subfraction, and nutrient profiles in soybeans. Dairy Science. 94: 6092–6102.
Schwab, C.G. Boucher, S.E. and Sloan, B.K. (2007). Metabolizable protein and amino acid nutrition of the cow. In: Proceedings of the Cornell Nutrition Conference for Feed Manufacturers. P. 121-138.
Shahbazi, H.R. Sadeghi, A.A. Fazaeli, H. Raisali, G. Chamani, M. and Shawrang, P. (2008). Effects of electron beam irradiation on ruminal NDF and ADF degradation characteristics of barely straw. Journal of Animal and Veterinary Advances. 7: 464-468.
Shakeri, P. (2016). Pistachio by-product as an alternative forage source for male lambs: Effects on performance, blood metabolites, and urine characteristics. Animal Feed Science and Technology. 211: 92-99.
Taghinejad-Roudbaneh, M. Ebrahimi, S.R. Azizi, S. and Shawrang, P. (2010). Effects of electron beam irradiation on chemical composition, anti nutritional factors, ruminal degradation and in vitro protein digestibility of canola meal. Radiation Physics and Chemistry. 79: 1264-1269.
Taghinejad-Roudbaneh, M. Kazemi-Bonchenari, M. Salem,A.Z.M. and Kholif,A.E. (2016). Influence of roasting, gamma ray irradiation and microwaving on ruminal dry matter and crude protein digestion of cottonseed. Italian Journal of Animal Science. 15: 144-150.
Tuncer, S.D. and Sacakli, P. (2003). Rumen degradability characteristics of xylose treated canola and soybean meals. Animal Feed Science and Technology. 107: 211-218.
Van Soest, P.J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminants. 2nd Edition. Cornell University Press. NY. USA.
Van Soest, P.J Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Dairy Science.74: 3583-3597.

Yan, X. Khan, N.A. Yang, L. and Yu. P. (2014). Microwave irradiation induced changes in protein molecular structures of barley grains: relationship to changes in protein chemical profile, protein subfractions, and digestion in dairy cows. journal of agricultural and food chemistry. 62: 6546-6555.