تأثیر افزودن کاه گندم و لاکتوباسیلوس بوخنری بر کیفیت سیلاژ چغندرعلوفه‌ای در کیسه‌های پلی‌اتیلنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، ،موزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورری، قم، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تأثیر افزودن سطوح صفر، 10 درصد و 15 درصد کاه گندم و استفاده یا عدم استفاده از افزودنی میکروبی لاکتوباسیلوس بوخنری بر کیفیت سیلاژ چغندرعلوفه‌ای در کیسه‌های پلی‌اتیلنی، در قالب طرح آماری فاکتوریل 2×3 انجام شد. برای هر تیمار 4 کیسه و در کل تعداد 24 کیسه 25 کیلوگرمی سیلاژ چغندر علوفه‌ای با ترکیب مختلف بعد از آماده سازی به انبار با دمای اتاق منتقل و بعد از 75 روز تمامی کیسه‌ها باز شدند و بلافاصله pH، دما و کیفیت ظاهری آن‌ها بررسی شد. یک نمونه از هر کیسه به آزمایشگاه ارسال و ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر، NDF، ADF و ازت آمونیاکی آن‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد افزودن سطوح 10 و 15% کاه گندم سبب بهبود کیفیت سیلاژ و کاهش pH نسبت به شاهد شد (01/0P<). افزودن کاه گندم تأثیر معنی‌داری بر ترکیبات شیمیایی و پایداری سیلاژ (دما و pH) در هنگام بازکردن داشت (01/0P<). افزودن کاه گندم سبب کاهش اتلاف شیرابه‌ و افزایش کیفیت سیلاژ شد (01/0P<). در کل مناسب‌ترین ترکیب سیلاژ مخلوط شاهد+ 15% کاه گندم بود که از کیفیت بالاتر و ماندگاری بیشتری برخوردار بود.

کلیدواژه‌ها


  1. دهقانی، م.، شریفی حسینی، م. م.، دیانی، ا. و مداحیان، ع. (1400). تأثیر اندازه ذرات و تلقیح باکتری‌های تخمیر کننده همگن و ناهمگن در علوفه ذرت با رطوبت بالا بر کیفیت سیلاژ. تحقیقات تولیدات دامی، شماره 10 (1)، ص ص. 49-37.
  2. رئیسیان‌زاده، م. (1379). بررسی خصوصیات شیمیایی سیلاژ برگ و طوقه چغندرقند و ارزش غذایی آن در گوسفند. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز.
  3. کریمی، م.، بشارتی، م.، تقی زاده، ا. و صفری، ر. (1396). اثر افزودنی باکتریایی تولید کننده اسید لاکتیک ناهمگن بر ترکیبات شیمیایی و خصوصیات تخمیری مخلوط یونجه پلاسیده شده به همراه تفاله پرتقال. تحقیقات تولیدات دامی، شماره 6 (1)، ص ص. 37-27.
  4. (2011). Laboratory Methods Manual. Australian Fodder Industry Association. Inc. Publication No. 03/001.
  5. (2010). Official Methods of Analysis of Association of Official Analytical Chemists. 18th Edition, Washington, DC.
  6. Albayarak, S. and Necdet, C. (2008). Effects of temperature and light intensity on growth of fodder beet (Beta vulgaris var. Crassa Mansf.) Bangladesh Journal of Botany, 36(1): 1-12.
  7. Collins, M., and Owens, V.N. (2003). Preservation of forage as hay and silage. In Forages: An Introduction to Grassland Agriculture, 6th edition. Iowa State University press. p. 443-471.
  8. Evans, E. and Messerschmidt, U. (2017). Review: Sugar beets as a substitute for grain for lactating dairy cattle. Journal of Animal Science and Biotechnology. 8, 25. In: https://doi.org/10.1186/s40104-017-0154-8
  9. Kızılsimsek, M., Erol, A. and Calıslar, S. (2005). Effects of raw material and silo size on silage quality. Livestock Research for Rural Development. Vol. 17. In: http://www.lrrd.org/lrrd17/3/kizi17033.htm
  10. Kleinschmit, D. H. and Kung, L. Jr. (2006). A Meta-analysis of the effects of Lactobacillus buchneri on the fermentation and aerobic stability of corn and grass and small grain silages. Journal of Dairy Science. 89: 4005–4013.
  11. Matthew, C., Nelson, N.J., Ferguson, D. and Xie, Y. (2011). Fodder beet revisited. Journal of Agronomy New Zealand. 41:39-48.
  12. Mousa, M. R. M. (2011). Effect of partial replacement of dietary concentrate feed mixture by fodder beet roots on productive performance of ewes and doe goats under the conditions of North Sinai. Asian Journal of Animal Science. 5(4):228-242.
  13. O'Kiely, P. and Moloney, A.P. (1999). Conservation characteristics of ensiled whole-Crop fodder Beet and its nutritive value for beef cattle. Irish Journal of Agricultural and Food Research. 38(1):25-39.
  14. Olomonchi, E. O. A., Kilic, U., Garipoglu, A. V. and Erisek, A. (2019). Comparison of forage quality and in vitro digestibility of fodder beet (Beta vulgaris) fresh material and silage. Journal of Scientific and Engineering Research. 6(11):172-178.
  15. Oude Elferink, S. J. W. H., Krooneman, J., Gottschal, J. C., Spoelstra, S. F., Faber, F. and Driehuis, F. (2001). Anaerobic conversion of lactic acid to acetic acid and 1, 2-propanediol by Lactobacillus buchneri. Applied and Environmental Microbiology. 67: 125–132.
  16. Pacheco, D., Muetzel, S., Lewis, S., Dalley, D., Bryant, M. and Waghorn, G. C. (2020). Rumen digesta  and products  of  fermentation  in  cows  fed  varying  proportions  of  fodder  beet  (Beta vulgaris ) with fresh  pasture  or  silage  or  straw. Animal Production Science. 60(4): 524-534.
  17. Robert, D.J. (1987). The effects of feeding fodder beet to dairy cows offered silage ad libitum. Grass and Forage Science. 42(4):391-395.
  18. Van Soest P. J., Robertson J. B. and Lewis B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74:3583-3597.
  19. Waghorn, G.C., Collier, K., Bryant, M. and Dalley, D.E. (2018). Feeding fodder beet (Beta vulgaris ) with either barley straw or pasture silage to non-lactating dairy cows. New Zealand Veterinary Journal. 66(4):178-185.