نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران

4 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف آب به جیره کاملاً مخلوط بر عملکرد رشد، مصرف خوراک، گوارش‌پذیری مواد مغذی و رفتارشناسی تغذیه‌ای بره‌های پرواری بود. در این پژوهش از تعداد 28 رأس بره پرواری با میانگین سن 6±120 روز و میانگین وزن زنده 4/3 ± 4/33 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 7 تکرار استفاده شد. جیره‌های آزمایشی با سطوح 10 (شاهد)، 20، 30 و 40 درصد رطوبت به مدت 56 روز به دام‌هاتغذیه شدند. نتایج نشان داد میزان ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و NDF مصرفی با افزایش سطح رطوبت جیره تا 30 درصد به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). افزایش وزن کل و افزایش وزن روزانه دامها با افزایش درصد رطوبت جیره تا سطح 30 درصد به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). با افزایش سطح رطوبت جیره رفتار نشخوار کردن و جویدن به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). با افزایش رطوبت جیره تا سطح 30 درصد گوارش‌پذیری ماده خشک، ماده آلی و پروتئین خام به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). در کل، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افزایش رطوبت جیره غذایی تا سطح 30 درصد ماده خشک، سبب بهبود مصرف خوراک، عملکرد رشد و بهبود گوارش‌پذیری بره‌های پرواری شد.

کلیدواژه‌ها

باقری، م.، فضائلی، ح.، طالبی، م.ع. و زمانی، ف. (1394). اثر شکل فیزیکی خوراک بر عملکرد پروار بره‌های نر لری بختیاری. مجله تحقیات دام و طیور، 1، 13-23.
پاپی، ن.، تهرانی، م. (1396). اثر سطوح مختلف کنسانتره جیره بر عملکرد رشد، مصرف خوراک و ترکیب بافت لاشه بره های نر پرواری شال. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان. 5: 59-70.
کامکار، ک.، دبیری، ن.، ایلا، ن. و لواف، ا. (1390). مقایسه اثر شکل فیزیکی خوراک (پلت و آردی) بر عملکرد پرواری بره های نر کردی. پژوهشنامه دامپزشکی. 7: 69-77.
Allen, M.S. (1996). Physical constraints on voluntary intake of forage by ruminants. Journal of Animal Science, 74: 3063–3075.
AOAC. (1990). Official methods of analysis of the Association of official Analytical chemists. Edited by kenneth Helrich. 15th edition. USA.
Arzola-Álvarez, C., Bocanegra-Viezca, J.A., Murphy, M.R., Salinas- Chavira, J., Corral-Luna, A., Romanos, A., Ruíz-Barrera, O. and Rodríguez-Muela, C. (2010). Particle size distribution and chemical composition of total mixed rations for dairy cattle: Water addition and feed sampling effects. Journal of Dairy Science, 93: 4180–4188.
Beharka, A.A., Nagaraja, T.G., Morrill, J.L., Kennedy, G.A. and Klemm, R.D. (1998). Effects of form of the diet on anatomical, microbial, and fermentative development of the rumen of neonatal calves. Journal of Dairy Science, 81: 1946-1955.
Beiranvand, H., Khani, M., Ahmadi, F., Omidi-Mirzaei, H., Ariana, M. and Bayat, A.R. (2018). Does adding water to a dry starter diet improve calf performance during winter? Animal, 13: 959-967.
Beiranvand, H., Khani, M., Omidian, S., Ariana, M., Rezvani, R. and Ghaffari, M.H. (2016). Does adding water to dry calf starter improve performance during summer? Journal of Dairy Science, 99: 1-9.
Chen, Y., Oba, M. and Guan, L.L. (2012). Variation of bacterial communities and expression of Toll-like receptor genes in the rumen of steers differing in susceptibility to subacute ruminal acidosis. Veterinary Microbiology, 159: 451–459.
Felton, C.A. and DeVries, T.J. (2010). Effect of water addition to a total mixed ration on feed temperature, feed intake, sorting behavior, and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 93: 2651-2660.
Ghasemi Nejad, J., Kim, B.W., Lee, B.H., Kim, J.Y. and Sung, K.L. (2017). Effects of water addition to total mixed ration on water intake, nutrient digestibility, wool cortisol and blood indices in Corridale ewes. Asian-Australas Journal of Animal Science, 30(10): 1435-1441.
Ghasemi Nejad, J., Lohakare, J.D., West, J.W. and Sung, K.I. (2014). Effects of water restriction after feeding during heat stress on nutrient digestibility, nitrogen balance, blood profile and characteristics in Corriedale ewes. Animal Feed Science and Technology, 193: 1-8.
Gudla, P., AbuGhazaleh, A.A., Ishlak, A. Jones, K. (2012). The effect of level of forage and oil supplement on biohydrogenation intermediates and bacteria in continuous cultures. Animal Feed Science and Technology, 171: 108-116.
Kaliber, M., Koluman, N. and Silanikove, N. (2015). Physiological and behavioral basis for the successful adaptation of goats to severe water restriction under hot environmental conditions. Animal, 10: 82-8.
Khan, M.A., Bach, A., Castells, L., Weary, D. and von Keyserlingk, M.A. (2014). Effects of particle size and moisture levels in mixed rations on the feeding behavior of dairy heifers. Animal, 8: 1722–1727.
Kononoff, P.J., Lehman, H.A. and Heinrichs, A.J. (2002). Technical note—a comparison of methods used to measure eating and ruminating activity in confined dairy cattle. Journal of Dairy Science, 85: 1801-1803.
Lahr, D.A., Otterby, D.E., Johnson, D.G., Linn, J.G. and Lundquist, R.G. (1983). Effects of moisture content of complete diets on feed intake and milk production by cows. Journal of Dairy Science, 66: 1891–1900.
Leonardi, C. and Armentano, L.E. (2003). Effect of quantity, quality, and length of alfalfa hay on selective consumption by dairy cows. Journal of Dairy Science, 86: 557–564.
Leonardi, C., Giannico, F. and Armentano, L.E. (2005). Effect of water addition on selective consumption (sorting) of dry diets by dairy cattle. Journal of Dairy Science, 88: 1043–1049.
Miller-Cushon, E.K. and DeVries, T.J. (2009). Effect of dietary dry matter concentration on the sorting behavior of lactating dairy cows fed a total mixed ration. Journal of Dairy Science, 92: 3292–3298.
Nocek, J.E. and Kesler, E.M. (1980). Growth and rumen characteristics of Holstein steers fed pelleted or conventional diets. Journal of Dairy Science, 63: 249–254.
NRC. (2007). National Research Council, Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Washington (DC, USA): National Academy of Sciences.
Owens, F.N., Secrist., D.S., Hill, W.J. and Gill, D.R. (1998). Acidosis in cattle: a review. Journal of Animal Science, 76: 275–286.
Papi, N., Mostafa-Tehrani, A., Amanlou, H. and Memarian, M. (2011). Effects of dietary forage-to concentrate ratios on performance and carcass characteristics of growing fat-tailed lambs. Animal Feed Science and Technology, 163: 93–98.
Robinson, P.H., Burgess, P.L. and McQueen, R.E. (1990). Influence of moisture content of mixed rations on feed intake and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 73: 2916–2921.
SAS, (2005). User’s Guide: Statistics, Version 9.0 Edition. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Shaver, R.D. (2002). Rumen acidosis in dairy cattle: Bunk management considerations. Advances in Dairy Technology, 14: 241–249.
Stone, W.C. (2004). Nutritional approaches to minimize subacute ruminal acidosis and laminitis in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 87: E13-E26.
Sun, Y.Z., Mao, S.Y. and Zhu, W.Y. (2010). Rumen chemical and bacterial changes during stepwise adaptation to a high-concentrate diet in goats. Animal, 4: 210–217.
Thomas, J.W., Moore, L.A., Okamoto, M. and Sykes, J.F. (1961). A study offactors affecting rate of intake of heifers fed silage. Journal of Dairy Science, 44: 1471.
Van Soest, P. J., Robertson, J. B. and Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.
Van-Keulen, J. and Young, B.A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44: 282–289.
West, J.W. (2003). Effects of heat-stress on production in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 86: 2131–2144.
Yavuz, E., Todorov, N.A., Ganchev, G. and Nedelkov, K. (2015). Effect of physical form of starter feed on intake, growth rate, behavior and health status of female dairy calves. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 21: 893-900.
Zitnan, R., Kuhla, S., Nurnberg, K., Schonhusen, U., Ceresankova, Z. and Sommer, A. (2003). Influence of the diet on the morphology of ruminal and intestinal mucosa and on intestinal carbohydrate levels in cattle. Veterinary Medicine-Czech, 48: 177-182.