اثر مکمل آنزیمی و اندازه ذرات گندم بر عملکرد، جمعیت میکروبی و اسیدیته روده کوچک و خصوصیات بستر بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

چکیده

این آزمایش به‌ منظور بررسی اثر اندازه ذرات گندم و مکمل آنزیمی بر عملکرد، جمعیت میکروبی و اسیدیته ایلئوم و خصوصیات بستر بلدرچین ژاپنی به صورت آزمایش فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار، 4 تکرار و20 قطعه بلدرچین در هر تکرار، انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل: سه اندازه ذرات گندم (2، 3 و 5/3 میلی‌متر) و سه سطح مکمل آنزیمی روابیو (صفر، 200 و 400 ppm) بودند. در کل دوره پرورش، پرندگان دریافت‌کننده گندم دارای ذرات 2 و3 میلی‌متر + مکمل آنزیمی 400 ppm خوراک مصرفی کمتری نسبت به تیمارهای با اندازه ذرات 5/3 میلی‌متر + مکمل آنزیمی 200 ppm و بدون مکمل آنزیمی داشتند (01/0p<). هم‌چنین، پرندگان دریافت‌کننده گندم دارای ذرات 2 و3 میلی‌متر + مکمل آنزیمی 400 ppm ضریب تبدیل خوراک بهتری را نسبت به پرندگان دریافت کننده گندم دارای ذرات 5/3 میلی‌متر و بدون مکمل آنزیمی داشتند (01/0p<). جمعیت باکتری‌های لاکتوباسیلوس در تیمار گندم با اندازه ذرات 2 میلی‌متر + مکمل آنزیمی 400 ppm نسبت به تیمار 5/3 میلی‌متر و بدون مکمل آنزیمی افزایش داشت. پرندگان تغذیه شده از جیره‌های با اندازه‌های ذرات گندم2 ، 3 و 5/3 میلی‌متر + 400 ppm مکمل آنزیمی pH بستر کمتری را نسبت به پرندگان تغذیه شده با گندم بدون مکمل آنزیمی داشتند (01/0>p). تیمار با اندازه ذرات گندم 2 میلی‌متر + 400 ppm مکمل آنزیمی درصد رطوبت بستر کمتری را نسبت به تیمارهای بدون مکمل آنزیمی + اندازه‌های گندم 3 و 5/3 میلی متر نشان دادند (01/0>p).

کلیدواژه‌ها


ملکوتی، م. و خادمی، ز. (1383). روش های نوین تغذیه گندم، انتشارات سنا، تهران. ص ص. 1-5.
Amerah, A.M., Ravindran, V., Lentle, R.G. and Thomas, D.G. (2007). Feed particle size: implications on the digestion and performance of poultry. Poultry Science. 63: 439-455.
Amerah, A.M., Ravindran, V., Lentle, R.G. and Thomas, D.G. (2008). Influence of feed particle size on the performance, energy utilization, digestive tract development, and digesta parameters of broiler starters fed wheat- and corn-based diets. Poultry Science. 87: 2320–2328.
Annison, G. and Choct, M. (1991). Anti-nutritive activities of creals non-starch polysaccharides in broiler diets and strategies minimizing their effects. World’s Poultry Science Journal. 47: 232-242.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
Banfield, M.J., Kwakkel, R.P., and Forbes, J.M. (2002). Effects of wheat structure and viscosity on coccidiosis in broiler chickens. Elsevier. Animal Feed Science and Technology. 98: 37-48.
Celi, P., Cowieson, A.J., Fru-Nji, F., Steinert, R.E., Kluenter, A.M. and Verlhac, V. (2017). Gastrointestinal functionality in animal nutrition and health: new opportunities for sustainable animal production. Animal and Feed Science Technology. 234: 88–100.
Choct, M., Kocher, A., Waters, D.L.E., Pettersson, D. and Ross, G. (2004). A comparison of three xylanases on the nutritive value of two wheats for broiler chickens. British Journal of Nutrition. 92: 53–61.
Córdova-Noboa, H.A., Oviedo-Rondón, E.O., Ortiz, A., Matta, Y., Hoyos, S., Buitrago, G.D., Martinez J,D., Yanquen, J., Peñuela, L., Sorbara, J.O.B. and Cowieson, A.J. (2020). Corn drying temperature, particle size, and amylase supplementation influence growth performance, digestive tract development, and nutrient utilization of broilers. Poultry Science. 99: 5681-5696.
Costa, C.C., Goulart, D.F., Figueiredo, C.F., Oliveira, S. and Silva, J.H.V. (2008). Economic and environmental impact of using exogenous enzymes on poultry feeding. International Journal of Poultry Science. 7(4): 311-314.
Davasgaium, M.M. and Boodoo, A.A. (1998). Use of bagasse as a potential source of litter material for broiler production. Proceedings of the Annual Meeting of Agricultural Scientists. Réduit. pp.15-20.
Engberg, R.M., Hedemann, M.S., Steenfeldt, S. and Jensen, B.B. (2004). Influence of whole wheat and xylanase on broiler performance and microbial composition and activity in the digestive tract. Poultry Science. 83: 925-938.
Gabriel, I., Mallet, S. and Leconte, M. (2003). Differences in the digestive tract characteristics of broiler chickens fed on complete pelleted diet or on whole wheat added to pelleted protein concentrate. British Poultry Science. 44: 283-290.
Goodband, R.D., Tokach, M.D. and Nelssen, J.L. (2002). The effects of diet particle size on animal performance. MF-2050 Feed Manufacturing, Department of Grain Science and Industry, Kansas State University, Manhattan, KS, USA, pp.6.
Gous, R.M. and Iji, P.A. (2001). Evaluating the route of administration of an exogenous microbial enzyme for broiler chickens. Journal Applied Poultry Reserch. 10: 150-153.
Hadorn, R. and Wiedmer, H. (2001). Effect of an enzyme complex in a wheat-based - diet on performance of male and female broilers. Journal Applied Poultry Reserch. 10: 340-346.
Hetland, H., Svihus, B. and Olaisen, V. (2002). Effect of feeding whole cereals on performance, starch digestibility and duodenal particle size distribution in broiler chickens. British Poultry Science. 43: 416-423.
Huff, W.E., Malone, G.W. and Chaloupka, G.W. (1984). Effect of litter treatment on broiler performance and certain litter quality parameters. Poultry Science. 63:2167– 2171.
Ikegami, S., Tsuchihashi, F., Harada, H., Tsuchihashi, N., Nishide, E. and Innami, S. (1990). Effect of viscous indigestible polysaccharides on pancreatic–biliary secretion and digestive organs in rats. Journal of Nutrition. 120: 353-360.
Izat, A.L., Tidwell, N.M., Thomas, R.A., Reiber, M.A., Adams, M.H., Colberg, M. and Waldroup, PW. (1990). Effects of buffered propionic acid in diets on the performance of broiler chicken and on microflora of the intestine and carcass. Poultry Science. 69: 818-826.
Kheravii, S.K., Swick, R.A., Choct, M. and Wu, S.B. (2018). Nutrient digestibility response to sugarcane bagasse addition and corn particle size in normal and high Na diets for broilers. Poultry Science. 97: 1170-1176.
Lazaro, R., Garcia, M., Medel, P. and Mateos, G.G. (2003). Influence of enzymes on performance and digestive parameters of broilers fed rye-based diets. Poultry Science. 82: 132-140.
Lentle, R.G., Ravindran, V., Ravindran, G. and Thomas, D.V. (2006). Influence of feed particle size on the efficiency of broiler chickens fed wheat based diets. Journal of Poultry Science. 43: 135-142.
Mathlouthi, N., Mallet, S., Saulnier, L., Quemener, B. and Larbier, M. (2002). Effects of xylanase and b-glucanase addition on performance, nutrient digestibility, and physic-chemical conditions in the small intestine contents and caecal micro flora of broiler chickens fed a wheat and barley-based diet. Animal Research. 51: 395-406.
McNab, J. M. and Boorman K. N. 2002. Poultry feedstuffs. CABI Publishing.
Meng, X., Slominski, B.A., Nyachoti, C.M., Campbell, L.D., and Guenter, W. 2005. Degradation of cell wall polysaccharides combinations of carbohydrase enzyme and their effect on nutrient utilization and broiler chicken performance. Poultry Science. 84: 37- 47.
Mohamed, I., Mosaad, A., Kaney, F. and Karwarie, R. (2014). Growth performance, blood parameters, immune response and carcass traits of broiler chicks fed on graded levels of wheat instead of corn without or with enzyme supplementation. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 40:95-111.
Nian, F., Guo, Y.M., Ru, Y.J., Li, F.D. and Peron, A. (2011). Effect of exogenous xylanase supplementation on the performance, net energy and gut microflora of broiler chickens fed wheat-based diets. Journal of Animal. Sciences. 24:400-406.
Oyeagu, C.E., Mlambo, V., Muchenje, V. and Marume, U. (2019). Effect of dietary supplementation of Aspergillus xylanase on broiler chickens performance. Iranian Journal of Applied Animal Science. 9(4): 693-708.
Pacheco, W.J., Stark, C.R., Ferket, P.R. and Brake, J. (2013). Evaluation of soybean meal source and particle size on broiler performance, nutrient digestibility, and gizzard development. Poultry Science. 92: 2914-2922.
Santos, J.A.A., Ferket, P.R., Grimes, J.L. and Edens, F.W. (2004). Dietary pentosanase supplementation of diets containing different qualities of wheat on growth performance and metabolizable energy of turkey poults. International Journal of Poultry Science. 3: 33-45.
SAS Institute. (2004). SAS User’s Guide: Statistics. SAS Institute Inc.
Yasar, S. (2003). Performance, gut size and ileal digesta viscosity of broiler chickens fed with a whole wheat added diet and the diets with different wheat particle sizes. International Journal of Poultry Science. 2: 75-82.