نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و و شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
3 استاد علوم دامی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
4 استاد گروه علوم دامی، ، دانشکده علوم دامی و و شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
چکیده
چکیده:
این پژوهش جهت بررسی تأثیر مکمل خوراکی گوانیدینو استیک اسید(GAA)و روش های مرسوم مدیریت تولید مثلی بر باروری گلههای مادر گوشتی سویه تجاری راس308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل با سه سطح گوانیدینو استیک اسید ( 0 ،0/12 ، 0/16در کیلوگرم جیره) و سه روش مدیریت تولید مثلی (فاقد اعمال روش، اسپایکینگ و اسپایکینگ داخلی) و 6 تکرار(پن) که در هر پن 8 قطعه مرغ و یک خروس قرار داده شده بود(مجموعا ً 486 پرنده) به انجام رسید. در این مدت صفات عملکردی (تولید تخم مرغ، وزن تخممرغ ، وزن توده تخممرغ و ضریب تبدیل غذایی) اندازهگیری و مشخص شدکه مقدار (GAA) در سطوح0/12 و 0/16 گرم در کیلوگرم جیره بر صفات ذکر شده اثرات منفی داشت(0/05>p). علاوه بر این استفاده از روشهای مختلف مدیریت تولیدمثل نیز اثر معنیدار بر صفات تولیدی نداشت. اثرات متقابل سطوح متفاوت این دو عامل نیز تأثیر معنیدار بر صفات فوق نداشته وهمچنین سطوح مختلف عوامل مذکور و اثرات متقابل آنها بر صفات تولیدمثلی(درصد باروری و درصد تفریخ) نیز تأثیر معنیدار نداشت. اثر سطح 0/12 گرم در کیلوگرم (GAA) بر غلظت نیتریک اکساید معنیدار بوده (0/05>p ) و بالاترین غلظت نیتریک اکساید خون در این سطح مشاهده شد. بر اساس نتایج این تحقیق مشاهده شد که استفاده از سطوح متفاوت (GAA) واعمال روش های مدیریت تولیدمثل نتوانست سبب بهبود عملکرد تولیدی و تولیدمثلی در مرغهای مادر گوشتی شود.
کلیدواژهها
- صنعت مرغداری در سال 1396، انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه، تیرماه1397
- ضمیری، م. ج. (۱۳۸۵). فیزیولوژی تولید مثل. انتشارات حق شناس. چاپ اول.
- مددی، محمد صادق و همکاران.(۱۳۹۳).بررسی تاثیرخصوصیات فیزیکی خروسها بر عملکرد تولید مثلی گله های مرغ مادر گوشتی.نشریه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران.دور ۸ شماره ۱
Arnould, C. and Leterrier, C. (2007). Welfare of chickens reared for meat production. Productions Animals. 20: 41-45
Baker, DH(2009). Advances in protein-amino acid nutrition of poultry. Amino Acid. 29-41,. DOI: 10.1007/s00726-008-0198-3
Basiouni, GF, Najib H, Zaki MM, Al-Ankari AS(2006). Influence of extra supplementation with arginine and lysine on overall Performance, ovarian activities and humoral immune response in local Saudi hens. Int J Poult Sci, 5, 441-448, DOI: 10.3923/ijps.2006.441.448
Dawkins, MS. and Layton, R. (2012). Breeding for better welfare: genetic goals for broiler chickens and their parents. Animal Welfare. 21: 147-155.
Emmerson DA (1997). Commercial approaches to genetic selection for growth and feed conversion in domestic poultry. Poult Sci 76: 1121–1125.
Ghasemi A, Hedayati M, Biabani H.( 2007). Protein precipitation methods evaluated for determination of serum nitric oxide end products by the Griess assay. JMSR; 2: 43-46.
Khakran, G., Chamani, M., Foroudi, F., Sadeghi, A.A., Amin Afshar, M. (2018). Effect of Guanidine Acetic Acid addition to Corn-Soybean Meal Based Diets on Productive Performance, Blood Biochemical Parameters and Reproductive Hormones of Laying Hens. Kafkas Univ Vet Fak Derg 24 (1): 99-105
Metwally AE, Ibrahim D, Khater S(2015). Effects of supplementing broiler diets with CreAMINO® on broiler performance, carcass traits and the expression of muscle growth related genes. Res Opinion Anim Vet Sci, 5 (11): 435-442.
Ringel, J. Lemme, A. Redshaw, M. S. Damme, K. (2008). The effects of supplemental guanidino acetic acid as a precursor of creatine in vegetable broiler diets on performance and carcass parameters. Poultry Science.87(Suppl. 1): 72.
Stahl CA, Greenwood MW, Berg EP: Growth parameters and carcass quality of broilers fed a cornsoybean diet supplemented with creatine monohydrate. Int J Poult Sci, 2, 404-408, 2003. DOI: 10.3923/ ijps.2003.404.408
Stead LM, Brosnan JT, Brosnan ME, Vance DE, Jacobs RL(2006). Is it time to reevaluate methyl balance in humans? Am J Clin Nutr, 83, 5-10.
Tossenberger J, Rademacher M, Németh K, Halas V, Lemme A(2016). Digestibility and metabolism of dietary guanidino acetic acid fed to broilers. Poult Sci, DOI: 10.3382/ps/pew083
Waguespack AM, Powell S, Bidner TD, Payne RL, Southern LL(, 2009). Effect of incremental levels of L-lysine and determination of the limiting amino acids in low crude protein corn-soybean meal diets for broilers. Poult Sci, 88, 1216-1226. DOI: 10.3382/ps.2008-00452
Wu G, Morris SM Jr((1998). Arginine metabolism: Nitric oxide and beyond. Biochem J, 336, 1-17,. DOI: 10.1042/bj3360001
Wyss, M. and Kaddurah-Daouk, R. (2000). Creatine and creatinine metabolism. Physiological Reviews. 80:1107-1213.