نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

3 استادیار ، گروه پاتوبیولوژی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه شهید باهنر کرمان ، کرمان ، ایران.

4 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان. و هنرآموز، هنرستان کشاورزی، آموزش و پرورش، کرمان، ایران.

چکیده

این مطالعه به‌منظور بررسی اثر شکل و اندازه ذرات خوراک بر عملکرد رشد، قابلیت هضم و ریخت‌شناسی ایلئوم روده در بلدرچین ژاپنی از سن 21 تا 35 روزگی انجام شد. این آزمایش با 480 قطعه بلدرچین ژاپنی(نر و ماده) در یک آزمایش فاکتوریل 3×2 شامل سه شکل خوراک(آردی، کرامبل و پلت) با دو اندازه مختلف ذرات(ریز و درشت) در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 گروه‌آزمایشی و 4 تکرار و 20 جوجه در هر تکرار به اجرا در آمد. پرندگانی که خوراک‌ پلت و کرامبل را با اندازه ذرات درشت در مقایسه با خوراک آردی با هر دو اندازه ذرات مصرف کردند، افزایش وزن بیشتری داشتند (05/0>P). مصرف خوراک پلت افزایش معنی‌داری نسبت به حالت آردی و کرامبل داشت(01/0>P). ضریب تبدیل در جیره‌های به شکل پلت نسبت به حالت آردی و کرامبل و خوراک‌های با اندازه ذرات ریز نسبت به ذرات درشت به طور معنی‌داری بالاتر بود(01/0>P). وزن سنگدان پرندگانی که خوراک پلت با اندازه ذرات درشت دریافت کردند، نسبت به سایر پرندگان به طور معنی‌داری بیشتر بود(05/0>P). طول پرز ناحیه ایلئوم در پرندگانی که از خوراک پلت و کرامبل نسبت به خوراک آردی استفاده کردند، به طور معنی‌داری افزایش نشان داد(01/0>P). بیشترین درصد قابلیت هضم ماده خشک و نیتروژن در خوراک آردی و همچنین در خوراک‌های با اندازه ذرات درشت مشاهده گردید(05/0>P). بنابراین از خوراک‌ کرامبل با اندازه ذرات درشت با توجه به اضافه وزن بیشتر در مقایسه با خوراک‌ آردی و راندمان بهتر نسبت به خوراک پلت و به عنوان یک گزینه مناسب میتوان استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

ابراهیمی، ا .، دانشیار، م. و نجفی، غ.(۱۳۹۷). اثر اندازه ذرات بر اوزان نسبی قسمت های مختلف دستگاه گوارش بلدرچین ژاپنی تغذیه شده با جیره­های بر پایه ذرت گندم. سومین همایش بین المللی پژوهش­های کاربردی در علوم کشاورزی، منابع طبیعی محیط زیست در همدان.
Aami Azghadi, M., Kermanshahi, H. and Golian, A. )2014(. The effect of dietary energy and protein levels on growth performance and antibody responses of offspring of laying Japanese quails. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(1): 185-190.
Aguzey, H.A., Gao, Z., Haohao, W. and Guilan, C. (2018). Influence of Feed Form and Particle Size on Gizzard, Intestinal Morphology and Microbiota Composition of Broiler Chicken. Poultry, Fisheries and Wildlife Sciences. 6(2):1-6.
Amerah, A.M., Ravindran, V., Lentle, R.G. and Thomas, D.G. (2007). Feed particle size: Implications on the digestion and performance of poultry. World’s Poultry Science. 63:439-451.
Amerah, A.M., Péron, A., Zaefarian, F. and Ravindran, V. (2011). Influence of whole wheat inclusion and a blend of essential oils on the performance, nutrient utilisation, digestive tract development and ileal microbiota profile of broiler chickens. British Poultry Science. 52(1):124-132.
Cerrate, S., Wang, Z., Coto, C., Yan, F. and Waldroup, P. (2008). Effect of peller diameter in broiler prestarter diets on subsequent performance. International journal of Poultry Science. 7:1138-1146.
Corzo, A., Mejia, L., McDaniel, C.D. and Moritz, J.S. (2012). Interactive effects of feed form and                                       dietary lysine on growth responses of commercial broiler chicks. Journal of Applied Poultry Research.  21:70-78
Diaa, E. A., Elwy, A., Mahmoud, A., Khalid, M., Zaib, U. R.(2019) Effect of feed form and dietary protein level on growth performance and carcass characteristics of growing geese, Poultry Science. 98(2):761–770,
Good band, R.D., Tokach, M.D. and Nelssen, J.L. (2002). The effects of diet particle size on animal performance. MF-2050 Feed Manufacturing. Department of Grain Science and Industry, Kansas State University, Manhattan, KS. 6 pp.
Hetland, H., Svihus, B. and Olaisen, V. (2002). Effect of feeding whole cereals on performance starch digestibility and duodenal particle size distribution in broiler chickens. British Poultry Science. 43: 416-423.
Kaur, S.,  Manda, A.B., Singh, K.B. and  Narayan, R. (2006). Optimizing needs of essential amino acids in diets with or without fishmeal of growing Japanese quails (heavy body weight line). Journal of the Science of Food and Agriculture. 86: 320-327.
Kilburn, J. and Edwards, H. M. (2001). The response of broilers to the feeding of mash or pelleted diets containing maize of varying particle sizes. British poultry Science. 42:484-492.
Leaver, R. (1988). The pelleting process. Sprout–Bauer Muncy. PA.
McManus, J.F.A. )1948(. Histological and histochemical uses of periodic acid. Stain Technology. 23: 99-108.
Mohammed, H.H., Rehan, I.F., Abou-Elnaga, A. F. and Mohamed, R.A. (2019). Effects of feeder shape on behavioral patterns, performance and egg quality traits of Japanese quail. Slovenian Veterinary Research. 56(22):139-148.
Mohammadi Ghasem Abadi, M. H., Moravej, H., Shivazad, M., Karimi Torshizi, M. A., and Kim, W. K. (2018). Effects of feed form and particle size, and pellet binder on performance, digestive tract parameters, intestinal morphology, and cecal microflora populations in broilers. Poultry science, 98(3): 1432-1440.
Naderinejad, S.,  Zaefarian, F., Abdollahi, M.R., Hassanabadi, A., Kermanshahi, H. and Ravindran, V. (2016). Influence of feed form and particle size on performance, nutrient utilization, and gastrointestinal tract development and morphometry in broiler starters fed maize-based diets. Animal Feed Science and Technology. 215: 92–104.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Domestic Animals. 1. Nutrient Requirements of Poultry. 
           National Research Council. National Academy Press. Washington. DC.
Ravindran, V., Hew, L.I., Ravindran, G. and Bryden, W.L. (1999). A comparison of ileal digesta and excreta analysis for the determination of amino acid digestibility in feed ingredients for poultry. British poultry Science. 40:266-274.
Reece, F.N., Lott, B.D. and Deaton, J.W. (1986). Effects of environmental temperature and corn particle size on response of broilers to pelleted feed. Poultry Science. 65: 636-641.
Short, F.J., Gorten, P., Wiseman, J. and Boorman, N.K. (1996). Determination of titanium d ioxide as apartical means of improving nutritional value. Canadian Journal of Animal Science. 48:47-55.
Zaefarian, F., Abdollahi, M.R. and Ravindran, V. (2016). Particle size and feed form in broiler diets: impact on gastrointestinal tract development and gut health. World's Poultry Science Journal, 72(2): 277-290.