آنالیز تقریبی و تعیین میزان کیتین در برخی حشرات قابل استفاده در تغذیه طیور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

امروزه علاقه وافری برای استفاده از حشرات در تغذیه دام و طیور وجود دارد. تمامی حشرات اسکلت خارجی می‌سازند که بر پایه کیتین است. تعیین مقدار دقیق کیتین در حشرات به دلیل کاربرد این ماده در صنایع مختلف و گوارش اندک در اکثر گونه‌های دامی، ضروری است. با توجه به ساختار کیتین و نامحلول بودن آن در حلال‌های رایج، اندازه‌گیری مقدار این ترکیب اغلب دشوار و به صورت تخمینی انجام می‌گیرد. در این پژوهش، دو روش مختلف برای اندازه‌گیری میزان کیتین حشرات، مورد استفاده و مقایسه قرار گرفت. آزمایش با استفاده از شش نمونه مختلف حشره شامل لارو سوسک شب‌زی (میل‌ورم) (Tenebrio molitor)، جیرجیرک (Gryllodes sigillatus)، زنبور عسل (Apis mellifera meda) و سه واریته 31، 51 و 107 کرم ابریشم (Bombix mori) انجام شد. در روش اول، میزان کیتین با استفاده از اندازه‌گیری فیبر نامحلول در شوینده اسیدی تخمین زده شد. در روش دوم، میزان کیتین با روش خالص‌سازی شیمیایی اندازه‌گیری شد. مقدار کیتین اندازه‌گیری شده با روش خالص‌سازی شیمیایی برای نمونه زنبور عسل، 071/0 ±05/12، میل‌ورم، 259/0±18/8، جیرجیرک، 107/0±79/7 و برای سه واریته کرم ابریشم به ترتیب 058/0±92/7، 091/0 ±93/4 و 116/0 ±08/6 درصد برای واریته های 31، 51 و 107 بود. با توجه به مقدار بیشینه توصیه شده کیتین در خوراک طیور در سطح 7 گرم در کیلوگرم و تاثیر کیتین در محاسبه پروتئین کل، تعیین مقدار کیتین حشرات قبل از مصرف در جیره ضروری است و بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، استفاده از روش خالص‌سازی شیمیایی جهت تعیین میزان کیتین حشرات، پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


علیزاده قمصری، ا.ح. (1399). اثرات پودر لارو سوسک شب­زی (میل­ورم) بر عملکرد و پاسخ­های ایمنی جوجه ­های گوشتی. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
هاشمی، س.م. (1399). مطالعه تولید پروتئین حشرات بر روی کود مرغ و زباله­های آلی با استفاده از مگس خانگی. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.
AOAC, (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
Barker, D., Fitzpatrick, M.P. and Dierenfeld, E.S. (1998). Nutrient composition of selected whole invertebrates. Zoo Biology. 17: 123-134.
Bovera, F., Piccolo, G., Gasco, L., Marono, S., Loponte, R., Vassalotti, G. et al. (2015). Yellow mealworm larvae (Tenebrio molitor L.) as a possible alternative to soybean meal in broiler diets. British Poultry Science. 56: 569-575.
Campana-Filho, S.P., Britto, D., Curti, E., Abreu, F.R., Cardoso, M.B., Battisti, M.V. et al. (2007). Extraction, structures and properties of α- and β-chitin. Quimica Nova. 30: 644-650.
De Marco, M., Martinez, S., Hernandez, F., Madrid, J., Gai, F., Belforti, M. et al. (2015). Nutritional value of two insect larval meals (Tenebrio molitor and Hermetia illucens) for broiler chickens: Apparent nutrient digestibility, apparent ileal amino acid digestibility and apparent metabolizable energy. Animal Feed Science and Technology. 209: 211-218.
Draczynski, Z. (2008). Honey bee corpses as an available source of chitin. Journal of Applied Polymer Science. 109: 1974-1981.
Finke, M.D. (2002). Complete nutrient composition of selected invertebrates commonly fed to insectivores. Zoo Biology. 21: 269-285.
Finke, M.D. (2007). Estimate of chitin in raw whole insects. Zoo Biology. 26: 105-115.
Ghosh, S., Jung, C. and Meyer-Rochow, V.B. (2016). Nutritional value and chemical composition of larvae, pupae, and adults of worker honey bee, Apis mellifera ligustica as a sustainable food source. Journal of Asia-Pacific Entomology. 19: 487-495.
Hahn, T., Roth, A., Febel, E., Fijalkowska, M., Schmitt, E., Arsiwalla, T. et al. (2018). New methods for high accuracy insect chitin measurement. Journal of the Science of food and Agriculture. 98: 5069-5073.
Hirsch, A., Cho, Y., Kim, Y.H.B. and Jones, O.G. (2019). Contributions of protein and milled chitin extracted from domestic cricket powder to emulsion stabilization. Current Research in Food Science. 1: 17-23.
Hossain, S. and Blair, R. (2007). Chitin utilization by broilers and its effects on body composition and blood metabolites. British Poultry Science. 48: 33-38.
Huang, Y., He, M., Lu, A., Zhou, W., Stoyanov, S.D., Pelan, E.G. et al. (2015). Hydrophobic modification of chitin whisker and its potential application in structuring oil. Langmuir. 31: 1641-1648.
Jeon, Y., Shahidi, F. and Kim, S. (2000). Preparation of chitin and chitosan oligomers and their applications in physiological functional foods. Food Reviews International. 16: 159-176.
Johnson, E.L. and Peniston, Q.P. (1982). Utilization of shell waste for chitin and chitosan production. 514-522. In: Martin, R.E., Flick, G.H., Hebard, C.E. and Ward, D.R. (eds.) Chemistry and Biochemistry of Marine Food Products. AVI Publishing Co. Westport, CT, USA.
Kaya, M., Baran, T. and Karaarslan, M. (2015). A new method for fast chitin extraction from shells of crab, crayfish and shrimp. Natural Product Research. 29: 1477.1480.
Khan, S., Khan, R. U., Alam, W.A. and Sultan, A. (2018). Evaluating the nutritive profile of three insect meals and their effects to replace soya bean in broiler diet. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition.102: 662–668.
Khan, S.H. (2018). Recent advances in role of insects as alternative protein source in poultry nutrition. Journal of Applied Animal Research. 46: 1144-1157.
Khempaka, S., Chitsatchapong, C., and Molee, W. (2011). Effect of chitin and protein constituents in shrimp head meal on growth performance, nutrient digestibility, intestinal microbial populations, volatile fatty acids, and ammonia production in broilers. Journal of Applied Poultry Research. 20:1–11.
Kovaleva, E., Pestov, A., Stepanova, D. and Molochnikov, L. (2016). Characterization of chitin and its complexes extracted from natural raw sources. In: AIP Conference Proceedings. 1772. DOI: 10.1063/1.4964577.
Kramer, K.J., Hopkins, T.L. and Schaefer, J. (1995). Applications of solids NMR to the analysis of insect sclerotized structures. Insect Biochemistry and Molecular Biology. 25: 1067-1080.
Kroeckel, S., Harjes, A.G.E., Roth, I., Katz, H., Wuertz, S., Susenbeth, A. et al.  )2012(. When a turbot catches a fly: evaluation of a pre-pupae meal of the Black Soldier Fly (Hermetia illucens) as fish meal substitute – growth performance and chitin degradation in juvenile turbot (Psetta maxima). Aquaculture 364/365: 345–352.
Kumar, M.N.V.R. (2000). A review of chitin and chitosan applications. Reactive and Functional Polymers. 46: 1-27.
Li, G., Du, Y., Tao, Y., Liu, Y., Li, S., Hu, X. et al. (2010). Dilute solution properties of four natural chitin in NaOH/urea aqueous system. Carbohydrate Polymers. 80: 970-976.
Makkar, H.P.S., Tran, G., Heuzé, V., Ankers, P., (2014). State-of-the-art on use of insects as animal feed. Animal Feed Science and Technol. 197: 1–33.
Moula, N., Detilleux, J. (2019). A meta-analysis of the effects of insects in feed on poultry growth performances. Animals 9, 1–13.
Moura, C.M., Moura, J.M., Soares, N.M. and Pinto, L.A.A. (2011). Evaluation of molar weight and deacetylation degree of chitosan during chitin deacetylation reaction: used to produce biofilm. Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. 50: 351-355.
No, H.K. and Meyers, S.P. (1995). Preparation and characterization of chitin and chitosan-a review. Journal of Aquatic Food Product Technology. 4: 27-52.
Paulino, A.T., Simionato, J.I., Garcia, J.C. and Nozaki, J. (2006). Characterization of chitosan and chitin produced from silkworm chrysalides. Carbohydrate Polymers. 64: 98-103.
Piccin, J.S., Vieira, M.L.G., Goncalves, J.O., Dotto, G.L. and Pinto, L.A.A. (2009). Adsorption of FD&C Red No. 40 by chitosan: Isotherms analysis. Journal of Food Engineering. 95: 16-20.
Salter, A.M. (2019). Insect Protein: A Sustainable and Healthy Alternative to Animal Protein? Journal of Nutrition. 149: 545-546.
Sánchez-Muros, M.J., Barroso, F.G. and Manzano-Agugliaro, F. (2014). Insect meal as renewable source of food for animal feeding: A review. Journal of Cleaner Production. 65:16–27.
Shahidi, F., Arachchi, J.K. and Jeon, Y.J. (1999). Food applications of chitin and chitosan. Trends in Food Science and Technology. 10: 37-51.
Song, Y., Kim, M., Moon, C., Seo, D., Han, Y.S., Jo, Y.H. et al. (2018). Extraction of chitin and chitosan from larval exuvium and whole body of edible mealworm and Tenebrio molitor. Entomological Research. 48: 227- 233.
SPSS Inc. (1999). SPSS for windows (Release 10.0) Standard Version. SPSS Inc. Headquarters, 233 S. Wacker Drive, 11 th floor Chicago, Ilinois 60606, USA.
Tomberlin, J.K., Sheppard, D.C. and Joyce, J.A. (2002). Selected life-history traits of the black soldier flies (Diperta stratiomyidae) reared on three artificial diets. Annals of the Entomological Society of America. 95: 379-386.
Van Huis, A. (2013). Potential of insects as food and feed in assuring food security. The Annual Review of Entomology. 58: 121–130.
Van Soest, P.J., Roberson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583-3597.
Weska, R.F., Moura, J.M., Batista, L.M., Rizzi, J. and Pinto, L.A. (2007). Optimization of deacetylation in the production of chitosan from shrimp wastes: Use of response surface methodology. Journal of Food Engineering. 80: 749-753.