اثر مکمل‌های پروبیوتیکی و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، کیفیت تخم و لاشه، پاسخ ایمنی و اسیدیته محتویات روده کوچک بلدرچین ژاپنی تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

2 موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه شیراز، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

در این پژوهش، اثر مکمل‌های پروبیوتیکی (پروتکسین® و مولتی بهسیل®) و آنتی‌بیوتیک اکسی‌تتراسایکلین بر عملکرد، کیفیت تخم و لاشه، پاسخ ایمنی و اسیدیته محتویات روده کوچک بلدرچین ژاپنی تخم‌گذار از سن 7 تا 13 هفتگی، ارزیابی شد. تعداد 240 قطعه بلدرچین تخم‌گذار در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه، بدون افزودنی(شاهد منفی)، 2) جیره پایه+50 میلی‌گرم در کیلوگرم اکسی‌تتراسایکلین (شاهد مثبت)، 3 و 4) به‌ترتیب شامل جیره پایه+50 و100 میلی‌گرم در کیلوگرم پروبیوتیک مولتی بهسیل® و تیمارهای 5 و 6) به‌ترتیب شامل جیره پایه+50 و 100 میلی‌گرم در کیلوگرم پروبیوتیک پروتکسین® بودند. نتایج نشان دادند که جیره‌های حاوی پروبیوتیک مولتی بهسیل® و پروتکسین® در مقایسه با تیمار شاهد منفی، به‌ترتیب ضریب تبدیل غذایی (96/2 و 77/2 در برابر 05/3)، خوراک مصرفی (49/29 و 13/29 در برابر 56/30 گرم) و توده تخم تولیدی (47/10 و 66/10 در برابر 37/10 گرم) را بهبود دادند (05/0>P). استفاده از پروبیوتیک پروتکسین® هزینه خوراک مصرفی را به‌ازای یک کیلوگرم تخم بلدرچین در مقایسه با تیمار شاهد منفی کاهش داد (05/0>P). تیمار حاوی 100 میلی‌گرم در کیلوگرم پروبیوتیک پروتکسین® بیشترین ضخامت پوسته تخم را داشت (05/0>P). استفاده از پروبیوتیک تأثیر معنی‌داری بر پاسخ ایمنی و pH محتویات روده کوچک و روده‌کور بلدرچین‌های تخم‌گذار نداشت. به‌طور کلی، کاربرد پروبیوتیک در جیره بلدرچین‌های تخم‌گذار توانست با بهبود عملکرد و صفات کیفی تخم، تا حدودی توانایی رقابت با آنتی‌بیوتیک محرک رشد اکسی‌تتراسایکلین را نشان دهد.

کلیدواژه‌ها


آگاه، م.ج و بوستانی، ع. (1400). کتاب پرورش بلدرچین. چاپ اول. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت آموزش و ترویج کشاورزی، نشر آموزش کشاورزی. 124 صقحه.
آگاه، م.ج.، بوستانی، ع.، رحمانی، ر.، نوراللهی، ح.، هاشمی، م.، جوکار، ل.، ایزدی، غ.ح.، موثقی، س.، جزایری، س.ع. و مشتاقیان، ع.م. (1398). مقایسه اثر مکمل پروبیوتیک مولتی­بهسیل با پروبیوتیک تجاری متداول در بازار بر عملکرد، فراسنجه­های خونی، خصوصیات کیفی تخم مرغ، میزان کلسترول زرده تخم مرغ و سیستم ایمنی مرغان تخم­گذار. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی موسسه تحقیقات علوم دامی. 47 صفحه.
آگاه، م.ج.، بوستانی، ع.، هاشمی، م.، صفدریان، م.، هاشمی، م.ر. و صالح، ح. (1399). تأثیر شکل فیزیکی خوراک و نوع پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و اسیدیته محتویات دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی. مجله پژوهش و سازندگی. شماره 129:ص ص. 112-101.
بوستانی، ع.، آگاه، م.ج.، حسینی، س.ع.، کریمی، ع.، رحمانی، ر.، مشتاقیان، ع.، جزایری، س.ع و محمودیان، ح.ر. (1397). مقایسه اثر مکمل پروبیوتیک مولتی­بهسیل با پروبیوتیک تجاری متداول در بازار بر رشد، ریخت شناسی روده و pH محتویات روده کوچک و سکوم پولت تخم­گذار. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور. 35 صفحه.
پورطاهری، م.، باقرزاده کاسمانی، ف.، مهری، م. و محمدی عمارت، ح. (1396). اثر زنجبیل و پروبیوتیک بر عملکرد، پاسخ ایمنی همورال و جمعیت میکروبی روده بلدرچین ژاپنی. تولیدات دامی. شماره 1 ص ص. 200-189.
جنگجو، ا.، صالح، ح.، آگاه، م.ج. و میرکزهی، م.ط. (1400). بررسی تأثیر شکل خوراک و مکمل­های پروبیوتیکی بر عملکرد، فراسنجه­های خونی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی. مجله پژوهش­های تولیدات دامی. شماره  31 ص ص. 22-30.
شیرزادی، ح.، ناصرمنش، ح.، خطیبجو، ع.، طاهرپور، ک. و اکبری قرایی، م. (1398). تأثیر اسانس درمنه خزری و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر عملکرد بلدرچین­های ژاپنی در مرحله تخم­گذاری. مجله تولیدات دامی. شماره 1 ص ص. 163-151.
شیرزادی، ح.، ناصرمنش، ح.، خطیبجو، ع.، طاهرپور، ک. و اکبری قرایی، م. (1397). تأثیرپروبیوتیک و اسانس گیاه آرتمیزیا آنووابر کیفیت تخم و لاشه بلدرچین­های تخم­گذار ژاپنی. مجله تولیدات دامی. شماره 4 ص ص. 623-613.
غلامی، ت. و نوبخت، ع. (1397). اثرات استفاده از دو نوع برنامه محدودیت غذایی با و بدون پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخم و هزینه تولید در بلدرچین‌های تخم‌‌گذار ژاپنی. مجله پژوهش و سازندگی. شماره 118 ص ص. 194-185.
گلیان، ا.ف.، سالار معینی، ف. م. و مظهری، م. (1388). تغذیه طیور. چاپ چهارم. انتشارات شرکت پژوهش و توسعه کشاورزی کوثر.
محسنی قره­چیق، ع.ر.، فخرایی، ج.، حسینی، س.ع.، منصوری باراحمدی، ح. و لطف الهیان، ه. (1399). مقایسه اثرات محرک‌های رشد بر پایه گیاهان دارویی و پری‌بیوتیک ( لاکتوز) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و مورفولوژی روده کوچک جوجه‌های گوشتی. مجله پژوهش­های تولیدات دامی. شماره  128 ص ص. 15-28.
نوبخت، ع. (1392). اثر سطوح افزایشی پروبیوتیک تک سویه (بیوپالس ®) بر عملکرد و فراسنجه­های خون مرغ­های تخم­گذار. مجله پژوهش­های بالینی دامپزشکی. شماره 4 ص ص. 248-237.
ولی، ن. و کلانتری، م.ر. (1395).  اثر پودر سماق و پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و طول روده­ی  بلدرچین ژاپنی در دوره­ی رشد. فصلنامه تحقیقات دام و طیور. شماره 2 ص ص. 71-63.
Al-Natour, M.Q. and Alshawabkeh, K. M. (2005). Using varying levels of formic acid to Limit growth of salmonella gallinarum in contaminated broiler feed. Asian- Australian Jornal of Animal Science. 18: 390-395.
Angel, R., Dalloul, R.A. and Doerr, J. (2005). Performance of broiler chickens fed diets supplemented with a direct-fed microbial. Poultry Science. 84: 1222-1231.
Arslan, C., and Saatci, M. (2004). Effects of probiotic administration either as feed additive or by drinking water on performance and blood parameters of Japanese quail. European Poultry Science. 68(4): 160-163.
Ayasan, T., Devrim Ozcan, B., Baylan, M. and Canogullari, S. (2006). The effects of dietary inclusion of probiotic Protexin ® on egg yield parameters of Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica). International Journal of Poultry Science. 5 (8): 776-779.
Balevi, T., Ucan, U.S., Coşkun, B., Kurtoglu, V. and Cetingul, I.S. (2001). Effect of dietary probiotic on performance and humoral immune response in layer hens. British Poultry Science. 42: 456-461.
Brenes, A., and Roura, E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology. 158: 1-14.
Ghasemi, H.A. and Taherpour, K. (2013). Comparative effects of probiotic, prebiotic and synbiotic supplements on performance, jejunal morphology, serum lipid profile and antibody response of broiler chicks. Journal of Livestock Science and Technologies. 1 (2): 20-27.
Jang, I.S., Ko, Y.H., Kang, S.Y. and Lee, C.Y. (2007). Effect of commercial essential oils on growth performance, digestive enzyme activity, and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology. 134: 304-315.
Khaksefidi, A. and Ghoorchi, T. (2006). Effect of probiotic on performance and immuno competence in broiler chicks. The Journal of Poultry Science. 43(3):296-300.
Khan, S.H., Atif, M., Mukhtar, N., Rehman, A. and Fareed. G., (2011). Effects of supplementation of multi-enzyme and multi-species probiotic on production performance, egg quality, cholesterol level and immune system in laying hens. Journal of Applied Animal Reserch. 39: 386-398.
Midilli, M.M., Kocabagli, N., Muglali, O.H., Turan, N., Yilmaz, H., and Cakir, S. (2008). Effects of dietary probiotic and prebiotic supplementation on growth performance and serum IgG concentration of broilers. South African Journal of Animal Science. 38:21-27.
Nour, M.A., El-Hindawy, M.M., Abou-Kassem, D.E., Ashour, E.A., Abd El-Hack, M.E., Mahgoub, S., Aboelenin, S.M., and Soliman, M.M. (2021). Productive performance, fertility and hatchability, blood indices and gut microbial load in laying quails as affected by two types of probiotic bacteria. Saudi Journal of Biological Sciences. Article in Press.1-12. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.07.030.
Panda, A.K., Rama Rao, S.S., Raju, M.V.L.N. and Sharma, S.S. (2008). Effect of probiotic (Lactobacillus sporogenes) feeding on egg production and quality, yolk cholesterol and humoral immune response of white Leghorn layer breeders. Journal of the Science of Food and Agriculture. 88: 43-47.
 Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket, P.R. and Fuller Jr., J.C. (1999). Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy-β-methylbutyrate. Immmunopharmacology and Immunotoxicology. 21: 307-330.
Reis, M.P., Fassani, E.J., Garcia J´unior, A.A.P., Rodrigues, P.B., Bertechini, A.G., Barrett, N., Persia, M.E. and Schmidt, C. J. (2017). Effect of Bacillus subtilis (DSM 17299) on performance, digestibility, intestine morphology, and pH in broiler chickens. The Journal of Applied Poultry Research. 26:573-583.
Rolf, R.E. (2000). The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. Journal of Nutrition. 130: 396-402.
SAS Institute. (2008). SAS Stat User's Guide. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Shane, S.M. (2001). Mannanoligosaccharides in poultry nutrition: Mechanisms and benefits. Proceeding of 7th Annual Symposium on Biotechnology in the Feed Industry. Nottingham University Press, Nicholasville, KY., USA. 65-77.
Taherpour, R., Moravej, H., Shivazad, M., Adibmoradi, M. and Yakhchali, B. (2009). Effects of dietary probiotic, prebiotic and butyric acid glycerides on performance and serum composition in broiler chickens. African Journal of Biotechnology. 8: 2329-2334.
 Widiyanto, S. and Indrawan, W. (2018). The effect of supplemented probiotic onthe laying performance and egg quality of Japanese quail (Coturnix-coturnix japonicaTemminck and Schlegel, 1849). AIP Conference Proceedings, 020056: 1-5.
Wu, G., Bryant, M.M., Voitle, R.A. and Roland Sr, D.A. (2005). Performance comparison and nutritional requirement of five commercial layer strain in phase four. International Journal of Poultry Science. 4: 182-186.
Yalcin, S., Ozsoy, B., Erol, H. and Yalcin, S. (2008). Yeast culture supplementation to laying hen diets containing soybean meal or sunflower seed meal and its effect on performance, egg quality traits, and blood chemistry. Journal of Appleid Poultry Reserech. 17: 229-236.
 Yang, Y., Iji, P. A., and Choct, M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in feed antibiotics. Worlds Poultry Science Journal. 65: 97-114.
Yılmaz, A., Tepeliand, C. and Çağlayan, T. (2011). External and internal egg quality characteristics in Japanese quails of different plumagecolor lines. Journal of Food, Agriculture and Environment. 9: 375-379.