تاثیر استفاده از روغن سوخته و تصفیه شده با جاذب های معدنی مختلف بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

2 دانشیارگروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

3 استادیار گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

این آزمایش جهت بررسی استفاده از روغن تصفیه شده با جاذب‌های مختلف در خوراک جوجه گوشتی و تاثیر آن بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی انجام شد. روغن سویا در دمای 180 درجه سلسیوس به مدت 20 ساعت حرارت دید. سپس جاذب‌ها به روغن سوخته افزوده و کیفیت روغن ارزیابی شد. حرارت، سبب افزایش عدد پراکسید، اسیدی، یدی و کربونیل روغن شد (05/0P<). تصفیه روغن سوخته با جاذب‌های مختلف، کیفیت روغن را بهبود بخشید (05/0P<). سپس، امکان استفاده از روغن تصفیه شده در 480 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس308 در قالب 8 تیمار، 5 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: T1: کنترل (3 درصد روغن خام)، T2: روغن خام و ppm200 آلفاتوکوفرول، T3: 3 درصد روغن سوخته، T4: روغن سوخته و ppm200 آلفاتوکوفرول، T5: روغن سوخته تصفیه شده با سیلیکات کلسیم، T6: روغن سوخته تصفیه شده با زئولیت، T7: روغن سوخته تصفیه شده با خاکستر پوسته برنج، T8: روغن سوخته تصفیه شده با ترکیب جاذب‌های معدنی. نتایج نشان داد افزودن روغن سوخته تصفیه نشده منجر به کاهش چشم‌گیری در وزن‌گیری جوجه‌ها و افزایش معنی‌دار ضریب تبدیل غذایی در کل دوره پرورش گردید (05/0P<). افزودن آلفاتوکوفرول و تصفیه روغن بخشی از اثرات منفی روغن سوخته را جبران نمود(05/0P<). روغن سوخته تصفیه نشده ازکمترین غلظت پروتئین کل در مقایسه با سایر تیمارها برخوردار بود (05/0P<). این نتایج نشان داد که افزودن آلفاتوکوفرول، سلیکات کلسیم و ترکیبی از3 جاذب معدنی به روغن سوخته منجر به بهبود عملکرد رشد در کل دوره پرورش می شود.

کلیدواژه‌ها


Abdelqadir, M.O., Mohammed, A.A., Mohammad, K.A., Mohammad, A. and Arabi, S.A. (2014). The effects of different levels of dietary frying olein oil on broiler chickens performance. International Journal of Innovative Agriculture and Biology Research, 2(4): 34.
AOAC. (2005). Association of official analytical chemists, official method of analysis. 18th (Ed). Maryland, USA.
AOCS. (2006). Official methods of analysis, oven storage test for accelerated aging of olis, AOCS press champion IL.
Blok, M.C. (2002). Nutrition and health of the gastrointestinal tract. Wageningen Academic Pub .pp: 112-167.
Bulut, E. and Yılmaz, E. (2010). Comparison of the frying stability of sunflower and refined olive pomace oils with/without adsorbent treatment. Journal of the American Oil Chemists' Society. 87(10): 1145-1153.
Cheeke, P.R. (1991). Applied Animal Nutrition: Feeds and Feeding. MacMillan Publishing Company, New York, USA. pp: 32-90.
Cherian, G. (2015). Nutrition and metabolism in poultry: role of lipids in early diet. Journal of Animal Science and Biotechnology. 6(1): 28.
Delles, R.M. (2013). Dietary antioxidant supplementation (Economase-Bioplex) to alleviate adverse impacts of oxidized oil on broiler meat quality: A chemical, textural, enzymatic, and proteomic study. PhD thesis, University of Kentucky.
Farag, R.S. and Basuny, A.M. (2009). Improvement in the quality of used sunflower oil by organic and inorganic adsorbents. International journal of food science and technology. 44(9): 1802-1808.
Fahri, Y., Onur, O. and Ozge, O. (2015). Changes in Quality Characteristics of Different Deep Frying Fats During Frying and Regeneration Potentials of Different Adsorbents in Wasted Frying Oils. Journal of Food and Nutrition Research. 3(3): 176-181.
Falade, A.O., Oboh, G., Ademiluyi, A.O. and Odubanjo, O.V. (2015). Consumption of thermally oxidized palm oil diets alters biochemical indices in rats. Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences. 4(2): 150-156.
Farhoosh, R. and Kafrani, M.H.T. (2010). Frying performance of the hull oil unsaponifiable matter of Pistacia atlantica subsp. mutica. European journal of lipid science and technology. 112(3): 343-348.
Fernandez-Duenas, D.M. (2009). Impact of oxidized corn oil and synthetic antioxidant on swine performance, antioxidant status of tissues, pork quality and shelf life evaluation. PhD thesis, University of Illinois at Urbana-Champaign.
Gaafar, K.M. (2014). Effects of feeding broiler chickens on diets contained semi-refined or frying sunflower oil on their growth performance and carcass traits. International Journal of Agriculture Innovations and Research. 3(2): 2319-1473.
Idun-Acquah, N., Obeng, G.Y. and Mensah, E. (2016). Repetitive Use of Vegetable Cooking Oil and Effects on Physico-Chemical Properties–Case of Frying with Redfish (Lutjanus fulgens). Science and Technology. 6(1): 8-14.
Kishawy, A.T., Omar, A.E. and Gomaa, A.M. (2016). Growth performance and immunity of broilers fed rancid oil diets that supplemented with pomegranate peel extract and sage oil. Japanese Journal of Veterinary Research. 64(2): S31-S38.
Liang, F., Jiang, S., Mo, Y., Zhou, G. and Yang, L. (2015). Consumption of oxidized soybean oil increased intestinal oxidative stress and affected intestinal immune variables in yellow-feathered broilers. Asian-Australasian journal of animal sciences. 28(8): 1194.
Lin, S., Akoh, C.C. and Reynolds, A.E. (1999). Determination of optimal conditions for selected adsorbent combinations to recover used frying oils. Journal of the American Oil Chemists' Society. 76(6): 739-744.
Lindblom, S.C. (2017). Impacts of feeding peroxidized oils on growth and oxidative status in swine and poultry. Animal Feed Science and Technology. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2017.06.013.
Richmond, W. (1973). Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry. 19: 1350-1356.
Ruiz-Gutierrez, V. and Muriana, F.J.G. (1992). Effect of ingestion of thermally oxidized frying oil on desaturase activities and fluidity in rat-liver microsomes. Journal of nutritional biochemistry. 3(2): 75-79.
SAS Institute. (1990). SAS/STAT® User's guide, release 6.03 edition. SAS institute Inc., Cary, NC.
Shyu, S.L., Hau, L.B. and Hwang, L.S. (1998). Effect of vacuum frying on the oxidative stability of oils. Journal of the American Oil Chemists' Society. 75(10), 1393-1398.
Tavárez, M.A., Boler, D.D., Bess, K.N., Zhao, J., Yan, F., Dilger, A.C. and Killefer, J. (2011). Effect of antioxidant inclusion and oil quality on broiler performance, meat quality, and lipid oxidation. Poultry Science. 90(4): 922-930.
Tufarelli, V., Laudadio, V., Dhama, K., Malik, Y.S. and Prasad, M. (2016). Antioxidant activity of vitamin E and its role in avian reproduction. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences. 4(3): 266-272.
Vankar, P.S. (2011). Regeneration of used soybean frying oils with rampad adsorbent. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry. 10(4), 2065.
Zahir, E., Saeed, R., Hameed, M.A. and Yousuf, A. (2017). Study of physicochemical properties of edible oil and evaluation of frying oil quality by Fourier Transform-Infrared (FT-IR) Spectroscopy. Arabian Journal of Chemistry. 10: S3870-S3876.
Zhang, W., Xiao, S., Lee, E.J. and Ahn, D.U. (2011). Consumption of oxidized oil increases oxidative stress in broilers and affects the quality of breast meat. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 59(3): 969-974.