خصوصیات سیلویی و ارزش غذایی سیلاژ خوراک کامل بر پایه تفاله پرتقال با نسبت‌های مختلف کاه گندم و افزودنی-های متفاوت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد بخش پژوهش‌های تغذیه دام ، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، کرج، ایران.

2 کارشناس آزمایشگاه، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوری، کرج، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف تهیه سیلاژ خوراک کامل بر پایه تفاله پرتقال انجام شد. تیمار آزمایشی اول شامل تفاله پرتقال، کاه گندم، اوره، دی‌‌آمونیوم سولفات و مکمل معدنی-ویتامینی به‌ترتیب با نسبت‌های 79، 20، 7/0، 1/0 و 2/0 درصد بود. در تیمار‌های 2، 3، 4 و 5 نسبت کاه به 15 درصد کاهش یافت و 5 درصد آن به‌ترتیب با تفاله چغند، آرد ذرت، سبوس ذرت و سبوس برنج جایگزین شد. در تیمار 6 سهم کاه به 10 درصد کاهش یافت و به‌جای آن از تفاله چغندر، آرد ذرت، سبوس ذرت و سبوس برنج به‌ترتیب با نسبت 4، 2 ،2 و 2درصد استفاده شد. پس از چهار ماه، ویژگی‌های سیلویی، ترکیب شیمایی و تخمیر پذیری (با روش آزمایشگاهی آزمون گاز) سیلاژها تعیین شد. ماده خشک سیلاژها 43/28 تا 01/31 درصد و pH آن‌ها 95/3 تا 07/4 بود که تفاوت معنی‌داری داشتند (05/0 >p). محتوی پروتئین خام و نیتروژن آمونیاکی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0 >p). گاز تولید شده، پتانسیل و نرخ تولید گاز تحت تأثیر تیمار قرار گرفت و در تیمار 6 بیشترین مقداربود (05/0 >p). بیشترین و کمترین میزان گوارش پذیری ماده آلی و نیز انرژی قابل متابولیسم به‌ترتیب در تیمار‌های 6 و 1 مشاهده شد (05/0 >p). با تهیه ترکیبی از تفاله پرتقال، کاه گندم، تفاله چغندر، آرد ذرت، سبوس ذرت و سبوس برنج، اوره، سولفات دی‌آمونیوم و مکمل ویتامینی-معدنی می توان مخلوطی با قابلیت سیلویی مناسبی تهیه نمود اما کارایی آن در تغذیه دام نیاز به پژوهش دارد.

کلیدواژه‌ها


آمارنامه کشاورزی. (1398). مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطاات، وزارت جهاد کشاورزی
تیموری چمه­بن، آ.، ا. تیموری یانسری، ی. چاشنیدل و ع.ر. جعفری صیادی. (1396). بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگی های کیفی و فراسنجه­­های تجزیه­پذیری شکمبه­ای تفاله پرتقال سیلوشده با کاه گندم و اوره. پژوهش­های تولیدات دامی. جلد 8 ، شماره 15، ص. 95-84.
فضائلی، ح. ف. میرزایی، ا. افضل زاده، م.ع. نوروزیان، م. نادعلیان و ه. حسینی. (a1399). تأثیر افزودن خوراک گلوتن ذرت خشک بر روی ترکیب شیمیایی و گوارش پذیری ذرت علوفه‌ای سیلوشده  به روش­های آزمایشگاهی و دام زنده ( برون تنی و درون تنی). مجله تولیدات دامی. جلد 22 ش. 1 ص. 35-23.
فضائلی، ح.، ر. علیوردی نسب، ع. سرمدی و ا. همتی (b1399). تعیین ارزش غذایی سیلاژ تفاله پرتقال همراه با کاه گندم و اوره به روش درون تنی و برون تنی. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
کردی، م.، ع.ع. ناصریان، ر. ولیزاده و ع.م. طهماسبی (1393). اثر سطوح مختلف تفاله چغندر بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری، تجزیه پذیری و تولید گاز سیلاژ تفاله مرکبات. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان.  جلد 2 شماره 1، ص. 32-17.
لشگری، س. و ا. تقی زاده. (1392). تخمین ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری و فراسنجه های تخمیری تفاله مرکیات با استفاده از روش کیسه­های نایلونی و تولید گاز. نشریه پژوهش های علوم دامی جلد 23، شماره 1 ص. 27-15.
AFRC. (1993). Energy and protein requirements of ruminants. An advisory manual prepared by the AFRC, Wallingford, UK.
Agger, J., Johansen, K.S. and Meyer, A.S. (2011). pH catalyzed pretreatment of corn bran for enhanced enzymatic arabinoxylan degradation. New Biotechnology. 28(2):125-135.
Alnaimy, A., Gad, A.E., Ata, M.A.A., Mustafa, MAA. and Basuony H.A.M. )2017(. Using of citrus by-products in farm animals feeding. Open Access Journal of Science. 1(3):58-67.
AOAC. Official Methods of Analysis. 16th ed. 4th rev. AOAC Int. (1998). Arlington, VA.
Arthington, J.D., Kunkle, W.E. and Martin, A.M. )2002(. Citrus pulp for cattle. Veterinary Clinical Food Animal. 18:317-326.
Arbabi, S., Ghoorchi, T. and Naserian, A.A. (2008). The effect of dried citrus pulp, dried sugar beet pulp and wheat straw as silage additives on by product of orange silage. Asian Journal of Animal Science, 2(2):42-35.
Baba, M. Monsurudeen, A.O. and Muhammad, I.R. (2020). Productivity and silage quality of grass-legume mixtures treated with citrus pulp. Nigerian Journal of Animal Science and Technology. 3(1):80-90.
Bampidis, V.A. and Robinson, P.H. (2006). Citrus by-products as ruminant feeds: A review. Animal Feed Science and Technology. 128:175-217.
Bernards, T.F., Gervasio, J.R.S., De Morais, G. and Casagrandi, D.R. (2019). Technical note: A comparison of methods to determine pH in silages. Journal of Dairy Science, 102(10):9039-9042.
Beyzi, S.B., Ülger, I., Kaliber, M. and Konca, Y. (2018). Determination of Chemical, Nutritional and Fermentation Properties of Citrus Pulp Silages. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology. 6(12):1833-1837.
Broderick, G.A. and Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science. 63:64-75.
Bueno, A.V.I., Lazzari, G., Jobim, C.C. and Daniel, J.L.P. (2020). Ensiling Total Mixed Ration for Ruminants: A Review. Agronomy. 10:1-18. doi:10.3390/agronomy10060879
Cao, Y., Takahashi, T., Horiguchi, K., Yoshida, N. and Cai, Y. (2010). Methane emissions from sheep fed fermented or non-fermented total mixed ration containing whole-crop rice and rice bran. Animal Feed Science and Technology. 157:72-8.
Cervera, C., Fernandez-carmona, J. and Marti, J. )1985(. Effect of urea on the ensiling process of orange pulp. Animal Feed Science and Technology, 12:233-238 233.
Fadel, J.G. (1992).  In vitro buffering capacity changes of seven commodities under controlled moisture and heating conditions. Journal of Dairy Science. 75:1287-1295.
France, J., Dijkstra, J., Dhanoa, MS., Lopez, S. and Bannink, A. (2000). Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: derivation of models and other mathem-atical considerations. British journal of Nutrition. 83:143-150.
Fransen, S.C. and Strubi, F.J. (1998). Relationships among absorbents on the reduction of grass silage effluent and silage quality. Journal of Dairy Science. 81:2633-2644.
Gao, R., Wang, B., Jia, T, Luo, Y. and Yu, Z. (2021). Effects of different carbohydrate sources on alfalfa silage quality at different ensiling days. Agriculture, 11(1):58. https://doi.org/10.3390/agriculture11010058
Kedy, T. (2012). High feed value grass silage: its importance and production. Animal and Grassland Research and Innovation Centre, Ireland. https://www.teagasc.ie/media
Kordi, M. and Naserian, A.A. (2012). Influence of wheat bran as a silage additive on chemical composition, in situ degradability and in vitro gas production of citrus pulp silage. African Journal of Biotechnology. 11(63):12669-12674. 
Kung, L. Shaver, R.D., Grant, R.J. and Schmidt, R.J. (2018). Silage review: Interpretation of chemical, microbial, and organoleptic components of silages. Journal of Dairy Science. 101:4020-4033.
Leiva, E., Hall, M.B. and Van Horn, H.H. (2000). Performance of dairy cattle fed citrus pulp or corn products as sources of neutral detergent soluble carbohydrates. Journal of Dairy Science.  83(12):2866-2875.
Liotta, L., Randazzo, C.L., Russo, N., Zumbo, A., Di_Rosa, A.R., Caggia, C. and Chiofalo, V. (2018).  Effect of molasses and dried orange pulp as sheep dietary supplementation on physico-chemical, microbiological and fatty acid profile of Comisana ewe’s milk and cheese. Frontiers in Nutrition. 6:1. doi:10.3389/fnut.2019.00001
McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (1991). The Biochemistry of Silage. 2nd ed. Marlow, UK: Chalcombe Publications.
Menke, K.H. and Stingass, Y.H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Developments. 28:7-55.
Migwi, P.K., Gallagher, J.R. and Van Barnevel, R.J. (2001). The nutritive value of citrus pulp ensiled with wheat straw and poultry litter for sheep. Australian Journal of Experimental Agriculture. 41:1143-1148.
Miyaji, M. Matsuyama, H. and Nonaka, K. (2017).  Effect of ensiling process of total mixed ration on fermentation profile, nutrient loss and in situ ruminal degradation characteristics of diet. Animal Science Journal. 88:134-139.
Palangi, V., and Taghizadeh A. (2013. Determine of nutritive value of dried citrus pulp various using in situ and gas production techniques. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences. 3(6):8-16. PULP
Park, R.S and Strongi, M.D. (2005). Silage production and utilization. Workshop of the Xivth International Grassland Congress. Northern Ireland.
Riestra, S.P., A.A.R. Carías, E.M.V. Chin and P.F. Randel. (2014). Pineapple and citrus silage as potential feed for small ruminant diets: fermentation characteristics, intake, nutrient digestibility, and aerobic stability. Rev Colomb Cienc Pecu. 27:37-46.
Scerra, V., Caparra, P., Foti, F., Lanza, M. and Priolo, A. (2001). Citrus pulp and wheat straw silage as an ingredient in lamb diets: effects on growth and carcass and meat quality. Small Ruminant Research. 40:51-56.
Todaro, M., Alabiso, M., Scatassa, M.L., Di Grigoli, A., Mazza, F., Maniaci, G, et al. (2017). Effect of the inclusion of fresh lemon pulp in the diet of lactating ewes on the properties of milk and cheese. Animal Feed Science and Technology. 225:213-23. 
Ülger, İ. Beyzi, S.B., Kaliber, M. and Konca, Y. (2020). Chemical, nutritive, fermentation profile and gas production of citrus pulp silages, alone or combined with maize silage. South African Society for Animal Science. 50(1):162-169. 
 Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74(10):3583–90.
Ward, R.T. and Ondarza, M.B. (2000). Fermentation analysis of silage: Use and interpretation. [Online] Hagerstown:Cumberland Valley Analytical Services, Inc. Available at: http://www.foragelab.com/media/fermentation-silage-nfmpoct-2008.pdf[Accessed May 2nd 2017].
Zafari Naeini, S., Mohammad Khorvash, M., Ebrahim Rowghani, E., Bayat, A. and Nikousefat, Z. )2014(. Effects of urea and molasses supplementation on chemical composition, protein fractionation and fermentation characteristics of sweet sorghum and bagasse silages as alternative silage crop compared with maize silage in the arid areas. Research Opinion on Animal and Veterinary Science, 4(6):343-352.