مقایسه تاثیر سیلاژهای ذرت، سورگوم و ارزن بر مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذّی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای در بز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان ایران.

2 استادیار بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان ایران.

3 دانشیار بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان ایران.

4 استاد بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان ایران.

چکیده

به منظور مقایسه تاثیر سیلاژهای ذرت، سورگوم و ارزن بر مصرف و قابلیت هضم مواد مغذّی، و فراسنجه‌های شکمبه‌ای از شش راس بز رائینی نر دو ساله با میانگین وزن 5/6±37 در یک طرح مربع لاتین 3×3 در دو تکرار استفاده شد. مصرف ماده خشک و دیگر مواد مغذّی در جیره سیلاژ ذرت بیشتر از دو جیره آزمایشی دیگر بود و در جیره دارای سیلاژ سورگوم بیش از ارزن بود (05/0‌P<). قابلیت هضم ماده آلی در سیلاژ ذرت بیش از سیلاژ ارزن بود (05/0‌P<). در ساعت‌های دو، چهار، شش و هشت ساعت بعد از مصرف خوراک، غلظت نیتروژن آمونیاکی در جیره سیلاژ ذرت بیش‌ از جیره دارای سیلاژ ارزن بود (05/0‌P<)، امّا بین جیره‌های دارای سیلاژهای ذرت و سورگوم تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. هشت ساعت بعد از مصرف خوراک، pH شکمبه‌ای در جیره سیلاژ سورگوم کم‌تر از دو جیره آزمایشی دیگر بود (05/0‌P<). جمعیت پروتوزوای هولوتریش، سلولایتیک، انتودینیوم و کل پروتوزوآء در جیره دارای سیلاژ ذرت بیش از جیره دارای سیلاژ سورگوم و در جیره دارای سیلاژ سورگوم بیش از جیره دارای سیلاژ ارزن بود (05/0‌P<). نوع سیلاژها در جیره‌های آزمایشی بر تولید پروتئین میکروبی در شکمبه تاثیر معنی‌داری نداشتند. تولید اسید والریک و ایزووالریک در جیره دارای سیلاژ ارزن بیش‌تر از جیره دارای سیلاژ سورگوم بود (05/0‌P<). نتایج آزمایش نشان دهنده کیفیت مناسب‌تر سیلاژ ذرت بود، اما کمبود آب و خشکسالی‌های اخیر کاشت علوفه‌های با مصرف کم‌تر آب را ناگزیر می‌کند.

کلیدواژه‌ها


Abdelhadi, L.O. and Santini, F.J. (2006). Corn silage versus grain sorghum silage as a supplement to growing steers grazing high quality pastures: effects on performance and ruminal fermentation. Animal Feed Scince and Technology. 127: 33-43.
Almodares, A., Hadi, M.R. and Ahmadpour, H. (2008). Sorghum stem yield and soluble carbohydrate under phonological stages and salinity levels. Aftr. African Journal of Biotechnology. 7: 4051-4055.  
Amer, S. and Mustafa, A.F. (2010). Effects of feeding pearl millet silage on milk production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 93:5921–5925.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis of AOAC International, Maryland, USA.
Andries, J.I., Buysse, F.X., De Brabander, D.L. and Cottyn, B.G. (1987). Isoacids in ruminant nutrition: Their role in ruminal and intermediary metabolism and possible influences on performances. Animal Feed Science and Technology. 18 (3): 169-180.
Asadi Alamoti, A., Alikhani, M., Ghorbani, G.R. and Samie, A. (2004). Effects of different additives on fermentation quality of millet silage in laboratory silos. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources. 8 (3) 149-160.
Bach, A., Calsamiglia, S. and Stern, M.D. (2005). Nitrogen Metabolism in the Rumen. Journal of Dairy Science. 5: 73133-73137.
Barriere, Y.C., Guillet, D., Goffner, G. and Pichon, M. (2003). Genetic variation and breeding strategies for improved cell wall digestibility in annual forage crops. A review. Journal of Animal Research. 52:193-228.
Bean, B., Marsalis, M. (2012). Corn and sorghum silage production considerations, the high plains dairy conference, amarillo, texas.
Boivin, M., Gervais, R. and Chouinard, P.Y. 2013. Effect of grain and forage fractions of corn silage on milk production and composition in dairy cows. Animal. 7: 245-254.
Broderick, G.A. and kung, N.R. (1980). Markers for quantifying microbial protein synthesis in the rumen, Journal of Dairy Science. 75: 2618-2632.
Browning, C.B., and Lusk, J.W. (1966). Comparison of feeding value of corn and grain sorghum silages on the basis of milk production and digestibility, Journal of Dairy science. 49 (12): 1511-1514.
Chen X.B., Ørskov E.R. (2004) Research on Urinary Excretion of Purine Derivatives in Ruminants: Past, Present and Future. In: Makkar H.P.S., Chen X.B. (eds) Estimation of Microbial Protein Supply in Ruminants Using Urinary Purine Derivatives. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-2844-1-21.
Chen, X.B and Gomes, M,J. (1995). Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives an over view of the technical details, International Feed Resources Unit Rowett Research Institute, Bucksburn Aberdeen AB2 9SB, UK Occasional Publication.
Cherney, J.H. and cherney, D.J.R. (2003). Assessing silage quality. Silage science and technology. 141-198.
Curran, B. and Posch, J. (2000).Agronomic management of silage for yield and quality:silage cutting height.Crop Insights, journal of dairy science Vol:10(2).Pioneer Hi-bred International .INC.
DePeters, E.J., Fadel, J.G, Arana, M., Ohanesian, J.N., Etchebarne, M.A., Hamilton, C.A., Riordan, T.J.,
Filya, I. 2002. The effects of lactic acid bacterial inoculants on the fermentation, aerobic stability and in situ rumen degradability characteristics of maize and sorghum silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 26: 815-823.
Hattori, I., Sawai, A. and Muraki, M. (2008). Fermentation quality of purple corn [zea mays] silage. (National agricultural research center for kyushu okinawa region. kushi, kumamoto (japan). Journal of Japanese Society of Grassland Science. 54(2): 141-143.
Halilou, O., Assefa, Y., Falalou, H., Abdou, H., Achirou, B.F., Karami, S.M.A. and Jagadish, S.V.K. (2020). Agronomic performance of pearl millet genotypes under variable phosphorus, water, and environmental regimes. Agrosystems, Geosciences & Environment. 3: 1-4.
Hassan khan, S., Azim, A., Sarwar, M. and Ghafar khan, A. (2011). Effect of maturity on comparative nuritive value and fermentation characteristics of maize, sorghum and millet sillages. Pakistan Journal of Botany. 43(6): 2967-2970.
Kargar, S., Ghorbani, G.R. and Khorvash, M. (2014). Nutrient digestibility, rumen fermentation parameters, and production performance in response to changing dietary ratio of barley to corn grain of Holstein dairy cows. Journal of of Ruminant Research. 2(2): 1-16.
  Kochapakdee, S., Moss, B.R., Lin, J., Reeves, D.W., McElhenney, W.H., Mask, P. and Van Santen, E. (2002). Evaluation of white lupin, temperate corn, tropical corn, and hybrid pearl millet silage for lactating cows. pages 300–307 in proc. 10th international lupin conf., laugarvatn, iceland. International lupin association, Canterbury, New Zealand.
Knowlton, K.F., Glenn, B.P. and Erdman R.A. (1998). Performance, ruminal fermentation, and site of starch digestion in early lactation cows fed corn grain harvested and processed differently. Jouranl of Dairy cow. 81:1972–1984.
Lee, M.A. (2018). A global comparison of the nutritive values of forage plants grown in contrasting environments. Journal of Plant Research. 131:641–654.
Makkar H.P.S. (2004) Development, Standardization and Validation of Nuclear Based Technologies for Estimating Microbial Protein Supply in Ruminant Livestock for Improving Productivity. In: Makkar H.P.S., Chen X.B. (eds) Estimation of Microbial Protein Supply in Ruminants Using Urinary Purine Derivatives. Springer, Dordrecht.
Maulfair, D.D. and Heinrichs, A.J. (2013). Effect of varying forage particle size and fermentable carbohydrates on feed sorting, ruminal fermentation, and milk and component yields of daily cows. Journal of Dairy Science. 96: 3085-3097.
McDonald, p., Edward, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. and Mikinson, RG.  (2011). Animal nutrition. (7thEd.). Longman, U. K.
Miron, J., Zuckerman, E., Adin, G., Solomon, R., Shoshani, E., Nikbachat, M., Yosef, E., Zenou, A., Muck, R.E., Nadeau, E.M.G. McAllister, T.A. Contreras-Govea, F.E.  Santos, M.C. and Kung Jr. L. (2018). Silage review: Recent advances and future uses of silage additives. Journal of Dairy Science. 101:3980–4000.
Moran, J. 2005. Tropical dairy farming: feeding management for small holder dairy farmers in the humid tropics. Lanklinks press, Collingwood Australia.    
Newman, Y., Erickson, J., Vermerris, W. and Wrigh, D. (2010). Forage sorghum (sorghum bicolor): overview and management. Florida cooperative extension service. Available at: http://edis.Ifas.ufl.Edu. pp13.
NRC. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, goats, cervids, and new world camelids. Natl Acad. Press; Washington, DC, USA
Obara, Y., Dellow, D.W., Tsuda, T., Sasaki, Y., Kawashima, R. and Nolan, J.V. (1991). The influence of energy on nitrogen kinetics in ruminants.m In: Physiological Aspects and Digestion and Metabolism in Ruminants. (Eds), Academic Press, Sydney. pp. 515-539.
Ogimoto, K. and Imai, S. (1981). Atlas of rumen microbiology. Japan Scientific Societies Press, Tokyo, Japan.
Oliver, A.l., Grant, R.J. and Pedersen, J. (2004). Comparsion of brown midrib-6 and- 18 forage sorghum with conwentional sorghum and corn silage in diets of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science. 87: 637-644.
Pulina, G., Nudda, A., Battacone, G. And Cannas, A.(2006). Effects of nutrition on the contents of fat, protein, somatic cells, aromatic compounds, and undesirable substances in sheep milk. Animal Feed Science and Technology. 131(3-4):255–291.
Rymer, C. (2000). The measurement of forage digestibility in vivo. In: Forage Evaluation in Ruminant Nutrition, Edited by D. I. Givens, E. Owen, H. M. Omed and R. F. E. Axford. Pp,  113-134.
SAS. (2005). SAS User’s Guide. SAS Institute Inc. Version 9.1. Cary, NC, USA.
Towne, G., Fjell, D. and Fritz, G. (2002). Summer annual forage. department of agronomy kansas state university. tokyo September. 19-20.
Yahaya, M.S., Kawai, M. and Takahashi, J. (2002). The effects of different moisture content and ensiling timeon silo degradation of structural carbohydrate of orchardgrass. Asian-Austral Journal Animal Science. 15: 213–217.